Packline Defence | Faydaları ve Zayıflıkları

 Packline defence bir çeşit adam adama savunmadır. Temel adam adama savunma bilgisini  genç basketbolcu adayına kazandırılmak istendiğinde ön hazırlık olduğu düşünülebilir.

Bugünkü yazıda packline defence yapacak olan takımların karşılaşacağı faydalardan ve zayıflıklardan söz edeceğim.

Packline Defence

Packline Defence Denildiğinde

Packline defence denildiğinde akla; dört oyuncunun kapandığı, bir oyuncunun topa yaptığı kuvvetli baskı akla gelmelidir. Amaç topun boyalı bölgeye girmemesi olduğu için penetre olduğunda topa en yakın genç basketbolcu adayının yardıma gitmesi söz konusudur.

Packline Defence Yapıldığında

Packline defence yapan takımlarda "help and recover" yapmak çok önemlidir. Boyalı bölge sularında mümkün olduğunca basket yememek esastır. 

Packline defence nedir? başlıklı yazıda bu savunmanın genel yapısını anlattım. Yukarıdaki bağlantı linkini tıklayarak packline defence hakkında genel yapıyı okuyabilirsiniz.

Basketbolda packline defence yapıldığında faydaları ve zayıflıkları nelerdir?

Packline Defence

Packline Defence Yapmanın Faydaları

  1. Penetreyi savunur. Savunma oyuncuları packline defence yaparken kapandığı için savunmada boyalı bölge sularında boşluk oluşmasına izin vermez.
  2. Backdoor kat taktik atağına karşı etkilidir. Backdoor taktik atağı önemli olduğu princeton, read&react basketbolu gibi sistemlere karşı kuvvetlidir.
  3. Hücum takımının 2 sayılık basket yüzdesini düşürür. Sabırlı packline defence yapan takımlar rakibin kötü şut atmasını sağlar.
  4. Savunma ribaundu sayısını arttırır. Packline defence doğal olarak savunma ribaundu konumunda olduğu için savunma ribaunduna katkı sağlar.
  5. Kolay baskete geçit yoktur. Penetreyi savunmak esas olduğu için kolay basketlere izin vermez.
  6. Savunma her zaman yardım konumundadır. Geleneksel adam adama savunmaya göre savunma konumunda olan genç basketbolcunun çok hareket etmesine gerek yoktur.

Packline Defence Yapmanın Zayıflıkları

  1. Dışardan yüzdeli şut atan takımlar kolay maç kazanabilir. Savunmanın yeterince çabuk olmaması üç sayılık atışların yapılmasını kolaylaştırabilir.
  2. Sabır. Packline defence yaparken genç basketbolcu adayı sabırsız davrandığı takdirde savunmada pek çok zayıflık yaratabilir.
  3. Top çalmak için yapılan yersiz hamleler savunmayı zayıflatarak kolay basketin önünü açabilir.
  4. Basketbol sahasında hücum yapan dış oyuncuların paslaşma trafiği rahat olur.
Satrançta bir söz vardır: Rakibin zayıflığından yararlanmadığınız sürece ona zayıflık diyemezsiniz. Packline defence yapan takımlar faydaları ve zayıflıkları göz önüne alarak konumları değerlendirir.

Eğer rakip takım packline defence yapan takımların zayıflıkları üzerine oynamazsa çok etkili bir savunmadan söz edilir. Fakat zayıflıklar değerlendirilirse, savunma yapısını değiştirmek gerekir.

Bir sonraki packline defence yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.