Pick&Roll Tekniği

 Basketbolda pick&roll bir taktik atak fırsatıdır. Oldukça karmaşık bir yapıya sahip olmakla birlikte genç basketbolcu adayı temel becerileri kazandıktan sonra öğretilmelidir. 

Erken yaşta pick&roll eğitimlerinin verilmesi bireysel gelişim açısından sağlıklı değildir. Bu yazıda pick&roll tekniğinin nasıl uygulandığını anlatmaya çalışacağım.

Pick&Roll Tekniği

Pick&Roll Nedir?

Pick&roll basitçe iki kişilik taktik atak fırsatı olarak tanımlanabilir. Topa sahip olan oyuncu takım arkadaşından perdeleme yardımı alarak savunmayı bertaraf etmeyi amaçlar. Pick&roll tekniğini kullanan toplu oyuncu üçlü tehdit pozisyonun tüm olanaklarına sahiptir.

Pick&roll günümüz basketbolunda en yaygın kullanılan tekniklerin başında gelir. İki oyuncunun birlikte koordineli olarak yaptığı bir harekettir. Pick&roll taktik fırsatı oyunun akışını değiştiren ve pek çok basket olanakları yaratmasıyla günümüz basketbolunda en çok tercih edilen taktik fırsattır.

Pick&Roll Nasıl Oynanır?

Topu savunan savunma oyuncusuna bir hücumcunun perdeleme yapmasıyla pick&roll oynanır. İki kişilik bir oyun olduğundan topa sahip olan hücum oyuncusu takım arkadaşından savunmacısına perdeleme yapmasını isteyerek koordineli bir atak gerçekleştirilir.

Perdeleme yapan hücum oyuncusu çembere doğru devrilerek hem kendisine basket fırsatı arar. Hem takım arkadaşına alan yaratır. Perde ve devrilme söz konusu olduğundan bu taktik atağa pick&roll denmektedir.

Pekçok pick&roll savunması söz konusudur. Ancak bu yazıda kanattan oynanan topa perdeleme tekniğini anlatacağım.

Pick&Roll Tekniğinin Uygulanması

Kanattan oynanan pick&roll tekniğinin uygulamasını yapmak için üç hücum oyuncusuna ihtiyaç vardır. Böylece perdelemenin yapılması, kullanılması ve pick&roll atağının sonuçlandırılması için izlenecek yol açıklanabilir.

Pick&roll tekniğini kullanmak için aşağıdaki şekillerden faydalanarak şöyle açıklayabilirim:

Kanat Tekniği

Oyuncuların ikisi kanada yerleşir. Kanattaki oyunculardan birinde top vardır. Bir üçüncü oyuncuysa çember altına yerleşir. Kanat pick&roll oynandığında teknik uygulanması şöyledir. Altındaki oyuncu toplu oyuncu için perdeleme yaptıktan sonra devrilmesiyle pick&roll basittçe uygulanır.

Ancak pick&roll taktik fırsatının doğru teknikte yapılması için dikkat edilecek bazı kurallar vardır. Bunlar;
  1. Perdeleme yapacak oyuncu topun gitmesini istediği yere mutlaka sırtı dönük olarak screen yapmalıdır.
  2. Perdelemeyi kullanan oyuncu mutlaka arkadaşıyla omuz omuza geçiş yapmalıdır. Geçişi yaparken kuvvetli dribling ve hızlı tempoyu gerçekleşmelidir.
  3. Devrilme esnasında iki oyuncunun arasında iletişimin güçlü olması için çok tekrar yapılmalıdır.

Kanat Pick&Roll Başlarken

Kanattan pick&roll oynandığında perdelemenin doğru teknikte yapılıp kullanılmasının ardından önemli olan detay şudur. Perdelemeyi kullanan oyuncunun mutlaka dribling yaparak topu tepeye taşıması asıl amaç olmalıdır. Perdelemeyi kullanarak dribling ya da pas kanalını kullanmak gelişkin pick&roll ataklarında söz konusudur.

Pick&roll tekniği öğrtelirken genç basketbolcu adayının mutlaka perdelemeyi kullanarak topu tepeye götürmesi önemlidir. Hangi pick&roll savunması yapılırsa yapılsın asıl amaç "topu tepeye götürmektir."

Perdeleme yapan oyuncunun ilk amacıysa çember altına çok çabuk gitmek olmalıdır. Perdelemeyi yapan oyuncunun pas alma fırsatlarını yaratacağı olanaklar yine üst düzey oyuna geçişte öğrenilecek becerilerdir. Temel pick&roll tekniği öğrenilirken devrilen oyuncunun amacı "çember altına çabuk gitmektir."

Sonuç olarak kanat pick&roll oynandığında asıl amaç şudur:
  1. Topun tepeye götürülmesi. Tepeye gitmeden atılan paslar ve penetre tekniği sağlıklı öğrenmenize ket vurabilir.
  2. Devrilen oyuncunun çember altına çok çabuk gitmesi. Devrilen oyuncunun pick&roll tekniğini sağlıklı öğrenmesi için çok çabuk çember altına gelmeyi alışkanlık haline getirmesi gerekir.

Kanat Pick&Roll Devamı

Top tepeye gelip, devrilen oyuncu çember altına inince aşağıdaki konum oluşur. Bu konumda üçlü tehdit ilkelerine göre ataklara tercih edilir. Genç basketbolcu adayı pick&roll oynayıp tepeye geldikten sonra şut atması, pas vermesi ve penetre etmesi onun takti fırsatı öğrenip geliştirmesine yardımcı olur. 

