Run&Jump Savunması | Roller ve Sorumluluklar

Run&jump savunması bir çeşit tam saha adam adama savunmadır. Run&jump savunmasının en zor yanı öğretmesi, öğrenilmesi ve uygulanmasının çok zor olmasıdır. Buna karşın takımınız 20-25 daha fazla atak yapar.

Run&Jump Savunması
Run&Jump Savunması

Run&Jump Savunmasındaki Roller ve Sorumluluklar Nelerdir?

Run&jump savunmasında oyuncular rollerini iyi oynamalıdır. Rollerin getirdiği sorumluluklar yerine getirildiğinde run&jump savunması başarıya ulaşması kolay olacaktır. Oyuncuların basketbol sahası içerisinde birlikte hareket etmesi önemlidir.

Run&jump savunması yapacak genç basketbolcu adayı hangi rolleri oynar? Sorumlulukları nelerdir? Bu iki sorunun genç basketbolcu adayı tarafından anlaşılması önemli bir noktadır. 
 

Topun Savunan Oyuncu

Topu savunan oyuncunun temel sorumluluğu topa büyük bir baskı yapmaktır. Bunu yapmaktaki amacı uzun pas atılmasını sağlamaktır. Bununla birlikte saha içindeki savunma mesafesinde olur. Topa yapılan baskı rakip oyun kurucuyu kontrolsüz şekilde driblinge zorlamaktır.

Topu genç basketbolcu adayının hücum oyuncusunun aksiyonlarına çabuk tepki göstermesi şarttır. Oyun kurucunun ataklarına karşı topu savunan genç basketbolcu adayının çabuk geri çekilip pozisyonu almalıdır.

Yardıma Gelecek İlk Oyuncu

Oyuna sokulan topa pasa baskı yapan savunma oyuncusu genelde yardıma gelecek ilk savunmacıdır. Ancak bu her zaman böyle değildir. Yardıma gelecek ilk savunma oyuncusunun sorumlulukları şunlardır:

  1. Topu alan oyuncu çizgiye doğru dribling yaparsa, yan çizgide onu yakalayıp tuzak kurmalıdır. 
  2. Topu alan oyuncu ortadan atak yaparsa, jump switch yapmaya hazır olmalıdır.
  3. Topu savunacak genç basketbolcu adayı takımdaki en zor rolü oynamak zorundadır. Bunun için savunmada vereceği kararlarında akıllıca hareket etmelidir.

Rotasyon Yapacak Savunma Oyuncuları 

Sahadaki diğer üç oyuncunun başlangıçtaki görevi adamlarını tutarak pas aldırmamaya çalışmaktır. Run&jump savunmasında etkili tuzak ya da jump switch olursa, rotasyona girecek savunma oyuncuları doğru pozisyon alarak pasları kapmaları beklenmektedir. 

Bu nedenle bu üç oyuncu run&jump savunması rotasyonunda pozisyonlarını iyi alıp pas kanallarını kapatmalıdır.

Run&Jump Savunmasıyla İlgili Kısa Bir Not

Run&jump savunmasını yapan takımlar genelde kendilerine ve seyircilere keyifli anlar yaşatırlar. Oyun temposu arttığı için bir basketbol maçında run&jump savunması seyreden herkese basketbol eğlencesini sunabilir.

Buna karşın run&jump savunmasını yapan takımlar bazen çok kolay basketler yiyebilir. Bu durum savunma yapan takım tarafından oldukça can sıkıcı olarak karşılanır.

Run&jump savunmasını deneyecek takımların ve genç basketbolcu adayı şunu hatırlamasında fayda vardır. Yapması, öğrenmesi, öğretilmesi çok zor bir savunma olduğu için zaman ve yüksek sabır ister.

Run&jump savunmasını başarıyla yapmanız ümidiyle, basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.