Üçgen Hücum | Farklı Seçenekler

 Üçgen hücumun genel olarak yapısını önceki yazılarda örnekler vererek anlattım. Üçgen hücumun yazı serisinin son yazısında farklı seçeneklerden söz etmek istiyorum.

Yazdığım üçgen hücum yazı serisinde genel yapısını ve en çok oynanan oyunlardan söz ettim. Üçgen hücum oynamak isteyen koçların sistemi daha derinlemesine analiz etmelerini öneririm.

Üçgen Hücum

Üçgen Hücumdaki Farklı Seçenekler

Üçgen hücum sisteminde bu son yazıda farklı seçeneklerden söz ederek diziyi bitireceğim. Basketbol sahasında başlangıç, pinch post ve sideline triangle konumlarından sonra söz edeceğim farklı seçeneklerden söz ederek üçgen hücumun zenginleşmesi için bazı fikirler vermek istiyorum.

Öncelikle altyapı takımlarına üçgen hücum oynatılacaksa genç basketbolcu adaylarının teknik becerilerinin çok iyi olması gerekir. Teknik becerileri çok iyi olan bir basketbol takımına sahip olan koçların üçgen hücumunun basit kalıplarını kullanmaya başlayarak sistemi işletebilir.

Üçgen Hücumundaki Farklı Seçenekler Nelerdir?

Basketbol sahasında üçgen hücumunu zenginleştirmek için bu yazıda söz edeceğim farklı seçenekleri şöyle sıralayabilirim:
  1. Laker cut seçenekleri
  2. Ön taraftaki baskılı savunmalara karşı uygulanacak metodlar
  3. High posttaki 4 numaranın seçenekleri
  4. Domuz bağı aksiyonuyla kanatlarda oynanacak oyunlar
  5. Kanat oyunları aksiyonlarıyla üçgen hücum zenginleştirilebilir.

Laker Cut Seçenekleri

Pivot oyuncusunun pasör olmasından kaynaklı boyalı bölgeye yapılacak katlar üçgen hücumunda basket bulma olasılıklarını yaratır. Bu bağlamda posta pas atıldığında laker cut yaparak basket pozisyonları elde edilebilir. Aşağıdaki şemada buna bir örnek verilmiştir.

Üçgen Hücum


Öndeki Baskılı Savunmalara Karşı Uygulanacak Metodlar

Üçgen hücum oynayan takımlar önde baskılı bir savunmayla karşı karşı kalabilirler. Bu durumda genç basketbolcu adayı üçgen hücumdaki bazı kavramları bilmesi bu baskıyı kırmak için gereklidir. Peki nedir bu kavramlar?
  1. Moment of truth: Savunma ön tarafta baskılı bir savunma yaptığında, kanattaki oyuncunun açılarak pas almasıdır. Terminolojide bu terim savunmayla karşılaşılan ilk konum olarak açıklanır. Kanada açılıp pası isteyen oyuncunun yaptığı bu hareketeyse karar çizgisi adımı adı verilmektedir.
  2. Oyun kurucular aralarında paslaşmak istediğinde topsuz oyuncunun topun gerisine doğru açılarak pas almasıdır. Karar çizgisi adımı olarak yapılan dikey bir hamledir. Burada kanada ve dikey karar çizgisi yapacak oyuncuların hareketlerinin koordineli olması önemlidir.
  3. Domuz bağı aksiyonu: Karar çizgisi ataklarına pasın atılamadığı durumda high posta pas atılarak domuz bağı aksiyonu gerçekleştirilebilir.
Üçgen Hücum

Üçgen Hücum

Üçgen Hücum


High Posttaki 4 Numaranın Seçenekleri

High posttaki 4 numara pas aldığında pinch post serisini ya da ters tarafta sideline triangle serisini başlatmak için basketbol topuna yön verme seçeneklerine sahiptir.

4 numaranın en önemli seçeneğiyse domuz bağı aksiyonunu oynamak olmalıdır. Domuz bağı aksiyonunda 4 numaranı pek çok pas opsiyonu söz konusudur.

Üçgen Hücum


Domuz Bağı Aksiyonundaki Kanat Oyunları

Domuz bağı aksiyonuyla ilgili başlı başına bir yazıyı ilerde kaleme alacağım. Ancak üçgen hücum oynayan genç basketbolcu adaylarının domuz bağı aksiyonunun devam yollarından birkaç tanesini çok iyi bilmek zorundadır.

Aşağıda domuz bağı aksiyonuyla ilgili birkaç şemayı örneklendirdim:

Üçgen Hücum


Kanat Oyunları Aksiyonu

Üçgen hücum pek çok aksiyonla kombine kullanılabilir. Az seçeneklerle bile basit ve etkili konumlar yaratılabilir. Basketbol takımındaki oyuncuların özelliklerine gereksinimlerine bağlı olarak sistem kurulmalıdır. 

Üçgen Hücum

Genç ve yukarı seviyedeki takımların üçgen hücum oynamasını tavsiye edebilirim. Yıldız ve küçük takımlarda üçgen hücum oynatılmamalıdır. 

Üçgen hücum oynayacak takımların teknik becerileri çok çalışmaları gerekir. Detaylara dikkatin yoğunlaştırılması istenir. Sistemin işlemesi en çok istenilen şeydir.

Son olarak üçgen hücum için şunları söyleyebilirim:
  1. Bireysel becerilerde çok usta olmak gerekir.
  2. Topsuz oyun öğrenilmelidir.
  3. Etkili pas yapmak hücumu işleten ana hatlardan biridir.
  4. Genç basketbolcu adayının kendini gösterme fırsatı sunulmalıdır.
  5. Transation hücumda oyunclar kulvarları doldurmak için birbiriyle yarışmalıdır.
  6. Pas varsa dribling yapmaktan kaçınılmalıdır.
  7. Boştaki oyuncuya vakit kaybetmeden pas atılmalıdır.
Başka bir basketbol eğitimi yazısında görüşmek  ümidiyle, basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

6 yorum:

  1. Çok iyi olmuş

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı oldu Allah razı olsun hocam kralsınız

    YanıtlaSil
  3. bu adam bi harika

    YanıtlaSil
  4. Çok ffaydalı olmuş hocammmmmm

    YanıtlaSil
  5. Çok faydalı olmuş hocam teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. hocam gerçekten çok güzel ve faydalı olmuş teşekkürler…

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.