Taktik Atak Fırsatları | Zipper

 Zipper; 1960'larda NBA takımlarından Boston Celtics'in kullandığı bir hücum sistemi olarak ortaya çıkmıştır. Taktik atak fırsatı olan zipper günümüzde kullanılmaktadır. Modern basketbolda takımlar hücum setlerini başlatmak için zipper taktik atağını kat yaparak başlatmaktadır.

Zipper

Zipper Taktik Atağı Ne Demektir?

Zipper; basketbolda bir taktik atak fırsatıdır. İlk hareketi kat yapmaktır. Genelde oyun kurucu dribling yaparken takım arkadaşlarının fermuar gibi açılmasıdır. Dribling yapan oyuncu çabuk pas fırsatlarıyla birlikte açılan koridordan atak olanağına sahiptir.

Diğer bir tanımla zipper; savunma boşluklarının değerlendirilerek sayı bulmak amacıyla genç basketbolcu adaylarının koordineli hareket etmesidir. Genelde screen ve zamanlaması iyi olan katlar yapılarak uygulanır.

Taktik atak fırsatlarında zipper'in temel amacı; rakibin savunma yapısını bozarak basket atmak için avantajlı konumlar yaratmaktır.

Taktik atak fırsatlarından zipper; tek  başına basket bulma fırsatı yaratır. Catch and shot ve isolation oyunlarını oynamak için ideal konumları oluşturur. Ancak zipper genelde pick&roll veya off screen kullanılarak devam yoluna girer.

Zipper Taktik Atak Fırsatının Gücü

Zipper basit bir yapıya sahip olmasına rağmen üst yapıdaki takımlar set hücumlarının girişinde kullanırlar. Özellikle altyapı koçları takımlarıyla zipper taktik fırsatını bir yapı içerisinde çalışarak genç basketbolcu adayının taktik fırrsat ataklarını düşünmesini sağlayıp onların taktik gelişimlerine olanak tanıyabilirler.

Zipper taktik atak fırsatında genç basketbolcu adayının tercihleri oyunun sonucunu belirleyeceğinden savunmayı okumayı öğrenmede etkili olacaktır.

Peki taktik atak fırsatı zipper'ın avantajları ve zayıflıkları nelerdir?

Zipper Taktik Atağın Avantajları

  1. Savunmayı şaşırtarak boş şut bulmayı sağlayabilir.
  2. Basketbol topunun hızlı çevrilmesiyle hücumu akıcı hale gelmesine yardımcı olur.
  3. Birden fazla oyuncunun basket atma seçeneğine sahiptir.
  4. BLOB oyunlarında zipper etkili kullanılmaktadır.
  5. Transation hücumlarında zipper etkili olmaktadır.
  6. Etkili zipper yapıldığında savunmayı şaşırtabilir.

Zipper Taktik Atağının Zayıflıkları

  1. Driblingi kullanan oyuncunun çabuk pas atması gerekir. Aksi durumda top kaybı ihtimali yükselir.
  2. Açılan oyuncuların doğru zamanda, doğru yerde olması gerekir. Aksi durumda hücumun akışı bozulur.
  3. Savunma zipper savunmasında ustalaşırsa taktik atak fırsatı etkisiz hale gelir.
  4. Genç basketbolcu adayı, pas ve kat becerilerinde ustalaşmalıdır. Aksi durumda zipper etkisini kaybeder.

Zipper Nasıl Yapılır?

Zipper genelde bir tür down pick uygulamasıdır. Çoğunlukla BLOB oyunlarının bir parçası olarak uygulanır. Topsuz bir oyuncunun down pick yaptıktan sonra off screen'deki iki oyunucunun açılarak top almasıyla yapılır. Sıklıkla oyun kurucular ve şütör forvetler zipper oynar.

Taktik atak fırsatlarında zipper'ın kalıbı şöyledir:

Taktik Atak Fırsatları: Zipper

Alçak posta şütör forvet, yüksek postta pivot oyuncusu topsuzdur. Oyun kurucu kanada doğru dribling yaparken pivot oyuncusu down pick yapar. Forvet dış bölgeye açılıp top isterken, pivot oyuncusuysa screen yaptığı oyuncuyu bloklayıp kısa köşeye açılarak top almak için konum oluşturur.

Taktik Atak Fırsatı Zipper'ın Etkisi

Zipper; etkili bir taktik atak fırsatıdır. Çünkü off screen, ball screen veya isolation gibi saldırgan konumları oluşturmak için yapılan ön hazırlıktır. 

Zipper tamamlayıcı bu ataklarla kullanıldığında çok fazla basket olanağı yaratmaktadır. Genç basketbolcu adayının taktik gelişimi için antrenmanlarda çalışılmasını öneririm. 

Zipper taktik atağının tamamlayıcı ikinci eylemleri genelde zayıf tarafa doğru yapılarak taktik atak fırsatı devam yolunu izler. Genç basketbolcu adayı bunun için saldırgan atak olan pick&roll, isolation vs gibi konumları ters tarafa doğru oynamalıdır.

Bu yazıyı basketbol koçu arkadaşım Şahin Kundakçı'yla yaptığım bir sohbet sırasında ilham aldım. Kendisine aldığım bu ilham için teşekkür eder, EBBL'de başarılar dilerim.

spacer

Şişli KURAL SK İlçe Şampiyonu Oldu!

 Petrol Ofisi okul sporları liginde Şişli ilçesindeki basketbol müsabakalarında Şişli KURAL SK kadın ve erkeklerde ilçe şampiyonluğuna uzandı.

Şişli KURAL SK

Şişli KURAL İlçe Şampiyonu

Petrol Ofisi okul sporları liginde kadın takımımız daha önce şampiyonluğunu ilan etmişti. Erkek basketbol takımımız Şişli ALSK'yla finalde eşleşti. Oyuna oldukça tutuk başlayan Şişli KURAL SK 0-6'lık seriyle maça geride başladı. 

