Üçgen hücumun işleyişine geçmeden önce bu yazıda bazı terminolojiyi ve üçgen hücumun formlarını tanıyalım. Üçgen hücuma giriş yapıldığında formunun anlaşılması için genç basketbolcu adayının terminolojiye hakim olması beklenmektedir.
Üçgen Hücumunun Terminolojisi
Blind Pig: Önde iki guard formundayken, posta pas atıldığında zayıf taraftaki oyun kurucunun basket kat yapmasıdır.
Backdoor: Zayıf taraftaki forvet kanattan yapılan baskıyı azaltmak için yüksek posta görünür. Oyun kurucunun yüksek postta görünen forvetin arkasından basket kat yapmasıdır.
Pinch Post: Post oyuncuların iki kişilik tarafta oluşturduğu konumdur.
Guard Squeeze: Kanat oyuncusunun kulvarında yaptığı perdelemedir.
Line of deployment: Çember ile low post hattında olan pas çizgisidir. Dağıtım hattına verilen isimdir.
Moment of truth: Topu ön sahaya geldiğinde savunmayla karşı karşıya kalınan ilk konumu tarif eder.
Line of truth: Oyun kurucuları savunan iki oyuncunun 1 m yukarısında faul çizgisine paralel çekilen hayali çizgidir.
Space Awereness or Consciouness: Her oyuncunun birbirinden 4-6 m uzaklıkta oynamasını ifade eder.
Flow: Şut atılıncaya kadar geçen zaman zarfındaki hücumun hareketidir.
Long Pass: Transation’ı başlatmak için yapılan pastır.
First Pass: Hücumu başlatmak için yapılan ilk pastır.
Second Pass: Hücumun içindeki katları tetikleyen pastır.
Third Pass: Topu terse çeviren pastır.
Playing without the ball: Oyuncular 4-6 m aralığını korurken her birinin nasıl oynandığını öğrenmesidir.
Dribble Weave: Genç basketbolcu adayının takım arkadaşıyla hand off pas yaptığı manevradır.
Intersect (interchange): İki hücum oyuncusunun cross cut yaparak dikkat dağıtmak için topa doğru bir yönelmek ve ya savunmayı switch yapmaya zorlamasıdır.
Switch Cut: Herhangi bir cut içinde savunmanın perdelerde switch yapmasıdır.
Diagonal: Tersteki oyun kurucunun köşeden yaptığı kattır.
Bull’s Head: Bulls Head logosuyla basketbol sahasında işaretlenmiş Bulls’un logosunun olduğu yerler, kanattaki oyuncular hücuma geldiğinde pozisyonlarını aldıkları yer.
Lane Runners: Hücumda transation’ı hızlandırmak için sağ ve sol şeritte bulunan oyunculardır.
Weakside: Hücum sahasının zayıf tarafındaki iki adamdır.
Strongside: Hücum sahasının kuvvetli taraftaki üç oyuncudur.
Lag Principle: Hücum sahasına geçildiğinde toplu oyun kurucunun diğer oyun kurucuya pas verilmesi istendiğinde topun karşısındaki oyun kurucunun geri çekilerek topu almasıdır.
Speed Cut: Belirlenen bir noktaya hızlı cut yapılmasıdır.
Timing Cut: Boş kalmak için hız değişimi kullanılan kattır. Bir takım arkadaşıyla kesişimin olmamasına dikkat edilir.
Bump Down: Guard kanada dribling yaparken kanadın köşeye gitmesidir.
Üçgen hücum rakip sahasına geçip pozisyon aldıktan sonra hücum yapısının şekli temelde ikiye ayrılır. Basketbol sahasının bir tarafında iki kişilik oyunların oynanması ve basketbol sahasının diğer tarafında üçgen kurarak atakların yapılmasıdır. Bu yazıda üçgenin nasıl kurulacağını konuşacağız.
Üçgen hücum sistemini konuşurken temel formlar şu şekilde olmaktadır.
- Üçgen oluşturma
- İki kişilik oyun formu; zayıf taraftaki tetikçi, zayıf taraftaki oyuncu
- Üçgeni oynama formu; köşe, tetikçi, post oyuncusu
Üçgenin Oluşturulması
Savunmanın konumuna ve hücum planına bağlı olarak üçgenin başladığı bazı yollar vardır. Üçgen oluşturmak için yapılan ilk hamle pastır. Pas yapıldıktan sonra üçgen oluşturulur.
Üçgen hücum içerisindeki üçgen konumunu oluşturmaya başlangıç (N1) adı verilmektedir. Şimdi üçgenin kurulmasındaki bazı başlangıçlara göz atalım.
Kuvvetli Tarafın Hareketleriyle Kurulan Üçgenler
İç taraf katı (Blur cut): Üçgenin en çok oluşturulduğu biçimdir. Oyun kurucu kanada pası attıktan sonra pivotla kanat oyuncusunun arasından geçerek top tarafındaki köşeye yerleşmesidir.
Pası atan oyuncu köşeye yerleşirken, zayıf taraftaki oyun kurucu tepeye gelir. Diğer oyuncularsa pozisyonlarını korurlar.
Dış taraf katı (Slice cut): Kanada pas atan oyun kurucu pas attığı oyuncunun arkasından geçerek top tarafındaki köşeye yerleşir. Bir önceki konumda olduğu gibi zayıf taraftaki guard tepeye gelirken, diğer oyuncular konumunu korur.
