Adam Adama Savunma | Yardım Prensipleri

Adam adama savunmayı genç basketbolculara öğretmek zaman alır. Ancak günün sonunda harcadığınız zamana değecek şeyler kazanırsınız. Bu yazıda adam adama savunmanın yardım prensiplerini konuşmak istiyorum.

Man to Man Defence

Adam Adama Savunmanın Yardım Prensipleri Nasıl İşler

Adam adama savunmanın yardım prensiplerine geçmeden önce mutlaka top savunmasının çözülmesi gerekir. Basketbol sahasında top savunması olmadan ne adam adama savunmanın prensiplerinden ne de diğer savunma ilkelerinden söz etmek mümkün değildir.

Adam adama savunmanın prensiplerinin genç basketbolcu adayına öğretimi sırasında zamana ve sabra ihtiyaç vardı. Eğer bu yoksa ciddi bir zaman kaybına neden olur.

Adam Adama Savunmanın Yardım Prensiplerine Geçmeden Önce

Adam adama savunmanın yardım prensiplerine geçmeden önce topsuz savunma oyuncularının konumları öğretilir.

Basketbol literatüründe topsuz oyuncuların savunma konumlarına "jump to the ball" denmektedir. Yani topu savunmayan oyuncuların çembere, topa yaklaşarak topu ve savundukları oyuncuları aynı anda gördükleri pozisyondur. 

Topsuz savunma oyuncuları topun uzaklığına bağlı olarak jump to the ball pozisyonlarında değişkenlik gösterir.

Adam Adama Savunmanın Yardım Prensipleri Nasıl Çalışır?

Adam adama savunma yapan takımlarda bir pas mesafedeki oyuncular yardıma gitmez. Yardıma gidecek oyuncular 2 veya daha fazla pas mesafesinde bulunan oyuncular olmalıdır.

Adam adama savunmanın yardım prensiplerinin sağlıklı uygulanması için tepenin iyi savunulması gerekmektedir. Tepede yapılan penetrelerde hangi oyuncunun yardıma gideceği tam olarak belli olmayabilir. Bundan dolayı tepede topu savunmak elzemdir. 

Tepe savunmasındaki konum adam adama savunmanın en zayıf noktası olmasının sebebi budur.

Adam Adama Savunmanın Yardım Prensiplerini Belirleme

Adam adama savunmanın yardım prensiplerini belirlerken "yüksek ve alçak" kavramını oyunculara açıklamak gerekir. Böylelikle adam adama savunmanın yardım prensipleri kolayca genç basketbolcu adayına aktarılır.

Yüksek; jump to the ball pozisyonunda yüksek postta olan oyuncudur. Alçak; çemberin altında bulunan oyuncudur.

Genç basketbol antrenörleri şunu unutmasın. Adama adama savunmanın prensiplerinin öğretilmesi zaman alır. Ancak bu zamana değecek çok şey kazanılır.



Adam adama savunmanın yardım prensipleriyle ilgili genç basketbol antrenörlerinin işine yarayacak bilgileri vermiş olmayı umut ederim. 

Bir sonraki adam adama savunmada görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
spacer

Okulumda Atletizm Takımı Seçmeleri Yapıldı

2023-24 sezonu için okulumda Atletizm branşından kros takımı seçmeleri yapıldı. Atletizm takımı seçmelerine ilgi oldukça yoğun oldu.

Atletizm branşının alt dalı olan ilk kros yarışmaları Cumhuriyetin 100. yılı kapsamında Maçka Parkı koşu parkurunda düzenlenecek. Atletizm takımı seçmeleri yarışmanın olacağı parkurda yapıldı.

Kros Takımı Seçmeleri

Atletizm Takım Seçmeleri

Okulum atletizm takımı seçmeleri Maçka parkındaki koşu alanında gerçekleşti. Seçmelere 8 kadın, 10 erkek öğrenci katıldı.