Bu seriden sonra mola alan Şişli KURAL SK box-and-one savunmasına dönünce rakibin etkili olan oyun kurucusu hücumun dışında kaldı. Savunmada toparlanan Şişli KURAL SK lider oyuncumuz Kral'ın sazı eline almasıyla oyunun momentumunu eline alarak ilk periyotta 11-13'le rakibine yaklaşmayı başardı.

Şişli KURAL'ın Momentumu Eline Alması

Takımımızın lider oyuncusu Kral'a Burak eşlik edince ikinci periyotta skor üstünlüğünü de elimize alanrak 11-8'lik bir üstünlük sağladık.

Kral ve Maşallah'ın üç sayılık atış bulmasıyla rakibimiz üçüncü periyotta Şişli KURAL SK'yı sadece yakalamaya çalıştı.

Ancak Şişli ALSK, Burak ve Kral ikilisinin 24 sayı atmasına engel olamadı. Maçta rakibin oyun kurusunu Mir ve Can iyi savununca kolay basketlere potamızı kapattık.

Maşallah'ın dış ve orta mesafe şutları tehdit oluşturduğundan dolayı rakip çember altını boş bırakınca Rojvan ve Burak ribaundlarda üstünlük sağlayarak rakibin geri dönme hamlelerini kapatmış oldu.

Maçın İkinci Devresi

Basketbol momentumunu eline alan Şişli KURAL SK; üçüncü periyotta 10-4'lük bir seriyle rakibi kaya gibi çarptı. Dördüncü periyottaysa kontrollü bir oyun sonunda 10-7'lik bir üstünlük sağlayınca maçı 41-32 kazandı.

Bu sonuçla Şişli KURAL SK Petrol Ofisi okul sporları kulübü liginde Şişli şampiyonluğuna uzandı. Maça tüm oyuncularımızdan katkı aldık. 

Şampiyon Şişli KURAL SK




Basketbol takımımızın sayı dağılımı aşağıdaki gibi oldu:

Can 2 sayı, Burak 10 sayı, Kral 14 sayı, Maşallah 8 sayı, Rojvan 6 sayı, Gazi 1 sayıyla oynadı.

İl basketbol elemelerinde takımım Şişli KURAL SK'ya başarılar dilerim.

spacer

Son Saniye Oyunları-8

 Bu yazıda euroleague 2023-24 sezonu 13. turunda oynanan Baskonia-Kızıl Yıldız maçının son saniye oyunlarının nasıl gerçekleştiğine bakacağız.

Son Saniye Oyunları-8

Kızıl Yıldız'ın Son Saniye Oyunu

Maçın son 6 saniyesine girildiğinde Kızıl Yıldız, Baskonia deplasmanında 87-85 gerideydi. Hücum sahasında kenarda topu oyuna sokan Kızıl Yıldız'ın son saniye oyunlarında bu turda da başarılı bir basket olmadı.

Kızıl Yıldız son saniye oyunlarında basket bulamayınca Baskonia dramatik bir oyun sonu yaşamadan seyircilerini galibiyet sarhoşluğuyla evine göndermiş oldu.

Son Saniye Oyunlarından Önceki Durum

Baskonia deplasmanında son 6 saniyeden önce molada gerekli taktiklerini konuştuktan sonra sahaya M.Teodosic, M.Tobey, Y.Dos Santos, R.Giedraitis ve L. Mitrovic ile 2 oyun kurucu, 2 forvet ve 1 pivotla döndü.

Euroleague basketbolunda Kızıl Yıldız takımında öne çıkan isimler şöyledi: R.Giedraitis; 24 verimlilik, 24 sayıyla maçın lideriydi. %55,6 üç sayılık yüzdesine sahipti. L.Mitrovic; 11 hücum ribaund ve 7 asistle maçın lideriydi.

Son saniye oyunlarını oynamak için sahaya çıkan son beşin istatistikleriyse şöyledi:

G 4 M.Teodosic: 13 sayı, 1/2 ikilik, 3/9 üçlük, 2/3 faul atışı, 6 asist, 24 verimlilik.
P 18 M.Tobey: 5 sayı, 1/4 ikilik, 0/2 üçlük, 3/4 faul atışı, 1 hücum ribaundu, -2 verimlilik.
G 99 Y.Dos Santos: 3 sayı, 0/1 ikilik, 1/2 üçlük, 2 asist, 4 verimlilik.
F 31 R.Giedraitis: 24 sayı, 4/6 ikilik, 5/9 üçlük 1/2 faul atışı, 1 hücum ribaundu, 3 asist, 24 verimlilik.
F 9 L.Mitrovic: 8 sayı, 4/11 ikilik, 11 hücum ribaundu, 7 asist, 24 verimlilik.

İstatistiklere baktığımızda Giedraitis'in üç sayılık atışıyla Kızıl Yıldız basketbol maçında galip gelmeyi planladığını düşünmekteyiz. Bakalım öyle mi?

Son Saniye Oyunları Yerleşimi

Son Saniye Oyunları-8

Kızıl Yıldız basketbol takımı yukarıdaki gibi sahaya yerleşti. İstatistiklerin verisine göre Giedraitis'in son saniye oyunlarına maçı kazandıracak şutu atacak gibi bir konum var. 4 ve 5'in sıralı perdelemesinden sonra zayıf taraftaki kanattan 3 sayılık atış yapılacak bir görünüm var.

Son Saniye Oyunları-8

Kızıl Yıldız basketbol takımı yerleşimde bekleneni yapmadı. 4 down screen yaparak 3'ü yukarı çıkardı. Aynı anda 2 numara 4 numaraya screen yaptı.

Son Saniye Oyunları-8

Forvet oyuncusu olan 4 numara perdelemedeki switch konumunu değerlendirerek savunmayı arkasına alarak post up oynamak için pozisyon aldı. Ancak kenardan top kanada da posta da verilemedi. Screen kullanarak top tarafındaki kanada yükselen 2 numaraya da pas verilemedi.

