Üçgen Hücum | Pas ve Spacing

Üçgen hücumunu oynamak için giriş yapan bir genç basketbolcu adayı pas ve spacing konusunda usta olması ön şartlar arasında yer alır. Spacing ve pas konusunda ustalaşmayan oyuncuların üçgen hücumunu başarıyla yerine getirmesi söz konusu olmaz.

Üçgen Hücum

Pas ve Spacing

Üçgen hücmunu oynamak isteyen genç basketbolcu adayının pas ve spacing becerilerinin mükemmel olması gerekir. Pas kalitesi düştüğünde ve saha paylaşımındaki eksiklikler üçgen hücumunun işlediği esnada başarısız pek çok sonuçlara neden olabilir.

Üçgen hücumunu oynayan genç basketbolcu adayı sistemi özümsemek zorundadır. Oyuncuların üçgen hücumunun felsefesini bilmesi oyunun gelişimi için önemli bir detay oluşturmaktadır. Böylece koç ile oyuncular arasında iletişim güçlü hale gelir.

Pas

Pas, üçgen hücumunu oluşturan tellerden biridir. Bu nedenle üçgen hücumundaki ilkelerin başarılı olabilmesi için genç basketbolcu adayının pas tekniklerinde ustalaşması gerekir. Üçgen hücumunda pasın ne kadar önemli olduğu şöyle vurgulanabilir:
  1. Pasör savunmayla arasındaki mesafeye dikkat etmelidir. Savunma topa baskı yaparsa hemen pas atmalıdır. Savunma topun gerisinde duracak olursa pasör defansın ne yaptığını anlamaya çalışmalıdır.
  2. Pasör, pas kanalı ve pas atacak oyuncuyu görmelidir. Fake attıktan sonra pas atacağı oyuncuyu belli etmeden pasını atmalıdır.
  3. Top kontrolü ve pas dışındaki tüm gereksiz hareketlerden kaçınarak mümkün olduğunca çabuk paslaşma yapılmalıdır.
  4. Boştaki oyuncu pası aldığında en fazla 3 saniye içerisinde karar vermelidir. Bu yaklaşım savunmanın pas kanallarını kapatmasını ve baskete atma fırsatlarını engellemesini ortadan kaldırır.
  5. Pasör, hem kendi savunmasını hem de pas atacak arkadaşının savunmasına bakmalıdır. Böylece ne tür pas atacağına karar verebilir.
Pas alacak olan genç basketbolcu adayı doğal olarak savunmasından uzak bir noktayı göstererek topu istemelidir. Üçgen hücumunda pas istenebilecek yerlerin öğrenilmesi sezgilerin gelişmesi için değerlidir. Bu nedenlerden dolayı üçgen hücumunu oynayacak genç basketbolcu adaylarının pas tekniklerinde ustalaşması çok önemlidir.

Spacing

Üçgen hücum oynanırken genç basketbolcu adayları aralarında 4-6 m mesafe olmasına dikkat etmelidir. Bu mesafede toplu oyuncu oyuna yön verecek fırsatları yakalayabilir. 4-6 m mesafenin kurulması savunmanın ikili sıkıştırma gibi defensif taktikleri yapmasını zorlaştırmaktadır.

Genç basketbolcu adayının bu bağlamda basketbol sahasında üçgen konumlarını sürekli oluşturmaları gerekmektedir. Üçgen basketbol sahasının her iki tarafında kurulabilir. Her üçgen kurulumunda oyuncuların rolleri de değişir. Noktalar doldurulup saha paylaşımı yapıldıktan sonra üçgen hücum savunmanın konumuna göre işlemeye başlar.

Üçgen hücumunun yapısı içerisinde basketbol sahasında 5 tane ana nokta vardır. Ara noktalar oyunun gelişiminde yardımcı rolleri oynar. Aşağıdaki şekilde basketbol sahasındaki üçgen hücumunun ana noktalarını görmektesiniz.

Üçgen Hücum

Ana noktaların yerleri ve buradaki sorumlulukları kısaca açıklayacak olursam;

Corner

Basketbol sahasının köşeleridir. Üçgen hücum oynanırken burada genelde oyun kurucular yer alır. Köşede bulunacak genç basketbolcu adayının iyi şut atması beklenir. Özellikle dribling yapmadan şut becerileri iyi olan oyuncuların yer alması gerekir.

Trigger

Üçgen hücumunun girişlerini başlatan, genelde kanatlarda yer alan oyuncunun bulunduğu noktadır. Üçgen hücumunun ilk pozisyonunda buradaki oyuncular topla buluşur. Basketbol oyununa yön verebilecek iyi oyun zekası gerektiren oyuncular bu noktada çok etkili olmaktadır.

Low Post

Alçak posta yerleşen ve çemberle trigger noktasında bulunan oyuncunun oluşturduğu düz hattın üzerinde durmalıdır. Yüksek posttaki oyuncuların yukarıdan ve aşağıdan kat etmelerini izin vermelidir. Postta oynayan genç basketbolcu adayı iyi bir pasörse üçgen hücum çok güçlü bir hal alır. Dolayısıyla üçgen hücumunda post oyuncusunun iyi bir pasör olması beklenmektedir.

Trail

Üçgen hücum başladığında tepedeki noktada bulunan oyuncunun bulunduğu noktaya verilen isimdir. Bu noktada bulunacak oyuncunun köşedeki oyuncuyla hemen hemen aynı özelliklere sahip olmalıdır. Dışardan şut atabilmeli, etkili katlar yapmalı ve dribling yapmadan şut atabilme özelliğine sahip olması beklenir.

Opposite

Topun karşısında alçak posttan 1-2 adım uzakta bulunan noktadır. İçerde oynayan pivota çok benzemekle birlikte tüm pozisyonlarda basketbol oynaması beklenmektedir. Dribling yapabilmeli, dışardan şut atabilmeli ve iyi pasör olmalıdır.

Bu yazıda üçgen hücumunda pas ve saha paylaşımıyla basketbol sahasındaki ana noktalarda bulunan oyuncuların özelliklerinden söz ettik. Üçgen hücumuna uygun oyuncular seçildikten sonra yavaş yavaş sistem oluşturulmaya başlanır.

Üçgen hücumunun sonraki yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. koç, tüm oyuncuların ortak özelliği pas olduğu görülüyor, bir de iseal spacig oluşumu şart peki bunu nasıl yapacaklarına dair bir yazınız da olacak mı? triangle ofense oyununu çok merak ediyorum, zevkle okuyorum.

    YanıtlaSil
  2. Yazılarınızı okurken basketbolu yaşıyor gibi oluyorum teşekkürler koç…

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.