Kadınlarda 800m, erkeklerde 1000m seçmelerinde başarılı olan öğrencilerimiz Şişli Kurtuluş Anadolu Lisesi Kros takımına girmeyi başardılar.

Atletizm Takımı

Seçmeler sonunda atletizm takımına girmeyi başaran öğrencilerimiz şunlar oldu:

Erkeklerde; Bali, Oğuz, Ahmet, Mehmet, Hasip, Arda.

Kadınlarda; Zeynep, Eylül, Narin, Nurcan, Senay ve Melek okulum atletizm seçmelerini kazanarak takıma giren öğrencilerimiz oldu.

İlk Yarış Cumhuriyet Koşusu

Cumhuriyetin 100. yıl etkinlikleri kapsamında Şişli içesinde düzenlenecek Cumhuriyetin 100. yılı koşusuna katılacak öğrencilerimize şimdiden başarılar dilerim.

Atletizm takımımız için önemli olan yarışmalara katılıp sportmence tamamlamalarıdır. Bunun yanında kazanacakları dereceler elbette takdir edilecektir.

Öğrencilerime sporun önemini bu bağlamda vurgulamaktayım. Atletizm takımı seçmelerinde başarılı olan sporcu öğrencilerime şimdiden başarılı bir yarış dilerim.
spacer

Tek Drill 3 Pozisyon

Basketbol antrenmanlarda kullanmayı çok sevdiğim bir drillden söz etmek istiyorum. Burada tek drill içinde 3 pozisyonun teknik becerileri çalışılmaktadır.

Basketbol antrenmanlarında tek drill 3 pozisyon, sezon başında pozisyonlarda tek tek çalışılabilir. Sezon içerisinde 10 dakikalık antrenmanla oyuncular kendi pozisyonlarında teknik becerilerinin pratiğini yapabilirler.

Tek Drill 3 Pozisyon


Tek Drill 3 Pozisyon Antrenmanı

Tek drill 3 pozisyon antrenmanı "karar çizgisi" ile birlikte kullanılabilir. Kısa oyuncular ayak oyunları ve dribling oyunları becerilerini çalışır. Uzun oyuncular post up çalışmalarını yaparlar. Böylece bireysel gelişim için tüm oyuncular tek drill 3 pozisyon çalışmasıyla teknik becerilerini ilerletebilir.

Tek drill 3 pozisyon çalışmasıyla genç basketbolcu adayı dışardaki paslaşmaları maç formatında yapar. Genç basketbolcu adayının postu besleme becerisi bir yandan gelişir. Dış ve içe yapılan paslaşmalarla genç basketbolcu adayı doğru teknikte paslaşma alışkanlıkları kazanır.

Tek drill 3 pozisyon çalışmasının en sevdiğim yanı şudur. Üçlü tehdit pozisyonunu güçlü bir şekilde barındırmasıdır. Böylece genç basketbolcu adayına üçlü tehdit atak alışkanlığını kazandırmak için mükemmel bir fırsat yakalanır.

Tek Drill 3 Pozisyonun Şekilleri

Aşağıdaki görselde tek drill 3 pozisyonun konumları verilmiştir. Bu konumlara göre oyuncuların ataklarının neler olabileceğini ayrıca ekledim.

Genç basketbolcu adayı buradaki teknik becerilerinin ayrıntılarına dikkat etmelidir. Ardından yapılacak çok tekrarla bireysel teknik becerilerin doğru alışkanlıkları kazanılır.