Pick&Roll

Tepedeki oyuncunun tepeye geldikten sona becerilerindeki ustalığı onun diğer genç basketbolcu adayları arasında farkı oluşturmasını sağlayan detayları oluşturacaktır.

Bundan sonra perdeleme kullanıldıktan sonra savunma pozisyonlarına göre şekillenecek pick&roll ataklarının çalışılmasıyla pick&roll oynayan usta genç basketbolcu adayı ortaya çıkmaya başlar. Ancak bu konumların ileri seviye pick&roll olduğunu hatırlamakta fayda vardır.

Pick&Roll Bitirişi

Kanat pick&roll tekniği aşağıdaki gibi bitirildiğinde temel pick&roll bilgisini genç basketbolcu adayı sağlıklı kazanmış olacaktır. Yine aşağıdaki şekilden destek alarak açıklayalım.


Tepeye gelen topun terse çevrilmesiyle topun çember altına inmesiyle pick&roll tekniği basket atılarak sonlandırılır. Topun terse atılmasının ardından postun beslenmesiyle spacing becerileri tamamlanarak pick&roll tekniği başarıyla uygulanmış olur.
  1. Postu besleyen oyuncu yüksek posta kat ederek pozisyonunu alır.
  2. Tepedeki oyuncu boşalan kanat oyuncusunun yerini alır.
Böylece pick&roll taktik fırsatıyla baskete gidemeyen genç basketbolcu adayları yeni atak fırsatları için konumlanmış olur.

Pick&roll taktik fırsatının sonuçlandırılmasıyla tekniğin temel yapısı noktalanmış olur. Böylece genç basketbolcu adayı temel pick&roll tekniğini sağlıklı öğrenebilir.

Bu konumlarda genç basketbolcu adayının becerileri artık onun usta bir oyuncu olması için rehberlik edecektir.

Kanat pick&roll tekniğinin iyi anlaşıldığını ümit ederek basketbolla kalmanızı dilerim.
spacer

Basketbol Yerel Ligler Takvimi

 Basketbol yerel ligler takvimi açıklandı. İstanbul basketbol altyapısı takvime göre programını yürütecektir.

Basketbol maçlarının oynanacağı statü ve salonlar daha sonra açıklanacaktır. Ancak belli olan basketbol yerel ligler takvimine göre takımlar hazırlıklarını şekillendirdi.
Altyapı Takvimi

İstanbul Yerel Ligler Takvimi

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde İstanbul basketbol altyapı ligleri 2024-25 sezonu takvimi basketbol okulları ve kulüplerine duyuruldu.

Altyapı basketbol ligleri Türkiye Basketbol Federasyonu talimatlarına uygun olarak kadın ve erkek kategorilerindeki yaş gruplarına göre basketbol takvimde yer alacak.

İstanbul altyapı basketbolunda yarışacak takımlar takvimi esas alarak vize, lisans işlemleri ve antrenman metotlarını şekillendirmeye başladı.

2024-25 sezonunda İstanbul Altyapı liglerinde yer alacak tüm basketbol takımlarına şimdiden başarılar dilerim.

İstanbul Yerel Ligleri 

Basketbol yerel ligler takvimine göre İstanbul'daki yerel lig müsabakaları 28 Eylülde başlayacak. Yarışmalar U14, U16, U18 yaş kategorilerinde kadın ve erkeklerde takvime uygun olarak sonuç bildirimleri gerçekleştirilecektir.

Bunun yanında daha küçük yaş kategorilerinde kadın ve erkekler müsabakalarının yanında Amatör Küme büyükler maçları da sahne alacak. 

Büyük bir heyecana sahne olan İstanbul basketbolunda yarışmalara katılacak tüm basketbol takımlarının umdukları bir sezonu geride bırakmasını ümit ederim.

Takvim Nasıl Şekillendi?

İstanbul basketbol yerel ligleri; büyükler, ümitler, U18, U16, U14 kategorilerinde 28 Eylül 2024 tarihinde başlayacak. U10, U11 ve U12 kategorileriyse 1 Aralık 2024 tarihinde başlayacaktır.

Aşağıdaki tabloda İstanbul yerel liglerinin kategorilere göre başlama ve sonuç bildirim tarihlerini görebilirsiniz. İstanbul ilini temsil edecek tüm takımlarımıza şimdiden başarılar dilerim.

İstanbul Yerel Ligler Takvimi

Yerel Takvime Göre Kulübüm İTÜ

Kulübüm İTÜ Spor Kulübü olarak 2024-25 takviminde amacımız altyapı basketbol takımlarımızı yavaş yavaş yeniden Seri A liglerine yükselmesidir. Bu çerçevede İTÜ U14, U16 ve U18 takımlarıyla Seri B'den yükselerek yeniden Seri A'ya çıkmayı hedeflemekteyiz.

İTÜ Spor Kulübü A takımıyla önce büyük erkeklerde sonrasında EBBL'de mücadele edecektir. Bu bağlamda altyapısını güçlendiren İTÜ ilerde A takıma yükselecek genç basketbolcu adaylarını yetiştirmektedir.

Kulübüm İTÜ Spor Kulübüne yerel ligler 2024-25 takviminde sonsuz başarılar dilerim. Umarım U16 takımımla yeniden İTÜ sloganları salonları dolduracaktır.  