Son Saniye Oyunlarındaki Devamı

Oyunu izlediğimizde planlanan pasların gerçekleşmediğini düşünüyorum. Kanatimce 3 numara topu aldıktan sonra pick&roll üzerinden şut atacaktı. Tıkanan son saniye oyunlarını basketbolcular nasıl devam ettirmiş. Bundan sonra B planının devreye sokulduğunu düşünmekteyim.

Son Saniye Oyunları-8

3 numara rub off screen kullanarak şut atmak için zayıf taraftaki kanada atak yaptı. Ancak perdelemeden sonar 5 numara topla buluşabildi. Yine buradaki fikrime göre şut 3 numaraya attırılmak istendiği için oyun bu yönde şöyle devam etti.

Son Saniye Oyunları-8

Topla buluşan 5 numara hemen pası 3 numaraya attı. Şut ihtimalini değerlendiren 1 numara da şut atmak için pozisyonunu aldı. Artık çembere atak yapmak için hazırlık tamamlandı. 6 saniye kaldığını düşündüğümüzde sürenin fazlasıyla yetmesi gerekiyor.

Son Saniye Oyunlarının Sonu

Son Saniye Oyunları-8

3 numaraya pas atan 5 numara pick&rol oynar gibi topa koşup çembere kat etti. Ancak uzun mesafede close out üzerinde şutu deneyen 3 numara isabetsiz bir atış yaptı. Savunma ribaundunu almayı başaran Baskonia'ya faul yapılınca Kızıl Yıldız basketbol sahasında boynu bükük ayrıldı.

Basketboldaki bir sonraki son saniye oyunlarında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.

Son Saniye Oyunlarını İzleyelim


spacer

Şişli KURAL SK Finalde

 Okul Spor Kulüpleri liginde okulum spor kulübü Şişli KURAL SK ilçe basketbol müsabakalarında finalde. Şişli Ahi Evran ALSK ile karşılaşan Şişli KURAL SK maçı 34-16 kazanan Şişli KURAL SK yüzler gülüyor.

Şişli KURAL SK

Okul Spor Kulüpleri Ligi

Petrol Ofisi Okul Spor Kulüpleri ligi, İstanbul'da düzenlenen ve okul spor kulüplerinin katılımıyla yapıldığı özel bir ligdir. Okul spor kulüpleri ligine okulum Kurtuluş Anadolu Lisesinin kulüp takımı Şişli KURAL SK ile basketbol branşında faal göstermekteyiz.

İlk tur müsabakalar ilçelerdeki okul spor kulüplerinin aralarında yapacağı maçlarla ilk sırada yer alan okul spor kulübü ilçesini ilde temsil edecek. İl müsabakaları eleme sistemiyle oynanacak. 

Final four müsabakaları büyük bir komplekste düzenlenecek olup, sporculara ve dereceye giren takımlara çeşitli ödüller verilecektir.

Okul Spor Kulüpler Liginin Amacı

Okul spor kulüpleri liginin amacı öğrencileri spora teşvik ederek onların ruh ve beden sağlıklarını korumalarına yardımcı olmaktır. Ayrıca öğrencilerin takım çalışması, disiplinli olması, sosyalleşmesini ve iyi olan sporcuların keşfedilmesini amaçlamaktadır.

Okul spor kulüpleri liginde basketbol branşında ilçede iyi durumda olan Şişli KURAL SK olarak okul spor kulüpleri liginin amaçları doğrultusunda sportmence mücadelemizi sürdürüp il finallerine katılmak esas amacımızı oluşturmaktadır.

Okul sporları liginde basketbol kız takımımız ilçe birincisi olarak elemelere katılmayı hak etti. Erkek basketbol takımımız ilk maçında Şişli Ahi Evran ASLK'yı 34-16 yenerek finale yükseldi.

Okulum Şişli KURAL SK'nın İlk Maçtaki Görünümü

Şişli KURAL SK

Okulum Şişli KURAL SK ilk maçında lisans işlemleri tamalanan11 oyuncuyla sahaya çıktı. Basketbolcu öğrencilerimiz; Maşallah (takım kaptanı), Kral, Rojvan, Burak, Demiristanbullu, Gazi, Can, Mir Zeki, Ahmet, Sefa ve Gökhan'dan oluştu.

Maça adam adama savunma yaparak; Maşallah, Kral, Rojvan, Burak ve Demiristanbullu'yla başladık. İlk iki periyot rakibi durdurmakta oldukça zorlandık. 

İlk periyot 10-10 beraberlikle sonuçlanırken, ikinci periyotta 1-4'lük üstünlük sağladık. Üçüncü periyotta box-and-one savunmaya dönen Şişli KURAL SK'da maçın yıldızı Kral rakibin yıldız oyuncusu Yunus'u kilitleyince oyunun momentumu Şişli KURAL SK'ya geçti.

Maçın ve takımımızın lider basketbolcusu Kral rakip potaya ataklar yaparak bulduğu sayılarla takımımızın üçüncü periyotta 3-9'luk üstünlüğünü sağladı. Aynı oyunu son periyotta basketbol sahasına yansıtan okulum öğrenci basketbolcuları 2-11'lik seri yakalayınca, maçı 16-34 kazanarak final yolunu tuttu.

Okul spor kulüpleri liginde basketbol branşında maçın MVP'si Kral 10 sayıyla takımına katkıda bulunurken; Maşallah 12 sayı, Burak 6 sayı ve Rojvan'ın 6 sayılık katkısı oldu.

Sportmence mücadele ederek okul spor kulüpleri basketbol liginde finale yürüyen öğrenci basketbolcularımı tebrik eder, finalde başarılar dilerim. 
spacer

Son Saniye Oyunları-7

 Bu yazıda euroleague 2023-24 sezonunun 12. turunda oynanmış olan iki tane son saniye oyunlarını analiz edeceğim. Bu sezon oynanan son saniye oyunlarında şu ana kadar başarılı bir atış görülmedi. Bakalım bu turdaki oyunlarda sayı olacak mı?

