Son Saniye Oyunları-11

Euroleague basketbolunun 2023-24 sezonunun 18. turunda Baskonia ile Panatinaikos karşı karşıya geldi. Maçın son 0,9 saniyesinde Pana topu kenardan oyuna sokmaya hazırlandı.

Son Saniye Oyunları

Baskonia-Panatinaikos | Son Saniye Oyunları


Maçın bitimine 0,9 saniye kala Baskonia maçta 75-73 öndeydi. Mola alan Panatinaikos son saniye oyunlarının taktik hazırlıklarını yaparak sahaya döndü.  Sahadaki yerleşime bakıldığında daha önce son saniye oyunlarında isabetli şut bulan M. Grigonis’in şut atacağı bir görüntü izlenimi mevcuttu.

Son saniye oyunlarından önce Panatinaikos; dört oyun kurucu, bir forvet oyuncusuyla sahaya çıktı. Oyundaki beş oyuncunun istatistiki verileriyse aşağıdaki gibiydi.

G 22 J. Grant; 9 sayı, 0/2 iki sayılık atış, 3/3 üç sayılık atış, 5 asist, 15 verimlilik.
G 2 L. Vildoza; 1 sayı, 0/1 üç sayılık atış, 1/2 serbest atış, 2 verimlilik.
F 44 K. Mitoglou; 7 sayı, 2/7 iki sayılık atış, 0/2 üç sayılık atış, 3/4 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 4 verimlilik.
G 25 K. Nunn; 25 sayı, 8/15 iki sayılık atış, 3/10 üç sayılık atış,  2 hücum ribaundu, 1 asist, 14 verimlilik.
G 40 M. Grigonis; 11 sayı, 4/5 iki sayılık atış, 0/5 üç sayılık atış, 3/3 serbest atış, 1 asist, 14 verimlilik.

İstatistiki verilere bakıldığında M. Grigonis ve J. Grant’ın iki sayılık ve üç sayılık atış oranlarıyla son saniye oyunlarında galibiyet ya da uzatmaya gidecek basketi atacağı düşünülebilir.

Panatinaikos’un Sahaya Yerleşimi

Son Saniye Oyunları

Panatinaikos son saniye oyunlarından önce 4 oyun kurucu ve 1 forvetle yer aldı. Topu oyuna J. Grant oyuna sokarken, yüksek postta topa yakın L.Vildoza, ortada K.Mitoglou, zayıf taraftaysa K.Nunn yer aldı. Zayıf tarafta alçak posttaysa M.Grigonis yer aldı.

Pozisyon itibariyle M.Grigonis’ten üç sayılık bir atışın gelmesiyle maçın sonucunun belirleneceği bir görünüm vardı.

Son Saniye Oyunlarının İlk Atağı

Son Saniye Oyunları

2 ve 44 sıralı perdeleme yaparak 25 numaraya top aldırmak istedi. Ancak Baskonia bu pozisyonu iyi savununca 25 top tarafındaki köşeye kadar kat yaparak alan açtı.

2 numara flare kat yaparak zayıf taraftaki kanada açıldı. 44 numaraysa perdelemeden hemen sonra boyalı bölge içerisinde alçak postta pozisyon aldı. Bu esnada 40 numara zayıf taraftaki kanatta skip pas açısı yarattı.

Son Saniye Oyunlarının Final Atağı

Son Saniye Oyunları

44 numara boyalı bölgede savunmasını bloklayarak yukarı açılıp top aldı. 44 numara aldığı pasla fade away atışı el üstünde kullandı. Girmeyen top ev sahibi Baskonia’ya 75-73’lük bir galibiyet getirmiş oldu.

Son saniye oyunlarının bu atağını analiz ettiğimizde, Baskonia’nın topu iyi savunduğunu düşünmekteyim. Kanımca, Panatinaikos, planladığı atak fırsatlarını uygularken savunmanın başarılı olması sonucu doğaçlama bir atış kullandığını düşünmekteyim.

Son Saniye Oyunları Nasıl Gerçeklemiş? İzleyelim


Euroleague 2023-24 sezonunun 18. Turunda son 0,9 saniye kala oynanan son saniye oyunlarında şimdiye kadar sadece bir tane isabetli atış seyrettik. Basket olacak son saniye oyunlarının çok olması ümidiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.