Üçgen Hücum | Sideline Triangle

Basketbol sahasında üçgen oluşturulduktan sonra üçgen hücum oynanmaya başlanır. Basketbol sahasının top tarafında 4 potansiyel pas oluşur. Bu potansiyel paslara "sideline triangle" (N2) adı verilmektedir.

Üçgen Hücum

Sideline Triangle Nedir?

Kanada atılan ilk pasla üçgen formu oluşturulur. Bu pastan sonra sideline triangle dediğimiz form oynanır. Üçgen hücumunda sideline triangle formunu oynamak için mevcut olan 4 pasın her birinde sayısız hücum opsiyonları söz konusudur.

Sideline triangle oynanırken bilinmesi gereken en önemli şey; tetikleyiciye verilen pasla birlikte sonraki hareketlerin tüm genç basketbolcu adayı tarafından belirlenecek olduğudur. 

Dört Temel Pas

Genç basketbolcu adayı üçgen hücumun sideline triangle formunu oynarken temel 4 pasın ne anlama geldiğini bilmeleri önemlidir. Çünkü tetikleyiciye atılan pasın sonrasındaki hareketleri basketbol sahasındaki oyuncular belirlemektedir.

Aşağıdaki şekilde görüldüğü 4 temel pas gösterilmiştir:
  1. Alçak posta pasın atılması,
  2. Tepeye pasın atılması,
  3. Köşeye pasın atılması,
  4. Yüksek posta pasın atılmasıdır.
Sideline Triangle (N2)

Sideline triangle oyununa yön veren temel 4 pası bu yazımda analiz edeceğiz. Şimdi paslarla birlikte sideline triangle nasıl işler bakalım.

Alçak Posta Pasın Atılması

Post Pas: Bu konumdaki ilk pozisyon kanattaki genç basketbolcu adayının post oyuncusuna pas atmak için bakmasıdır. Bu konumu etkili oynamak için tetikçinin dağıtım hattında bulunması çok önemli bir detaydır. Dağıtım hattında doğru konumda bulunan tetikçi topun çevrilmesi gerektiğinde kolay manevra yapabilir.

Sideline Triangle (N2)

Post oyuncusu pas aldığında post up oynayamazsa; köşedeki oyuncu baseline cut yaparak zayıf taraftaki kanadı doldurmalıdır. Tekitleyiciyse; laker cut yaparak zayıf taraftaki oyuncuya off screen yaparak onun yüksek posta çıkmasını sağlar. Perdeleme yapan tetikleyici ardından zayıf taraftaki köşeyi doldurmalıdır. 

Bu hareket serisinin ikisi de zayıf taraftaki savunmayı oyalamaya yarar. Tepedeki oyuncuysa aynı anda dağıtım hattına rotasyon gerçekleştirmelidir. Bu konum tıkanırsa, post oyuncusu topu dağıtım hattına gelen oyuncuya verir. 

Sideline Triangle (N2)

Dağıtım hattında pası alan oyuncu topu terse çevirerek üçgen hücumundaki sideline triangle formunu yeniden başlatırken, post oyuncusu basketbol sahasının diğer tarafına geçer. Yüksek posttaki oyuncu posta yakın bir noktaya açılır. Böylece üçgen hücum tekrar başlamış olur.

Post Split Varyasonu: Pivot oyuncusuna verilen pas opiyonu olarak adlandırılır. Köşe oyuncusunun kat yapması yerine kanat oyuncusuna screen yapmasıdır. Bu durumda kanat oyuncusuyla köşe oyuncusu yukarıdaki oyunu rolleri değişerek oynar.

Sideline Triangle (N2)

Post Pas Çapraz Kat: Post oyuncusun beslendikten sonra köşe oyuncusu pivotun üstünden kanat oyuncusu pivotun altından laker cut yapar. Daha sonra roller pivot pas oyununda olduğu gibi devam edilir.

Sideline Triangle (N2)

Tepeye Screen: Pivot oyuncusu beslendikten sonra tetikleyici tepedeki oyuncuya off screen yaparak post pas seçeneğini devam ettirdiği bir opsiyondur.

Sideline Triangle (N2)

Zone Atak: Pivot oyuncusu beslendikten sonra tetikleyici yüksek posta kat eder. Pas alamazsa zayıf taraftaki oyuncuya off screen yapıp topsuz köşeyi doldurur. Karşıt oyuncu perdelemeyi kullanarak yüksek posta gelir. Tepede bulunan oyuncuysa dağıtım hattında kanattaki pozisyonunu almalıdır. Bu konum oynanırken post oyuncusunun pas opsiyonlarında üçgen hücum gerçekleşmektedir.

