Bireysel Gelişim | Top Sürmeden Önceki Hareketler

 Top sürmeden önceki hareketler dendiğinde anlaşılması gereken şey şudur: Genç basketbolcu adayı topa sahip olmuştur. Fakat henüz dribling hakkını kullanmamıştır.

Top sürmeden önceki hareketlere ben "ayak oyunları" terminolojisini kullanıyorum. Ayak oyunları dendiğinde top sürmeden önceki hareketler akla gelmelidir.

Ayak Oyunları

Top Sürmeden Önceki Hareketler Nelerdir?

Top sürmeden önceki hareketler dediğimiz ayak oyunlarını sıraladığımda;
  1. Rocker move
  2. Cross step
  3. Jab step
  4. Reverse step
  5. Swing hareketleridir.
Yukarıdaki hareketleri iyi yapmak için çok iyi jab step adımının çalışılması önemlidir. Top sürmeden önceki hareketler arttırılabilir. Ancak ben başlangıçta yukarıdaki ayak oyunları tekniklerinin önceliğinin önemli olduğunu düşünüyorum.

Bireysel hücum tekniklerinin nasıl çalışılacağına dair yol haritası niteliğindeki "bir Bireysel Hücum Hareketleri" yazıma yeniden göz atarak ayak oyunları çalışmalarını yapabilirsiniz.

Rocker Move (Düz Adım)

Bu tekniği 3 sayıda yaparak tekniğin formunu öğrendikten sonra, teknik becerinin gelişimi için hız ve çabuklukla kombin edilmelidir. Rocker move tekniğinin öğretiminde; adım-adım yapılıp doğrudan atak gerçekleşmelidir. Tekniği şöyle uygulayabilirsiniz.
  1. Pivot olmayan ayakla savunmaya doğru kısa bir adım atılır. Bu kısa adıma "jab step" denmektedir. Savunma oyuncusu bu adıma tepki vermezse, aynı ayakla aynı yönde büyük bir adım atarak çembere gidilmelidir. Bu adımlamayı yaparken iki adım arasında çok kısa bir duraksama söz konusudur. Omuz ve başla fake kullanarak rocker move becerisi geliştirilmelidir.
  2. Hareketin sayımı şöyle olmalıdır:
    i. Savunma oyuncusuna doğru jab step yapılması.
    ii. Büyük  bir adımın atılması.
    iii. Çembere atak yapılması.

Cross Step (Çapraz Adım)

Cross step tekniğinin formu 3 adımda çalışılır. Rocker move tekniğinde olduğu gibi cross step tekniğinde de jab step kullanılmaktadır. Cross step tekniğini uyglamak için;
  1. Savunma oyuncusuna doğru jab step yapılır. Jab step yapılan adımla uzun bir adım kullanarak ayak savunma oyuncusunun çapraz yanına konur. Ardından dribling yaparak çembere atak gerçekleşir.
  2. Cross step adımı savunma oyuncusu hücum oyuncusunun bir tarafını kapatmak için pozisyon alıyorsa etkili olmaktadır.
  3. Hareketin sayımı şöyle olmalıdır:
    i. Savunmaya doğru jab step yapılması.
    ii. Çapraz adım kullanarak jab step adımının savunmanın diğer tarafına konması.
    iii. Pivot ayakla yerden kuvvet alınarak çembere atak yapılması.

Jab Step (Aldatma Adımı)

Jab step; savunmayı aldatmak için kullanılan 10-15 santimlik aldatma adımıdır. Jab step adımıyla savunmanın ne yapılacağı görülmeye çalışılır. Jab Step adımıyla ilgili yazıma ulaşmak için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz.

Basketbol sahasında jab step adımında ustalaşmak isteyen genç basketbolcu adaylarının rocker move ve cross step becerilerini çok iyi öğrenmeleri gerekmektedir. Jab step adımı kullanarak şu atakları yapabilirsiniz.

A. Jap step yaptıktan sonra şut atılabilir. Bu beceriyi 3 adımda doğru formda çalışarak geliştirebilirsiniz.
  1. Savunma oyuncusuna doğru jab step adımı kullanılır. Savunma bir tepki vermezse adım geri çekilip denge sağlandıktan sonra şut kullanılır.
  2. Jab stepten sonra şut atmanın adımlaması şöyledir:
    i. Savunmaya doğru jab step adımının atılması.
    ii. Jab step adımının dengeli geri çekilmesi.
    iii. Şutun atılması.
B. Jab step adımını kullanarak drive yapılabilir. Savunma oyuncusuna jab step yapılıp geri dönülüp pump fake kullanılır. Eğer savunma oyuncusundan yanıt alınırsa cross step ya da rocker move tekniğiyle savunma geçilerek çembere atak yapılır. Jab step adımıyla drive yapılabilmesi için savunma oyuncusunun pump fake aldatmasına karşılık vermesi gerekir.

Bu beceri 4 adımda doğru formda çalışılarak etkili tekniğe kavuşabilir.
i. Jab step adımının kullanılması.
ii. Adımın geri çekilmesi.
iii. Pump fake kullanılması.
iv. Çembere atak yapılması.

Reverse Step (Dönerek Adımlama)

Savunma oyuncusu temas ederek bir pozisyon aldığında, öne hareket etmek mümkün olmaz. Bunun için geriye pivot yaparak savunmanın etrafından dönülüp çembere atak yapılmalıdır. 

