Dribling ve Pas Kanalının Etkin Kullanımı

 Genç basketbolcu adaylarının basketbol seviyelerini etkileyecek olan dribling kanalı ve pas kanalının etkin kullanımı bu yazımın konusunu oluşturmaktadır.

Dribling ve pas kanalı nedir? Dribling ve pas kanalı nasıl etkin kullanılır? Bu sorulara yanıt vermeden önce terimleri açıklayarak başlayalım.

Dribling Kanalı ve Pas Kanalı

Dribling ve Pas Kanalının Tanımı

Dribling kanalı topa sahip olan oyuncunun çemberle direk bağlantısının olmasıdır. Pas kanalıysa pasörün pas atacak oyuncuyla tehdit oluşturmayan bağlantının oluşması durumudur.

Bu tanımı öğrenen genç basketbolcu adayı bundan sonra dribling ve pas kanalının etkin kullanımına bakmalıdır.

Kavram Olarak

Dribling ve pas kanalı kavramını FIBA'ya bağlı Dünya Basketbol Antrenörleri Birliğinin basketbol eğitimi platformundan online öğrendim. Bu kavramı genç basketbolcu adaylarıma yaptırdığımı fark edince, terminolojisiyle kullanmaya başladım.

Dribling ve pas kanalını genç basketbolcu adaylarıyla sistematik olarak çalışmaya başlayınca onların oluşan konumları okuyarak basketbol oyununa yön verdiklerine tanıklık ettiğim için dribling ve pas kanalını paylaşmak istedim.

Dribling ve Pas Kanalı

Dribling  Kanalı

Dribling kanalı; topa sahip olan oyuncunun çemberle direkt bağlantısının olması demektir. Yani toplu oyuncuyla çember arasında herhangi bir oyuncunun bulunmamasıdır. Dribling kanalının en etkin kullanıldığı yerler tam sahada gerçekleşen ataklarda gözlenir.

Dribling kanalını gören genç basketbolcu adayı çembere hızla gitmelidir. Savunma oyuncusu dribling kanalını kapatmak isterse oluşacak yeni konuma göre harekete geçilmelidir. Genç basketbolcu adayının bu konumlardaki becerisi onun ilerde iyi basketbolcu olması için önemli bir ayrıntıyı oluşturur.

Pas Kanalı

Pas kanalı; topa sahip olan oyuncunun takım arkadaşıyla direkt bağlantısının olmasıdır. Takım arkadaşıyla toplu oyuncunun arasında herhangi bir oyuncunun tehdit olarak bulunmamasıdır.

İlke olarak savunma oyuncuları pas kanalına yakın durmak ister. Dolayısıyla pas atacak genç basketbolcu adayının pas kanalına yakın noktaları görmesi gerekir. Eğer bir savunma oyuncusu pas kanalına yakınsa topa ona göre yön vermelidir.

Dolayısıyla pas atmayı düşünen genç basketbolcu adayları pas kanalına yakın savunma oyuncularının konumunu mutlaka değerlendirmelidir. Bu onlara oyuna yön vermelerini sağlayacaktır.

Pas kanalı en çok fastbreak atılırken görülür. Hızlı hücum yapılırken genç basketbolcu adayı evvela pas kanalına bakar. Eğer pas kanalı doluysa dribling kanalını kullanarak atağı sonuçlandırmak istemelidir. Hızlı hücumda pas kanalını dolu gören genç basketbolcu adayı, bunu bir işaret olduğunu görerek dribling kanalını kullanması gerektiğini kavramalıdır.

Dribling ve Pas Kanalından Neler Elde Edilir?

Savunma oyuncuları dış oyuncuların pas kanalını kapatırsa, dış oyuncular için backdoor taktik atağını kullanmak için bir fırsat oluşur. Backdoor yapan genç basketbolcu adayı yeni bir pas kanalı oluşturarak kendisine çembere atak yapma olanağı yaratır.

Diğer taraftan dribling kanalının kullanılması savunmayı rotasyona sokacağı için 2ye1 konumlarının oluşmasını sağlayabilir. Böylece genç basketbolcu adayının açık alanda basketbol oynama fırsatı doğar.

Açık alanda basketbol oynayabilen genç basketbolcu adayının oyun bilgisi ve becerisinin çok önemli olduğunu düşündüğümüzde dribling kanalını sadece penetreyle açıklamak az olacaktır.

Dribling ve pas kanalıyla ilgili faydalı bilgiler aldığınızı umuyorum. Bir sonraki basketbol eğitimi yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalmanızı dilerim.
Paylaş:
spacer

1 yorum:

  1. Koç dribling ve pas kanalıyla ilgili birkaç drillini yazabilir misiniz? Sanırım ben de bu iki kavramı uygulamaya çalışıyorum. Drillerle bira daha açıklayıcı olabilir.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.