Üçgen Hücum | Pinch Post Serisi

 Üçgen hücum içerisinde sideline triangle oynanırken 2 numaralı pas yani; tepeye atılan pas pinch post serisini başlatır.

Literatürde pinch post serisi; two man play, two man game ya da pinch post olarak geçmektedir. Bugünkü yazımda pinch post serisini açıklamaya çalışacağım.

Üçgen Hücum

Pinch Post Serisi Nedir?

Two man play ya da game olarak bilinen seri basketbol camiasında genelde pinch post serisi olarak adlandırılır. Üçgen hücumda sideline triangle oynarken atılan 4 pastan biri olan tepeye atılan pasla başlayan hücum kombinasyonudur.

Pinch post serisi oynandığında domuz bağı aksiyonun genç basketbolcu adayları tarafından anlaşılması en önemli noktadır. Pinch post serisinde domuz bağı aksiyonu çok sık kullanılmaktadır.

Domuz Bağı Aksiyonu

Domuz bağı aksiyonuyla ilgili ilerde uzunca bir yazıyı ele almayı düşündüğümden dolayı şimdilik domuz bağı aksiyonun ne olduğunu tanımlayacağım.

Tepeden ya da herhangi bir yerden yüksek posta pas gittiğinde, tepedeki oyuncunun yüksek post oyuncusu üzerinde basket cut yaptıktan sonra kuvvetli taraftaki köşeye gitmesi domuz bağı aksiyonudur.

Pinch Post Serisi

Domuz bağı aksiyonuyla birleşen pek çok oyunla birlikte üçgen hücum çeşitlilik kazanır. Şimdi pinch post serisinde oynanabilecek bazı oyunlara göz atalım.

High Post Cut

Bu aksiyonu oynamak için ilk seçenek yüksek posta pas atmak olmalıdır. Tepede yüksek posta pas atan oyuncu domuz bağı aksiyonu yaparken bounce pas almak için kat yapar. Domuz bağı aksiyonu yapılırken zayıf tarafta, kanattaki oyuncu köşe oyuncusuna off screen yapmalıdır. Böylece köşe oyuncusu yüksek postta hand off taktik atağı için konum yaratmış olur.

Pinch Post Serisi

Hand off taktik ataktan bir sonuç çıkmadığı zaman topu alan oyuncu kanada dribling yaparken posttaki oyuncu top tarafına rotasyon yapar. Tepede hand off oynayan oyuncuysa zayıf tarafta kısa köşeye yakın bir yerde konumunu alarak üçgen hücumdaki sideline triangle konumunu oluşturarak yeni bir atak başlatırlar.

Pinch Post Serisi


Topa Screen

Top tepedeki oyuncudayken yüksek posttaki oyuncu kalabalık olamayan tarafta pick and roll taktik atağını oynarlar. Pick and roll oynandığı esnada tektikleyici köşe oyuncusuna down pick yaparak off screen oynamalıdır. Doğacak konumdaki basket fırsatları genç basketbolcu adayının becerilerine bağlı olarak şekillenir.

Pinch Post Serisi


Post Pop Reset

Zayıf taraf başlangıç serisiyle aynı şekilde yapılan bir pinch post serisidir. Bu konumda genç basketbolcu adaylarının sideline triangle konumunu oluşturarak yeniden hücumu başlatmasını sağlar. Bu konum ne zaman oynanır?
  1. Zaman sorunu yoksa,
  2. Diğer tarafta daha becerikli oyuncular olduğunda oynanır.
Post bölgesine yakın olan oyuncu kanada açılarak pas alır. Tepedeki oyuncu blur cut yaparak top tarafındaki köşeyi doldurur. Posttaki oyuncu top tarafına kat ederek post pozisyonunu alır. Zayıf tarafta kalan kanat oyuncusu zayıf taraftaki köşeye down pick yaparak onun tepeye çıkmasını sağlarken, kendisi zayıf tarafta post bölgesine yakın durur. Bundan sonra sideline triangle için atak başlar.

Pinch Post Serisi


Post Pop On - Ball Screen

Bu aksiyonun oynanması için dribling yaparak pozisyon yaratma becerisi olan oyunculara ihtiyaç vardır. Posta yakın olan oyuncu kanada açılıp pas alır. Pas atan oyuncu akabinde ball screen yapar. Zayıf tarafta kalan kanat oyuncusu her zamanki gibi köşe oyuncusuna off screen yapmalıdır.

Pinch Post Serisi


Kanada Dribling

Sideline triangle kurulduğunda köşedeki oyuncu yüksek basketbol IQ yetilerine sahipse bu konumda etkili pinch post serisi oynanır. 

Tepede topu kontrol eden oyuncu kanada dribling yaparak gider. Bunun anlamı yüksek postta olan oyuncunun off screen kullanacağı anlamı çıkmalıdır. Tekitkleyici köşe oyuncusuna down pick yaparken yüksek posttaki oyuncu da ikinci off screen hazırlığı yaparak sıralı perdelemeden köşe oyuncusunun topla buluşmasını sağlar. 

Pinch Post Serisi

Köşe oyuncusunun pası alamadığı durumda basket kattan sonra top tarafındaki köşeyi doldurması istenmelidir. Bu aksiyonda köşe oyuncusunun tercileri neler olmalıdır?
  1. Savunma perdelemeyi alttan geçmesi tercih ederse, şut seçeneği için topsuz perdelemeyi kullanmalıdır.
  2. Savunma arkadan takibi tercih ederse curl cut yapmalıdır.
  3. Tepeden pas alıp şut bulamazsa, kanada dribling yaparak sideline triangle konumu yaratılır.
Pivot oyuncusu top tarafındaki post pozisyonuna geçerken, down pick yapan oyuncu zayıf taraftaki kısa köşeye yakın konumlanır. Yüksek posttaki oyuncuysa tepeye çıkarak pozisyonunu alır. Böylece üçgen hücumda atak yapılacak yeni konumlar aranır.

Pinch Post Aksiyonu

Tepeye pas gittikten sonra, yüksek posta bakılması ana kuraldır. Pas yüksek posta gittiğinde tepedeki oyuncuyla hand off pas oynamak pinch post serisinin bir başka aksiyonudur. Kanat oyuncusunun köşe oyuncuyla off screen oyununda topsuz perdelemeyi yapan oyuncuya bakmak bir alternatif olarak pinch post aksiyonu olarak oynanabilir.

Pinch Post Serisi

Üçgen hücumda iki kişilik oyunlar dediğimiz two man play ya da pinch post serisinin oynanması için birkaç oyunu derledim. Üçgen hücum oynayan genç basketbolcuların basketbol zekası yüksek olduğunda yüzlerce başlangıç söz konusu olabilir.

Genç basketbolcu adayları üçgen hücumdaki becerileri onların basketbol oyunu içerisinde yükselmesine vesile olacaktır.

Üçgen hücumun başka bir yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.



Paylaş:
spacer

2 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.