Bombeleski bombeleski bom bom bom, teknik teknik zıp zıp zıp.
İTÜ Spor Kulübü

 

spacer

Basketbolda High-Low Taktik Atak Fırsatı

 Basketbolda high-low kavramı hücum taktiklerinde kullanılan bir terimdir. High-low genellikle iki uzun arasındaki paslaşmayı ve iç-dış hücum dengesinden söz eder.

Bu taktik atak fırsatında, serbest atış çizgisinin üzeri ve tepe üç sayı çizgisi arasında bir oyuncu bulunur. Diğer oyuncu çember altında yer alır. Yüksek olan oyuncuya high, alçak olan oyuncuya low denir.

Genç basketbolcu adaylarının yüksek oyuncudan alçak oyuncuya doğru yaptıkları paslaşmaya basketbolda high-low denir.

High-Low Taktik Fırsatı

High-Low Taktik Fırsatı Nasıl İşler?

High pozisyonu; buradaki genç basketbolcu adayı genelde iyi bir pasördür. Çember altına pas atabilecek becerilere sahiptir. Şut tehditi olan bir oyuncu olduğu için savunmayı üzerine çekerek 2y1 konumu oluşturabilir.

Low pozisyonu; çember altında oynayan genç basketbolcu adayıdır. Post up becerileri güçlü olan bir oyuncu olmalıdır. Yakın mesafe bitirişlerinde ustadır. Low pozisyonundaki oyuncu dışarıya atılacak paslar ve hücum ribaundu becerileriyle takımına katkı sağlayan uzun genç basketbolcu adayıdır.

High-Low Oyunu

High-Low Düzeni Neler Kazandırır?

High-low düzeni savunmanın dengesini bozmak için oldukça etkili bir taktik fırsattır. High-low taktik atak fırsatında hücumun amacı olan 2ye1 yakalama durumu söz konusu olabilir.

High-low taktik fırsatını kullanan takımlar genelde fiziksel avantajlarından yararlanmak için kullanır. Böylelikle çember altında oynayan oyuncular etkili kullanılmaya çalışılır.

Savunma takımı high pozisyonundaki oyuncuya odaklanırsa, bu durum low pozisyonunda oynayan genç basketbolcu adayına alan yaratacağı anlamına gelir.

Savunma low pozisyonundaki oyunculara odaklanırsa, high pozisyonundaki oyuncuya pas fırsatları ve şut fırsatları doğar.

High-Low Bir Taktik Atak Fırsatıdır

High-low oyunu bir taktik atak fırsatıdır. İki oyuncu arasında iletişimin ve paslaşmanın olduğu bir oyundur. High-low paslaşmalarında savunma takımı genellikle zayıflık yaratır. Bu zayıflıktan faydalanan genç basketbolcu adayı oyun bilgisi ve becerisi olarak ustalaşmaya başlar.

High-low taktik atak fırsatları sıklıkla fastrbreak transation oyunlarında gözlenmektedir. Topun high oyuncusuna atılmasıyla birlikte çember altında low pozisyonundaki oyuncu genelde kolay bitirişlerle basket bulmaktadır.

Genç basketbolcu adayı için önemli olduğunu düşündüğüm high-low taktik atak fırsatının faydalı olduğunu ümit ederek basketbolla kalmanızı dilerim.
spacer

A Takıma Yükselen Genç Basketbolcu Adayı | İkinci Bölüm

 Daha önceki bir yazımda A takıma yükselen basketbolcu adayı için püf noktalardan söz etmiştim. A takıma yükselen basketbolcu adayının birinci bölümünü yeniden okumak için lütfen bağlantıyı tıklayınız.

Bu yazıda A takıma yükselen genç basketbolcu adayının antrenmanlarda dikkat etmesi gereken noktaları vurgulayacağım. Umarım A takıma yükselme potansiyeli olan genç basketbolcu adayı için bir rehber olur.

A Takıma Yükselen Genç Basketbolcu Adayı

A Takıma Yükseldiğinde Antrenmanlarda Ne Yapmalısın?

A takıma yükselmek genç basketbolcu adayı için artık basketbolcu olma zamanının geldiğine işarettir. A takımıyla antrenman kadrosuna alınan genç basketbolcu adayı öncelikle koçun kendisinden beklentilerinin neler olduğunu bilmesidir.

Genç basketbolcu adayının antrenman performansı onun sezon içerisinde maç kadrosunda yer almasını sağlayabilir. Ayrıca sürekli A takımla antrenman yapan bir oyuncu A takım havuzuna girdiği için kendisini izleyenlerin radarına takılarak daha elverişli fırsatlar yakalayabilir.

A takımla antrenmana çıkan genç basketbolcu adayı neler yapmalıdır, antrenmanlarda nelere dikkat etmelidir? Şimdi bu soruları yanıtlayalım.

Antrenmanlarda Performansın Tamamını Göstermelisin

A takım antrenmanlarına çıkan genç basketbolcu adayı her antrenman performansın tamamını sahaya dökmelidir. Antrenmanlarda en çok koşan oyuncu olmalısın.

Öncelikle çok etkili savunma yapmalısın. Topu mükemmel düzeyde savunmalısın. Basket bulmak için hızlı hücumlarda en önde koşan oyuncu olmalısın. Koçun güvenini kazanmak için top kayıplarından kaçınarak çoğunlukla en skorer oyuncuyu besleyecek konumları kovalamalısın.