UCLA Cut: Oyun kurucu kanada pas attıktan sonra dirsekten pivot oyuncusunun back pick'ini kullanarak çembere kat ettikten sonra top tarafındaki köşeye yerleşir. Pivot back pick'ten sonra tekrar posttaki konumunu alır. Zayıf taraftaki guard tepeye gelir. Diğer oyuncularsa konumunu korur.
Noktaya dribling: Oyun kurucu kanat oyuncusuna doğru dribling yaptığında kanat oyuncusunun top tarafındaki köşeye yerleşmesidir. Zayıf taraftaki oyun kurucu tepeye gelirken, diğer oyuncular konumunu korur.
Noktaya dribling başlangıcında ara katlar yaparak oyuncuların konumlarını değiştirmeleri savunmanın dengesini bozmak için kullanılabilir. Ancak temel yapı öğrenildikten sonra bu karmaşanın çalışılmasını öneririm.
Top tarafındaki tüm katlarda tepeye gelen oyuncu savunma dengesini bozmak için zayıf tarafta 2ye2 pozisyonunu oynayabilir.
Post pop başlangıcı: Oyun kurucu kanada pas attıktan sonra posttaki oyuncu top tarafındaki köşeyi doldururken pas atan oyun kurucuysa postta pozisyon alır. Zayıf taraftaki oyun kurucu tepeye gelirken, diğer oyuncular pozisyonlarını korur.
Bu başlangıç dışarda etkili oynayabilecek post oyuncusu olduğunda çok iş görür. Eğer ters eşleşmeler olursa postun savunmacısını dışarı çekmek için üçgen hücumunda kullanılan bir başlangıçtır.
Post screen başlangıcı: Oyun kurucu kanada pas attıktan sonra slice cut yaparken top tarafındaki pivotun zayıf taraftaki posta off screen yapmasıdır. İçerdeki oyuncular perdeyle yer değiştirirken, zayıf taraftaki guard tepeye gelmelidir.
Bu başlangıcın en güçlü yanı içeriye atılacak çabuk paslarla yakın mesafe basketlerin bulunmasını sağlamaktır.
Zayıf Tarafın Hareketleriyle Kurulan Üçgenler
Zayıf taraf başlangıcı: Eğer toplu olan oyun kurucu kanada geçmek istiyorsa zayıf taraf başlangıcı savunmayı şaşırtmak için çok güzel temel başlangıçlardan biridir.
Toplu guard oyuncusu diğer oyun kurucuya pas verdiğinde, posta yakın oyuncu kanada yükselir. Kanada yükselen oyuncuya pas verildikten sonra pas atan oyuncu blur cut yaparak köşeyi doldurur. Pivot oyuncusu top tarafında post bölgesinde pozisyonunu alır. Ters taraftaki kanat oyuncusu zayıf taraftaki post bölgesine yakın bir yerde konumlanır. İlk pası atan oyun kurucu tepeye gider.
Zayıf taraftaki oyun kurucu başlangıcı: Toplu oyun kurucu kanada pası attığında, zayıf taraftaki oyun kurucunun top tarafındaki köşeyi çabuk doldurur. Diğer oyuncular konumlarını korurlar.
Zayıf taraftaki forvetin başlangıcı: Toplu olan oyun kurucu kanada pas attığında zayıf tarafta post bölgesine yakın olan oyuncunun top tarafındaki köşeyi doldurmasıdır. Forvet köşeye kat ettiğinde, zayıf taraftaki oyun kurucu forvetin yerini doldurmalıdır. Diğer oyuncular konumlarını korur.
Üçgen hücumunu oynamaya başlamadan önce üçgen kurulur. Üçgenin kurulmasında sınırsız sayıda seçenek vardır. Bu yazıda en çok kullanılan seçeneklerden örnekler sundum.
Üçgen hücum oynamak isteyen takımlar oyuncuların özelliklerine göre başlangıçlarını belirlemelidir. Yukarıdaki başlangıçlardan 2-3 tanesinin seçilmesi oyuncuların pozisyonlara yerleştirilerek başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Üçgen hücum oynanırken çok fazla olmamakla beraber oyuncuların doğaçlama başlangıçlar yapmasına izin verilmesi genç basketbolcu adayının gelişimi açısından değerlidir.
Başka bir üçgen hücum yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.
çok yardımcı oldu🙏
YanıtlaSilMuthis bir bilgi 👍🏿
YanıtlaSil👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
YanıtlaSilÇok yardımcı bir yazı...
YanıtlaSilSağolun hocam, çok faydalı bir yazı 👏🏽👏🏽
YanıtlaSilMükemmel bilgilendirici bir metin olmuş tebrikler
YanıtlaSilsupersiniz 👏🏻👏🏻🙌🏼
YanıtlaSilHocam bu benim ödev konum
YanıtlaSilÜçgen hücumu oynamak göründüğü kadar kolay değilmiş. Daha basit horns oynayamayan altyapı oyuncularının teknik donanımlarının yeterli olması gerekir.
YanıtlaSilDaha da önemlisi oldukça uzun bir zaman gereklidir. Eğer üçgen hücum oynatmayı düşünüyorsak sabır ve zaman ihtiyacımız olan iki şey.
Sporcular tarafından da fundamental çok çalışılması gereken bir detay olarak karşımızda durmaktadır.
Basketbol bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler koç. Umarım sahalardan hiç ayrılmazsınız.
Çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz çok işime yarıyor çok sağolun hocam
YanıtlaSilVerilen bu bilgiler öncelik ben olmak üzere birçok kişinin bilgi sahibi olmasına vesile oldu.
YanıtlaSilBunun için size minnettarım koç, hayatınız boyunca en büyük başarım ve kazanımlar sizinle olsun.