Son Saniye Oyunları-7

Zalgiris ve Asvel'den Son Saniye Oyunları

Alba deplasmanında 62-60 geride olan Zalgiris Kaunas bitime 5,0 saniye kala kenardan son saniye oyunları topunu kullanmak için hazırlık yaptı. 

Kendi evinde Maccabi karşısında 91-94 geride olan Asvel bitime 3,8 saniyeson saniye oyunlarına kenar stratejisi hazırladı.

Son Saniye Oyunlarında 2 Dış Şut

2023-24 sezonu euroleague 12. turunda oynanan bu son saniye oyunları basketbol adına heyecanın çok yüksek olduğu anlardır. Bu son saniye oyunları nasıl gerçekleşti?

Zalgiris ve Asvel son saniye oyunlarını dış şut atmak üzerine planladı. Nasıl bir taktik izlendiğini şimdi analiz edelim.

Zalgiris'in Son Saniye Oyunu

Zalgiris'in son saniye oyununda sahada bulunan basketbolcuların performanslarına bakacak olursak;

G 33 T. Dimsa : 11 sayı, 4/6 ikilik, 1/2 üçlük, 1 asist, 9 verimlilik.
F 92 E.Ulanovas : 8 sayı, 1/2 ikilik, 1/3 üçlük, 3/3 faul atışı, 3 asist, 7 verimlilik.
G 9 D.Gieraitis : 15 sayı, 2/3 ikilik, 0/5 üçlük, 2/2 faul atışı, 1 hücum ribaundu, 18 verimlilik.
F 2 K.Evans : 8 sayı, 1/5 ikilik, 1/4 üçlük/ 3/4 faul atışı, 2 asist, 4 verimlilik.
F 10 R.Smits: 4 sayı, 2/2 ikilik, 0/3 üçlük, 3 asist, 4 verimlilik.

Basketbol sahasında Zalgiris adına D.Giedraitis 18 verimlilikle maçın lideri pozisyonundaydı. Ayrıca 15 sayı ve 3 asistle takımın lideriydi.

R.Smits; 3 asist, %100 iki sayılık atış oranıyla takımının lideriydi.

E.Ulanovas; %100 faul atışı istatistiğine sahip basketbolculardı.

Son Saniye Oyunları-7

Zalgiris Kanus son saniye oyunu için yukarıdaki gibi basketbol sahasına dizildi.

Son Saniye Oyunları-7

Yüksek postta bulunan 5 dirsekteki 4'e screen yaparak onun top almasını sağladı. Kenardan topu oyuna sokan 1 numara hemen top tarafındaki kanatta yerini aldı.

Son Saniye Oyunları-7

1 numara top tarafından zayıf taraftaki kanada kat yaptı. 5 numara aynı anda çemberin altına hareket etti. Bu iki kat 4 numaraya alan açarak atak yapması için yapılan harekettir.

Son Saniye Oyunları-7

4 numara dribling kullanarak 3 sayılık atış fırsatı buldu. Ancak sayı olmadı. Bu ihtimali düşünen Zalgiris 3, 1 ve 2'yi hücum ribaunduna soktu. B planı işlemeyince Alba kendi evinde Zalgiris'i 64-62 mağlup etmiş oldu.

Son Saniye Oyununun Görüntüsü


Asveli'in Son Saniye Oyunu

Asvel takımı son saniye oyunlarını oynamak için sahaya gönderdiği basketbolcuların performansı şu şekildeydi;

F 9 T.Luwawu-Cabbarot : 19 sayı, 6/9 ikilik, 1/5 üçlük, 4/4 faul atışı, 1 hücum ribaundu, 1 asist, 17 verimlilik.
C 7 J.Lauvergne : 23 sayı, 8/12 ikilik, 1/2 üçlük, 4/4 faul atışı, 1 hücum ribaundu, 1 asist, 28 verimlilik.
F 00 M.Scot : 6 sayı, 3/4 ikilik, 0/5 üçlük, 3 asist, 9 verimlilik.
G 12 N.De Colo : 22 sayı, 3/5 ikilik, 3/10 üçlük, 7/9 faul atışı, 4 asist, 19 verimlilik.
G 3 P.Lee : 10 sayı, 2/5 ikilik, 1/2 üçlük, 3/4 faul atışı, 6 asist, 14 verimlilik.

Asvel adına J. Lauvergne 28 vermilik, 23 sayı%100 faul atışı ve 6 hücum ribaunduyla maçın lideriydi. P.Lee; 6 asist ile takımın liderliğini üstleniyordu.

Son Saniye Oyunları-7

Asvel basketbol sahasına yerleşimi yukarıdaki gibiydi.

Son Saniye Oyunları-7

5 numara 1 numaraya down screen yaparak onun kanattan top almasını sağladı. Kenardan topu oyuna sokan 3 numara hemen oyun alanına girerek pozisyonunu aldı. Ters tarafta 4 ve 2 numara gölge kat yaparak yer değiştirdiler.

Son Saniye Oyunları-7

4 numara 1 numaraya screen yapar gibi atak yaparak kanada açıldı. Buradaki amaç savunmayı şaşırtarak 1 numaraya atak fırsatı yaratmaktı. Ancak beklenen olmadı. Yinede 1 numara (N.De Colo) maçı uzatmaya götürecek şutu attı. Ancak savunmanın topa temasıyla top çembere ulaşamadı.

Böylece Maccabi deplasmanda Asvel'i 91-94 yenerek evine mutlu dönmüş oldu.

Son Saniye Oyunu Videosu


Bir sonraki basketbolda son saniye oyunlarında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.
spacer

Kurtuluş Pitsbull Çeyrek Finalde Veda Etti

 Okul sporları kapsamında düzenlenen ilçe basketbol müsabakalarında okulum Kurtuluş Pitsbull çeyrek finalde havlu attı. Müsabakada rakibin sertliğine yanıt veremeyen Kurtuluş Pitsbull şampiyonluk parolasıyla çıktığı turnuvada çeyrek finalde elenmiş oldu.