Hücumdaysa, başta turnike olmak üzere yakın mesafe şutlar kullanarak yüksek yüzdeli basketler bulmalısın. Takımdaki yıldız oyuncularla iletişimini güçlü tutarak onların sahada ne yapmak istediklerini anlamalısın. Böylece basketbol sahasında sorumluluk alarak oyunun bir parçası olursun.

Özet olarak hem savunmada hem hücumda her antrenmanda en iyi performansı göstermek için yüksek düzeyde çaba harcamalısın. Unutmayın taşı delen suyun kuvveti değil, suyun sürekliliğidir. Sen de her antrenmanda yüksek çaba ve performansını gösterirsen günün sonunda büyük ödülü alacaksın.

Hücumda Ne Yapmalı?

A takım antrenmanlarına alınan genç basketbolcu adayı hücumda ilk dikkat edeceği şey çok koşmak olmalıdır. Tüm hızlı hücumlara destekte bulunmalısın. Özellikle hızlı hücumlarda en önde koşan oyuncu sen olmalısın.

Genç basketbolcu adayı olarak hızlı hücumlarda turnike ve yakın mesafeli yüksek yüzdeli şutları tercih etmelisin. Kullandığın atışlardaki tercihlerine dikkat etmelisin. Çok boş kalmadığın sürece takımdaki tecrübeli oyuncuların şut atmasını sağlamalısın. Böylelikle tecrübeli oyuncular da seni takımın bir parçası olarak görmeye başlar.

Basketbol antrenmanlarındaki bu yaklaşımın kısa zaman içerisinde sana sorumluluk getirerek takımın asli bir unsuru yapacağını aklından çıkarma!

Skorer oyuncuları beslemen, postu beslemen kısaca top kayıplarından uzak etkili pasları kullanman topun sana verilmesi için bir neden oluşturacaktır. A takımın kalıcı bir ferdi olmak istiyorsan bu detaylara dikkat etmelisin.

Savunmada Ne Yapmalı?

Genç basketbolcu adayı antrenmanlarda her şeyden önce savunmada etkili olmaya çalışmalıdır. Topu ne kadar iyi savunursan, antrenmanda koç seni o kadar fark eder.

Topun savunulmasının yanında yardım savunmalarını gözden kaçırmamalısın. İkili sıkıştırma, pivot savunmasına yardım gibi noktaları mutlaka kaçırmadan etkili yapmalısın.

Unutma! Savunmada yapacağın her iyi şey A takımla yapacağın yolculuğu uzatacaktır. A takımla uzun yolculuk basketbolcu olma yolunda elde edilecek muhteşem bir değerdir.

A Takımda Kalıcı Olmak için Ne Yapmalı?

A takımda kalıcı olmak için genç basketbolcu adayının etkili iletişim kullanması zaruridir. Güçlü iletişim kuran genç basktbolcu adayı, takımın kendisinden ne istediğini özümser. Antrenmanlara önceden gelip antrenmanlar sonunda sahada kalarak çalışmalıdır. Koçun istekleri doğrultusunda ekstra pratik yapmalıdır. Onun A takımda kalması için gereklidir.

Yazıyı okuyan genç basketbolcu adayının A takıma yükselmesini ümit ederek, basketbolla kalmanızı dilerim.

spacer

Şişli KURAL SK

 Şişli Kurtuluş Anadolu Lisesi Spor Kulübü (Şişli KURAL SK) öğrencilerin fiziksel, sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimlerine katkı sunmak amacıyla okulun bünyesinde kurulan bir spor kulübüdür. Şişli KURAL basketbol branşından tescillidir.

Şişli KURAL SK’nın Faaliyet Alanı

Şişli Kurtuluş Anadolu Lisesinin spor kulübü olan Şişli KURAL SK sportif alanlarda faaliyet sürdürmektedir. Bu kapsamda okul içi turnuvalar, sportif faaliyetler, okul takımlarının oluşumu ve sporla ilgili iletişimi okul-öğrenci arasında oluşturmaktadır.

2023 yılında 7 kurucu üyeyle okulun bünyesinde kurulan Şişli KURAL SK basketbol branşında kadın ve erkeklerde ilk faaliyetini gösterdi. Önümüzdeki süreçlerde spor kulübü olarak okul öğrencilerinin ihtiyaçlarına göre tesislerin elverdiği ölçüde farklı branşlarda tescilli olmayı hedeflemektedir.

Şişli KURAL SK Etkinlikleri Nasıl Yürütülüyor?

Şişli KURAL SK sportif etkinliklerini gönüllü öğrencilerin katılımıyla beden eğitimi öğretmeni Ümit Yanar rehberliğinde yürütmektedir. Başta basketbol olmak üzere pek çok branşta kadın ve erkeklerde okul takımlarıyla müsabık olmaktadır.

Ancak spor kulübü bünyesinde şimdilik sadece basketbol kadın ve erkeklerde tescillidir. Bunun yanında okçuluk branşında antrenörü bulan Şişli KURAL SK okul tesislerinde antrenmanlarını yapmaktadır. Şişli KURAL SK kulüp bünyesi dışında okul içi sportif faaliyetleri şu şekilde yürütmektedir.

Okul İçi Turnuvalar

Pek çok spor branşında düzenlenen turnuvalarla öğrencilerin rekabet duygusunu geliştirerek sosyalleşmelerine destek olur. Okul içi bazı sportif turnuvalar şunlardır: Basketbol, futbol, voleybol, satranç, yıl sonu stafet yarışmaları, bireysel sporlar vs.

