Son Saniye Oyunları-23

 Son saniye oyunları adlı yazı dizimin sonuna geldik. 2023-24 euroleague basketbolunda oynanan son saniye oyunlarından final four üçüncülük maçını analiz edeceğiz. 

Olimpiyakos ile Fenerbahçe'nin arasında oynanan maçta bu sezonki son saniye oyunlarının sonuncusunu analiz ederek yazı dizisini bitirmiş olacağım.

Son Saniye Oyunları

Son Saniye Oyunlarındaki Analiz

Euroleague 2023-24 normal sezonunda; 26 tane son saniye oyunlarını izledik. Bunlardan sadece 2 tane son saniye oyununda basket izleyebildik. Biri 15. turdaki Monaco-Panatinaikos maçındaki Panatinaikos basketi. Diğeri 34. turdati Zalgiris-Real Madrid maçındaki Real Madrid basketi oldu.

Play in, play off ve final four maçlarında 4 tane son saniye oyunlarına şahit olduk. Ancak bu oyunların hiç birinde basket izleyemedik.

2023-24 sezonunda euroleague basketbolunda toplam 30 tane son saniye oyunlarını izleyerek basketbolun heyecanını yaşadık. Basket olan her iki maçtaysa deplasman takımları ev sahibi seyircilerini üzerek evlerine yolladı.

Son saniye oyunları yazı serimizdeki son oyun final four üçüncülük maçında Olimpiakos ile Fenerbahçe arasında oynandı. Şimdi bu son saniye oyunlarını analiz edelim.

Final Four 2024 Berlin | Olimpiyakos vs Fenerbahçe Üçüncülük Maçı

2024 Berlin final four müsabakalarında boy gösteren her iki takım üçüncülük maçında karşı karşıya geldi. Üçüncülük maçı olması sebebiyle mücadelenin çok yüksek olmadığı ancak oyun sonunun heyecanlı olduğu bir maç oldu.

Maçın bitimine 0,7 saniye kala 87-84 Olimpiyakos üstünlüğü vardı. Fenerbahçe moladan aşağıdaki beşle döndü. Sahaya yerleşimi, oyundaki beşin istatistikleri ve öne çıkan oyuncularıysa şöyle oldu.

Son Saniye Oyunları

Fenerbahçe'de topu oyuna N.Calathes (1) sokmaya hazırlandı. Yüksek postta top tarafındaki dirsekte S.Wilbekin (2), ortada N.Hayes-Davis (3) zayıf taraftaki dirsekte S.Şanlı (5), zayıf taraftaki kanattaysa T.Dorsey (4) yer aldı. Maçın öne çıkanları ve oyundaki son beşin istatistikleriyse,

G 33 N.Calathes; 3 sayı, 1/3 iki sayılık, 0/2 üç sayılık, 1/1 serbest atış, 3 hücum ribaundu, 4 asist, 6 verimlilik.
G 3 S.Wilbekin; 16 sayı, 1/4 iki sayılık, 4/6 üç sayılık, 2/2 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 4 asist, 24 verimlilik.
F 11 N.Hayes-Davis; 3 sayı, 0/3 iki sayılık, 1/2 üç sayılık, 1 hücum ribaundu, 3 asist, 6 verimlilik.
G 27 T.Dorsey; 5 sayı, 0/1 iki sayılık, 1/3 üç sayılık, 2/4 serbest atış, 1 verimlilik.
P 5 S.Şanlı; 11 sayı, 1/1 iki sayılık, 3/7 üç sayılık, 4 asist, 10 verimlilik.

S.Wilbekin; 24 verimlilikle maçın lideri, 5 asistle takımın lideriydi. N.Calathes; 3 hücum ribaunduyla takımın lideriydi.

Fenerbahçe'nin İlk Atağı

Son Saniye Oyunları

3 ve 5 numara sıralı screen kullanarak 4 numarayı çember altına gönderdiler. Ancak Fenerbahçe'nin üç sayılık baskete ihtiyacı olduğundan 4 numaraya pas atılamazdı. Çünkü topu dışarı çıkaracak zaman yoktu. Fenerbahçe'nin sadece 0,7 saniyesi vardı. Ancak 4 numaranın katı alan açmak adına fake kat olarak önemli bir iş görüyordu.

Sıralı perdelemenin ardından 2 numara 3 numaraya screen yaptı. 3 numara perdelemeden faydalanarak top tarafındaki kanada kuvvetli bir kat yaptı. Pas alabilseydi üç sayılık atış atabilirdi ancak pas verilemeyince son saniye oyunları için sıradaki opsiyona geçilmiş oldu.

Fenerbahçenin Final Atağı

Son Saniye Oyunları

5 numara flare pick yaparak 2 numarayı flare katla zayıf kanada gönderdi. Eğer 2 numaraya pas atılabilseydi yine üç sayılık basket kullanılabilirdi. Ancak pas verilemedi. 5 numara flare pick yaptıktan sonra pop out yaptı.

Pop out yapan 5 numara pası aldı. Bir önceki pozisyonda üç sayılık bulduğu için eli sıcak diye düşünüldüğünden olsa Fenerbahçe'nin A planının bu olduğunu düşünüyorum.

Pası alan 5 numara önce fake atıp şutunu attı ve isabetli üç sayılık basket oldu. Ancak 5 numara fake atarken oyun süresi bittiğinden dolayı basket geçersiz sayıldı. Böylece 2024 Berlin final four müsabakalarında Olimpiyakos üçüncü, Fenerbahçe dördüncü oldu.

Fenerbahçe'nin Son Saniye Oyunlarını İzleyelim


Bu yazıyla 2023-24 euroleague basketbolunda 30. son saniye oyunlarını analiz etmiş olduk.

Analizini yapacağımız başka yazılarda görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.


Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.