Read&React Basketbolu | Dairesel Hareketi Anlamak

Read&react basketbolunda dairesel hareketi anlamak için sadece drive yapmaktan söz edilmez. Çünkü penetre herhanig bir hücumun organik parçasıdır. Drive yapıldığı zaman hücumun sonu geldiği düşünülebilir.

Basketolda drive konusu başlı başına analiz edilmesi gerekir. Genç basketbolcu adaylarının başarılı drive yapmaları için çok tekrar yaparak farklı becerilerini mutlaka geliştirmeleri gerektiğini buradan çıkarabilirsiniz.
 
Circle Movement in Read&React Basketball

Read&React Basketbolunda Dairesel Hareketi Anlamak

Read&react basketbolu drive yapıldığında sadece hücumun bitmesiyle ilgilenmez. Dairesel hareket aşamasında hücumun nasıl devam ettiğiyle ilgilenir. Dairesel hareketi anlamak için penetre başarısız olduğunda, pas yapılamadığında ve şut atılamadığında oyunun nasıl işleyeceğini gösterir. 

Read&react basketbolunda dairesel hareketi anlamak için bu konunun üzerinde duracağım.

Read&React Basketbolundaki Dairesel Hareketin Sebebi

Read&react basketoblunda drive ile sadece hücumun bittiğine bakmayacağız. Devamının nasıl olacağına bakarak dairesel hareketi anlamaya çalışacağız. Dairesel hareketin 3 nedeni vardır. Bunlar: Temel, gelişkin ve ileri seviye nedenlerdir.

Temel Nedeni

Hareket eden hücum oyuncularının savunulması daha zor olmaktadır. Sabit duran bir oyuncuya nazaran hareket eden bir oyuncunun zorluğu şüphesiz aynı olmayacaktır.

Gelişkin Nedeni 

Savunmanın rotasyonu ve yardımı dairesel harekete göre ters yöndedir. Bundan dolayı savunmanın işi oldukça zorlaşmaktadır.

İleri Nedeni

Penetreci başarısız olursa ya da sayı bulma fırsatı üretemezse ne olur? Penetreci başarısız olduğu durumlarda Read&React basketbolu başka bir aşamayla devam eder. Bu durum tüm oyuncuların noktalarda olmasını zorunlu kılar.

Aşamaların ve hareketlerin sürekli olması için tüm basamaklar bir noktadan başlayıp bir noktada bitmektedir. Dairesel harekette topsuz oyuncular topun aksiyonuna göre bir tane reaksiyona sahip olurlar. 

Penetre eden bir oyuncunun bıraktığı nokta pas&cut aşamasındaki kurallara göre doldurulmalıdır. Bu yüzden, dairesel hareketin yönü doğal pas tarafına doğru olmaktadır.

Dairesel harekette herkes bir yöne hareket ettiğinden penetrenin başarısız olduğu durumda topun çıkabileceği boş bir nokta olur. Bu nokta genelde doğal pas noktasının boşaltıldığı yerdir. 

Dairesel hareketi anlamak için penetreci başarısız olduğunda ona daha iyi bir seçenek sunulduğunun anlaşılmalıdır. Dairesel harekette penetreci başarısız olursa bir aksiyonun bir noktadan başlatıp bir noktada bitirilmesini sağlar. Sonra yeni bir atak seçilerek hücumun akışı devam ettirilebilir.

Dairesel hareketi anlayan genç basketbolcu adayları basketbol sahasında oynanması gereken basketbolu da kavramaya başlayacaktır. Dairesel hareketi anlamak basketbol gelişimi için zor bir eşiği atlamak demektir.

Başka bir yazıda buluşana kadar basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

1 yorum:

  1. coach,
    çok teşekkürler gerçekten de birbaydınlanma geldi. ve bu fikri sayenizde edindim.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.