Sportif Faaliyetler

Okul dışında düzenlenen sportif etkinliklere katılım sağlamaya gayret etmektedir. Böylece okul öğrencilerinin farklı okullardaki öğrencilerle kaynaşması sağlanır. Katılım sağladığı bazı sportif faaliyetler şunlardır: Pertevniyal Lisesi Bahar Oyunları, Başakşehir Gençlik Oyunları, Özel Olimpiyatlar Türkiye Sportif Etkinlikleri vs.

Şişli KURAL SK Kadın Takımı

Okul Takımları

Şişli KURAL SK, öğrencilerin istekleri doğrultusunda pek çok spor branşında okul takımlarının kurulmasına öncülük etmektedir. Bu bağlamda basketbol, 3e3 basketbol, voleybol, futbol, futsal, yüzme, atletizm, teakwando, karate, okçuluk, masa tenisi, badminton branşlarında kadın ve erkek takımlarla pek  çok alanda Şişli Kurtuluş Lisesi okul takımlarının rol alması sağlanmıştır.

Şişli KURAL SK’ya Nasıl Kayıt Olunur?

Okul bünyesinde kurulan spor kulübü Şişli KURAL SK’ya spor yapmakta sağlık engeli olmayan her genç ve çocuk katılabilir. Bunun için okulun beden eğitimi bölümüne başvurmak yeterli olacaktır.

Şişli KURAL SK’nın organizasyonunun başında FIBA antrenörü; okulun beden eğitimi öğretmeni Ümit Yanar bulunmaktadır. Spor kulübüne kayıt için ayrıca Ümit Yanar’la iletişim kurulabilir.

Şişli KURAL SK Erkek Takımı

Şişli KURAL SK’yla ilgili tüm gelişmeler beden eğitimi öğretmeni Ümit Yanar’ın kişisel bloğundan takip edilebilir.

Okul spor kulübüne katılan öğrenciler; düzenli spor yaparak sağlıklarını korurken fiziksel gelişimlerine yatırım yaparlar. Ayrıca öğrencilerin sporla sosyalleşmelerini sağlayarak onların kötü alışkanlıklar kazanmasını engelleyerek mutlu bireyler olurlar.

Okuldaki akademik başarılarına destek sunmak amacıyla spor ve basketbolla gençlerin ve çocukların disiplin kazanmasına, stresten uzak durmalarına, iyi bir insan ve iyi birer öğrenci olmalarına katkı sunar.

Şişli KURAL SK Kurulduğu İlk Yılda Neler Yaptı?

Basketbolda tescillenen spor kulübü ilk yılında kadın ve erkek takımını kurdu. Kadın ve erkek basketbolunda Şişli şampiyonu olarak ilimizde ilçemizi başarıyla temsil etti.

Toplamda 39 ilçe takımları arasında yarışan kadın ve erkek basketbol takımımız kadınlarda İstanbul 3.sü, erkeklerdeyse İstanbul 5.si olmayı başardı.

Şişli KURAL SK İstanbul 3.sü

Şişli ilçesinde okul spor kulübü olarak faaliyetlerin sürdüren Şişli KURAL SK’ya ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri katılabilir.

İlçemizi başarıyla temsil eden Şişli KURAL SK, daha iyilerini yapmak amacıyla 2024-25 sezonunda sportif çalışmalarına eylül ayında başlayacaktır. Kulübe katılmak isteyen tüm öğrencilere şimdiden başarılar dilerim.
spacer

Bir Zamanlar İTÜ

 Türkiye basketbolunun mihenk taşı olan efsane İTÜ takımı hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. Bir zamanlar İTÜ deyince akla adını sayamayacağımız nice yıldızlar gelir. Bu yazıyla büyük usta efsane İTÜ basketbolcularına saygılarımı sunuyorum.

Türkiye basketbol tarihine bakıldığında 60'lı, 70'li yıllarda İTÜ'nün günümüze gelen yolculukta ana rol oynadığını görebiliriz. Basketbolumuzun günümüze taşınmasında İTÜ basketbolunda yolu geçmiş büyük usta basketbol insanlarımızı saygıyla anıyorum.

Kemal Erdanay'la Çocuklar

Bir Zamanlar İTÜ Basketbolu

İTÜ spor kulübü, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan bir basketbol takımıdır. 1953 yılında 26 kurucu üyesiyle İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde basketbol takımı kuruldu. Kurulduktan sonra İTÜ Spor Kulübü günümüze pek çok miras bırakarak basketbolumuzda mihenk taşı olmuştur.

İTÜ basketbolu altyapısında görev almış büyük ustalar Yalçın Granit ve Cavit Altunay 60'lı, 70'li yıllarda onlarca yıldız oyuncuyu yetiştirerek basketbolumuzun gelişimine katkı sunmuştur.

İTÜ Spor Kulübü yetiştirdiği yıldız oyuncuların yanında pek çok kez altyapıda Türkiye şampiyonlukları kazanmıştır.

İTÜ Basketbolunda A Takım Serüveni

İTÜ Spor Kulübü A takım düzeyinde koçluğunu yapan büyük usta Mehmet Baturalp'le ilk şampiyonluğunu yaşadı. Ülke basketboluna ağırlığını koyan İTÜ, basketbolun günümüze gelmesinde önemli bir mihenk taşı olarak tarihe geçmiştir.

İTÜ basketbolu 1968-73 yılları arasında arka arkaya 4 kere olmak üzere toplam 5 defa şimdiki adıyla Türkiye Basketbol Süper Ligi şampiyonluğunu kazanmayı başarmıştır.