Ayrıca basketbolda reverse step adımı uygun bir pas açısı yaratmak için kullanılabilir. Reverse step adımının kullanılması için savunma oyuncusunun göğüs göğüse bir pozisyon alması gerekmektedir.

Swing (Çekme)

Top hücum oyuncusu tarafından yakalandığı anda savunma oyuncusu topu almak için atak yaptığında, çift elle top sıkı tutulup yere yakın diğer yöne çekilerek penetre yapılması durumudur.

Ayrıca asketbolda swing tekniği hücum oyuncusuna koşarak gelen savunma oyuncularına karşı etkili olmaktadır.

Swing hareketinin devamı cross step ve rocker move tekniklerini içerdiği için her iki teknikte ustalaşmak genç basketbolcu adayları için önemlidir.

Bireysel gelişimi yazı dizisinde top sürmeden önceki hareketler olan ayak oyunlarına değindim. Umarım yol haritasıyla bireysel gelişiminiz arzuladığınız seviyeye gelir.

Bireysel gelişiminizdeki yolculuğunda genç basketbolcu adaylarına başarılar dilerim.
spacer

Bireysel Gelişim | Bireysel Hücum Hareketleri

 Bireysel hücum hareketleri 3 farklı dizide yapılmaktadır. Bireysel hareketlerin üç bölümünü bireysel gelişim dizisinde sırasıyla ele alacağım.

Bireysel hücum hareketlerine geçmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı hususları bireysel gelişim yazısı serisinin ilki olarak planladım.

Bireysel Hücum Hareketleri

Bireysel Hücum Hareketleri

Bireysel hücum hareketleri 3 farklı dizide yapılmaktadır. Bu üç bölüm şunlardır:
  1. Dribling kullanmadan önceki hareketler
  2. Driblingle yapılan hareketler
  3. Dribling kullanıldıktan sonraki hareketler

Bu hareketleri 1e0 ve partnerle birlikte çalışmak mümkündür. Dizilerdeki becerilerin kusursuzlaşması genç basketbolcu adaylarını tam bir oyuncu yapmaya yardımcı olacak hareketlerdir. Bu seride anlatılacak hareketler temel hareketlerdir. Temel hareketlere eklemeler yapılarak basketboldaki bireysel teknik beceriler zenginleştirilebilir.

Bireysel Hücum Hareketlerinin İlkeleri

Bireysel hücum hareketlerinin gelişiminde genç basketbolcu adaylarının dikkat etmesi gereken bir takım temel ilkeler söz konusudur. Basketbol gelişiminde tüm bireysel hücum hareketlerinin ana yol haritası olarak görülebilir.

Üçlü Tehdit Pozisyonu 

Top çenenin altında, şut eli topun altında tutulan pozisyondur. Üçlü tehdit pozisyonu şut atamaya, pas vermeye ve penetre etmeye hazır bekler. Top üçlü tehdit pozisyonunda tutulduğunda savunma oyuncusuna otomatik baskı uygulanır. Üçlü tehdit pozisyonunda savunma oyuncusu hücum oyuncusunun ne yapacağından emin olmaz.

Standart Pivot Ayağı 

Sağ elini kullanan oyuncular sol ayağını, sol elini kullanan oyuncularınsa sağ ayağını pivot ayağı olarak standart hale getirmesi onun bireysel gelişimi için önemlidir.

Pivot Ayağının Hareketi 

1e1 hareketlerin tamamında dribling yaparken top eli terk edene kadar pivot ayağı kaldırılmamalıdır. Böylece pivot ayağıyla güçlü bir itiş yapılarak dribling kuvvetli olması sağlanır.

Atak Yapmak 

Atak yapılırken, mümkün olduğunca savunmanın önde olan ayağına atak yapılmalıdır. Savunma oyuncusunun öndeki ayağıyla tepki vermesi zordur. Öndeki ayağa atak yapılmak istemenin nedeni budur.

Atak Şekli

Atakların potaya düz bir çizgiyle yapılması gerekir. Düz çizgiyle atak yapmak çembere gitmek için savunmayı yenmenin etkili bir yoludur. Savunma oyuncusu düz çizgideki atakta toplanmakta zorluk çeker.

Topun Korunması

Topu savunma oyuncusundan uzakta tutarak koruyun. Topu korumak için vücut, kol ve dirsekler kullanılmalıdır.

Başın Pozisyonu

Savunmayı ve basketbol sahasını görmek için baş mutlaka yukarıda tutulmalıdır.

Sonraki yazıda artık bireysel hücum hareketlerinin gelişiminin teknik becerilerini anlatmaya başlayacağım. O zamana kadar basketbolla kalın.

spacer

Basketbolda ATO Nedir?

 Basketbolda ATO; "after time" out tamlamasının baş haflerinden oluşan kısaltmadır. Basketbolda ATO mola dönüşü bir takımın kullandığı kısa oyunları ifade eder.

ATO bir basketbol takımının mola sonrasında uyguladığı stratejilerdir. Bu oyunlar genelde belli bir hücumun planından oluşur. Oyuncuların belirli pozisyonlara yerleşmesiyle avantaj sağlanmaya çalışılır.