Ayak Oyunları

Ayak Oyunları


Ayak oyunları dendiğinde aklımıza şu gelmelidir. Top elimizde fakat dribling hakkımız vardır. Savunma oyuncusunu dribling kullanmadan önce ayak hareketleriyle yendiğimiz için bu tekniklere ayak oyunu denir. En etkili olan ayak oyunları teknikleri şunlardır:
  • Rocker move
  • Cross step
  • Jab step
  • Reverse step
  • Swing

Dribling Oyunları

Dribling Oyunları


Dribling kullanırken savunmayı geçmek için kullandığımız teknik becerilere dribling oyunları denmektedir. Belli başlı dribling oyunları şunlardır:
  • Crossover
  • Reverse
  • Arkadan el değiştirme
  • Bacak arası
  • Direksiyon
  • In&Out
  • Hesitetion
  • Top çekme
  • Adım atma

Post Up

Post Up


İçerden genelde pivot oyuncuların savunmayı geçmek için kullandığı bireysel teknik becerilerdir. Boyalı bölge yüzü dönük ve sırtı dönük ustalık içeren beceriler içerir. Belli başlı post up becerileri şunlardır:
  • Inverted jump stop
  • Seal
  • Drop step
  • McHale move
  • Reverse step
  • Power move
  • Wheel move
Genç basketbolcu adayı tek drill 3 pozisyon çalışmasıyla kendi pozisyonlarında teknik becerilerini çalışma fırsatı yakalar.

Tek drill 3 pozisyonla ilgili daha fazla açıklama için lütfen linki tıklayarak tıklayın.

Tek Drill 3 Pozisyonda Dikkat Edilecek Noktalar

  1. Genç basketbolcu adayı kuvvetli üçlü tehdit konumunu almalıdır.
  2. Ayak oyunları, dribling oyunları ve post up becerileri doğru teknikle uygulanmalıdır.
  3. Dış-dış ve dış-iç pasların tekniklerine özen gösterilmelidir.
  4. Tek drill 3 pozisyon çalışmasının hızlı ve yoğun tempoda yapılmasına dikkat edilmelidir.
  5. Sezon içerisinde 10 dakikalık egzersizle genç basketbolcuların bireysel teknik becerileri tekrar edilir.
Sezon içesinde yoğun maç temposu nedeniyle tek drill 3 pozisyon çalışmaları basketbol takımınıza uygulanabilir. Hem ısınma hem de teknik beceri antrenmanı olarak değerlendirilebilir.

Sonuç Olarak

Tek drill 3 pozisyon antrenmanıyla genç basketbolcu adayı maç içerisinde karşılaşacağı pek çok konum için tekrar yapar.

Altyapı takımlarına tek drill 3 pozisyon drilli tüm sezon çalıştırılarak bireysel gelişimleri sağlanabilir.



Genç basketbolcu adayının sağlıklı bireysel gelişimini sağlaması ümidiyle tek drill 3 pozisyon çalışmalarında başarılar dilerim.


spacer

Dayanışma Oyunları

 Özel Olimpiyatlar Türkiye ve Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle deprem bölgesi için dayanışma oyunları düzenlendi. Özel bireylerin spor ile rehabilatasyonu için düzenlenen dayanaşıma oyunları; 3x3 basketbol, yüzme, atletizm, futbol ve bocce branşlarında yapıldı.

Dayanışma Oyunları

17-18 Ekim 2023'te Adana'da düzenlenen Dayanışma Oyunlarına sosyal sorumluluk kapsamında 3x3 Basketbol teknik sorumluluğunu üstlendim.

Özel Olimpiyatlar Türkiye Dayanışma Oyunları

Özel Olimpiyatlar Türkiye'nin basketbol teknik branş sorumlusu olarak 3x3 basketbol turnuvası yapıldı. Deprem bölgesine giderek özel sporculara temas ettik.

6 takımın katıldığı karma pota basketbol Dayanışma oyunlarına şu takımlar katıldı. Mavisu Özel Sporcular, Özel Sporcular, Beyazay Özel Sporcular, Özel Gelişim, Turuncu ve Öz Gelişim Takımları katıldı.

Özel Olimpiyatlar Türkiye ile özel çocuklarla yaptığım sosyal sorumluluk çalışmalarında basketbolun birleştirici gücünü kullanarak karma pota basketbol turnuvasında yer almaktan büyük gurur duyuyorum.