Kurtuluş Pitsbull

Kurtuluş Pitsbull'dan Veda

Okulum Kurtuluş Pitsbull erkek basketbol takımı bu sezon için şampiyonluk için yola çıkmıştı. Ancak çeyrek finalde rakibi Pangaltı Ermeni Lisesi oldukça etkili oldu. Pangaltı Lisesinin savunma sertliğine yanıt veremeyen okulum Kurtuluş Pitsbull müsabakadan mağlup ayrıldı.

Pangaltı Lisesi çok sert adam adama savunmayla maça başladı. Kurtuluş Pitsbull sert savunmaya yanıt verebilecek karşı atak yapamadı. Rakibimiz kısa olmasına rağmen çember altında uzunlarımıza ne üstünlük sağlayınca skor yavaş yavaş açıldı.

Kurtuluş Pitsbull dış şutlarında normalin çok altında bir yüzde tutturunca 58-37 maçı kaybederek çeyrek finalde havlu atmış oldu.

Maçın Değerlendirmesi

Maçın en kritik oyuncusu konumunda olan Cem'in oldukça kötü bir oyun kuruculuk yapması Kurtuluş Pitsbull'un dengesini bozan unsurlardan biriydi. Okulum basketbol takımı olarak Maşallah dışında oyunda olan bir oyuncumuz maalesef olmadı.

Pangaltı Lisesi sert savunmasının yanında, kısa oyuncularla çember altında İTÜ'lü ve Beşiktaşlıyı adeta dövdü. Çember altındaki etkili basketbolunu sert savunmasıyla süsleyen Pangaltı Lisesi haklı ve şık bir galibiyet alarak Kurtuluş Pitsbull'un çeyrek finalde havlu atmasına sebep oldu.

Oyuncularımızın Değerlendirmesi

Maşallah; takımını galibiyete taşımak için canla başla mücadele eden tek oyuncumuzdu. Üstüne üstlenen tüm görevleri yaparken ona eşlik eden bir oyuncunun çıkmaması oyunda sürekli sorun yaşamamızın nedenlerinden biri oldu.

Celil; iki yıldır oyun kurucu olarak en kritik oyuncumuz olan Cuma, çeyrek finalde rezalet ötesi performansıyla mağlubiyetin ana nedenlerinden biri oldu. Kendisinin devam eden il 3e3 müsabakalarında önceki maçlarda olduğu gibi oyunun lideri olmasını temenni ederim.

Beşiktaşlı; tüm maç boyunca savunmada kendisine verilen görevleri unutarak defans zaafiyetimizi arttırdı. Oynadığı basketbolla hücumda skor bulmamızı sağlamasına rağmen yine de beklentinin altında bir performansı vardı.

Ekin; çoğu zaman eşleştiği oyuncuyu bulmakta zorluk yaşadı. Cevdet'in kötü performansını absorve etmeye çalışsa da dış şutlarında beklenen yüzdeyi tutturamadı.

Küçük İTÜ'lü; Pangaltı Lisesi hücum merkezimiz olan İTÜ'lüye sıkı savunma yapınca skorunu aşağı çekmiş oldu. Elinden geleni yapan ve galibiyet için uğraşan ikinci oyuncumuzdu. Ancak rakibin savunmasını dış şutlarla avlayamayınca etkisi önceki maçlara göre yarı yarıya indi. 

Rojvan ve Efe; kenardan oyuna dahil olan çaylak oyuncularımız için söylenecek pek olumsuz bir şey yok. Oyuna girdiklerinde ellerinden geleni yaptılar. Rojvan okul spor kulüpleri turnuvasına tecrübe kazanarak performansını oraya saklamaktadır.

Sonuçta rakibimizi Kurtuluş Pitsbull'a karşı iyi hazırlık yaparak haklı bir galibiyet aldı. Kendilerine sonraki maçlar için başarılar dileriz. Kendi eksiklerimizi gidererek sonraki müsabakalar için dersler çıkaracağız.
spacer

Kurtuluş Pitsbulls Çeyrek Finalde!

 Okulum erkek basketbol takımı Kurtuluş Pitsbulls okul sporları ilçe basketbol müsabakalarında çeyrek finale yükseldi. Geçen yıl kürsüye çıkmayı başaran Kurtuluş Pitsbulls'un bu yılki hedefi şampiyonluğa ulaşmak.

Okulumun ilk turdaki rakibi Mehmet Pisak Anadolu Lisesiydi. Zor geçmesi beklenen basketbol maçında Kurtuluş Pitsbulls'un savunma stratejisinin etkili olması sonucunda 58-25'lik sonuçla okulum çeyrek finale rahat gitti.

Kurtuluş Pitsbull

Kurtuluş Pitsbulls'un Basketbol Serüveni

Okulum basketbol takımı adını üç dönem önce mezun olan öğrencilerinden aldı. O dönemin öğrencileri basketbol takımı için Pitsbulls deyimini kullandıklarında okulumun erkek basketbol takımı Kurtuluş Pitsbulls adını almış oldu.

Çok güçlü olan o dönemin takımı bir türlü kürsüye çıkmayı başaramadı. Ancak geçen yıl şu anki oyuncularım ilçe üçüncüsü olarak okulum tarihinde 30 yıl aradan sonra kürsü gören ilk erkek basketbol takımı oldu.

Geçen sezon talihsiz bir oyun sonunda şampiyonluğu elinden kaçıran Kurtuluş Pitsbulls, şampiyonluk yolunda ilk turu geçmeyi bildi. Okulum erkek basketbol takımının asli amacı sportmence spor yapmaktır. Sportmenliğin çerçevesinde şampiyonluk yaşamak okulum erkek basketbol takımını daha mutlu edecektir.

2023-24 Sezonu Nasıl Başladı?

2023-24 döneminin basketbol müsabakaları Kurtuluş Pitsbull için hüzünlü başladı. 3e3 Basketbol müsabakalarında net şampiyon olmayı beklerken, sayı averajıyla ilçe üçüncüsü oldu. Bu şok 5e5 müsabakalarına daha iyi hazırlanmamıza neden oldu.