ATO

ATO Oyunları Hakkında

ATO oyunlarını koçlar takımlarının güçlü yönlerini kullanarak veya rakibin savunmadaki zayıflıklarından yararlanarak molada kurguladıkları kısa oyunlardır. ATO oyunlarında basket atmak amaçlandığı için oyunun kritik noktalarında büyük öneme sahip olur.

Başarılı oynanmış bir ATO oyunu, maçın momentumunu değiştirebileceği gibi oyunun sonucuna etki edebilir. Koçlar molada stratejiler geliştirir. Bir denge kurarak sayı bulmak için plan yapar. 

Basketbolda ATO oyunları genelde savunmanın zayıflıklarını kullanmak ya da bir oyuncuya basket atama fırsatı oluşturmak için kurgulanır. Ayrıca basketbolda ATO oyunları sıklıkla takımın hücum düzeni içerisinde oluşturulan konuma uygun bir dizilim gerçekleştirilerek yapılmaktadır. 

ATO Oyunlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle basketbolda ATO terimi kullanıldığında molada planlanmış bir stratejinin uygulandığı anlaşılır. Bu oyunlar mola esnasında planlanarak uygulanmaktadır. Basketbol koçları ATO oyunlarını genellikle oyunun kritik anlarında basket bulma yüzdesini yüksek tutmak için planlar. Sıklıkla bir set hücumunun bir parçasını özelleştirerek strateji kurarlar.

Basketbolda ATO oyunlarının kullanılmasında söz konusu olan unsurlar şöyle sıralanabilir:

1. X Faktör

Basketbolda ATO oyunları savunmayı avlamak için yapılır. Koçlar savunmanın zayıflıklarını görerek zayıflıktan yararlanmak için strateji kurar. Unutulmamalıdır ki; bir zayıflıktan yararlandığını sürece orası zayıflıktır. Bundan dolayı koçların savunmanın zayıflıklarını tespit edip oraya atak yapması basketbolda ATO oyunlarının başarılı olması için bir sebep teşkil eder. 

2. Eşleşmeler

Koçlar molada takımların güçlü ve zayıf yönlerini analiz eder. Bu analizden sonra atak yapılacak belirli oyuncular seçilir. Böylece ATO oyununda basket bulma olasılığı arttırılabilir.

3. Stratejik Konum Oluşturma

Basketbolda ATO oyunlarında boş şutlar, penetre yapmak için oyuncuların katları, screen ve topun rotasyonu bir bütünlük oluşturmaktadır. Bundan dolayı basket bulma opsiyonları yaratmak için oyuncuların stratejik olarak konumlandırılması gerekir. Stratejik konumlandırma yapıldığında istenilen boş şut, pas ya da penetrenin başarılı olması söz konusu olabilir.

4. ATO Oyununun Hızı

ATO oyunları genelde hızlı uygulanması gereken bir tasarım içerisindedir. Moladan sonra oyunda kalan süreyi en verimli şekilde değerlendirmek için basketbolda ATO oyunları genelde hızlı uygulanmalıdır. Sürenin bitimine az bir zaman kalmış olabilir. Süreye ihtiyaç olabilir. Tüm bunlardan dolayı ATO genelde hızlı yapılmalıdır.

5. Opsiyonlar

Basketbolda ATO oyunları genelde birden fazla opsiyon içermelidir. A planı işlemediğinde B planı devreye girmelidir. Böylece hücum oyuncuları savunmayı okuyarak en iyi kararı verme konusunda karar vermeleri sağlanır.

ATO Oyunu Örnekleri

Basketbolda ATO oyunları örnekleri arasında dip (BLOB), kenar (SLOB) veya set hücumlarının bir parçası gösterilebilir. 

ATO oyunlarının başarısı koçun oyunu anlama yeteneği, oyuncuların uygulaması ve savunmanın becerisi gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Basketbolda mola dönüşü oyunlar olan ATO terimi hakkında yeterince bilgilendirme yaptığımı umarak basketbolla kalmanızı dilerim.
spacer

Son Saniye Oyunları-5

 Basketboldaki son saniye oyunlarının beşincisinde 2023-24 euroleague sezonu dokuzuncu turunda Zalgiris ile Bayern Münih'in son oyununu analiz edeceğiz.

Son Saniye Oyunu

Kaybettiren Son Saniye Oyunu

Euroleague dokuzuncu haftasında yapılan son saniye oyunu yine sonuçsuz kaldı. Ev sahibi Zalgiris son saniye oyununda basket yemeyerek seyircilerinin basketbola doymasını sağladı.

Geçen turların aksine bu maçın son saniye oyunu tam sahadan topu getirerek gerçekleşti. Maçın bitimine 9 saniye kalması tam sahadan topu getirmek için yeterli olacağından Bayern molada son saniye oyununu tam sahadan hazırlık yaparak oynadı.

Son Saniye Oyunundan Önceki Durum

Bayern Münih sahaya 4 guard oyuncusu ve 1 pivot oyuncusuyla döndü. Topa sahip olma becerileri yüksek olan oyuncularla sahada yer almasının sebebi şu olabilir: 

A planı işlemediğinde topu alacak oyuncunun potaya son atışı başarılı gerçekleştirmesi olabilir. Diğer düşünceyse, ortaya seken topu alıp başarılı son atışı gerçekleştirebilecek potansiyel oyuncuları sahada tutmak olabilir.