Şampiyon İTÜ

İTÜ Spor Kulübünün Başarıları

A takım ve altyapılarda Türkiye şampiyonlukları yaşan, sayısız yıldız basketbolcuyu yetiştiren İTÜ Spor Kulübü, 2 Türkiye Kupası, 2 Başbakanlık Kupası, 3 Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupasını kazanmayı başarmıştır.

İTÜ Spor Kulübü daha sonra yaşadığı olumsuzlukla neticesinde; liglere veda etmiştir. Ancak 2023-24 sezonu itibariyle altyapısını yeniden inşa ederek önümüzdeki süreçlerde yeniden basketbola yön verme parolasıyla oluşuma gitti.

İTÜ Spor Kulübünde yer almak isteyen genç basketbolcu adaylarının efsane İTÜ basketboluyla tanışmaları için yılın her dönemi deneme antrenmanları yapılmaktadır.

Basketboluna yatırım yapmak isteyen genç basketbolcu adaylarının İTÜ Gümüşsuyu tesislerindeki tozlu parkeleri solumalarını öneririm. İTÜ efsanesinin yeniden canlandıracak o genç basketbolcu adayı sen olabilirsin. Deneme antrenmanları için İTÜ Spor Kulübüyle iletişime geçebilirsiniz.

İTÜ Spor Kulübüyle Yolu Kesişen Büyük Ustalar

İTÜ Spor Kulübü 1953 yılında kurulmasından 2024 yılına kadar pek çok basketbolun büyük ustalarıyla yolları kesişmiştir. Halen kulüp başkanı olan Harun Erdenay ve Kemal Erdenay başta olmak üzere bazı isimler şunlardır:

Rahmetliler

  • Yalçın Granit
  • Cavit Altunay
  • Mehmet Baturalp
  • Reşat Güney
  • Nuri Tan
  • Hüseyin Alp
  • Reşat Güney
  • Osman Gündüz
  • Cihat İlkbaşaran
  • Ünal Öğün
  • Haluk Okçuoğlu
  • Zeki Tosun
  • Öner Şeylan
  • Öner Birol
  • Mahmut Layık
  • Şükrü Tek
  • Nikoliç Miograd
  • Cihansever Yeşildağ
  • Orhun Ene 
  • Levent Topsakal
  • İbrahim Kutluay
  • Mustafa Abi
  • Ömer Büyükaycan
Adını sayamadığım daha nice büyük ustalarımız. Basketbol büyük ustalarıma saygılarımı sunarım.

Eski İTÜ

İTÜ Spor Kulübünün aktif bir ferdi olarak umarım basketbol büyük ustalarımızın anılarından aldığım bayrağı layık olduğu yerlere götürme şerefini yaşarım.

Sevgi ve saygılarımla basketbolla kalmanızı ümit ederim.
spacer

Dribling ve Pas Kanalının Etkin Kullanımı

 Genç basketbolcu adaylarının basketbol seviyelerini etkileyecek olan dribling kanalı ve pas kanalının etkin kullanımı bu yazımın konusunu oluşturmaktadır.

Dribling ve pas kanalı nedir? Dribling ve pas kanalı nasıl etkin kullanılır? Bu sorulara yanıt vermeden önce terimleri açıklayarak başlayalım.

Dribling Kanalı ve Pas Kanalı

Dribling ve Pas Kanalının Tanımı

Dribling kanalı topa sahip olan oyuncunun çemberle direk bağlantısının olmasıdır. Pas kanalıysa pasörün pas atacak oyuncuyla tehdit oluşturmayan bağlantının oluşması durumudur.

Bu tanımı öğrenen genç basketbolcu adayı bundan sonra dribling ve pas kanalının etkin kullanımına bakmalıdır.

Kavram Olarak

Dribling ve pas kanalı kavramını FIBA'ya bağlı Dünya Basketbol Antrenörleri Birliğinin basketbol eğitimi platformundan online öğrendim. Bu kavramı genç basketbolcu adaylarıma yaptırdığımı fark edince, terminolojisiyle kullanmaya başladım.

Dribling ve pas kanalını genç basketbolcu adaylarıyla sistematik olarak çalışmaya başlayınca onların oluşan konumları okuyarak basketbol oyununa yön verdiklerine tanıklık ettiğim için dribling ve pas kanalını paylaşmak istedim.

Dribling ve Pas Kanalı

Dribling  Kanalı

Dribling kanalı; topa sahip olan oyuncunun çemberle direkt bağlantısının olması demektir. Yani toplu oyuncuyla çember arasında herhangi bir oyuncunun bulunmamasıdır. Dribling kanalının en etkin kullanıldığı yerler tam sahada gerçekleşen ataklarda gözlenir.

Dribling kanalını gören genç basketbolcu adayı çembere hızla gitmelidir. Savunma oyuncusu dribling kanalını kapatmak isterse oluşacak yeni konuma göre harekete geçilmelidir. Genç basketbolcu adayının bu konumlardaki becerisi onun ilerde iyi basketbolcu olması için önemli bir ayrıntıyı oluşturur.

Pas Kanalı

Pas kanalı; topa sahip olan oyuncunun takım arkadaşıyla direkt bağlantısının olmasıdır. Takım arkadaşıyla toplu oyuncunun arasında herhangi bir oyuncunun tehdit olarak bulunmamasıdır.