Rakibimiz M.Pisak Anadolu Lisesi oyuna konsantre ve maçı kazanmak için gelmişti. Oldukça zor ve bir o kadar zevkli bir mücadele olması beklentisi içerisindeydik.

Ancak dost okulumuza oyunu oynama fırsatı vermemek için maça Triangle Two Defence yaparak başladık. Rakibin savunma prensibimizi maç boyunca anlamaması tüm maç boyunca etkili savunmamızın sürmesini sağladı.

Triangle Two Defense yaparak rakibimizin yaklaşmasına ve bir dönüş yapmasına engel olunca gerisi basketbol oynayan öğrencilerimden geldi.

Kurtuluş Pitbulls Galibiyete Nasıl Uzandı?

Oyuna savunmada triangle two yaparak başladık. Hücumdaysa topu paylaşarak çembere atak yapmayı planladık. Ayrıca bulunan tüm dış şutları atmayı tercih ettik.

Çembere ataklarımız ve dış şutlarımızda yüzdeli oynayan okulum basketbolcu öğrenciler oyunun başında 11-2'lik bir seri yakalayarak rakibini baskı altında tuttu. Tüm maç bu şekilde kontrolümüz altında devam edince maçı 58-25 kazandık. 

Hem skorda hem oyunda net üstünlüğümüzle geçen müsabakada öğrencilerimi özellikle sergiledikleri sportmence davranışlardan dolayı tebrik ediyorum. Ayrıca maç öncesi, sırasında ve sonunda rakibimizle olan sportmence davranışlar basketbol adına pek çok güzel kareler verdi.

Maçtan Öne Çıkanlar

Maça Cemal, Maşallah, Ekin, Beşiktaşlı ve İTÜ'lüyle başladık. Triangle two oynarken İTÜ'lü ve Beşiktaşlı çemberi korudular. Tepeyi Cumali korudu. Maşallah'ın çok etkili match up yapması rakibin tüm dengesini bozdu.

Kurtuluş Pitbulls adına Maşallah'ın yaptığı savunma oyunu baştan kazanacağımızın işaretini verdi.

Hücumda İTÜ'lünün dış şutlarda ve penetrelerde rakibi dağıtması bizim kolay sayılar bulmamızı sağladı. Çok etkili oynayan İTÜ'lü sahanın yıldızıydı.

Oyunun başlarında şut atmaktan çekinen Ekin maça ısındıktan sonra üçünçü periyotta üçlük olup rakibe yağdı. Eşleştiği oyuncuyu kilitlemeyi başaran Ekin için savunma ve hücum performansı harikaydı.

Beşiktaşlının savunmanın boşluklarına hareket edip buralardan topla buluşarak rakibi çember alıtnda yıktı. Okul takımı kariyerinin en yüksek skoruyla bu güzel oyununu süsledi.

Kaptan Cemil; ilk defa beklenen performansından uzak bir oyun sergiledi. Erken faul alınca yerini Efe'ye bıraktı. Takımına savunmada ve hücumda katkı sunan Efe, Cemil'i kötü oyununu kapatmış oldu.

Kurtuluş Pitsbulls'un adına ilk defa basketbol sahasına adım atan oyuncumuz Rojvan oldu. İlk maçın heyecanını yaşayan Rojvan, yine de çember altını savunmada karartarak takımına ciddi bir destek verdi. Kendisinden beklediğimiz ribaunt desteğini fazlasıyla aldık.

Skor Dağılımımız

İTÜ'lü 21 sayı, Cumali 2 sayı, Maşallah 5 sayı, Beşiktaşlı 18 sayı, Ekin 12 sayı bularak galibiyete destek oldular. 

Kurtuluş Pitsbull'a çeyrek final müsabakasında başarılar dilerim. Okulum erkek basketbol takımı sportmence mücadele etmek kazanmaktan daha değerli olduğunu unutmamalarını dilerim.
spacer

Paradoks Drill

 Basketbolda paradoks drilli her yaş kategorisine ve seviyesine göre uygulanabilir. Paradoks drillinde amaç oyuncuların teknik becerilerinin doğru formda yapılmasını sağlamaktır.

Paradoks drilli; genç basketbolcuların topu nasıl kullanacaklarını anlamaları için oluşturulmuş bir drilldir. Çeşitli düzenlemeler yapılarak hücum ve savunmayla ilgili teknik beceriler kazandırılabilir.

Paradoks Drill

Paradoks Drill Nasıl Yapılır?

Paradoks drill farklı sayıda oyuncularla yapılabilir. Ancak en ideal olanı 3 oyuncunun 1 topla çalışmasıdır. 3 kişilik gruplarda yapılan çalışmalarda her genç basketbolcu adayının dinlenme süresinin ideal zamanı alacak olmasıdır.

Paradoks drilli basketbol teknik becerilerini destekler. Koçlar, oyuncuların beceri seviyesine ve genç basketbolcu adayının ihtiyacına göre paradoks drillini düzenleyerek drilli çeşitlendirebilirler.

Paradoks Drilli Uygulanırken

Oyuncular topu hareket ettirmek için temel teknik becerileri kullanır. Cut, dribling, pas vs. Drille başlamadan önce gruplar yan yana, grup oyuncularıysa arka arkaya dizilir. Top en öndeki genç basketbolcu adayındadır.

Öndeki genç basketbolcu adayı belli bir yere kadar gidip gelerek sıra baştaki oyuncuya verilir. Drillin basitçe uygulaması bu şekilde olur. Drill uygulanırken;

Paradoks Drill

  1. Genelde 3 oyuncuda 1 top olur. 2 topun kullanıldığı alıştırmalar olabilir.
  2. Grup tek sıra olur.
  3. Top öndeki genç basketbolcu adayındadır.
  4. Paradoks drillinde şu teknik beceriler kolaylıkla genç basketbolcu adayına aktarılabilir:
    a. Stop
    b. Pivot
    c. Screen
    d. Dribling
    e. Pas
    f. Close out
    g. Bireysel savunma becerisi
    h. Üçlü tehdit
    i. Dribling oyunları
    j. Ayak oyunları
    k. Top tutma
  5. Öndeki oyuncu belli bir noktaya kadar gider. Dönüp sıradaki oyuncunun beceriyi yapması için topu ona verir.
  6. Paradoks drillinde beceri seviyesine bağlı olarak engel, pasif savunma gibi yardımcılar kullanılabilir.
  7. Drill yüksek tempoda yapılmalıdır.