Maçın bitimine 9 saniye kala Bayern takımının son saniye oyununda sahada yer alan oyuncuların istatistikleri aşağıdaki gibiydi.

1 G S.Francisco; 3 sayı, 0/2 iki sayı, 1/2 üç sayı, 2 asist, 1 verimlilik.
0 G N.Weiler-Babb; 11 sayı, 2/2 iki sayı, 2/5 üç sayı, 1/1 faul atışı, 5 asist, 20 verimlilik.
10 G L.Bolmaro; 12 sayı, 5/8 iki sayı, 0/1 üç sayı, 2/2 faul atışı, 4 asist, 18 verimlilik.
3 G C.Edwards; 6 sayı, 0/3 iki sayı, 2/8 üç sayı, 1 asist, 1 verimlilik.
14 P S.Ibaka; 20 sayı, 7/15 iki sayı, 2/2 üç sayı, 0/1 faul atışı, 1 asist, 22 verimlilik.

S.Ibaka, 22 verimlilik, 20 sayı, 3 hücum ribaundu, %100 üç sayı oranıyla maçın lideri konumundaydı. N.Weiler-Babb, 5 asistle maçın lideri olan oyuncu konumundaydı.

Basketbol istatistiklerine baktığımızda sanki son saniye oyunu S.Ibaka kullanacak gibi duruyordu. Fakat mola dönüşünde son saniye oyununun maç topunu %62,5 iki sayı oranıyla L.Bolmaro kullandı. Girmeyen iki sayılık atış maçı Zalgiris'e kazandırdı.

Şimdi son saniye oyunu nasıl gelişmiş ona bakalım.

Son Saniye Oyunu Öncesindeki Konum

Son Saniye Oyunları

Son saniye oyunu hazırlığı için Bayern şekildeki gibi sahaya yerleşti. Topu oyuna 1(Bolmaro) sokmakla görevliyken. Dirseklerde top tarafında 3(Babb), zayıf tarafta 2(Francisco) yerleşti. Hücum sahasında top tarafındaki kısa köşeye 5(Ibaka) yerleşirken, high postta 4(Edwards) yer aldı.

Topun Oyuna Sokulması

Son Saniye Oyunları

3 numara curl cut yapmasının artından 2 topa yönelerek pas alır. 3 numara cut yapamaya devam devam ederek hücum sahasına geçer.

Tam Sahardan Yarı Sahaya Geçiş

Son Saniye Oyunları

2 pası aldıktan sonra, 1 numara sahaya girer ve hand off pas alır. 2 numara 1'e pas verdikten sonra zayıf tarafa cut ederek hücum sahasına gitmektedir.

Son Saniye Oyunları

Son saniye oyununun yarı saha atağının başlaması için oyuncular konumlarına yerleştiler. Basketbol sahasında son saniye oyunu için; 3 zayıf taraftaki köşeye, 2 off guard pozisyonuna giderken. 1 numara çift guard noktasına dribling yaparak yerleşir.

4 numara down pick yaparak 5 numarayı high posta çıkarır. Buradaki amaçlardan biri 5 numaranın curl cut yaparak çember altında basket bulmasıydı. Ancak Bayern bu planı devreye sokmadı. Dow pick'ten sonra 4 numara zayıf taraftaki kanada çıkarak pozisyonu aldı.

Yarı Saha Son Saniye Oyununun Başlaması

Son Saniye Oyunları


Bayern son saniye oyununun ana planını şöyle oynadı: High posta screen kullanarak çıkan 5 numara 1 numarayla pick&rol oynadı. 1 numara pick&roll oyununu oynayarak dirsekten el üstünden şut attı. Girmeyen topu tamamlamak için süre kalmayınca Zalgiris evinde son saniye oyununu savunarak maçı kazandı.

Zalgiris-Bayern Son Saniye Oyunu 


Sonraki son saniye oyununda görüşene kadar basketbolla kalın.


spacer

Son Saniye Oyunları-4

 Bu yazımda 2023-24 euroleague sezonu 7. turundaki son saniye oyununu analiz edeceğiz. Basketbol takımlarından Olympiacos ile Baskonia arasında oynanan maçta Olympiacos'un son saniye oyunu gelecek.

Son Saniye Oyunu

Son Saniye Oyunuyla İlgili

Olympiacos maçın son 0,7 saniyesinde 74-75 gerideydi. Mola alan koç G. Bartzokas maçı kazandıracak son saniye oyunu taktiğini çizdi. Euroleague 7. turunda izlediğimiz bu son saniye oyununda sayı çıkmadı.

Basketbol maçı izlemeye gelen seyirciler üzüntüyle maçtan ayrıldı. Son saniye oyunlarının verdiği muhteşem heyecan ev sahibi lehine bitmiş olsaydı, herhalde seyirci geceyi büyük bir keyifle kapatacaktı. Ama olmadı.

