Son Saniye Oyunları-22

 2023-24 euroleague play off üçüncü turunda tam üç tane son saniye oyunları gerçekleşti. Bakalım euroleague play off üçüncü turundaki üç saniye oyunları nasıl sonuçlanmış?

Son Saniye Oyunları

Euroleague Play Off 3. Turu

2023-24 euroleague play off üçüncü turunda Panatinaikos, Maccabi karşısında son saniye oyunlarında galibeyet aradı. Diğer iki son saniye oyunları Olimpiyakos ile Barcelona arasında oynandı.

Olimpiyakos maçın sonunda galibiyet için son saniye oyunlarını oynarken, Barcelona da birinci uzatmanın sonunda galibiyet için son saniya oyunlarını oynadı.

Play Off Üçüncü Turu Üç Son Saniye Oyunu

Panatinaikos maçta 85-83 gerideyken Maccabi yarı sahasında topu oyuna sokarak son 2,6 saniyede galibiyet aradı.

Olimpiakos evine 71-71 berabereyken maçın bitimine 7,1 saniye kala Barcelona karşısında galibiyet aradı. Ancak Olimpiyakos son saniye oyunlarında sayı bulamayınca maç uzatmaya gitti.

Barcelona birinci uzatmada son 3,8 saniyesinde 80-80 beraberlik varken maçı kazanmak için rakip sahadan topu oyuna sokarak son saniye oyunlarından galibiyet aradı.

Şimdi son saniye oyunları nasıl gerçekleşmiş analizini yapayım.

Maccabi vs Panatinaikos

1-1 berabere olan seride maçın bitimine 2,6 saniye kala 85-83 Maccabi öndeydi. Moladan dönen Panatinaikos'un son beşinde öne çıkanlar, istatistikler ve sahaya yerleşim aşağıdaki gibiydi.

G 10 K.Sloukas;0/1 iki sayılık atış, 0/2 üç sayılık atış, 2 hücum ribaundu, 3 asist, 2 verimlilik.
G 22 J.Grant; 6 sayı, 2/3 iki sayılık atış, 0/2 üç sayılık atış, 2/2 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 3 asist, 10 verimlilik.
G 25 K.Nunn; 25 sayı, 4/13 iki sayılık atış, 5/8 üç sayılık atış, 2/4 bir sayılık atış, 2 asist, 13 verimlilik.
F 44 K.Mitoglou; 10 sayı, 1/3 iki sayılık atış, 2/4 üç sayılık atış 2/2 serbest atış, 2 verimlilik.
P 26 M.Lesort; 14 sayı, 4/5 iki sayılık atış, 6/12 serbest atış, 2 hücum ribaundu, 5 asist, 31 verimlilik.

Panatinaikos'ta M.Lesort; 31 verimlilikle maçın lideri, 2 hücum ribaundu ve 5 asistle takımın lideriydi. Basketbol sahasına yerleşimleriyse aşağıdaki şemada gösterilmiştir.

Son Saniye Oyunları


Panatinaikos'ta son saniye oyunları için topu G.Grant(1) oyuna sokmaya hazırlandı. Zayıf taraftaki dirsekte K.Mitoglou(4), dirseğin altında M.Lesort(5), zayıf kanatta K.Nunn(2) yerleşirken, K.Sloukos(3) tepeye yerleşti.

Yerleşime bakıldığında görüntü iverson cut yaparak 2 numaranın 3 sayılık atışla maçı kazandıran son saniye oyunlarında mutlu sonu getirecek basket gibi duruyor.

Son Saniye Oyunları

Hem 3 hem de 4 numara 2'ye off screen yaparak onun topla buluşmasını istedi. 2 numara yukarıdan ve aşağıdan kat ederek topla buluşmak için iyi iki screen aldı. Bu esnada ispanyol pick and roll gibi 5 numara da 4 numaraya screen yaptı. 2 numara alttan kat yaparak topla buluşmak için atak yaptı.

Son Saniye Oyunları

2 numara top tarafındaki kısa köşeye yakın bir yerde topla buluştu. 2 numaraya pası atan 1 numara tepeye giderken, 3 numara flare kat yaparak zayıf taraftaki kanada yerleşti. 5 numaraysa hücum ribaundu pozisyonu için çember altına kat etti.

Son Saniye Oyunları

2 numara driblingle dışarıya kanada doğru dribling yaptı. Bu esnada 4 numara da hücum ribaundu pozisyonu için çembere kat etti.

2 numara kanada driblingle gelir gelmez pull up adımıyla çembere dönerek üç sayılık atış kullandı. Ancak atış girmeyince Maccabi evinde seriyi 2-1'e getirerek öne geçti.

Panatinaikos'un Son Saniye Oyunlarını İzleyelim



Olimpiakos vs Barcelona Maçından Oly Oyunu

Normal sürenin bitimine 7,1 saniye kala maç 71-71 berabereydi. Olimpiakos'un mola dönüşü son saniye oyunlarından önceki beşi, öne çıkan oyuncuları ve basketbol sahasına yerleşimi aşağıdaki gibiydi.

G 1 N.Williams-Goss; 9 sayı, 4/8 iki sayılık atış, 0/4 üç sayılık atış, 1/1 serbest atış, 5 asist, 7 verimlilik.
F 25 A.Peters; 4 sayı, 1/6 iki sayılık, 0/3 üç sayılık, 2/2 serbest atış, 2 asist, 4 verimlilik.
P 2 M.Wright; 16 sayı, 5/7 iki sayılık atış, 6/8 serbest atış, 2 hücum ribaundu, 24 verimililk.
P 30 F.Petrusev; 18 sayı, 6/11 iki sayılık, 1/1 üç sayılık, 3/4 serbest atış, 19 verimlilik.
G 0 T.Walkup; 10 sayı, 2/6 iki sayılık, 2/5 üç sayılık, 6 asist, 18 verimlilik.