İlke olarak savunma oyuncuları pas kanalına yakın durmak ister. Dolayısıyla pas atacak genç basketbolcu adayının pas kanalına yakın noktaları görmesi gerekir. Eğer bir savunma oyuncusu pas kanalına yakınsa topa ona göre yön vermelidir.

Dolayısıyla pas atmayı düşünen genç basketbolcu adayları pas kanalına yakın savunma oyuncularının konumunu mutlaka değerlendirmelidir. Bu onlara oyuna yön vermelerini sağlayacaktır.

Pas kanalı en çok fastbreak atılırken görülür. Hızlı hücum yapılırken genç basketbolcu adayı evvela pas kanalına bakar. Eğer pas kanalı doluysa dribling kanalını kullanarak atağı sonuçlandırmak istemelidir. Hızlı hücumda pas kanalını dolu gören genç basketbolcu adayı, bunu bir işaret olduğunu görerek dribling kanalını kullanması gerektiğini kavramalıdır.

Dribling ve Pas Kanalından Neler Elde Edilir?

Savunma oyuncuları dış oyuncuların pas kanalını kapatırsa, dış oyuncular için backdoor taktik atağını kullanmak için bir fırsat oluşur. Backdoor yapan genç basketbolcu adayı yeni bir pas kanalı oluşturarak kendisine çembere atak yapma olanağı yaratır.

Diğer taraftan dribling kanalının kullanılması savunmayı rotasyona sokacağı için 2ye1 konumlarının oluşmasını sağlayabilir. Böylece genç basketbolcu adayının açık alanda basketbol oynama fırsatı doğar.

Açık alanda basketbol oynayabilen genç basketbolcu adayının oyun bilgisi ve becerisinin çok önemli olduğunu düşündüğümüzde dribling kanalını sadece penetreyle açıklamak az olacaktır.

Dribling ve pas kanalıyla ilgili faydalı bilgiler aldığınızı umuyorum. Bir sonraki basketbol eğitimi yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalmanızı dilerim.
spacer

Basketbolda İkili Sıkıştırma

Basketbol terminolojisinde “double team” olarak bilinen “ikili sıkıştırma” bu yazımın konusu oluşturmaktadır. Basketbolda ikili sıkıştırma nedir? İkili sıkıştırma nerelerde yapılır? Genç basketbolcu adayları için bu sorulara yanıt vereceğim.

İkili Sıkıştırma

İkili Sıkıştırma (Double Team)

İkili sıkıştırma dendiğinde iki savunma oyuncusunun toplu oyuncuya yaptıkları baskı anlaşılmalıdır. Basketbol sahasında genelde çizgilerden yardım alarak ikili sıkıştırmalar yapıldığında toplu hücum oyuncusunun seçenekleri kısıtlanır.

Basketbol sahasında ikili sıkıştırmalar genelde yan çizgilere yakın yerlerde, dip çizgilere yakın yerlerde ve orta saha çizgisine yakın yerlerde yapıldığında daha fazla etkili olur. Bunun dayanağı “çizgiler de birer savunma oyuncusudur” teorisinde gelmektedir.

İkili Sıkıştırma

İkili sıkıştırmalar her tür savunmalarda uygulanabilir. Adam adama, bölge savunması ve baskılı savunmalarda görülmektedir. Sıklıkla genç basketbolcu adayları ikili sıkıştırmayı tam saha baskılı savunmalarda kullanır.

İkili Sıkıştırmalardan Top Çalma

Tam saha adam adama savunmada top çalmak amacıyla sıklıkla ikili sıkıştırma yapılır. Basketbol sahasının yan çizgisine doğru top süren rakibin ortaya dönmesine fırsat vermeden yan çizgilere yakın yerlerde ikili sıkıştırma yapılır. Bu konumda topu kontrol eden oyuncu dribling yapmaya devam ederse, ikili sıkıştırma yapılmaya devam edilir.

Genelde ikili sıkıştırma yapmaya karar veren bir savunma oyuncusu, verdiği kararı uygulamalıdır. Genç basketbolcu adayı karar verdikten sonra yanlış olduğunu düşünse bile ikili sıkıştırmaya gitmelidir. Bunun dayanağı şudur:

Savunmanın sağlıklı iletişim kurmasıdır. Savunma oyuncusunun ikili sıkıştırmada aldığı kararın sonradan değiştirilmesi defansta zayıflıklar yaratabilir. Savunmada zayıflıkları en aza indirmek için ikili sıkıştırmaya karar veren bir genç basketbolcu adayı artık uygulamayı gerçekleştirmelidir.

İkili Sıkıştırma Bir Tuzak İşaretidir

Genç basketbolcu adayının ikili sıkıştırmaya gitmesi takım arkadaşları için tuzağın kurulacağı bir işaret olarak değerlendirilir. Takım arkadaşları böylece oluşacak savunma konumlarına yerleşmesi için bir fırsat verir. İkili sıkıştırmaya gitmeye karar veren genç basketbolcu adayı fikir değiştirdiğinde takım arkadaşlarının hatalı pozisyonlar almasına neden olabilir.

İkili sıkıştırma karar verilecek diğer bir konum şudur: Topu kontrol eden savunma oyuncusu hücum oyuncusunu yönlendirdiğinde, ikili sıkıştırma yapmak için doğru zamanlama fırsatı ele geçer. Genç basketbolcu adayı ikili sıkıştırma antrenmanları yaparak savunmadaki double team taktik atağı konumlarını tecrübe etmelidir.

