Modern Basketbolda Pace&Space

Modern basketbolda pace&space oldukça popüler bir oyun sistemidir. Özellikle üçlük atışların öneminin artmasıyla bu sistem yaygınlaşmıştır. 

"Pace&space" terimi basketbolda genellikle modern hücum stratejilerini tanımlamak için kullanılır. Bu terim, hızlı tempoda maç oynamak ve alan yaratmak anlamına gelir.

Basketbolda Pace&Space Kavramı

Basketbolda Pace&Space Nedir?

Modern basketbolda pace&space sistemi; run&gun ve grinell oyun siteminde türemiştir. Run&gun oynayan takımlar topu hızlı götürüp çok erken dış şut atmaya dayalı oyun oynar. Grinell sistemindeyse; tam saha baskıyla toplar kazanılıp mümkün olunan ilk üç sayılık atışın kullanıldığı bir oyun düzenidir. 

Run&gun sisteminde dış şutu kullanacak oyuncu belliyken grinell sisteminde ilk fırstatı bulan oyuncu şut atar. 

Pace&Space Sisteminin Dayanakları

Modern basketbolda pace&space, hücumda iki temel ilkeye dayanan bir oyun sistemidir:
  1. Pace (tempolu oyun)
  2. Space (alan genişletme)

Pace

Pace; tempo anlamını taşır. Bir basketbol takımının fastbreak ve transation oynayabilme yetisi olarak düşünülebilir. Basketbolda pace&space sistemi fastbreak ve transation ataklarını değerlendirerek savunmayı yenmek için kullanılan bir stratejidir.

Hızlı hücum: Topu basketbol sahasının diğer diğer tarafına çabuk götürerek basket imkanını yaratmak esastır.

24 saniyelik hücum süresini efektif kullanmak, çabuk paslaşma ve hızlı driblingle savunma yapısını bozmak amaçlanır. Hızlı hücum yapılırken, ribaund kovalamak ve transition oyununu etkili kullanmak esastır.

Space  

Space, alan genişletmek olarak tanımlanabilir. Genç basketbolcu adaylarının saha paylaşımını ideal konumlara yerleşerek yapmasıyla savunma yapısını bozarak savunmada boşluklar oluşturmayı hedefler. Geniş alanlar oluşturulurken; şut, penetre gibi hücum fırsatlarının oluşmasını sağlar.

Alan genişletmek: Genç basketbolcu adayını sahanın her köşesine yerleştirerek savunmanın kapanmasını engellemek olarak ifade edilebilir.

Üçlü tehdit: Modern basketbolda pace&space sistemini oynayan bir takım, dış şut tehdidiyle savunmayı dışarı çekerek pota altında basket atmak için alan yaratmak ister. Yapılan spacingle penetre ve pas opsiyonlarını artırmayı düşünür.

Bir basketbol takımının pace&space oynaması, hızlı tempoda hücum ederken aynı zamanda saha üzerinde alan yaratma yetilerini kullanmaya dayanır. Kısaca etkili şut fırsatları yaratması anlamına gelir. Bu strateji, modern NBA'de ve diğer profesyonel liglerde giderek daha yaygın hale gelmektedir.

Basketbolda Pace&Space’in Kuvvetli Tarafları

  1. Daha fazla basket atma imkanı yaratır.
  2. Savunma yapısını bozabilir.
  3. Daha kolay ribaund imkanı olabilir.
  4. Daha akıcı ve seyir zevki yüksek bir oyun izletir.

Basketbolda Pace&Space’in Zayıflıkları

  1. Pace&space, top kayıplarına açıktır.
  2. Savunmada koordinasyon eksikliği yaratabilir.
  3. Boyalı alanda zayıf kalınabilir.
  4. İsabetsiz dış şutlar olduğunda farklı yenilgiler alınabilir.

Modern Basketbolda Pace&Space Sistemi Denildiğinde

Modern basketbolda pace&space sistemi yüksek tempolu, hücumda alan açılımına bağlı şut ve penetreyle basket bulmayı hedeflemekle açıklanabilir.

Perdelemeler pace&space oyun sisteminde önemlidir. Uzun oyuncuya dışardan screen yaptıktan sonra pop-out yapıp alan kazanmak mümkündür. Bununla birlikte içerde atak fırsatları yaratılabilir.

Üç sayı çizgisinin gerisinde şut tehdidi olan beş oyuncunun bulunması tüm perdelemeleri etkili kılacak bir pozisyona taşıması ve yarı saha oyunun genişlemesini sağlamaktadır. Uzun mesafeli dış şutlar modern basketbolda iyiden iyiye yerini almaktadır.

Pace&space sisteminde basket bulma fırsatı için bireysel becerilere ihtiyaç olduğundan alanın genişlemesiyle perdelemelerden sonra ISO oyunlarından çok katkı alınmaktadır. ISO oyunları pace&space oyun sistemi ruhunda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Günümüzde hemen hemen her savunmanın adam değişimi üzerine kuruludur. İster geleneksel ister modern basketbol tarzında olsun, pace&space sisteminde perde sonrasında hızlı adam değişimleri yapmak savunmada kalmak için tercih edilen bir yoldur.

Modern basketbolda pace&space sistemini dilim döndüğünce açıklamaya çalıştım. Benim de yeni öğrendiğim bir sistem olup, ilerde detaylı bir pace&space yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. Koç izlediğim bazı maçlarda kanımca hep erken şut atılıyordu. Pace&space yazınızı okuyunca o maçlardaki şutlar şimdi anlam kazandı. Sayenizde birşey öğrendim, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler bilgileriniz için…

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.