Basketbolda Topsuz Hücum Teknikleri

 Basketbolda topsuz hücum teknikleri dendiğinde akla 6 tane teknik beceri gelmektedir. Bunlar; stop, pivot, yön-hız değişikliği, screen, cut, box out ve ribaunttur.

Genç basketbolcu adayı; stop, pivot, hız-yön değişikliğe basketbola ilk adım attığında öğrendiği topsuz hücum teknikleridir.

Bastetbolda Topsuz Hücum Teknikleri

Basketboldaki Topsuz Hücum Teknikleri

Basketbola başlarken topsuz hücum tekniklerinden temel beceriler olan stop, pivot, hız-yön değişikliklerinden sonra cut öğrenilir. Cut basketbol oyununun doğal gelişimi içerisinde ister istemez yapılan bir beceridir.

Screen, box out ve ribaunt basketboldaki topsuz hücum teknikleri içerisinde alışkanlıkların kazanılması bakımından en zor olanlarıdır. Genç basketbolcu adayı özellikle box out ve ribaunt pozisyonlarını bu sebeple sıklıkla kaçırmaktadır.

Basketbolda Topsuz Hücum Tekniklerine Giriş

Stop ve pivot becerileri genç basketbolcu adayının kolayca öğrenebileceği becerilerdir. 

Ancak bundan önce koşu teknikleriyle birlikte hız-yön değişiklikleri öğrenilir. Hız-yön değişikliğini basketbol öncesi kazanılması gereken bir beceri olarak değerlendirilebilir.

Cut becerisi basketbol oyununun doğası gereği yapılır. Ancak doğru alışkanlar isteyen bir beceridir. Dolayısıyla iyi cut alışkanlıkları kazanmak genç basketbolcu adayı için önemlidir. 

Cut, topsuz basketboldaki hücum tekniklerinden çok çalışılması gereken bir beceridir. Genç basketbolcu adayının basket cut ve give&go becerilerinin gelişmesi onlara basketbol oyununda seviye atlatmaktadır.

Screen beceresi iki oyuncuyla yapılan bir teknik olduğundan dolayı basketbolda topsuz hücum tekniklerinden zor olan gruba girmektedir. Screen yapan ve perdeyi kullanan oyuncunun iyi bir koordinasyon içerisinde olması önemlidir.

Box out ve ribaunt altyapı basketbol oyuncularının sıklıkla kaçırdıkları bir detaydır. Box out ve ribaunt basketboldaki topsuz hücum tekniklerinin en zoru olarak değerlendirilebilir.

Stop

Basketbolcuların toplu ya da topsuz olduğu durumlarda kullandıkları bir beceridir. Kısaca durmak olarak tanımlanabilir. Basketbol özeline inildiğinde öğretilen ilk topsuz hücum becerisidir.

Stop; tek zamanlı ve çift zamanlı olmak üzere ikiye ayrılır.

Pivot

Pivot top tutulduktan sonra hücum oyuncusunun kurallar çerçevesinde yapacağı hareketlerdir. Bir ayak eksen kullanılarak diğer ayakla her yöne sınırsız hareket edilir.

Pivot hareketi genç basketbolcu adayına kısıtlı hareket ettirir. Ancak etkili pivot adımı kullanmak pek çok zor pozisyonda başarılı sonuçlar doğurmaktadır.

Hız-Yön Değişiklikleri

Hız-yön değişikliklerini basketbol topsuz hücum teknikleri arasında göstermek mümkündür. Ancak basketbol tekniklerine girmeden öncesi bir beceridir. Çünkü genç basketbolcu adayına koşu ve koşu tekniklerinin öğretilmesinden sonra basketbola geçilmektedir.

Hız-yön değişikliği basketbolun topsuz hücum tekniklerindeki önemi şudur. Basketbolda bir savunma oyuncusu en basit tabirle hız-yön değişiklikleri yapılarak geçilir.

Dolayısıyla basketboldaki topsuz hücum tekniklerinden hız-yön değişikliklerinin toplu ve topsuz çalışmak önemli olmaktadır. 

Cut

Cut basketbol oyununun doğası gereği yapılmaktadır. Basketbolun topsuz hücum tekniklerinde önemli bir yere sahiptir.

Hücumdaki genç basketbolcunun topla buluşmak için başvurduğu ilk yöntemlerden biridir. Pek çok çeşit cut vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: V-cut, X-cut, cross cut, L-cut, basket cut vs.

Cut iki kişilik bir oyun olarak basketbolda sıkça görünür. give&go adı verilen iki kişilik tekniğin gelişmesi genç basketbolcu adayının bireysel gelişimine katkı sunar. Give&go basketbolda taktik gelişimin ilk adımlarından biri olarak öne çıkmaktadır.

Screen

Screen basketboldaki topsuz hücum tekniklerinden biridir. Screen için iki şeye ihtiyaç vardır. Screen yapan ve screen kullanan oyuncuların arasındaki koordinasyon.

Screen yapmak ve screen almak konuları genç basketbolcu adayına ayrı ayrı çalıştırıldıktan sonra birlikte çalışmakta fayda vardır.

Genel olarak iki çeşit screen vardır. Toplu oyuncuya ve topsuz oyuncuya yapılan screen. Benim tavsiyem screen becerileri çalışılırken genç basketbolcu adayının önce topsuz screen gösterilmelidir.

Başlıca screen teknikleri şunlardır: Back pick, down pick, sıralı screen, ikili screen vs.

Box out ve ribaunt

Basketboldaki topsuz hücum tekniklerinin en zor olanı olarak görüyorum. Çünkü box out ve ribaunt alışkanlığının kazanılması o kadar kolay değildir.

Genç basketbolcu adayı sıklıkla box out kısmını unuttuklarından dolayı ribaunt sorunları yaşamaktadır.

Bir basketbol antrenörü olarak box out ve ribaunt becerilerinin kazandırılması benim en zayıf yönlerimden biridir. Basketbol hücum tekniklerinden çoğu antrenör arkadaşımın yaşadığı en büyük problemin bu olduğunu düşünmekteyim.

Genç basketbolcu adayının basketbolda topsuz hücum tekniklerini başlarda öğrenmelerinin faydaları vardır. Topla antrenman yapılmaya başlandığında bunun pek çok faydalarını göreceklerdir.

Topsuz oyununuzun gelişmesi ümidiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.