Dayanışma Oyunları 3x3 Basketbol

Özel Olimpiyatlar Türkiye bünyesinde düzenlenen Dayanışma Oyunlarında 3x3 karma basketbol turnuvasına katılan takımlar 2 gün boyunca basketbola doydu.

Dayanışma Oyunlarına katılan 6 takım tek devreli lig usulüne göre maçlarını oynadıktan sonra play off maçları yaptılar. Sıralamada ilk 4'e giren takımlar Dayanışma Oyunları karma 3x3 basketbol play offlarına kaldı. 

İlk 2 sırada yer alan birincilik maçı, 3 ve 4. sırada yer alan takımlar üçünlük maçı için karşı karşıya geldi.

Dayanışma Oyunları 3x3 Basketbol Final Four

Üçüncülük maçında Özel Gelişim ve Beyazay karşı karşıya geldi. Oldukça çekişmeli geçen maçta Özel Gelişim rakibi Beyazay karşısında 14-8 galip gelerek 3. oldu.

Final müsabakasında ise Özel Sporcular ile Mavisu karşılaştı. Özel Olimpiyatlar Türkiye Dayanışma Oyunlarında oldukça zevkli final maçı oynandı.

Maçı 14-10 kazanan Özel sporcular Dayanışma Oyunlarında şampiyon oldu.

Özel Olimpiyatlar Türkiye Dayanışma Oyunlarında Sıralama

  1. Özel Sporcular
  2. Mavisu 
  3. Özel Gelişim
  4. Beyazay

Adana Çamlık Spor Lisesi

Özel Olimpiyatlar Türkiye Dayanışma oyunlarında Adana Çamlık Spor Lisesi öğrencileri futbol ve basketbol branşında partner sporcular olarak Dayanışma Oyunlarında yer aldı.

Özel Olimpiyatlar Türkiye Dayanışma Oyunlarında yer alan Adana Çamlık Lisesi hocaları ve partner öğrencilerine özel teşekkür ederim.
spacer

Basketbolunuzu Geliştirmek İstiyorsanız

 Basketbolunu geliştirmek isteyen genç basketbolcu adayının öncelikle temel teknikleri öğrenmesi gerekmektedir. Temel tekniklerin otomatikleşmesiyle tekniğin hızlı ve çabuk yapılması gerekir.

Teknik becerilerin nitelikliği için genç basketbolcu adayının mutlaka fiziksel hazırlık aşamasını sağlıklı atlatması ön koşuldur.

Basketbolunuzu Geliştirin


Basketbolunuzu Geliştirmeyi Düşünüyorsanız

Basketbol oyun bilgisi ve teknik becerilerini geliştirmek isteyen genç basketbolcu adayı evvela şuna dikkat etmelidir. Basketbol sahasında açık alanlardaki pozisyonlarda topla oynayın.

Basketbol sahasının açık alanlarında topla daha rahat hareket edilir. Savunmanın baskısının olmadığı açık alanlarda toplu oyuncu olarak savunmaya dribling kullanarak atak yapabilir. Açık alanlarda basketbol oynamanın en güzel örneği coast to coast gösterilebilir.

Neticede savunmaya driblingle atak yapıp onu geçmek istenen bir şeydir.

Açık Sahada Nasıl Basketbol Oynamalısınız?

Basketbolunu ilerletmek isteyen genç basketbolcu adayının açık sahada yüzü dönük basketbol oynaması bireysel gelişiminde etkili olacaktır. Genç basketbolcu adayı atletik ve fiziksel üstünlüklerinden ziyade teknik becerilerisiyle savunmayı eksiltmeyi başarırsa basketbolunu geliştirmek için iyi bir yola girmiş olur.

Açık sahada savunma oyuncusunu geçmek için yapmanız gereken en önemli dribling oyunları şunlar olmalıdır:
  1. Hesitation
  2. In&Out
  3. Direksiyon
Diğer dribling oyunları muhakkak etkilidir. Ancak o dribling oyunlarını sergilemek için biraz basketbolda ustalaşmak gerekir. Özellikle basketbolda fastbreak ataklarında yukarıdaki oyunları yapma fırsatı gelecektir.

