Üçgen Hücum | İlkeleri, Avantajları ve Zayıflıkları

 Bir önceki yazıda üçgen hücumunun tanımından ve yapısından söz ettim. Bu yazıdaysa üçgen hücumunun ilkelerinden söz etmek istiyorum.

Üçgen Hücum | İlkeleri

Üçgen Hücumunun İlkeleri, Avantajları ve Zayıflıkları

Üçgen hücum basketbol zekasının güçlü olmasını gerektiren bir yapıya sahiptir. Sadece toplu oyuncular değil topsuz oyuncuların da basketbol oyununa yön verecek kararları almasını gerektirir. 

Üçgen hücumuna yarı saha hücum sistemi olarak bakıldığında günümüzdeki en etkili set hücumlarını bağrında beslemektedir. Peki üçgen hücumu hangi ilkelere dayanır? Avantajları ve zayıflıkları nelerdir? Şimdi bu sorulara yanıt arayalım.

Üçgen Hücumunun İlkeleri

  1. Penetre: Üçgen hücumunda penetre etmek çok önemlidir. Penetreyi geliştiremenin en etkili yöntemiyse fastbreak atmaktan geçmektedir. Genç basketbolcu adayı basketbolunu geliştirmek istiyorsa bu bağlamda açık alanlarda mutlaka basketbolu etkili oynamayı öğrenmelidir. Açık alanlarda basketbol oynamaya en güzel örnek fastbreak'tir.
  2. Spacing: Alan paylaşımı savunmanın işini zorlaştırmak için şarttır. İdeal saha paylaşımında savunmaların ikili sıkıştırma, tuzak gibi silahları işlevsiz bırakılabilir. Üçgen hücumunda saha paylaşımı yaparken, her oyuncunun aralarında 4-6 m mesafe olmasına dikkat edilmelidir.
  3. Top ve oyuncunun hareketi: Top ve oyuncuların her hareketi bir amaç için yapmaları gereklidir.
  4. Topa sahip oyuncunun seçenekleri: Topsuz dört oyuncuya pas atabilecek becerilere sahip olmalıdır. Bununla birlikte topsuz oyuncuların basketbol oyununun içerisinde kalmasını sağlar.
  5. Hücum ribaundu ve savunma dengesi: Üçgen hücumunda kuvvetli hücum ribaundu pozisyonunun alınması önemlidir. Bunun nedeni şöyle açıklanmaktadır: Rakip savunmasının dengesini bozmak ve fastbreak ataklarını önlemek için yapılır.
  6. Noktaların doldurulması: Saha paylaşımının dengesini sağlayan noktaların oyuncular tarafından doldurulması ve noktalar arasındaki değişikliklerin yapılması etkili hücumu oluşturan ilkelerden bir tanesidir.
  7. Bireysel gelişim: Üçgen hücumunda en etkili oyunculardan yararlanır. Fakat oyuncuların bireysel gelişimlerinin süreklilik kazanması önemlidir. Bireysel beceriler ne kadar gelişirse en iyi oyunculardan maksimum verim o kadar alınmaktadır.

Üçgen Hücumunun Avantajları

  1. Pozisyonsuz hücumu içerir: Üçgen hücumunda pozisyonlar değişebilir. Tipik olarak alçak post doldurulurken diğer oyuncular rotasyona girer. Böylece üçgen hücumunda oyuncular çok yönlü bir konsept kazanırlar.
  2. Süreklilik: Basket bulunana kadar üçgen hücumunda bir süreklilik söz konusudur. Set oyunların aksine önceden belirlenmiş bir bitiş anı yoktur.
  3. Basketbol IQ gelişimini içerir: Oyuncular hücum esnasında savunmayı okur. Sahada yer alan oyunculara göre karar verilir. Bu durum basketbol iq gelişimini sağlar.
  4. Oyuncuları kapsar: Üçgen hücumu aynı oyuncuların sürekli olarak pozisyonları domine etmesine izin vermez. Tüm oyunculara basketbol oynama ve karar verme hakkı sunar.

Üçgen Hücumunun Zayılıkları

  1. IQ'su yüksek olan oyuncular ister: Basketbol iq'su düşük olan oyuncular üçgen hücumunu oynamakta yetersiz kalırlar. Üçgen hücumu basketbol zekası güçlü olan oyuncularla oynanabilir.
  2. Oyuncular oyunları ezberlemelidir: Üçgen hücumu pek çok girişle başlar ve devam yolları vardır. Oyuncuların dizideki kalıpları ezbere bilmeleri önemlidir. Böylece karar mekanizmaları gelişecektir.
  3. Yüksek düzeyde temel teknik gerektirir: Üçgen hücumu oyuncuların bireysel teknik gelişimlerinin üst düzeyde olmasını ister. Eğer fundamental becerileri eksik olan oyuncular varsa, üçgen hücumunda çok başarılı olamazlar.
  4. Kontrol oyuncularda olur: Üçgen hücumunda savunmanın durumuna göre oyuncular karar verdiklerinden dolayı kontrol oyuncularda olur. Oyuncular oyuna yöne vererek basketbol oyununun akışını belirler.
Üçgen hücumu genel olarak yukarıdaki ilkeler dayanır. Bu ilkeler çerçevesinde avantajları ve güçlü yanları yukarıdaki gibi şekillenmiştir. Günümüz basketbolunda en etkili yarı saha hücumu olarak yerini korumaktadır.

Teknik becerileri yüksek olan genç basketbolcu adayları üçgen hücumunu oynayabilir. Küçük yaş gruplarının üçgen hücumunu tercih etmesini önermemekteyim.

Sonraki üçgen hücumu yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.