Son Saniye Oyunundaki Son Durum

0,7 saniye kala Olympiacos mola aldı. Molada koç G.Bartzakos gerekli taktikleri çizgdi ve takımını saha gönderdi. Sahada 3 guard, 1 forvet ve 1 pivot yer aldı. Son saniye oynayacak oyuncuların maçtaki performansları şöyledi:

G 0 T. Walkup; 0/3 3'lük, 0/0 2'lik, 5 asist
G 3 I. Canaan; 23 sayı, 4/6 2'lik, 5/3'lük, 1 asist, 21 verimlilik
G 5 G. Larenzakis; 7 sayı, 1/2 2'lik, 1/2 3'lük, 2/2 faul atışı, 5 verimlilik
F 25 A. Peters; 22 sayı, 3/5 2'lik, 4/6 3'lük, 4/4 faul atışı, 24 verimlilik
P 10 M. Fall; 10 sayı, 4/6 2'lik, 2/4 faul atışı, 24 verimlilik

Maçta A. Peters en skorer ve verimliliği en yüksek oyuncu konumundaydı.

Son Saniye Oyunun Başlangıç Pozisyonu

Son Saniye Oyunu

Maçın son 0,7 saniyesinde topu oyuna 1 sokmaya hazırlanırken, 5 high postta konumlandı. Diğer oyuncular topsuz tarafta 2 kısa köşeye, 3 kanat noktasına, 4 off guard noktasında yer aldı.

Son Saniye Oyununun İlk Atağı

Son Saniye Oyunu

5 numara 2'ye high posta yakın bir yerde screen yaptı. 2'nin buradaki amacı curl cut yaparak sayıya gitmekti ancak bu yapılmadı. 

2 numarayla aynı anda 3 numara cut yaparak 5 numarının üzerinde çembere gider gibi yaparak dışarı açıldı. 3 namaranın amacı pası alıp şut atarak basket atmaktı. Ancak bu plan da gerçekleşmedi.

3 numaranın alanı boşaltmasıyla 4 numara o noktaya gider gibi yapıp topa yöneldi. Eğer savunma takımı bu hareketi kaçırsaydı basket yiyebilirdi. Ancak bu atak istenilen plan değildi.

Son Saniye Oyununun Ana Atağı

Son Saniye Oyunu

5 numara 2'ye screen yaptıktan sonra savunma oyuncusunu sırtladı. 1 numara 5'e alley hoop pası attı. 5 numara topu tipledi ancak sayı olmadı.

Bu pozisyonda basket izleyebilseydik. Salondaki bayram sevincine tanık olabilirdik. Fakat sayı gerçekleşmedi. Seyirciler soğuk bir sessizliğe bürünüp salondan hüzünlü ayrılmış oldu. 

Basketbol oyununda bu maçı ev sahibi Baskonia 75-74 kazanarak evine mutlu döndü.

Son Saniye Oyununun Görüntüsü


Başka bir son saniye oyunu analizinde buluşana kadar basketbolla kalın.
spacer

Taktik Bilgisi | Dip Oyunu-1

 Taktik bilgisi gelişimi için bu yazıda dip oyunlarından söz edeceğim. Terminolojide baseline out of bounds'un kısaltılması olan BLOB kullanılmaktadır. Biz genelde dip oyunu terimini kullanacağız.

Bu yazıdaki dip oyununda altyapı basketboluna çok uygun spacing oluşturduğu için detaylarına gireceğim.

Dip Oyunu

Dip Oyunlarının Genel Yapısı

Basketbolda dip oyunlarında esas amaç topun güvenli şekilde oyuna sokulmasıdır. Düşüncenin aksine dip oyunlarında esas amaç baskete atak yapmak değildir. Ana amaç topun güvenli şekilde oyuna sokulmasıyla etkili yarı saha hücumunun hazırlıklarını yapmaktır.

Dip oyunları devreye girdiğinde top genelde köşe noktalarda oyuna sokulur. Çünkü adam adama savunmada dipten oyuna sokulan toplarda savunmanın zaafiyet gösterdiği alanlar köşelerdir.

Top oyuna sokulduktan sonra tepeye götürülerek yarı saha ataklarının başlamasını sağlar. Genel olarak dip oyunlarında bu yol izlenmektedir.

Dip Oyunlarında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  1. Savunma oyuncularının çemberi korumadıkları anda çembere atak yapılarak basit sayılar bulunabilir.
  2. Dip oyununda topu savunan oyuncunun topa sırtını dönerse, sırta pas atılarak topu oyuna sokan oyuncunun kolay sayı bulunabilir.
  3. Dip oyunlarında genelde perdelemelerde switch yapılır. Savunma screen yapıldığında karışıklık yaşayabilir. Dolayısıyla pick yapılması boş pozisyon yaratabilir.
  4. Köşeler genelde doğal pas alma noktasıdır. Buralardan pas alındığında savunmanın bir gecikmesi söz konusu olabilir. Buralardan etkili şut atmak önemli olmaktadır.
  5. Dip oyunlarında pas atıldığında ya hemen çembere atak yapılmalı ya da oyun planına uygun devam yoluna girilmelidir.
Dip oyunlarının bu yaklaşımıyla şimdi adam adama savunmaya karşı oynanabilecek dip oyununu anlatalım.

Dip Oyunu-1

Dip Oyunu

Basketbol sahasında bu dip oyununda yerleşim şekilde gibi olur. Zayıf taraftaki köşeye bir oyuncu yerleşirken, topun oyuna sokulacağı hatta 3 oyuncu yerleşir. Low post, high post ve tepede oyuncular bekler.

Dip oyunu 1'in topu tokatlamasıyla başlar.