Basketbolunuzu Geliştirmek İçin Nelerden Kaçınmalısınız?

Açık sahada basketbol oynarken genç basketbolcu adayı reverse ve arkadan top geçirme tekniklerini uygulamaktan kaçınmalıdır. Çünkü bu oyunlar genelde hızı azaltmakla birlikte bir anlık top kontrolünün olmamasından dolayı konumu zora sokabilir.

Arkadan el değiştirme ve reverse tekniklerini kullanırken genelde kalabalık olmayan pozisyonlarda denenmelidir. Yardımın geldiği konumlarda yapılması bireysel gelişimi zorlayan olumsuz bir durum olarak öne çıkabilir.

Basketbolunu Geliştirmek İsteyen Oyunculara Tavsiyeler

  1. Sahanın daha az oyuncunun olduğu tarafta basketbol oynayın.
  2. Basketbol sahasının açık alanlarındaki pozisyonlarda yüz yüze oynamaya çalışın.
  3. Açık alanlarda sıklıkla hesitation, in&out ya da direksiyon tekniklerini kullanın. Oyunun açık sahalarında özellikle hızlı oynarken diğer dribling oyunlarından kaçınmanızı öneririm.
  4. Fiziksel ve atletik becerileriniz yerine oyun bilgisi ve teknik becerilerinizle savunmayı yenmeye çalışın.
  5. Her zaman pası aldığınız yönün aksine penetre edin ya da pas atın.

Oyunun açık alanlarında oluşan konumları ne kadar iyi öğrenilirse, yarı saha basketbolu o kadar gelişecektir. Eğer basketbolunuzu geliştirmek istiyorsanız mutlaka açık alanlarda oyunu oynamayı öğrenmelisiniz.

Basketbol büyük ustalarına saygılarımla...
spacer

Basketbolcularda Kondüsyon Antrenmanı

 Spor salonlarında pek çok basketbolcunun kondüsyon antrenmanı yaptığı görülür. Basketbolda kondüsyon antrenmanı sporcularda değişkenlik göstereceğinden hatalı çalışmalar basketbolculuk kariyerinde sorunlar yaratabilir.

Bu yazıda basketbolcularda kondüsyon antrenmanının nasıl yapılacağını konuşacağız. Basketbolcuların kondüsyon antrenmanlarını elbette uzman kişi yönetiminde almaları gerekir.

Basketbolda Kondüsyon

Baskebolda Kondüsyon Çalışmak

Genç basketbolcu adayının fiziksel gelişimi için yaşına uygun olan basketboldaki kondüsyon çalışmalarının yapılması çok önemlidir. Basketbolun başında olan genç basketbolcu adayı genelde kendi vücut ağırlığıyla basketboldaki kondüsyon antrenmanı yapması uygun olacaktır. 

Genç basketbolcu adayının kendi vücut ağırlığıyla yapacağı çalışmalar onları daha hızlı, daha yukarıya çıkaracaktır. Daha iyi yön değişiklikleri yapmasını sağlayacaktır.

Koşu antrenmanını genç basketbolcu adayının fiziksel durumu ve yaşına uygun olarak tasarlamak elbette basketboldaki kondüsyon antrenmanı için doğrusu olacaktır.

Basketbolda Kondüsyonun Genel Amaçları

Basketbolcularda kondüsyon antrenmanı için öncelikle onların aerobik dayanaklığını oluşturmak gerekir. Aerobik dayanıklığın temeli oluşmadan sonraki aşamaya geçilmemesi gerekir. Basketbolcularda kondüsyon antrenmanı programındaki aerobik temel kalp dayanıklığının artmasında önemli bir rol oynar. 

