Son Saniye Oyunları - 1

 Bu seri yazılarımda euroleague basketbolunda oynanmış son saniye kenar oyunlarını kaleme almak istiyorum. Maç topu olan son saniye oyunları basketbola büyük heyecan katmaktadır. 

SLOB Son Top

Son Saniye Oyunları

Basketbol literatüründe kenar oyunları "side line out of bounds"un kısa ismi olan SLOB terimi kullanılmaktadır. Biz ise çoğunlukta "kenar oyunu" terimini kullanırız.

Basketbol literatüründe dip oyunlarıysa "baseline out of bounds"un kısa ismi olan BLOB terimi kullanılmaktadır. Biz genelde bu oyunlara "dip oyunu" adını vermekteyiz.

Kenar ve dip oyunları maçın sonucuna tesir eden toplar olunca kusursuz basketbol oyununa heyecan katmaktadır. Bu serideki yazılarımda euroleague 2023-24 sezonunda oynanmış olan son top olan son saniye oyunlarını heyecanlarını analiz edeceğim.

İlk örneklerimiz euoraleague 1. haftasında V. Bologna-Zalgiris Kaunas ve Baskonia-Real Madrid arasındaki maçlardan olacak.

Son Saniye Oyunları Hakkında

SLOB ve BLOB oyunları, kenar oyunları olarak bilinir. Maça etki eden toplar olduğunda SLOB ve BLOB taktikleri basketbol oyuna büyük heyecan katmaktadır.

SLOB ve BLOB oyunlarının genel olarak nasıl yapıldığıyla ilgili bir yazıyı ilerde kaleme alacağım. Top oyuna sokulduğunda ne yapılır, nelere dikkat edilmelidir, temel prensipler neler olmalıdır gibi sorulara yanıt arayacağız.

Şimdilik euroleague'de oynanmış olan son top taktiklerine bakalım. Oyunların sonunda atışın başarılı ya da başarısız mı olduğunu vurgulayacağım. 

Şimdi son saniye oyunlarından 2 örneğe bakalım.

1. Virtus Sagafredo Bologna - Zalgiris Kaunas 

2023-24 sezonu euroleague 1. haftasında Bologna'da oyanan maçta oyunun son 3.8 saniyesinde ev sahibi Bologna topu hücum sahasında kenardan oyuna sokmak için hazırlık yaptı.

Son topu oynayan oyuncuların istatistiki verileriyse şöyleydi:

G - 00 - M. James - 12 sayı - 9 asist - 22 verimlilik (en iyi verimlilik puanı)
G - 23 - D. Hacket - 7 sayı
G - 3 - M. Belinelli - 7 sayı
F - 21 - T. Shengelia - 17 sayı
P - 25 - O.Mickey - 18 sayı (en skorer) - %100 3 sayı oranı

SLOB oyunu aşağıdaki gibi yapılmak istendi. 

Bologna-Zalgiris f1

V.Blogna sahada 4 kısa oyuncuyla yukarıdaki gibi dizilim gerçekleştirdi.


Top tarafından yapılan back screenle pas bulunamayınca oyun devam etti.


Devam eden oyunda M. Bellineli(3)'ye flare pick yapıldı. Ancak bu fırsata pas altılamadı. Flare pick yapıldığında D.Hacket(2) çembere yaklaşarak pozisyon yaratmak istedi.


Son aşamada O.Mickey(5) ve D.Hacket(2) arasında yer değişikiliği yapıldı. Aynı anda T.Shengelia(4) kısa köşeye açılarak 2'nin şut bulması için alan açtı.


Ancak Virtus Bologna'nın yıldız oyuncusu M.James(1) topu kenardan oyuna sokmaya çalışırken savunma topu engelleyerek. Son top atağını savunmayı başardı.

2. Baskonia Vitoria Gasteiz - Real Madrid

Euroleague 1. haftasında Baskonia'da oynanan müsabakada geçen yılın şampiyonu Real Madrid 77-79 önde girdi. Ancak son 7,4 Baskonia topu hücum yarı sahasında kenardan oyuna sokmak için mola kullandı.

Bu maçın kişisel istatistikleriyse şu şeklideydi:

G - 0 - M. Howard - 5 asist - 10 sayı
F - 9 - V. Marinkovic
F - 24 - M. Costello - 16 sayı (takımın en skoreri) - %60 3 sayı
P - 95 - C. Moneke - 22 verimlilik (takımın en iyisi) - 13 sayı
G - 1 - N. Mannion - 13 sayı


Baskonia son topu kullanmak için yukarıdaki gibi bir dizilim gerçekleştirdi. 3 kısa ve 2 uzunla basketbol sahasında yerlerini aldılar.


High postta pivot M.Castello(5) yer aldı. Karşısına M.Howard(19), pivot C.Moneke(5) ve guad N.Mannion(2) karşılıklı yerleşerek baklava şekliyle tepede pozisyon alındı. Topu oyuna sokan V.Marinkovic(3) sokmaya hazırlandı.

2 ve 5 çapraz koşuyla başladı. 2 kısa köşeye, 5 top tarafındaki köşeye gitti. Aynı anda 1 ise 4'ün solundan çembere kadar bir koşu gerçekleştirdi. Bu koşularda herhangi bir pas atılmayarak oyun devam etti.


Kenar oyunun devamında high posttaki 4 down pick yaparak 1 numaranın tepeye çıkarak pas almasını sağladı.


Tepeden pas alan 1 numara sola doğru dribling yaparak ilerledi. Bu esnada 2 kısa köşeden dışarı açılırken, 3 dış atış çizgisine gelerek oyuna girdi.


Dribling yaparak şut pozisyonu yakalayan M.Howard(1) şutunu kaçırdı. Savunma ribaundunu Real Madrid alınca başarısız bir son saniye oyunu gerçekleşmiş oldu.

Son Saniye Oyunlarının Görüntüleri

Bologna-Zalgiris son 3,8 saniye...


Baskonia-Real Madrid son 7,4 saniye...






Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.