Paradoks Drillinin Faydaları

Paradoks drilli her yaş ve beceri seviyesine uygun genç basketbolcu adayı için teknik beceri gelişimini sağlayan faydalı bir drilldir. Basketbol sahasının her yerine rahatlıkla yayılarak yapılabilir. Alıştırmanın sağladığı faydalarsa;
  1. Genç basketbolcu adayının saha görüşünü kazandırır.
  2. Teknik becerilerin doğru form ve hızda yapılmasını sağlar.
  3. Top hakimiyeti ve becerilerini geliştirir.
  4. Temel basketbol becerilerini kazandırır.
  5. Savunmayla ilgili beceriler kazandırır.
  6. Genç basketbolcu adayının teknik beceriyle ilgili rolleri anlamasına yardımcı olur.
  7. Takım çalışması ve iletişim becerilerinin kazanılmasına yardımcı olur.

Paradoks Drilliyle İlgili Bazı Dip Notlar

  1. Her beceriyi belli bir zamanda veya tekrarla yapın.
  2. Alıştırmayı basitten zora doğru sıralayın.
  3. Genç basketbolcu adaylarına becerilerle ilgili net talimatlar verin.
  4. Becerilerin doğru form ve hızda yapılmasına önem verin.
  5. Genç basketbolcu adaylarına geri bildirimler verip hataların düzeltilmesinde yardımcı olun.
Paradoks drilli genç basketbolcu adaylarının basketbol becerilerini geliştirmelerinde etkilidir. Alıştırmayı antrenman içerisinde bulundurarak genç basketbolcu adayının doğru alışkanlıklar sağlayarak onların daha iyi birer oyuncu olmasını sağlayın.

Teknik becerilerinizin mükemmelleşmesi ümidiyle basketbolla kalın.

spacer

İTÜ Spor Kulübü EBBL'de!

  İTÜ Spor Kulübü İstanbul Büyük Erkekler Ligini (İBEL) tamamladıktan sonra, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Erkekler Bölgesel Basketbol Ligine (EBBL) katılmayı hak etti.

Kulübüm İTÜ Spor Kulübünün parlak bir geçmişi bulunmaktadır. İTÜ Spor Kulübü tarihinde 5 kere Süper Lig Şampiyonluğu, 2 kere Basketbol Ligi Şampiyonluğu, 1 Kere EBBL Şampiyonluğu, 2 kere Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı.

İTÜ Spor Kulübü bu başarılarının yanında TSYD Kupası ve onlarca kez altyapı Türkiye şampiyonasında boy gösterdi. Yetiştirdiği yıldız oyuncularla İTÜ Spor Kulübü basketbolumuzun mihenk taşlarından biridir.

İTÜ Spor Kulübü

İTÜ Spor Kulübünde Yapılanma

2023-24 sezonu itibariyle İTÜ Spor Kulübü altyapıda yeniden inşa sürecine girerek adımlarını attı. Kulübüm İTÜ Spor Kulübü önümüzdeki yıllarda tüm kategorilerde İstanbul Altyapı Seri A liglerinde yer almak için çalışmalarını sürdürmekte.

İTÜ Spor Kulübü A takım yapılanmasında da 2023-24 sezonunda yatırımlarını sürdürdü. İBEL'de çeyrek finale yükselen kulübüm, EBBL'ye katılma hakkı kazanarak ligde yer aldı. Önümüzdeki günlerde İTÜ Spor Kulübü EBBL hazırlıklarına başlayacak.

İTÜ Spor Kulübünün EBBL Serüveni

İstanbul Teknik Üniversitesi basketbol takımından destek alan İTÜ Spor Kulübü kendi altyapısından yetiştirdiği oyuncuları kadrosunda barındırmaktadır. Kulübümün gelecekte altyapısından yetiştirdiği oyuncularla yeniden ülke basketbolunun önemli takımlarından biri olacağına inanıyorum.

Kendi kaynaklarıyla İBEL'de başarılı bir sezonu geçiren İTÜ Spor Kulübü EBBL'den yükselerek 2024-25 sezonunda TB2L'de  yer almayı amaçlamaktadır.

İTÜ Spor Kulübünün EBBL'deki Grubu

İTÜ Spor Kulübü EBBL'de C grubunda yer almaktadır. 8 Mart - 28 Nisan 2024 tarihleri arasında oynanacak maçlardan sonra gruplarında ilk 4 sırada yer alacak takımlar Play Off oynamaya hak kazanacak. 

2 tur oynanacak play off maçlarından sonra son 6 takım belirlenecek bir yerde tek devreli lig usülüyle maçlarını oynayacaklar.

Son 6 maçları tamamlandıktan sonra ilk 4 sırada yer alacak takımlar 2024-25 sezounda TB2L'de yer almaya hak kazanacaklar. İTÜ Spor Kulübünün amacı önümüzdeki sezon TB2L'de yer almaktır.

EBBL C Grubu

İstanbul - İTÜ Spor Kulübü
İstanbul - ÜNSPED Spor Kulübü
Zonguldak - Çelikelliler
Yalova - Yalova Üniversitesi
Eskişehir - Eskişehir Gelişim
Ankara - TUSAŞ Spor

EBBL ilk tur müsabakaları çift devreli lig usulüne göre 8 Mart - 28 Nisan 2024 tarihlerinde oynanacaktır. İTÜ Spor Kulübünün maçlarıysa aşağıdaki gibidir.