Olimpiakos'ta son saniye oyunalarından önce M.Wright; 24 verimlilikle maçın lideri, %71,4 iki sayılık oranla takımın lideriydi. A.Petrusev; 18 sayı ve %100 üç sayı oranıyla maçın lideri konumundaydı. T.Walkup; 6 asistle takımının lideriydi. Bu veriler ışığında Olimpiakos aşağıdaki gibi basketbol sahasına yerleşti.

Son Saniye Oyunları


Olimpiyakos'ta topu oyuna T.Walkup (1) sokmaya hazırlanırken, zayıf taraftaki köşede F.Petrusev(5), zayıf tarafta boyalı bölgede yüksek postta; M.Wright (4), orta postta A.Peters (3), alçak posttaysa N.William-Goss (2) yer aldı.

Son Saniye Oyunları

İlk bakışta 2 numaranının sıralı perdelemesinden şut atılacak gibi görünün Olimpiyakos'un son saniye oyunlarında bir aldatma söz konusu oldu. 3 numara 2'ye down pick yaparken 4 numara da 3 numaraya off screen yaptı. Eğer 3 numara bu aldatmadan boş kalırsa Olimpikakos için son saniye oyunlarından yakın mesafe basket bulunabilirdi.

Ancak 2 numara tepeden pas aldı. Pastan sonra 3 numara alçak posttayken, 1 numarada kanada atak yaparak oyuna girdi.

Son Saniye Oyunları

1 numarara oyuna girdikten sonra 3 numaraya alçak post sularında off screen yaptı. Fakat 2 numara isolation oynamayı tercih etti. Bu esnada 4 ve 1 numara çemberin her iki tarafındaki alçak post pozisyonunda ribaunt için konumlandılar. 

Ancak toplu 2 numara iyi savunuldu. Sola penetre etmeye çalıştı. Fakat faul çizgisi üzerinden atılan şut girmeyince maç uzatmaya gitti.

Olimpiakos'un Son Saniye Oyunlarını İzleyelim



Olimpiakos vs Barcelona Maçında Barça Oyunu 1. Uzatma

Normal süre uzatmaya gittikten sonra, birinci uzatmanın sona 3,8 saniyesinde yine beraberlik vardı. 80-80. Bu kez Barcelona son saniye oyunlarını sergileyerek galibiyet için basket aradı. 

Olimpiakos ile Barcelona arasında play off üçüncü turunun birinci uzatmasında Barcelona'dan sahaya çıkan son beşin istatistikleri, öne çıkan oyuncuları ve basketbol sahasına yerleşim aşağıdaki gibiydi.

G 13 T.Sataronsky; 13 sayı, 2/3 iki sayılık, 3/4 üç saylık, 1 hücum ribaundu, 5 asist, 20 verimlilik.
G 20 N.Loprovittola; 12 sayı, 3/6 iki sayılık, 2/7 üç sayılık, 8 asist, 15 verimlilik.
F 22 J.Parker; 13 sayı, 1/6 iki sayılık, 3/4 üç sayılık, 2/3 serbest atış, 2 asist 16 verimlilik.
F. 21 A.Abrines; 6 sayı, 0/1 iki sayılık, 2/4 üç sayılık, 2 asist, 8 verimlilik.
P 6 J.Vesely; 16 sayı, 7/16 iki sayılık, 2/2 serbest atış, 2 hücum ribaundu, 1 asist, 8 verimlilik.

T.Sataronsky; 20 verimlilik puanıyla takımın lideri konumdaydı. J.Vesely; 16 sayıyla takımın lideri konumundaydı. N.Laprovittola; 8 asistle takımının lideriydi. Bu veriler ışığında Barcelona son saniye oyunları öncesinde aşağıdaki gibi basketbol sahasına yerleşti.

Son Saniye Oyunları

Barcelona son saniye oyunları öncesinde topsuz tarafa oyuncuları yığdı. Topu oyuna T.Sataronsk (2) sokmaya hazırlandı. Top tarafındaki dirseğe A.Abrines (4), zayıfta; dirseğe J.Vesely (5), mid posta N.Laprovittola (1), alçak posta J.Parker (3) yerleşti.

Son Saniye Oyunları

5 ve 1 numara 3 numarayı sıralı perden çıkaracak gibi düzen aldı. Ancak 1 numara screen yapmadan çember altında bir rota izleyerek topa doğru kat etti. Top tarafındaki 4 numara da aynı anda çemberi keserek zayıf taraftaki köşeye kat etti. Bu esnadı 5 numarının down pick yapması sonunda 3 numara tepeye çıkarak top aldı.

Son Saniye Oyunları

2 numara tepeye gelen 3 numaraya pas atınca, 1 numara ona back pick yaparak çembere gitmesini sağladı. Fakat buraya kadar her hangi bir aksiyon söz konusu olmadı. 2 ve 5 numara ribaunt pozisyonu alırken, 1 ve 4 numara alan açarak 3 numaranın isolation oynamasını sağladı. 

3 numara sola dribling yaparak 3 sayılık atış denedi ancak basket olmadı. Fakat atış sırasında kendisine faul yapıldığı için isabetli serbest atışlarla Barcelona; son saniye oyunlarından galibiyetle ayrılmış oldu.

Barcelona'nın Son Saniye Oyunlarını İzleyelim


Bir dahaki son saniye oyunlarında 2023-24 euroleague sezonunun son yazısı olacak. Bu sezonda maç kazandıran son saniye oyunları nadir oldu. Umarım basketbola heyecan katan isabetli son saniye oyunlarında gelecek sezonda çok şahitlik ederiz.

Son son saniye oyunlarında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.

 

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.