Dip Oyununun Başlaması

Dip Oyunu

2 back pick yapmak için 3 numaraya doğru atak yapar. 3 numara screen yapıldığında savunma takımı rotasyon problemi yaşadığında çembere yapacağı koşuyla boş bir atış fırsatı yakalayabilir.

Dip Oyunu

Basketbol sahasında dip oyunu şöyle devam eder: 3 numara zayıf taraftaki köşe oyuncusu 4'e screen yapar. Aynı anda 5 numara 2'nin köşeden pas alması için perdeleme yapar. 

4 numara perdelemeden faydalanıp çembere atak yaptığında atak fırsatı yakalayabilir. Ancak oyunun ana planı 2 numaranın köşeden pas almasıdır. 1 numara pas aldığında üçlü tehdit ataklarına mutlaka bakmalıdır.

Dip Oyununda Topun Oyuna Sokulmasından Sonra

Dip Oyunu

2 numara köşeden pas aldığında, 5 numara low posta atak yaparak pozisyon yaratmak ister. 1 numaraysa pas attıktan sonra kuvvetli bir koşuyla tepeye çıkmalıdır. Bu konumlardan sonra  2 numara dribling yaparak kanada gelir.

Dip Oyununda Son Evre

Dip Oyunu

Basketbolda dip oyunu oynanırken güvenli şekilde top oyuna sokulduktan sonra, topun tepeye götürülerek yarı saha atak fırsatlarına bakmakla devam eder. Bu dip oyununda read&react basketbolunun 5-dışarda formatına göre şöyle devam edilebilir.

Zayıf taraftaki köşedeki 3 numara kanada rotasyon yaparken, çembere atak yapan 4 numara zayıf taraftaki köşeye çıkar. 5 numaraysa top tarafındaki köşeye rotasyon gerçekleştirerek read&react basketbolundaki 5-dışarda formatına dönüp yarı saha atak başlar.

Basketbol taktik bilginin gelişmesi amacıyla dipten oyuna sokulan bir oyunu analiz ettik. Umarım sizlere faydalı olmuştur. 

Dip Oyununa Maçtan Örnekler




Sonraki yazılarda görüşene kadar basketbolla kalın.











spacer

Basketbolun Büyükustası Aydan Siyavuş

 Basketbolumuzun yaygınlaşmasında katkıları olan basketbolun büyük ustası Aydan Siyavuş'u saygıyla anarım. Kendisinden aldığımız basketbol bayrağını biz de önümüzdeki kuşaklara en iyi şekilde vermek için elimizden geleni yapacağız.

Aydan Siyavuş

Aydan Siyavuş'un ölüm yıldönümü vesilesiyle kaybettiğimiz tüm basketbol insanlarına saygılarımı sunarım. Basketbolun ışığında uyusunlar.

Büyükusta Aydan Siyavuş

Basketbolumuzun büyükustası Aydan Siyavuş'un basketbol yaşantısı boyunca yaşadığı bazı kesitler şunlardır:

  • Koçluğa Kadıköyspor'un altyapısıyla başlayan Aydan Siyavuş daha sonra Kadıköyspor A takımını çalıştırdı. 
  • Kulübüm İTÜ ile yıldızlar Türkiye şampiyonluğu yaşadı.
  • A milli takımımızın baş antrenörlüğünü yaptı.
  • Moda, İTÜ, Eczacıbaşı, Efes Pilsen, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Çukurova, Darüşşafaka ve Karşıyaka'da baş antrenörlük yaptı.
  • A milli takımımızla Balkan şampiyonluğu kazandı.
  • Efes Pilsen ile Koraç Kupasında çeyrek final oynadı.
  • Basketbol süper liginde 7 şampiyonluk yaşadı.

Basketbolla Biten Bir Ömür

Basketbolun büyükustası Aydan Siyavuş Galatasaray'ın baş antrenörlüğünü yaparken 11 Ocak 1988'de geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayata gözlerini yumdu.

Yüzlerce basketbolsevere ilham kaynağı olan Aydan Siyavuş'u bu yazımla saygıyla anıyorum.

Büyükusta Aydan Siyavuş'un Basketboldaki Başarıları

  • Türkiye basketbol süper liginde 7 kere şampiyonluk yaşayan Aydın Siyavuş'un ülkemizde en fazla şampiyonluk yaşayan basketbol antrenörüdür.
  • Genç erkekler balkan şampiyonluğu
  • A milli erkek takım balkan şampiyonluğu
  • Akdeniz oyunları şampiyonluğu
  • Koraç kupası çeyrek finali
Büyükusta Aydan Siyavuş'un basketbol yolculuğu 30 yılı aşkın sürdü. Basketbolumuzun gelişiminde mihenk taşlarından olan büyüküstamızı saygılarımla yeniden anarım.

O şimdi basketbolun ışığında uyuyor.
spacer

Son Saniye Oyunları-3

 Maçı kazandıracak şans olduğunda basketboldaki son saniye oyunları çok büyük heyecana ortak olur. 2023-24 euroleague sezonunun 6. haftasında Partizan Baskonia deplasmanında 1,1 saniye kala son saniye oyunu oynadı.

Son Saniye Oyunu-3

Kaybettiren Son Saniye Oyunu

Euroleague 6. haftasında taktiği çizilen son saniye oyunu maçı kazandıramadı. 2023-24 sezonunda 6. haftada izlediğimiz son saniye oyununda galibiyet atışını izleyemedik. 

