Basketbolda BLOB; baseline out of bounds sözcüklerinin kısaltmasıdır. Yani basketbol sahasındaki dip oyunlarını ifade eder.
Kısaca basketbolda dipten oyuna sokulan toplardır. Hemen hemen her basketbol takımının en az bir tane BLOB oyunu vardır.
BLOB Oyunları
BLOB oyunlarında basket bulmak için özel hücum teknikleri kullanılır. Dolayısıyla BLOB oyunlarında topu oyuna sokan oyuncunun iyi bir pasör olmasına dikkat edilmelidir. BLOB oyunlarında birden fazla pas seçeneği söz konusu olduğu için topu oyuna sokacak genç basketbolcu adayının oyun görüşünün iyi olması oldukça değerli olacaktır.
Basketbol koçları BLOB oyunlarını tasarlarken yaratıcılıklarından faydalanır. Ancak BLOB oyunlarının oyun düzeniyle bağlantılı devam etmesi takımın ritmiyle doğrudan ilişkilidir. Bundan dolayı BLOB oyunları tasarlanırken, takımdaki genç basketbolcu adaylarının becerileri göz önüne alınmalıdır. Aksi durumda planda olmayan aksaklıklar meydana gelebilir.
BLOB Oyunlarındaki Amaç
BLOB oyunlarındaki amaç topun güvenli ve hızlı bir şekilde oyuna sokulmasıdır. Bu amacı yerine getirmek için pek çok BLOB oyunu oynanabilir. Oynanan en yaygın BLOB oyunları; direk pas atmak, perdeleme yapmak, kat etmek ve kısa bir oyun oynamaktır.
Şimdi en yaygın BLOB oyunlarındaki bir kaç örneğe bakalım.
Yüksek Stagger: Yüksek stagger tipi oyunlarda; iki oyuncu dip çizgiye yakın bir yerde, iki oyuncu dirseklerin yukarısında konumlanır. Yukarıdaki oyunculardan biri potaya doğru kat eder. Topu oyuna sokan oyuncu çembere kat eden oyuncuya pas atarak yakın mesafeden bir basket bulmaya çalışabilirler.
Yüksek stagger oyunları tasarlanırken back pick kullanılarak BLOB oyunu zenginleştirilebilir.
Alçak Çift: Alçak çift BLOB oyunlarında; iki oyuncu dip çizgide dururken biri çembere doğru perdeleme yapar. Topu oyuna sokan oyuncuya kısa mesafeden pas atılır. Pası alan oyuncu şut ya da turnike atabilir.
Alçak çift oyunlarında yana katlar ve perdelemeler sıklıkla kullanılmaktadır.
Asansör: Elevator olarak bilinen asansör oyunlarında üç oyuncu dip çizgiye yakın konumlanır. Bir oyuncu potaya doğru kat eder. Topu oyuna sokan oyuncu kat eden oyuncuya yüksek pas atar. Smaç ya da çembere yakın bir atış yapabilir.
BLOB oyunlarında yukarıdaki konumlar oluşturulduktan sonra çeşitli screen, kat ve mini oyunlarla sonuçlar elde edilebilir.
BLOB Oyunlarında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- BLOB oyunlarında yaklaşık 8-10 sayılık basket bulunur.
- 5e0 konumlarıyla genç basketbolculara önemli noktalar vurgulanmalı.
- BLOB oyunları tamamen anlaşıldıkça 5e5 oynanmalıdır.
- BLOB oyunlarının nasıl oynanacağının vurgulanması, ne yapıldığından daha önemlidir. Koçlar oyuncuların nasıl yaptığına dikkat etmelidir.
- Akıcılığın olması için BLOB oyunlarının oyun sistemiyle entegre edilmesi değerlidir.
- Genç basketbolcu adayların güçlü olacağı şekilde basketbol sahasında konumlandırılmasına dikkat edilmelidir.
- Topun oyuna sokulacağı zaman genç basketbolcu adaylarına öğretilmelidir. Örneğin hakem topu oyuna sokan oyuncuya verdiğinde oyuncunun topu tokatlamasıyla harekete geçilmelidir.
- Genç basketbolcu adaylarının pas becerileri gelişmesi için oyun bilgisi gelişimine ihtiyaç vardır.
BLOB oyunlarında topun hızlı ve güvenli bir şekilde topun oyuna sokulması gerektiği unutulmamalıdır. Topu oyuna sokan oyuncunun topu tokatlaması oyunun uygulanması için bir işaret olmalıdır.
Topun oyuna sokalumasıyla BLOB oyunlarının sistemle bağlantılı olması sistemin işlemesini kolaylaştırır. Ancak kalan zamana göre hemen çembere atak yapılması gerekir.
BLOB Oyunlarındaki Yapı
BLOB oyunlarında top genelde köşe noktalara atılır. Dolayısıyla BLOB savunması yapılırken köşelere atılacak paslara dikkat edilmelidir. Köşelerde kaçırılan hücum oyuncuları sıklıkla üç sayılık basket bulmaktadırlar.
Hücum takımları için BLOB etkili bir strateji oluşturmaktadır. İyi planlanan BLOB oyunları savunma takımının dengesini bozabilir. Bundan dolayı BLOB oyunlarında pozisyon bulmak için screen, kat, yapılarak atak fırsatları yaratılabilir.
Yüksek seviyedeki BLOB oyunları takımların karmaşık set düzenleriyle bağlantılı devam eder. Böylece amaç savunmada zayıflık yaratılmaya çalışılır.
BLOB oyunlarında top başarıyla oyuna sokulduktan sonra, topun etkili olan oyuncuyla buluşturulması sağlanabilir. Tüm oyunculara aldıkları paslarla atak yapabilmeleri için teme becerilerin öğretilmesi koçların görevi olmaktadır.
BLOB Oyunlarındaki Öneriler
Pas, kat ve perdelemeler iyi teknikle uygulandığında başarılı sonuçlar elde edilir. Bunun için genç basketbolcu adaylarının savunmanın konumunu okuyarak sonraki hamleyi tahmin etmeleri gerekir. Yani savunmanın zayıflıklarını, screen savunmalarına nasıl atak yapabileceklerini öğrenmelidir. Bunların yanında savunmanın dikkatsiz davranabileceği her an göz önüne alınmalıdır.
Genç basketbolcu adaylarının savunma oyuncularının onlara sırtı dönük olacağı zamanları gözetleyerek turnike atmak için bir fırsat yakalayabileceğini unutmamalıldır.
Savunmasız kalan oyuncularla give&go taktik atağını kullanmak için genç basketbolcu adayları tetikte beklemelidir.
Eğer savunma oyuncuları topa sırtı dönük konumlanırsa, lob pas atılması için bir işaret olarak değerlendirmeleri gerekir.
Tüm genç basketbolcu adaylarının BLOB oyunlarında güçlü iletişim kurmaları için göz teması ve vücut dilini kullanmaları gerekir.
Basketbolda BLOB nedir sorusuna yanıt vermeye çalıştım. Sonraki basketbol yazılarında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
koç ne yalan söyleyeyim blob’un ne olduğunu yazınızı okuduktan sonra öğrendim.
YanıtlaSilteşekkürler
Basketbol adına dokunuşum olduysa, ne mutlu bana :) Teşekkürler.
Sil