Son Saniye Oyunları-14

Euroleague 2023-24 sezonun 24. turunda Bayern Münih ile Baskonia karşılaşmasında yine başarısız bir son saniye oyunu izledik. Baskonia son saniye oyunlarını nasıl oynamış bu yazıda analiz edeceğim.

Son Saniye Oyunları

Son Saniye Oyunlarında Kısır Sezon

Euroleague 2023-24 sezonunun 24. turuyla birlikte 18 tane son saniye oyunları gerçekleşti. Bunlardan sadece 1 tanesinde basket oldu. Son saniye oyunları ATO oyunu olarak oynandığında basketbola büyük bir heyecan ve keyif katmaktadır.

Hele hele ev sahibi takım son saniye oyunlarında basket attığında o salondaki basketbol keyfi iliklere kadar hissedilmektedir. Deplasman takımının attığı son saniye oyunlarındaki basketlerdeyse salonda neredeyse ölüm sessizliği oluşmaktadır. Bu durumlar basketbol oyununa ilgiyi arttıran pozisyonlar olarak kayda geçmektedir.

Bu yazıda deplasman takımı Baskonia'nın oynadığı son saniye oyunlarında başarısız şut olmasıyla ev sahibi Bayern Münih'in seyircileri keyifle evlerine gittiler. Şimdi oyuna bakabiliriz.

Baskonia'da Son Saniye Oyunlarının Öncesi Durumu

Maçın normal süresi uzatmaya gitti. Uzatmanın bitimine 6,8 saniye kala 112-109 Bayern Münih öndeydi. Baskonia topu kendi pota altında oyuna sokmak zorundaydı.

Mola hakkı olmayan Baskonia son saniye oyunlarını bu şekilde planlamak zorunda kaldı. Bayern Münih oyuncu değişikliği yaptığı kısa süre içerisinde, Baskonia son saniye oyunlarını planladı. Bir mola alınmadı belki ama plan yapacak kadar zaman kazanıldı.

Neticede Baskonia, son saniye oyunlarını oynamak için aşağıdaki istatistiklere sahip oyuncularla oyuna geri döndü. Sahada 3 forvet ve 2 guard oyuncuyla üç sayılık atış bularak 2. uzatmaya maçı götürmeyi planladı.

F 11 D.Diez; 1 sayı, 0/2 üç sayılık atış, 1/2 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 1 asist, 6 verimlilik
F 2 S.Raiste; -4 verimlilik
G 10 C.Miller-Mcintyre; 20 sayı, 2/7 iki sayılık atış, 4/4 üç sayılık atış, 4/5 serbest atış, 2 hücum ribaundu, 15 asist, 39 verimlilik
F 9 V.Marinkovic; 16 sayı, 2/2 iki sayılık atış, 4/8 üç sayılık atış, 3 asist, 17 verimlilik
G 25 J.Theodore; 10 sayı, 4/6 iki sayılık, 0/1 üç sayılık atış, 2/2 serbest atış, 1 asist, 5 verimlilik 

İstatistiki verilere bakıldığında Baskonia'ın durumu kötü görünüyordu. Sahadaki oyunculardan C.Miller-Mcintyre'den başka topun kullanacağı oyuncu yok denebilir. Bu konum savunmadaki Bayern Münih'in avantajı olmaktaydı. Bakalım Baskonia konumu nasıl oynamış?

Baskonia'nın Sahaya Yerleşim Düzeni

Son Saniye Oyunları

Saha yerleşimine bakıldığında 1 numaranın (C.Miller-Mcintyre) top alması sağlananrak coast to coast sonunda 3 sayılık atış atılması akla en yatkın tercih görünmektedir.

İlk Atak Konumu

Son Saniye Oyunları

Bayern Münih topu savunmak için tam saha adam adama savunmayı tercih etti. 1 ve 2 parelel yerleşerek kat prensibiyle topun oyuna sokulmasını sağladılar. Beklenen olmadı 1 yerine 2 numara topu aldı. Yine de topun 2 numaraya verilmesiyle son saniye oyunlarından basket çıkarılma fikri hala devam ediyor olabilir.

Belki screen, hand off ya da basit bir pasla 1 numaraya pasın verilmesi için yeterince zaman var. 6,8 saniye euoraleague basketbolu için yeterince fazla bir zamandır.

Topun Karşı Sahaya Taşınması

Son Saniye Oyunları


Top 2 numara tarafından karşıya taşınırken 1 numara ellerini de havaya kaldırarak top istemekteydi. Topu oyuna sokan 3 numaraysa trailer olarak geriden geliyordu. İstatistiki veriler 1 numaranın şut atması yönünde fikir oluşturmasına rağmen Baskonia acaba farklı bir yol mu izleyecek? Şimdi yanıtına bakalım.

Atışın Gerçekleşmesi

Son Saniye Oyunları

Baskonia istatistiki verilerin dışında farklı bir atak yaptı. 1 numara top tarafındaki 4 numarayla DHO oynadı. 4 numaranın şutu basket olmadı. Bayern Münih savunma ribaundunu alınca Baskonia deplasmanda oynadığı basketbol maçını uzatmada kaybetti.

Belki mola alınabilseydi ve yine top tam sahadan getirilseydi 1 numaranın şut atması sağlanabilirdi. Bu kısa süre içerisinde oyuncu değişikliği de Baskonia'nın son saniye oyunlarında basket atmasını sağlardı. Ancak oynanan son saniye oyunları bu şekilde başarısızlıkla sonuçlandı.

Baskonia'nın Son Saniye Oyunlarını İzleyelim


İsabetli son saniye oyunlarında görüşmek ümidiyle basketbolla kalmanızı dilerim.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.