Packline Defence | Yapısı

 Packline defence dendiğinde artık aklımıza bir çeşit adam adama savunma olduğu akla gelmelidir. Peki bu savunmanın yapısı nasıldır?

Bugünkü yazıda bu soruyu yanıtlamaya çalışacağım.

Packline Defence

Packline Defence Yapıldığında

Packline defence yapan yapmaya karar verildiğinde savunmanın inşa edilmesi gerekir. Genç basketbolcu adayının packline defence yapısını öğrenmesiyle bir bütün olarak savunmaya yapılmaya başlanır.

Genel itibariyle packline defence; öğretmesi, öğrenilmesi ve uygulaması kolay bir savunmadır. Adam adama savunma prensiplerini öğrenmeden önce iyi bir ön hazırlık olduğunu düşünüyorum. Packline defence yapan genç basketbolcu adayları adama adama savunmayı öğrenmeye başladıklarında çok iyi bir hazırbulunuşluk seviyesinde olacağının inancındayım. 

Bu nedenle; adama adama savunma geçmeden önce genç koçların takımlarına packline defence öğretmelerini önerebilirim. Bence zone savunma yapısını seçmek yerine packline defence sizler için daha iyi olacaktır.

Packline Defence'in Sorumluluk Alanı Nelerdir?

  1. Fastbreak savunması
  2. Topun savunulması
  3. Topsuz oyuncunun savunulması
  4. Close out
  5. Dip çizgi savunması
  6. Postun savunulması
  7. Perdelerin savunulması
  8. Ribaunt
Packline defence yapan takımlar, ilk olarak yukarıdaki sorumlulukları yapması gerekmektedir. Şimdi bu sorumlulukların nasıl gerçekleşmesi gerektiğine bakalım.

Fastbreak Savunması

Fastbreak Savunması
Fastbreak savunması tüm savunmaların başlangıcını oluşturmaktadır. Fastbreak savunması yapan takımların dikkat edeceği iki nokta vardır:
  1. Kolay yenilmemek
  2. Tembellik yapan oyuncunun değiştirilmesi
Fastbreak savunması oluşturulurken, atıştan sonra kaç oyuncunun hücum ribaunduna gireceğinin, kaç oyuncunsa geriye koşacağının belirlenmesi gerekir. Genelde iki oyuncu geri koşarken, üç oyuncuysa hücum ribaunduna girer. Ribaundu rakip takım aldığında geriye kalan üç oyuncunun geriye çabuk koşması gerekir.

Topun Savunulması

Genç basketbolcu adayı topun üzerinde kuvvetli baskı oluşturmalıdır. Topa yapılan baskı toplu oyuncunun tüm sahayı kolaylıkla görmemesi amacıyla yapılmalıdır. Topu savunan genç basketbolcu adayı yenilirse, mutlaka yardım gitmelidir.

Genç basketbolcunun topu savunması için onlara çok fazla 1e1 antrenmanı yaptırmak gerekmektedir.

Topsuz Oyuncunun Savunulması

Topsuz Oyuncu Savunması
Topsuz oyuncuların savunması jump to the ball pozisyonunda olmalıdır. Oyuncular top-adam-ben üçgeni oluşturup topun altında bir konumda durarak yardıma hazır beklemelidir.

Savunma konumlarında hata yapan genç basketbolcu adayı değiştirilmelidir. Topun konumunun değişmesiyle topsuz oyuncular da hemen yeni pozisyon almalıdır. 

Beş oyuncunun senkronize hareket etmesiyle packline defence başarılı olur. Bu detay asla unutulmamalıdır. Jump to the ball yapılmayan tek durumunsa ölü top olduğu zamanlardır. Ölü top oluştuğunda tüm topsuz oyuncular kuvvetli deny yapmalıdır.

Close Out

Topsuz savunma oyuncuları topu savunmaya geçtiklerinde mutlaka close out yapmalıdır. Packline defence yapıldığında close out için şunlara dikkat edilmelidir:
  1. Eller kaldırılmalıdır.
  2. Kısa adımlar atılarak close out yapılmalıdır.
  3. Yönlendirme; takımın savunma felsefesine uygun olarak hücumun nereye yönlendirileceği seçilmelidir.

Dip Çizgi Savunması

Baseline Penetre
Packline defence oluştuğunda dip çizginin kapatılması önemliydi. Bu yanlış değil. Ancak günümüz basketbolunda baseline yerine serbest atış çizgisi kapatılmaktadır. Buna genelde "ortaya penetre" terimini kullanmaktayız.

Burada savunma geçilecekse hangi taraftan geçilmeli? sorusunu seçimi yapan koçlara bırakıyorum. Ben çoğunluğun yaptığı gibi ortaya penetreye izin vermek istemiyorum.

Postu Savunmak

Postu Savunmak
Pivot oyuncusu iki türlü savunlur:
  1. Pivot oyuncusu topu almadan önce
  2. Pivot oyuncusu topu aldıktan sonra
Pivot oyuncuları topu almamadan önce; üstten, alttan, önden ve arkadan savunulabilir. Packline defence yapılırken pivot oyuncuları üstten 3/4'ü kapatılarak üstten savunulmayı tercih eder. Ancak packline defence yapan takımların özelliklerine göre bu durum değişkenlik gösterebilir.

Pivot oyuncusu topu aldığındaysa, hemen post oyuncusunun arkasına geçerek savunma konumu alınmalıdır. Packline defence yapan takımlarda ana kural olarak pivot topu aldığında mümkün olduğu en kısa sürede topun tekrar dış bölgeye gitmesini sağlamak olmalıdır.

Topun tekrar dış noktaya gitmesi için post oyuncusuna ikili sıkıştırma getirilmelidir. Ancak packline defence yapıldığında tepeden post oyuncusu asla beslenmemelidir. Bu durum packline defence yapan takımlarda büyük zayıflıklar yaratmasına neden olabilir.

Screen Savunması

Packline defence yapan takımların topa screen savunması switch olmalıdır. Switch packline defence karakterine uygun bir pozisyon oluşturmaktadır. Yine de savunma takımının topa screen konusunda farklı güçlü yanları varsa o ball screen savunmasını tercih edebilir.

Ancak basketbol sahasında packline defence karakterine en uygun ball screen savunması switch olduğu unutulmamalıdır.

Ribaunt

Ribaunt
Şut atıldığında sahadaki tüm genç basketbolcu adaylarının box-out yapması şarttır. Doğru yardım konumunda olan oyuncular avantajlıdır. Packline defence yapılırken savunma oyuncularının ribaunt alma isteği işin püf noktasıdır. Dolayısıyla savunma yapan oyuncuların ribaunt alma konusunda konsantre olmaları gerekir.

Sonuç olarak; packline defence bir takım savunmasıdır. Etkili olabilmesi için sahadaki beş genç basketbolcu adayının birlikte hareket etmesi gerekir. Uygulaması kolay bir savunmadır. Rakip üç sayılık atışlara zorlanır. Birlikte hareket etmenin önemi vurgulanır. Genç basketbolcu adayına nasıl yardım yapılacağı öğretilir.

Packline defence yapacak genç basketbolcu adaylarına başarılar dileyerek basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. Kademe kademe zafere uğraşağız koç…

    YanıtlaSil
  2. koç çok teşekkür ederim kendi şahsım adına, zone yapmak yerine packline yapın fikri çok önemli bir detay olmuş.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.