Sideline Triangle (N2)

Zone Atak Opsiyonu: Pivot oyuncusunu besleyen genç basketbolcu adayının köşe oyuncusuna down pick yaparak zone atak konumunun oynamasıyla gerçekleşir.

Sideline Triangle (N2)


Tepeye Pasın Atılması

Üçgen hücum oynarken tepeye atılan pasın anlamı; two man play (pinch post serisi) oyununun başlayacağı anlamına gelir. Bu seriyi sonraki yazımda ele alacağım. Bugünkü yazıda sideline triangle oyunları üzerinde durmaktayım.

Köşeye Pasın Atılması

Top köşeye atıldığında yapılması gereken ilk şey posta pas atmak olmalıdır. Bunun amacı posta pasın atıldığı konumları oynamaktır. Posta pasın atılamadığı durumlardaysa aşağıdaki oyunlar oynanabilir.

PnR: Post oyuncusu tetikleyici konumundaki oyuncuya back pick yapar. Tetikleyicideki pedelemeyi kullanarak basket cut yaparak zayıf köşeyi doldurmalıdır. Ardından pivot oyuncusu köşede ball screen yapar PnR oynar.

Sideline Triangle (N2)

Muz Kat: Tetikleyici muz kat yaparak zayıf köşeyi doldurur. Bu esnada pivot oyuncusu yüksek posta çıkar. Karşıt oyuncu muz kat yapan oyuncunun köşeye boş çıkması için off screen kullanarak zayıf taraftaki post noktasında pozisyon alır. PnR başta olmak üzere doğan konumlarda oyuncuların topa yön vermesiyle basket seçenekleri doğar. Örneğin hand off, backdoor, topun terse çevrilmesi gibi.

Sideline Triangle (N2)


Yüksek Posta Pasın Atılması

Yüksek posta atılacak pasların etkili olabilmesi için genç basketbolcu adaylarının oluşacak konumları okuması önemlidir. Genç basketbolcu adayları bu konum için sürekli hazır olmalıdır. Flash yaparak yüksek postta pas alınacak iki durum vardır:
  1. Post oyuncusu önde ya da arkadan savunuluyorsa yüksek postta pas alarak pivota çabuk pas atmak için kullanılır. Bu durumda pivot oyuncusu doğru ayak oyunları teknikleriyle savunmasını bloke etmelidir.
  2. Tepeye deny yapıldığında "blind pig" dediğimiz domuz bağı aksiyonuna fırsat doğar. Tepedeki oyuncuya deny yapıldığında basket cut yaparak köşeyi doldurur. Yüksek postta pas alan oyuncu tepe oyuncu alanı boşalttıktan sonra avantajlıysa 1e1 oynar.
Sideline Triangle (N2)

Yüksek posta pasın atılmasıyla ilgili birkaç konuma örneği şöyle sıralayabilirim:

Down Pick Aksiyonu: Tepeye pas gittikten sonra kanat oyuncusunun köşe oyuncusuna down pick yaparak onun hand off taktik atağını oynamasını sağlar. Hand off taktik atağı oynanırken oyuncular basket fırsatları için topa yön verirler. Yapabilecek bazı tercihler; penetre, topun zayıf kanada çevrilerek yeniden üçgeni başlatmak gibi.

Sideline Triangle (N2)

Give&Go Opsiyonu: Yüksek posta pas atıldıktan sonra tepe oyuncunun basket katına pas verilerek give&go taktik atağının oynanmasıdır. Tepe oyuncusu pas aldığında penetre etmesi, post oyuncusuna pas atması seçeneklerden bazıları olabilir.

Sideline Triangle (N2)

Domuz Bağı Opsiyonu: Yüksek posta pas atılmasıyla domuz bağı opsiyonu kullanılabilir. Domuz bağı denilen "blind pig" hakkında ileride detaylı bir yazıyı ele almayı ümit ediyorum.

Sideline Triangle (N2)

Üçgen hücumu oluşturan sideline triangle (N2) bu şekildedir. Yüzlerce devam yolu olmakla birlikte birkaç örneği sizlerle paylaştım.

Üçgen hücumda genç basketbolcu adayının oyun bilgisi ve becerisiyle topa yön verilerek basket fırsatı bulunmaktadır. Üçgen hücumu akarken her oyun tıkandığında yeniden devam etmesi için top basketbol sahasının tersine döner.

Sonraki üçgen hücum yazısında buluşmak ümidiyle, basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

1 yorum:

  1. Çapraz kat ile down screen en sevdiğim hareketlerdir. Hatırlattığınız için teşekkürler koç.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.