Aerobik kazanım gerçakeleştikten sonra sıradaki kazanım anerobik kazanımlardır. Anerobik kazanımlar basketolculardaki kondüsyon çalışmalarının büyük bir bölümünü oluşturur. Genç basketbolcu adayı artık basketbola özgü kondüsyon antrenmanlarını burada yapmaya başlar.

Basketboldaki Kondüsyon Antrenmanlarının Önemi

Basketbol oyununda iyi performans sergilenmesi için temel teknik becerilerin iyi yapılması gerekmektedir. Ancak kas yapısının bu teknikleri uygulayacak yeterliliğe sahip olabilmesi için fiziksel hazırlığın yeterli olması beklenir. Basketbolcularda kondüsyon antrenmanı bunlardan bir tanesidir.

Fiziksel gelişiminizin uygun bir seviyeye çıkması için konunun uzmanlarıyla antrenmanlar yapmanızı öneririm. Başlıca fiziksel hazırlığın ana konularıysa; kondüsyon, esneklik, denge, hız, çabukluk ve kuvvet olarak sıralayabiliriz.

İyi bir fiziksel hazırlık basketbol tekniklerini iyi öğrenmenizi sağlar. Fiziksel hazırlık olmadan teknik becerilerde ustalaşmaktan söz edemeyiz.

Genç basketbolcu adayının ön hazırlığının mükemmelleşmesi ümidiyle basketbolla kalın.
spacer

Efsane İTÜ Basketbol Takımı

 "Bombeleski bombeleski bom bom bom teknik teknik zıp zıp zıp." basketbol sahalarında viral olmuş İstanbul Teknik Üniversitesi Spor Kulübü basketbol takımının meşhur tribün sloganıdır. İTÜ basketbol takımı, Türkiye Süper Liginde 4 şampiyonluğa sahip bir basketbol kulübüdür.

İTÜ Spor Kulübü

2023-24 sezonunda İTÜ basketbolunda antrenör olarak anlaşmaya vardım.


İTÜ Basketbol Takımı Efsanelere Emanet?

Yıllar içerisinde eski ihtişamını kaybeden İTÜ yeniden basketbol camiasında söz sahibi olmaya çalışmaktadır. İTÜ basketbol takımının idari yönetiminde basketbol büyük ustası efsane Kemal Erdenay yer almaktadır. Ayrıca canlı izlediğim büyük usta Harun Erdenay da bulunmaktadır.

Efsane İTÜ basketbol takımı tribünlerde yeniden "Bombeleski bombeleski bom bom bom teknik teknik zıp zıp zıp." sloganı atmak için yola çıktı. Bunun için İTÜ basketbol altyapısı yeniden yapılanmaya başladı.

İTÜ Basketbol Takımında Hangi Yıldızlar Geçti?

Efsane İTÜ basketbol takımı sayısız yıldızlar yetiştirdi. Türk basketbolunun mihenk taşı olan pek çok oyuncu İTÜ basketbolun Gümüşsuyu kampüsündeki parkelerin tozunu yutmuştur. 

İTÜ basketbol takımında şu büyük ustalar yer almıştır: Kemal Erdenay, Hüseyin Alp, Nuri Tan, Yalçın Granit, Cavit Altunay, Mehmet Baturalp ve adını daha sayamadığımız onlarca yıldız yer aldı. İTÜ basketbolunda oyunculuk, antrenörlük ve yöneticilik yapan bu büyük ustalara şükranlarımı sunarım.

1953 yılında kurulan İTÜ basketbol takımının Türkiye Basketbol Süper liginde 4 şampiyonluğu bulunmaktadır. Altyapıda 5 kere art arda Türkiye şampiyonluğu yaşamış bir camiadır. İTÜ basketbolu altyapıdan yetiştirdiği sayısız oyuncuların yanında onlarca kez Türkiye şampiyonluğu da yaşamıştır.