Ev sahibi seyircilerine adrenalin yüklemesi olan Baskonia-Partizan maçında son saniye oyununda sayı çıkmayınca seyirciler mutlulukla evine gitmiş oldu. 

Partizan'ın Son Saniye Oyunundan Başlangıç Pozisyonu

Baskonia deplasmanında son 1,1 saniye kala Partizan 84-83 gerideydi. Molada son saniye oyunu konuşulurken Partizanda J. Nunaly 16 sayıyla takımının en skorer oyuncuydu. F. Kaminski 21 verimlilik puanıyla maçın lideri, 5 asistle yine takımın lideri konumundaydı.

Bu istatistik verileriyle Partizan son saniye oyunu için sahaya 2 guard, 2 forvet, 1 pivot oyuncusuyla geri döndü. Şimdi son saniye oyunu nasıl oynandı analizini yapabiliriz.

Son Saniye Oyunları-3

Son Saniye Oyunundaki İlk Durum

Son Saniye Oyunları-3

Basketbol sahasında son saniye kenar oyunu başlarken, 2 ve 1 aynı anda cut'a başladı. 2 top tarafındaki kısa köşeye gitti. 1 high postta 5'e back pick yaptı. Screen'den faydalanarak çembere atak yapan 5'e pas A planı olarak devredeydi.

Son Saniye Oyunundaki Son Durum


5 back pick'ten faydalanarak çembere atak yaptı. Ancak savunmanın zamanında rotasyona girmesiyle kenardan atılan alley hoop pası yerini bulamadı. 

Basketbol sahasındaki son saniye kenar oyununun alternatifiyse şöyle oldu:
  1. Kısa köşey giden 2 numara alçak posttaki 4'e screen yaptı. Dışarı açılan 4'e top gelseydi şut atarak maçı kazanma fırsatı yakalayacaktı.
  2. Back pick yaptıktan sonra 1 numara dışarı açıldı. Eğer pas alarak şut atabilseydi, basketi bulup takımına maçı kazandırabilirdi.
Ancak Partizan'ın A planı işledi. Baskonia savunması zamanında rotasyonları yaparak. Bu heyecan dolu basketbol maçını kazanmayı bildi. Bu kez de son saniye oyunundan sayı çıkmadı. 

Son Saniye Oyununun Videosu


Euroleague basketbolunda ileride isabetli olan bir son saniye oyununda görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.

spacer

Basketboldaki Taktik Atak Fırsatları

 Genç basketbolcu adaylarının taktik gelişimlerini kazandırmak amacıyla bugün basketboldaki bazı taktik atak fırsatlarından söz etmek istiyorum. Basketboldaki bu taktik ataklar, hangi düzeni oynarsanız oynayın işinize yarayacak bilgiler içermektedir.

Genç basketbolcu adaylarının antrenmanlarda bu taktik fırsatları çok çalışarak maçta karşılaştıklarında otomatik uygulama yapmaları için önemlidir. Genç basketbolcu adayları basketboldaki bu taktik atakları ne kadar çok çalışırsa bir maçta o kadar başarılı olacaklardır.

Basketbolda Taktik Atak Fırsatı

Basketbolda 7 Taktik Atak Fırsatı

Bu yazımda sizlere ilk olarak basketbol sahasında kullanılan 7 taktik atak fırsatını anlatacağım. Bazı taktik fırsatları daha önce blogumda ele almıştım. Basketbolda ele aldığım taktik fırsatların detaylarına ulaşmak isteyen genç basketbolcu adayları ilgili taktik atak fırsatı başlığını tıklayarak detaylı linke ulaşabilirler. 

Basketboldaki taktik atak fırsatları bir set hücumu yapıldığında oluşan konumlardır. Genç basketbolcu adayları bu taktik atak fırsatları ister planlasın, ister doğaçlama olsun fark etmez. Bir maçta karşılarına çok kez gelmektedir. Basketboldaki taktik fırsat antrenmanları çok tekrar yapıldığında maç esnasında savunmayı daha kolay okuyarak atak yapma gücü verir.

Taktik fırsatların nitelikli uygulanabilmesi için genç basketbolcu adaylarının temel teknik gelişimleri sağlıklı geçirilmiş olmalıdır. Aksi takdirde basketboldaki taktik atak fırsatları genç basketbolcu adayları için teorik bilgiden öteye geçemeyebilir.

Taktik Gelişiminizi Sağlıklı Atlayın

Genç basketbolcu adayları teknik becerileri sağlıklı bir süreçten geçirdikten sonra taktik gelişimlerine sıra gelir. Genel olarak bir sistem içerisinde oyun bilgilerini geliştirmelerini öneririm. Taktik gelişimlerinin temelleriniyse oynadıkları sistemde taktik atak fırsatlarını deneyerek tamamlayabilirler.

Basketboldaki taktik atak fırsatlarını sağlıklı kazanan genç basketbolcu adayları kanımca artık yarı saha set hücumlarını oynamak için hazır olur. Böylece A takım havuzuna girdiklerinde bir bütün olarak basketbolcu olmak için doğru zamanı ve anı beklerler.

