Bireysel Gelişim | Bireysel Hücum Hareketleri

 Bireysel hücum hareketleri 3 farklı dizide yapılmaktadır. Bireysel hareketlerin üç bölümünü bireysel gelişim dizisinde sırasıyla ele alacağım.

Bireysel hücum hareketlerine geçmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı hususları bireysel gelişim yazısı serisinin ilki olarak planladım.

Bireysel Hücum Hareketleri

Bireysel Hücum Hareketleri

Bireysel hücum hareketleri 3 farklı dizide yapılmaktadır. Bu üç bölüm şunlardır:
  1. Dribling kullanmadan önceki hareketler
  2. Driblingle yapılan hareketler
  3. Dribling kullanıldıktan sonraki hareketler

Bu hareketleri 1e0 ve partnerle birlikte çalışmak mümkündür. Dizilerdeki becerilerin kusursuzlaşması genç basketbolcu adaylarını tam bir oyuncu yapmaya yardımcı olacak hareketlerdir. Bu seride anlatılacak hareketler temel hareketlerdir. Temel hareketlere eklemeler yapılarak basketboldaki bireysel teknik beceriler zenginleştirilebilir.

Bireysel Hücum Hareketlerinin İlkeleri

Bireysel hücum hareketlerinin gelişiminde genç basketbolcu adaylarının dikkat etmesi gereken bir takım temel ilkeler söz konusudur. Basketbol gelişiminde tüm bireysel hücum hareketlerinin ana yol haritası olarak görülebilir.

Üçlü Tehdit Pozisyonu 

Top çenenin altında, şut eli topun altında tutulan pozisyondur. Üçlü tehdit pozisyonu şut atamaya, pas vermeye ve penetre etmeye hazır bekler. Top üçlü tehdit pozisyonunda tutulduğunda savunma oyuncusuna otomatik baskı uygulanır. Üçlü tehdit pozisyonunda savunma oyuncusu hücum oyuncusunun ne yapacağından emin olmaz.

Standart Pivot Ayağı 

Sağ elini kullanan oyuncular sol ayağını, sol elini kullanan oyuncularınsa sağ ayağını pivot ayağı olarak standart hale getirmesi onun bireysel gelişimi için önemlidir.

Pivot Ayağının Hareketi 

1e1 hareketlerin tamamında dribling yaparken top eli terk edene kadar pivot ayağı kaldırılmamalıdır. Böylece pivot ayağıyla güçlü bir itiş yapılarak dribling kuvvetli olması sağlanır.

Atak Yapmak 

Atak yapılırken, mümkün olduğunca savunmanın önde olan ayağına atak yapılmalıdır. Savunma oyuncusunun öndeki ayağıyla tepki vermesi zordur. Öndeki ayağa atak yapılmak istemenin nedeni budur.

Atak Şekli

Atakların potaya düz bir çizgiyle yapılması gerekir. Düz çizgiyle atak yapmak çembere gitmek için savunmayı yenmenin etkili bir yoludur. Savunma oyuncusu düz çizgideki atakta toplanmakta zorluk çeker.

Topun Korunması

Topu savunma oyuncusundan uzakta tutarak koruyun. Topu korumak için vücut, kol ve dirsekler kullanılmalıdır.

Başın Pozisyonu

Savunmayı ve basketbol sahasını görmek için baş mutlaka yukarıda tutulmalıdır.

Sonraki yazıda artık bireysel hücum hareketlerinin gelişiminin teknik becerilerini anlatmaya başlayacağım. O zamana kadar basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.