Basketbolda High-Low Taktik Atak Fırsatı

 Basketbolda high-low kavramı hücum taktiklerinde kullanılan bir terimdir. High-low genellikle iki uzun arasındaki paslaşmayı ve iç-dış hücum dengesinden söz eder.

Bu taktik atak fırsatında, serbest atış çizgisinin üzeri ve tepe üç sayı çizgisi arasında bir oyuncu bulunur. Diğer oyuncu çember altında yer alır. Yüksek olan oyuncuya high, alçak olan oyuncuya low denir.

Genç basketbolcu adaylarının yüksek oyuncudan alçak oyuncuya doğru yaptıkları paslaşmaya basketbolda high-low denir.

High-Low Taktik Fırsatı

High-Low Taktik Fırsatı Nasıl İşler?

High pozisyonu; buradaki genç basketbolcu adayı genelde iyi bir pasördür. Çember altına pas atabilecek becerilere sahiptir. Şut tehditi olan bir oyuncu olduğu için savunmayı üzerine çekerek 2y1 konumu oluşturabilir.

Low pozisyonu; çember altında oynayan genç basketbolcu adayıdır. Post up becerileri güçlü olan bir oyuncu olmalıdır. Yakın mesafe bitirişlerinde ustadır. Low pozisyonundaki oyuncu dışarıya atılacak paslar ve hücum ribaundu becerileriyle takımına katkı sağlayan uzun genç basketbolcu adayıdır.

High-Low Oyunu

High-Low Düzeni Neler Kazandırır?

High-low düzeni savunmanın dengesini bozmak için oldukça etkili bir taktik fırsattır. High-low taktik atak fırsatında hücumun amacı olan 2ye1 yakalama durumu söz konusu olabilir.

High-low taktik fırsatını kullanan takımlar genelde fiziksel avantajlarından yararlanmak için kullanır. Böylelikle çember altında oynayan oyuncular etkili kullanılmaya çalışılır.

Savunma takımı high pozisyonundaki oyuncuya odaklanırsa, bu durum low pozisyonunda oynayan genç basketbolcu adayına alan yaratacağı anlamına gelir.

Savunma low pozisyonundaki oyunculara odaklanırsa, high pozisyonundaki oyuncuya pas fırsatları ve şut fırsatları doğar.

High-Low Bir Taktik Atak Fırsatıdır

High-low oyunu bir taktik atak fırsatıdır. İki oyuncu arasında iletişimin ve paslaşmanın olduğu bir oyundur. High-low paslaşmalarında savunma takımı genellikle zayıflık yaratır. Bu zayıflıktan faydalanan genç basketbolcu adayı oyun bilgisi ve becerisi olarak ustalaşmaya başlar.

High-low taktik atak fırsatları sıklıkla fastrbreak transation oyunlarında gözlenmektedir. Topun high oyuncusuna atılmasıyla birlikte çember altında low pozisyonundaki oyuncu genelde kolay bitirişlerle basket bulmaktadır.

Genç basketbolcu adayı için önemli olduğunu düşündüğüm high-low taktik atak fırsatının faydalı olduğunu ümit ederek basketbolla kalmanızı dilerim.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.