İkili Sıkıştırmadaki İpuçları

  1. İkili sıkıştırma yapan genç basketbolcu adayları aralarında boşluk bırakmamalıdır. Hücum oyuncusunun ikili sıkıştırmaları yenmek için boşluklara atak yaparlar.
  2. İkili sıkıştırma yapılırken ellerle pas kanalı kapatılmalıdır. Topu çalmaya çalışmak faul yapmaya sebep olabilir.
  3. İkili sıkıştırmada amaç top çalmak olmamalıdır.
  4. Top çalmak için ikili sıkıştırmadaki rakibin kötü pas atmasını sağlayarak yapılır. İkili sıkıştırmada atılacak paslar çalınmalıdır.
  5. İkili sıkıştırma yapılırken 8 saniye ve 5 saniye gibi ihlalleri yaptırılmaya çalışılmalıdır.
  6. İkili sıkıştırmalardaki amaçlardan biri rakibin hücum süresini eritmek olduğu bilinmelidir.

Basketbolda savunmadaki taktik ataklardan biri olan ikili sıkıştırmayla ilgili faydalı bilgiler aldığınızı düşünüyorum.

Sonraki yazıda görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.

spacer

İTÜ Altyapısı Seçme Düzenliyor

 Basketbol süper liginde toplam 5 şampiyonluğu olan ve eski ihtişamlı günlere dönmek isteyen İTÜ altyapısını güçlendirmek amacıyla hafta sonu seçme düzenliyor.

Türkiye basketbolunun mihenk taşı olan, yetiştirdiği yüzlerce oyuncunun yanında 5 süper lig şampiyonluğu, 2 birinci lig şampiyonluğu, 1 bölgesel lig şampiyonluğunun yanında çeşitli kupaları müzesinde bulunduran İTÜ 2024-25 sezonu öncesinde büyük altyapı seçmesi düzenliyor.

İTÜ Altyapısı Seçme Düzenliyor

İTÜ Alyapısında Yer Almak İstiyorsanız

Efsane günlerini yeniden inşaa eden İTÜ Spor Kulübü 3-4 ağustos tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü Merkez spor salonunda basketbol seçmesi düzenleyecek.

Seçmelere katılmak isteyen genç basketbolcu adayları önden randevu alarak deneme antrenmanlarına katılacak. Başarılı olan genç basketbolcu adayları İTÜ altyapısının yeni yıldız adayları olarak altyapı takımlarında forma giyme şansları bulacaktır.

İTÜ Spor Kulübünde Oynamak Neden Önemlidir?

İTÜ Spor Kulübü Türkiye basketbolunun günümüze kadar gelmesinde önemli bir role sahiptir. Özellikler 70’li yıllarda hem A takımıyla hem altyapısıyla yenilmez olan İTÜ; bünyesinde sayısız kupalara kazanmanın yanında yüzlerce yıldız basketbolcu yetiştirmiştir.

İTÜ Spor Kulübü bünyesinde yer almış bazı usta basketbolcular şunlardır: Kemal Erdenay halen kulübün onursal başkanı olarak görevinin başındadır. Takımda yer alacak genç basketbolcu adaylarımızı zaman zaman büyük usta Kemal abi bireysel olarak çalıştıracaktır.

İTÜ Efsanesi

Hüseyin Alp; seçmelere geldiğinizde salona girmeden önce dev olduğu kadar, yüreği de büyük Hüseyin abinin dev fotoğraflarını göreceksiniz.

Ayrıca seçmenin yapıldığı salona geldiğinizde İTÜ Spor Kulübünün kazandığı dev bir kupayla karşılaşacaksınız. Kupanın üstünde Hüseyin abinin de resmiyle fotoğraf çekebileceksiniz.

Harun Erdenay; Türkiye basketbol tarihinin en iyi kısa oyuncularından biridir. İTÜ Spor Kulübünün başkanıdır. Uzun stopları sonunda şutlarıyla rakip savunmaları darmadağın etmesiyle hala akıllarda yer alır. Altyapıda yer alacak sporcularımızın yaşayan basketbol efsanesi Harun Erdenay’la tanışma fırsatı vardır.

İTÜ Harun Erdenay

İTÜ Spor Kulübünde yer edinmiş diğer büyük usta basketbol insanları şunlardır; Zeki Tosun, Cihansever Yeşildağ, Reşat Güney ve adını sayamadığım pek çok basketbol büyük ustasının yolu İTÜ Spor Kulübünden geçmiştir.

İTÜ Spor Kulübü Seçmeleri Bilgisi

Hafta sonunda iki gün sürecek olan seçmelere katılacak basketbolcu adayları gruplarına göre aşağıdaki saatlerde spor kıyafetleriyle hazır olması gerekir. İletişim numaralarını arayarak antrenmana katılacağınız gün ve saate kaydınızı yapabilirsiniz.

Seçme tarihi ve yeri: 3-4 Ağustos İTÜ Ayazağa Merkez Spor Salonu
U18 seçme saati: 10:00
U16 seçme saati: 11:00
U14 seçme saati: 12:00
U12,11,10 seçme saati: 13:00
İletişim bilgileri: 0531 623 0274 – 0507 335 6187

İTÜ Altyapı Seçmesi

Haydi genç basketbolcu adayları; efsane İTÜ Spor Kulübünde yer almak için deneme antrenmanlarına katılın.

Seçmelere katılacak tüm basketbolcu adaylarına başarılar diler, basketbolculuk yollarının açık olmasını dilerim.
spacer