Efsane İTÜ Basketbolu Yeniden Yapılanıyor

Efsane bir geçmişi olan İTÜ basketbol takımının yeni yapılanmasında yer almaktan büyük gurur duyuyorum. Yeni kulübüm İTÜ basketboluna yakışır bir basketbol oynatmak için 2023-24 sezonu itibariyle İTÜ basketbol ile sevinçlerimi ve üzüntülerimi paylaşacağım.

Büyük usta efsane basketbol insanlarının anılarını hakkıyla potalarda taşımak için bana bu büyük görevi veren İTÜ basketboluna teşekkürü bir borç bilirim.

İTÜ Basketboluna Katılmak için;

Altyapısıyla yeniden basketbolda söz sahibi olmak isteyen İTÜ basketbol takımına katılmak için deneme antrenmanlarına tüm yaş grubu basketbolcu adayları katılabilirler. Tüm sezon boyunca kulübüm İTÜ ile her genç basketbolcu adaylarını deneme antrenmanlarına almaktayız. 

Gümüşsuyu ve Ayazağa kampüsündeki salonlarımızda yapılan antrenmanlara tüm basketbolcu adaylarını buradan davet ederim.

Deneme antrenmanlarına katılmak için lütfen iletişime geçip önceden randevu alınız.

Efsane İTÜ Basketbolundan Birkaç Kare

Efsane İTÜ Basketbolu1

Efsane İTÜ Basketbolu2

Efsane İTÜ Basketbolu3

Efsane İTÜ Basketbolu4

"Bombeleski bombeleski bom bom bom teknik teknik zıp zıp zıp." 
spacer

Basketbolda Topsuz Hücum Teknikleri

 Basketbolda topsuz hücum teknikleri dendiğinde akla 6 tane teknik beceri gelmektedir. Bunlar; stop, pivot, yön-hız değişikliği, screen, cut, box out ve ribaunttur.

Genç basketbolcu adayı; stop, pivot, hız-yön değişikliğe basketbola ilk adım attığında öğrendiği topsuz hücum teknikleridir.

Bastetbolda Topsuz Hücum Teknikleri

Basketboldaki Topsuz Hücum Teknikleri

Basketbola başlarken topsuz hücum tekniklerinden temel beceriler olan stop, pivot, hız-yön değişikliklerinden sonra cut öğrenilir. Cut basketbol oyununun doğal gelişimi içerisinde ister istemez yapılan bir beceridir.

Screen, box out ve ribaunt basketboldaki topsuz hücum teknikleri içerisinde alışkanlıkların kazanılması bakımından en zor olanlarıdır. Genç basketbolcu adayı özellikle box out ve ribaunt pozisyonlarını bu sebeple sıklıkla kaçırmaktadır.

Basketbolda Topsuz Hücum Tekniklerine Giriş

Stop ve pivot becerileri genç basketbolcu adayının kolayca öğrenebileceği becerilerdir. 

Ancak bundan önce koşu teknikleriyle birlikte hız-yön değişiklikleri öğrenilir. Hız-yön değişikliğini basketbol öncesi kazanılması gereken bir beceri olarak değerlendirilebilir.

Cut becerisi basketbol oyununun doğası gereği yapılır. Ancak doğru alışkanlar isteyen bir beceridir. Dolayısıyla iyi cut alışkanlıkları kazanmak genç basketbolcu adayı için önemlidir. 

Cut, topsuz basketboldaki hücum tekniklerinden çok çalışılması gereken bir beceridir. Genç basketbolcu adayının basket cut ve give&go becerilerinin gelişmesi onlara basketbol oyununda seviye atlatmaktadır.

Screen beceresi iki oyuncuyla yapılan bir teknik olduğundan dolayı basketbolda topsuz hücum tekniklerinden zor olan gruba girmektedir. Screen yapan ve perdeyi kullanan oyuncunun iyi bir koordinasyon içerisinde olması önemlidir.

Box out ve ribaunt altyapı basketbol oyuncularının sıklıkla kaçırdıkları bir detaydır. Box out ve ribaunt basketboldaki topsuz hücum tekniklerinin en zoru olarak değerlendirilebilir.

