Basketbolda SLOB Nedir?

 Basketbolda SLOB; side line out of bounds sözcüklerinin kısaltmasından oluşan bir terimdir. Yan çizgiden oyuna sokulan ölü topları ifade eder.

SLOB oyunları belirli setleri veya taktikleri içerebilir. SLOB oyunlarını oynayan takımlar kendilerine avantaj sağlamak için burada özel hücum stratejilerini kullanabilirler.

SLOB Nedir?

SLOB Oyunları Nasıl Tasarlanır?

SLOB oyunlarını koçlar genelde belirli setleri düzenleyerek tasarlar. Amaç savunma takımını şaşırtarak avantajlı pozisyon yaratmaktır. Genç basketbolcu adayı SLOB oyunlarından önce belirli konumlara yerleşerek belirlenen aksiyonları yapar.

SLOB oyunları maçların kritik anlarında büyük öneme sahip olmaktadır. Özellikle maçı kazandıracak son saniye oyunlarında skora etkisi çok büyüktür.

SLOB oyunlarında genelde iyi bir pasör topu oyuna sokar. Diğer oyuncular kat, perdeleme ve mini oyunların uygulanmasıyla avantajlı şekilde topu almaya çalışır. SLOB oyunları oynanırken pek çok strateji kullanılabilir. Örneğin; keskin şütöre şut attırmak, çember altında basket bulmak gibi.

En Çok Kullanılan SLOB Oyunları Nelerdir?

Koçlar; SLOB oyunlarından önce savunmanın zayıflıklarını analiz eder. Mola alındığında bu duruma göre oyunlarını uygulamaya sokmak için takımı için SLOB oyununu çizer. Koçun çizdiği SLOB oyunu genelde bir setin parçasından oluşur. Bu durumda genç basketbolcu adayı etkili bir uygulama yapabilir.

Pek çok SLOB oyunu basketbol sahasında görülmektedir. Şimdi en çok kullanılan SLOB oyunlarına bir kaç örnek verelim.

Box Set

İki ya da üç oyuncunun arka arkaya dizilerek savunmayı şaşırtmayı düşündüğü SLOB oyunu dizileridir.

Iverson Cut

Bir oyuncunun iki screen arasından çabuk kat ederek basketbol sahasının boş bir alanında topla buluştuğu stratejilerin oluşturduğu dizilerdir.

SLOB oyunlarında başarılı olmak için genç basketbolcu adayının koçun verdiği taktiği anlaması gerekir. SLOB oyunlarındaki basketbol zekasının gelişmesi için genç basketbolcu adayının antrenmanlarda çok pratik yapması gerekir.

SLOB Oyunlarında Neler Yapılabilir?

  1. Boştaki oyuncuya direk pas atılabilir. Top kenardan oyuna sokulurken, en basit şekilde direk pas atılır. Pası alacak olan oyuncunun göreviyse topa yön vermek olmalıdır.
  2. Perdeleme yapılır. Topun oyuna güvenle sokulması için basketbol sahasında konumlanan dört oyuncu da screen kullanabilir. Perdelemelerin ardından topun güvenle oyuna sokulması sağlanabilir. Bu stratejide pası alacak olan genç basketbolcu adayının savunmadan kurtularak pas alması sağlanır. Pası alacak oyuncunun etkili olabilmesi için iyi screen yapmak şarttır.
  3. Hızlı katlar yapılır. Genç basketbolcu adayının hızlı kat yapmasındaki amaç basketbol sahasının boş olduğu noktaya giderek kendisine alan açmasıdır.
Her basketbol takımında en az bir tane SLOB oyunu bulunmalıdır. Çünkü top kenar çizgiden oyuna sokulurken takımın ve oyuncunun özelliklerinden oluşan bir stratejidir. SLOB oyunlarında top oyuna sokulurken kısa paslaşmalar ve hareketlenmelerle basket fırsatı bulunabilir.

Maçın durumuna göre özel SLOB oyunları tasarlanabilir. Bu oyunlar takımın oyun düzeniyle bağlantılı olmayan stratejilerdir. Koç bu SLOB oyunlarını önceden hazırlayabileceği gibi maçın konumuna göre doğaçlama bir taktik te çizebilir. 

Bu tür SLOB oyunları genelde belirli oyuncuların becerilerine göre tasarlanmaktadır.

Basketbolda SLOB nedir sorusunu yanıtlamaya çalıştım. Umarım yazıyı okuyanlar için faydalı olmuştur. Bir sonraki yazıda buluşmak ümidiyle, basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.