Bu blogda taktik atak fırsatlarının genel bir tanımını yapacağım. Anlatacağım basketboldaki bazı taktik atak fırsatları aşağıda listelenmiştir:

  1. Give&Go
  2. Pick&Roll
  3. Darft Drive
  4. Kaçış Noktası Saldırısı
  5. Karar Çizgisiyle Backdoor
  6. Double Atak
  7. Touch Up

Give&Go

Give&Go

İki oyuncu arasında hücumda yapılan bir ataktır. Topu elinde bulunduran oyuncunun pas attıktan sonra çembere hareket ederek pası geri almasına terminolojide give&go adı verilmektedir. Dilimizde yer yer verkaç olarak kullanılmaktadır.

Give&go oynarken pası geri alan oyuncu genelde çembere atak yaparak bitiriş yapar. Bazı durumlarda çeşitli yardımlarla karşılaştığında boştaki takım arkadaşına pas atmaktadır.

Pick&Roll

Pick&Roll

Günümüz basketbolunun dönüp dolaştığı nokta basketboldaki pick&roll taktik atak fırsatıdır. Pick&rol çok uzun bir konu olduğundan dolayı ileride detaylı bir yazı yazmayı düşünüyorum.

Temel olarak pick&roll iki kişi arasında yardımlaşarak savunmayı yenmeyi amaçlamaktadır. Topu kontrol eden oyuncunun savunmasına takım arkadaşının screen yapmasıyla gerçekleşmektedir.

Screen yapıldıktan sonra savunmanın rotasyonlarına bağlı olarak bağlantılı bir dizi atak fırsatını içerisinde barındırmaktadır. Pick&roll'ün savunulması çok zahmetli olduğundan dolayı günümüz basketbolunda en sık kullanılan taktik atak fırsatıdır.

Draft Drive

Draft Drive

Topu kontrol eden oyuncu pas atıp basket cut yaptığında, yeni konumda topu kontrol eden oyuncunun takım arkadaşının yaptığı cut yönüne doğru penetre etmesidir. Basketboldaki draft drive taktik atağı savunma oyuncularının geçici olarak konumunu kaybetmesinden dolayı yapılır.

Genelde pasın ters yönüne atak yapılması istenir. Fakat draft drive taktik atak fırsatında savunmanın yapacağı geçici zayıflığın o anda değerlendirilmesi pratik edilir.

Hücum oyuncuları draft drive taktik atağında kendi savunması dışında başka bir savunmayı okumayı öğrenmektedir.

Kaçış Noktası Saldırısı 

Kaçış Noktası Saldırısı

Penetresi durdurulan bir dış oyuncunun driblingle başka bir dış noktaya gelmesiyle yeni atak fırsatlarını kollamasıdır. Kaçış noktası saldırısının etkili olabilmesi için genç basketbolcu adayının geri dribling becerisinin iyi olması gerekir.

Kaçış noktasına çıkıldıktan sonra, give&go, touch up, draft drive, backdoor gibi taktik atak fırsataları oluşabilir. Kaçış noktası genelde penetrenin durdurulmasından sonra oyunun akışını devam ettirmekle ilgili sorulara yanıt veren basketboldaki taktik atak fırsatıdır.

Karar Çizgisiyle Backdoor

Karar Çizgisiyle Backdoor

Bir pas mesafedeki savunma oyuncusu deny yaptığında pas almak için kullanılan bir beceridir. Deny yapan savunma oyuncusundan kurtulmak için topun yaklaşın 1m gerisine atak yapılarak pas alınmak istenir.

Savunma topun gerisine açılan hücum oyuncusuna hala deny yapmak isterse, ani bir yön değişikliğiyle backdoor yapılır. Basketboldaki taktik atak fırstlarından backdoorla pas alan oyuncu genelde çemebere giderek bitiriş yapar. Savunma topu durdurmak için rotasyona girmeyi başarırsa, boştaki takım arkadışına pas atılarak oyun devam edebilir.

Double Atak

Double Atak

Pas almak için bir pas mesafedeki noktaya rotasyon yapan hücum oyuncunun noktaya gelmesiyle topa yönelerek basket cut yapmasına double atak adı verilir.

Double atak bu yönüyle backdoor cut'a benzer. Basketboldaki taktik atak fırsatlarından backdoor ile double atak arasındaki fark şudur. Backdoor yapılmadan önce bir aldatma vardır. Fakat double atakta böyle bir durum yoktur.

Zaman zaman pick&roll oyunlarında double atak konumları oluşmaktadır. Genç basketbolcu adayları bir pas masefesine geldiklerinde pas gelmemesi durumunda double atak alışkanlığı kazanması onların gelişiminde ciddi katkılar sağlayacaktır.

Touch Up

Touch Up

Touch up iki kişi arasında yapılmaktadır. Touch up denilen taktik atak fırsatı genelde birazdan yapılacak bir saldırı için yapılan ön hazırlıktır.Takım arkadaşına pas atan oyuncunun gidip hand off ile topu geri almasına touch up denir. 

Basketboldaki bu taktik atak fırsatında draft drive, pick&roll gibi saldırıları yapmak için genelde savunmayı hareket ettirmek için kullanılır.

Genç basketbolcu adaylarını taktik gelişimleri için bugün basketboldaki bazı taktik atak fırsatlarını konuştuk. Başlığa link verilen taktik atak fırsatlarının detaylarına dileyen genç basketbolcu adayları bakabilir.

Gelişiminizin sağlıklı olması dileğiyle basketbolla kalın...
spacer