 1. Tur (8-10 Mart 2024): ÜNSPED Spor - İTÜ
 2. Tur (16-17 Mart 2024): İTÜ - Yalova Üniversitesi
 3. Tur (20 Mart 2024): İTÜ - Çelikelliler
 4. Tur (23-24 Mart 2024): Eskişehir Gelişim - İTÜ
 5. Tur (29-30 Mart 2024): İTÜ - TUSAŞ Spor
 6. Tur (5-7 Nisan 2024): İTÜ - ÜNSPED Spor
 7. Tur(13-14 Nisan 2024): Yalova Üniversitesi - İTÜ
 8. Tur (17 Nisan 2024): Çelikelliler - İTÜ
 9. Tur (20-21 Nisan 2024): İTÜ - Eskişehir Gelişim
10. Tur (27-28 Nisan 2024): TUSAŞ Spor - İTÜ

Kulübüm İTÜ'nün yeniden eski günlerine dönmesi ümidiyle...
spacer

Son Saniye Oyunları-6

 Basketbolda son saniye oyunlarının altıncı yazısında Avsel-Bayern Münih maçının son saniyesine bakacağız. Evinde maçı kazandıracak atışı kullanan Asvel bakalım nasıl bir strateji izlemiş?

Son Saniye Oyunları-6

Evde Son Saniye Oyunu

Euroleague 10. turunda Asvel Bayern'i konuk etti. Maçın son 2,1 saniye kala 100-101 geride olan ev sahibi Asvel topu Bayern Münih'in yarı sahasında oyuna soktu.

Seyircisinin yoğun desteğiyle içerde önemli bir galibiyet almaya yakın olan Asvel'in son topu pek iyi organize edemediğini düşünüyorum. Son saniye oyunu nasıl oynanmış? Son topun analizini yaptıktan sonra sizlerin de benimle aynı fikirde olacağını düşünüyorum.

Son Saniye Oyunundaki Önceki Durum

Asvel mola dönüşünde sahaya 1 oyun kurucu, 4 forvet ve 1 pivotla döndü. 24 verimlilikle maçın lideri P. Lee, 2 hücum ribaunduyla takım lideri Y. Fall ve %100 serbest atış oranıyla P. Lee Asvel adına son saniye oyunları için önemli kozlardı.

Asvel'in son saniye oyununu sahaya yansıtacak 5 oyuncusu ve öne çıkan istatistikleri aşağıdaki gibiydi:

F 9 T. Luwawu-Cabbarot; 20 sayı, 4/2 ikilik, 2/8 üçlük, 3 asist ve 18 verimlilik.
P 19  Y. Fall; 5 sayı, 2/4 ikilik, 1/2 faul atışı, 2 hücum ribaundu.
F 5  C. Kahudi; 2 sayı, 0/1 ikilik, 3/8 ikilik, 2/2 faul atış, 2 asist, 6/6 faul atışı, 1 hücum ribaundu.
F 00 M. Scot; 21 sayı, 3/8 ikilik, 5/8 üçlük.
G 3 P. Lee; 19 sayı, 2/4 ikilik, 3/8 üçlük, 6/6 faul atışı, 7 asist, 24 verimlilik.

Son 2,1 saniyeye girildiğinde Asvel'de 24 verimlilikle P. Lee maçın lideri, 2 hücum ribaunduyla Y. Fall takımın lideri 21 sayıyla M. Scot takımın lideri ve yüksek 3 sayılık yüzdeli oyuncudur.

Asvel molada son saniye oyunlarını konuşurken, bizdeki beklenti son atışı Scot, Lee ya da Cabbarot kullanacağı yöndeydi. Sahaya dönen Asvel'in yerleşimi ve oynadıkları son saniye oyunları nasıl olmuş şimdi analiz edebiliriz.

Son Saniye Oyununda Asvel'in Dizilimi

Son Saniye Oyunları-6

Asvel'de topu oyuna P. Lee(1) sokmak için kenar çizgiye geldi. Top tarafındaki yüksek dirseğe M. Scot(4), tepeye de Y.Fall(5) yerleşti. Yardım tarafındaki köşedeyse C. Kahudi(3) pozisyonunu aldı.

Maçı kazandırmayı planlayan bu son saniye oyunlarındaki dizilimde sanki 2, 4 veya 3 numaralı oyuncular son topu kullanacak gibi duruyordu.  Muhtemelen A planı olmayan 2 numara topu aldı.

Son Saniye Oyunlarındaki Başlangıç Aşaması

Son Saniye Oyunları-6

Asvel’de 4 ve 5 numaralı oyuncular 2 numaraya sıralı perdeleme yapılarak onun top tarafındaki kanatta pas almasını sağladılar. Amaç, pas alan 2 numaranın çembere atak yaparak başarılı bir turnikeyle maçı kazandırmasıydı.

Son Saniye Oyunlarındaki Final Bölümü

Son Saniye Oyunları-6

2 numara beklendiği gibi kanattan topla buluştu. 2,1 saniye çembere atak yapmak için fazlasıyla yeterli bir zaman olarak Asvel'in avantajına gibi duruyordu.

Ancak Bayern Münih off screen savunmasında switch yaptı. Bayern Münih'te M. Scot'ı (4) tutan 9 sırt numaralı Isaac Bonge Cabbarot'un(2) karşısında kalarak topa baskı yaptı. Topu güçlü savunan I.Bounge 2'nin çembere gitmesini engelledi. Orta mesafeye kadar gidebilen 2 kuvvetli close out'un üzerinden attığı şutta başarısız oldu.

Asvel'in yeteri kadar süresi olduğu için seken topları tamamlamak için 3 ve 5 çember altına gitti. Fakat ne süre yetti ne de ribaunt alındı. 4 numaraysa her ihtimale karşı dışardan şut atmak için pas açısı yarattı. Ancak kendisine top gelmedi.

2023-24 sezonunu euroleague 10. turunda da son saniye oyunlarından basket çıkmadı. 

Asvel'in Son Saniye Oyunu Görüntüsü


Bir sonraki son saniye oyunlarında görüşmek üzere basketbolla kalın.
spacer