Stop

Basketbolcuların toplu ya da topsuz olduğu durumlarda kullandıkları bir beceridir. Kısaca durmak olarak tanımlanabilir. Basketbol özeline inildiğinde öğretilen ilk topsuz hücum becerisidir.

Stop; tek zamanlı ve çift zamanlı olmak üzere ikiye ayrılır.

Pivot

Pivot top tutulduktan sonra hücum oyuncusunun kurallar çerçevesinde yapacağı hareketlerdir. Bir ayak eksen kullanılarak diğer ayakla her yöne sınırsız hareket edilir.

Pivot hareketi genç basketbolcu adayına kısıtlı hareket ettirir. Ancak etkili pivot adımı kullanmak pek çok zor pozisyonda başarılı sonuçlar doğurmaktadır.

Hız-Yön Değişiklikleri

Hız-yön değişikliklerini basketbol topsuz hücum teknikleri arasında göstermek mümkündür. Ancak basketbol tekniklerine girmeden öncesi bir beceridir. Çünkü genç basketbolcu adayına koşu ve koşu tekniklerinin öğretilmesinden sonra basketbola geçilmektedir.

Hız-yön değişikliği basketbolun topsuz hücum tekniklerindeki önemi şudur. Basketbolda bir savunma oyuncusu en basit tabirle hız-yön değişiklikleri yapılarak geçilir.

Dolayısıyla basketboldaki topsuz hücum tekniklerinden hız-yön değişikliklerinin toplu ve topsuz çalışmak önemli olmaktadır. 

Cut

Cut basketbol oyununun doğası gereği yapılmaktadır. Basketbolun topsuz hücum tekniklerinde önemli bir yere sahiptir.

Hücumdaki genç basketbolcunun topla buluşmak için başvurduğu ilk yöntemlerden biridir. Pek çok çeşit cut vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: V-cut, X-cut, cross cut, L-cut, basket cut vs.

Cut iki kişilik bir oyun olarak basketbolda sıkça görünür. give&go adı verilen iki kişilik tekniğin gelişmesi genç basketbolcu adayının bireysel gelişimine katkı sunar. Give&go basketbolda taktik gelişimin ilk adımlarından biri olarak öne çıkmaktadır.

Screen

Screen basketboldaki topsuz hücum tekniklerinden biridir. Screen için iki şeye ihtiyaç vardır. Screen yapan ve screen kullanan oyuncuların arasındaki koordinasyon.

Screen yapmak ve screen almak konuları genç basketbolcu adayına ayrı ayrı çalıştırıldıktan sonra birlikte çalışmakta fayda vardır.

Genel olarak iki çeşit screen vardır. Toplu oyuncuya ve topsuz oyuncuya yapılan screen. Benim tavsiyem screen becerileri çalışılırken genç basketbolcu adayının önce topsuz screen gösterilmelidir.

Başlıca screen teknikleri şunlardır: Back pick, down pick, sıralı screen, ikili screen vs.

Box out ve ribaunt

Basketboldaki topsuz hücum tekniklerinin en zor olanı olarak görüyorum. Çünkü box out ve ribaunt alışkanlığının kazanılması o kadar kolay değildir.

Genç basketbolcu adayı sıklıkla box out kısmını unuttuklarından dolayı ribaunt sorunları yaşamaktadır.

Bir basketbol antrenörü olarak box out ve ribaunt becerilerinin kazandırılması benim en zayıf yönlerimden biridir. Basketbol hücum tekniklerinden çoğu antrenör arkadaşımın yaşadığı en büyük problemin bu olduğunu düşünmekteyim.

Genç basketbolcu adayının basketbolda topsuz hücum tekniklerini başlarda öğrenmelerinin faydaları vardır. Topla antrenman yapılmaya başlandığında bunun pek çok faydalarını göreceklerdir.

Topsuz oyununuzun gelişmesi ümidiyle basketbolla kalın.
spacer