2ye0 Fastbreak Drilli

2ye0 fastbreak drillini değerli bir antrenör arkadaşımın antrenmanından görerek aldım. 2ye0 fastreak drillini İTÜ genç takımını İstanbul Seri A liginde çalıştıran Polat Kaya'nın Gümüşsuyu tesislerinde yaptığı bir yaz antrenmanında gördüm. 

2ye0 Fastbreak


Basketbol antrenörü olarak en zayıf noktalarımdan biri ribaunttur. Bu konuda sevgili basketbol antrenörü Polat Kaya'dan bir sunum izleme sözüm hala bakidir. 2ye0 fastbreak drillini kütüphaneme kazandırdığı için bu yazıyı ona bir teşekkür niteliğinde yazıyorum.


2ye0 Fastbreak Drillinin Hazırlığı

2ye0 fastbreak drilli tam sahada iki takıma ayrılarak yapılır. Takımlar kendi potalarının altında sıralanır. Her takımın oyuncusuna sıra geldiğinde bir kere fastbreak atağını organize eden pası atar, bir kere fastbreak atağına koşan oyuncu olur.

2ye0 fastbreak drillini sadece fastbreak atağı olarak kullanmayız. 2ye0 fastbreak transation organizasyonlarınızı organize etmek için mükemmel konumlar oluşturabilecek bir drill özelliğindededir.

2ye0 fastbreak drilli tam sahada yüksek tempoyla yapıldığından genç basketbolcu adaylarının ihtiyacı olan atletik beceri ve kondüsyon seviyelerini basketbola özgü nitelikte geliştirmektedir.

Drill bir topla başlayıp takımın becerisine göre top sayısı arttırılabilir. 1 topla yapılan drillin oyuncular tarafından anlaşılmasını sağlar. 2 ve daha fazla topla yüksek tempoda 2ye0 fastbreak drilli tempolu çalışılır.

2ye0 Fastbreak Drilli Nasıl Yapılır?

Oyuncular 2 takıma ayrılır X takımı kendi potasının altında sıralanır. Y takımı ise kendi potasının altında sıralanır. Her iki takım rakip potanın faul çizgisinde elinde topla birer oyuncu vardır.

Yani X tarafının faul çizgisinde Y oyuncusu; Y tarafının faul çizgisinde X oyuncusu elinde topla bekler.

Koçun düdüğüyle toplu oyuncular turnike attıktan sonra fastbreak kulvarını doldurarak hızlı hücuma koşar. Sırada bekleyen oyuncuysa ribaunt alıp fastbreak atağını organize eder.

Fastbreak pasını atan toplu oyuncular bu kez kendileri hızlı hücum koşusu için kulvarları doldurur. Kendileri atak yaptıktan sonra onlar için 2ye0 fastbreak drilli sona erer. Bundan sonra sıranın sonuna geçerler.

Drill bu şekilde devam eder. Genç basketbolcuların bu drilli anlamaları için başlangıcı tek topla çalışılmasını tavsiye ederim.

2ye0 Fastbreak Drillindeki Geliştirmeler

Temelde basket 2 türlü atılır. Bunlar;
  1. Koşan uygun bir oyuncuya pas atarak bitirmek,
  2. Dribling yaparak bitirmek (Buna terminolojide coast-to-cost denir).
2ye0 fastbreak drillinde yukarıdaki iki temel noktanın genç basketbolcu adayının alışkanlık kazanması için çok tekrar yapılmalıdır.

2ye0 fastbreak drillini uygularken ilk koşu mu yapılacağı yoksa pasın organize mi edileceği istenilen beceriye göre değişebilir. Önce atak yapan da olabilirsiniz, pas atan da olabilirsiniz.

2ye0 fastbreak drilli hızlı hücum bölümü tamalandıktan sonra transation offense kısmı da 2ye0 organizasyonuyla yapılması drillin zenginliği açısından bir avantajdır.

Örneğin transation offenselerinizden kick out, give and go, off screen ya da pick roll ataklarını rahatlıkla organize edebileceğiniz bir yapıya sahiptir.

2ye0 Fastbreak Drillinde Neler Yapılır?

2ye0 fastbreak transation offense seçimleri yapılabilir. Takımınızın fastbreak ataklarının yanında transation hücumlarını dizayn edebilirsiniz.

Örneğin erken atış opsiyonları, geçiş oyunlarının ikili opsiyonlarını 2ye0 fastbreak drillinde oynayabilirsiniz.

Bu alıştırmayla genç basketbolcu adaylarının ihtiyacı olan açık sahada basketbol oynama alışkanlıklarını kazandırabilir.

Açık sahada nitelikli basketbol oynamanız ümidiyle basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

1 yorum:

  1. idmanda yaptigimiz güzel drillerden bir tanesi bravo

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.