Read&React Basketbolu | Pas&Cut Aşaması

Genç basketbolcuların taktik beceri gelişimine katkı sunması için bu yazıda  read&react basketbolundaki pas&cut aşamasından söz etmek istiyorum. 

Pas&cut aşamasına geçmeden önce şu bilinmelidir: Read&react basketbolunda aksiyon-reaksiyon çalışmaları en çok pas&cut aşamasında görülmektedir.

Read&React Basketbolundaki Noktalar

Read&React Basketbolundaki Pas&Cut Aşamasında Bilinmesi Gerekenler

Read&react basketbolundaki pas&cut aşamasında şu noktaların bilinmesi önemlidir:
  1. Sahaya yerleştirilmiş noktalar alan paylaşımıyla aynı anlamdadır.
  2. Sahadaki noktalar read&react basketbolundaki hücum dengesini sağlamaktadır.
  3. Dışarda 9 nokta ve basket cut noktasıyla çok iyi bir spacing ve hücum dengesi oluşur.
  4. İç taraftaki noktalarsa sonraki aşamalarda öğrenilecek detaylardır.
İyi hücum dengesini öğrenmek isteyen genç basketbolcu adaylarına bir pas mesafeye pas atmalarından sonraki reaksiyonlar öğretilmelidir. Read&react basketbolundaki pas&cut aşamasında paslarla ilgili sistemde birkaç kural vardır. Bunlar;
  1. Nokta, spacing ve hücum aynı anlamı taşımaktadırlar.
  2. Pas atıldıktan sonra read&react basketbolundaki pas&cut aşamasında basket cut asla değişilmeyen bir kuraldır.
  3. Cut yapılmasıyla birlikte dış noktalardaki rotasyonlar yapılmalıdır. Noktalar arasındaki mesafeler genç basketbolcu adayı için mükemmel bir saha yerleşimidir. Noktalardaki boş oyuncuların pastan sonra rotasyona girmesi çok önemlidir.
  4. Genç basketbolcu adayı bir pas mesafeye pas attıklarında rear(arkadan) ve front(önden) cut'ın nasıl yapılması gerektiğini öğretilmelidir.

    Önden Kat

    Arkadan Kat

  5. Read&react basketbolunun pas&cut aşamasında read line kavramının ne olduğu öğretilmelidir. Bunun için yeteri kadar antrenman yapılması gereklidir.

    Okuma Çizgisi

  6. Pas alacak genç basketbolcu adaylarına read&react basketbolunun pas&cut aşamasında karar çizgisi kavramı mutlaka verilmelidir. Karar çizgisini okuma ve pas alma antrenmanları yaptırılmalıdır.

Read&React Basketbolunun Pas&Cut Yapısı

Read&read basketbolundaki pas&cut aşaması bu sistemin en karmaşık yapısıdır. Pas&cut aşaması antrenörler için en uzun zaman harcayacakları basamaktır. Bu aşamada pas atıldığında genç basketbolcu adayları otomatik olarak 2 reaksiyon yaparlar.
  1. Basket cut yapan genç basketbolcu adayı çemberin altındaki yarım yaya kadar gitmelidir.
  2. Basket cut yapan oyuncunun noktası doldurulmalıdır.
Read&react basketbolundaki pas&cut aşamasında pasların atıldığı noktalara göre yapılan cut çeşitleri şunlardır.

Köşeden Kanada Pas Verilirse

Köşe oyuncusunun gideceği başka bir yer olmadığı için basket cut yaptıktan sonra yerine geri döner. Terminolojide buna V-Cut adı verilmektedir.

V-Kat

Kanattan Tepeye Pas Verilirse

Basket cut yapan oyuncu bulunduğu tarafın köşesine gider. Terminolojide buna X-Cut adı verilir. Başlangıç seviyesinde köşe nokta cut yapılarak doldurulur. Ancak read&react basketbolu geliştikçe köşe oyuncusuna screen yapıldıktan sonra köşe doldurulur. Orjinal X-Cut'tan söz edilmesi için off screen yapılmalıdır.

X-Kat (Perde var)

X-Kat (Perde yok)

Tepeden Kanada Pas Verilirse

Basket cut yapan oyuncu yardım tarafının köşe noktasına gider. Terminolojide buna L-Cut adını vermekteyiz.

L-Kat

Kanattan Köşeye Pas Verilirse

Basket cut yapan oyuncu yardım tarafındaki köşeye gider. Terminolojide buna cross cut adı verilir.

Kros Kat

Read&React Basketbolunda Pas&Cut Aşamasının Amacı

Pas atıldıktan sonra oyuncuların basket cut yapılması değişmeyen bir kuraldır. Read&react basketbolundaki pas&cut aşamasında give&go oynanmak istenir. 

Give&go bir pas mesafesine top gittikten sonra basket cut yapan oyuncunun topu geri alması anlamına gelmektedir. Read&react basketbolunun temelini oluşturan çok önemli 2 noktadan biri give&go taktik atağın gerçekleşmesidir.

Verkaç

Bu yazıda genç basketbolcu adayının taktik gelişim becerileri kazanmaları için pas&cut aşamasını dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım.

Bu aşamada hücumu oluşturan 4 temel etmen olan pas, penetre, saha yerleşimi ve zamanlama kavramını genç basketbolcu adayları anlamlı olarak kavrayacaktır. 

Read&react basketbolu öğretilirken en büyük dezavantaj sabırsızlıktır. Sabır edilirse basketboldaki taktiksel gelişimi çok büyük yol alacaktır. 


Örnek Pas Cut&Cut Aşaması


Taktiksel gelişiminizin yol alması ümidiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.