Son Saniye Oyunları-18

 Bu yazıda temsilcimiz Fenerbahçe Beko'nun 2023-24 euroleague sezonunun 21. turunda oynadığı son saniye oyunlarını analiz edeceğim.

Fenerbahçe Beko sahasında Bayern Münih'i ağırladı. Çekişmeli geçen maçta Fenerbahçe Beko son saniye oyunlarıyla maçı normal sürede kazanma fırsatı yakaladı. Bakalım Fenerbahçe'nin son saniye oyunları nasıldı?

Son Saniye Oyunları

Fenerbahçe Beko vs Bayern Münih

2023-24 sezonu euroleague 21. turunda maçın bitimine 8,5 saniye kala 81-81'lik beraberlik varken Fenerbahçe son saniye oyunlarını molada planladı. Fenerbahçe Beko son saniye oyunlarından önce sahaya çıkan son beş oyuncunun istatistikleri şöyleydi.

P 0 J.Motley; 12 sayı, 6/7 iki sayılık atış, 0/1 serbest atış, 2 hücum ribaundu, 15 verimlilik.
G 3 S.Wilbekin; 30 sayı 1/5 iki sayılık atış, 6/10 üç sayılık atış, 10/11 serbest atış, 4 asist, 28 verimlilik.
F 21 D.Pierre; 15 sayı, 3/3 iki sayılık atış, 1/4 üç sayılık atış, 6/6 serbest atış, 3 hücum ribaundu, 2 asist, 29 verimlilik.
G 23 M.Guduric; 8 sayı, 1/2 iki sayılık atış, 2/2 üç sayılık atış, 1 asist, 12 verimlilik.
G 27 T.Dorsey; 13 sayı 1/4 iki sayılık atış, 2/4 üç sayılık atış, 5/6 serbest atış, 1 asist, 11 verimlilik.

Bu istatistiklerin yanında maçın öne çıkan oyuncularına ait bazı sayısal verilerse şöyleydi:

D.Pierre; 29 verimlilik, 3 hücum ribaunduyla maçın lideri konumundaydı. %100 iki sayılık ve serbest atışlarla öne çıkan oyuncuydu.
S.Wilbekin; 30 sayıyla maçın lideri olan oyuncuydu.
M.Guduric; %100 serbest atış oranıyla öne çıkan diğer oyuncu olarak göze batmaktaydı.

Fenerbahçe'nin Sahaya Yerleşimi

Fenerbahçe moladan sonra topu rakip takım sahasında oyuna sokmaya hazırlandı. Topu oyuna sokma görevi M.Guduric'e(2) verildi. Yüksek postta topa yakın tarafta J.Motley(5) yer alırken, mid post bölgesinde çemberin önünde T.Dorsey(3), boyanın dışında D.Pierre(4) yer aldı. Çemberin altınaysa S.Wilbekin(1) yerleşerek üçgen poziyonunu oluşturarak rakibin hangi oyuncu tarafından son atışın tahmin etmesini zorlaştırdılar.

Son Saniye Oyunları


Fenerbahçe'nin İlk Atağı

4 numara 5 numaranın üzerinde curl cut yaparak top tarafındaki köşeye kat etti. Hemen ardından 5 ve 3 numara sıralı down pick yaparak tepede 1 numaranın pas almasını sağladı.

Fenerbahçe bu atakla topu güvenle oyuna sokarak son 8,5 saniyeyi basketbol sahası içerisinde daha efektif kullanmayı düşündüğünü görmekteyiz.

Son Saniye Oyunları


Fenerbahçe'nin İkinci Atağı

Sıralı down pick yapan 5 zayıf taraftaki alçak posta olası ribaunt pozisyonu için konumlandı. 3 numaraysa zayıf taraftaki köşeye rotasyon yaptı. Savunmanın başarılı olması durumunda olası bir üç sayı atış için hazırlandı.

2 numaraysa topu oyuna soktuktan sonra iverson cut yaparak kanada olası dış şut fırsatı için yerleşti.

Son Saniye Oyunları


Fenerbahçe'nin Final Atağı

1 numara topu aldıktan sonra diğer 4 oyuncunun yerleştiği konumlara bakıldığında, isolation oynanacağı artık net görüldü. 1 numaraya alan yaratıldı ve 1e1 sonunda başarılı bir atış yapması artık an meselesiydi. Bayern Münih savunması için artık topu savunmak çok önemliydi.

Isolation oynamak için yeteri kadar süre vardı. 1 numara savunmasını sağdan geçip boyalı bölgede el üstü atışını gerçekleştirdi. Ancak şut girmeyince maç 81-81 uzatma periyoduna gitti.

Son Saniye Oyunları


Son Saniye Oyunları Nasıl Olmuş İzleyelim


Başarılı son saniye oyunlarında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
spacer

Üçgen Hücum | Pinch Post Serisi

 Üçgen hücum içerisinde sideline triangle oynanırken 2 numaralı pas yani; tepeye atılan pas pinch post serisini başlatır.

Literatürde pinch post serisi; two man play, two man game ya da pinch post olarak geçmektedir. Bugünkü yazımda pinch post serisini açıklamaya çalışacağım.

Üçgen Hücum

Pinch Post Serisi Nedir?

Two man play ya da game olarak bilinen seri basketbol camiasında genelde pinch post serisi olarak adlandırılır. Üçgen hücumda sideline triangle oynarken atılan 4 pastan biri olan tepeye atılan pasla başlayan hücum kombinasyonudur.

Pinch post serisi oynandığında domuz bağı aksiyonun genç basketbolcu adayları tarafından anlaşılması en önemli noktadır. Pinch post serisinde domuz bağı aksiyonu çok sık kullanılmaktadır.

Domuz Bağı Aksiyonu

Domuz bağı aksiyonuyla ilgili ilerde uzunca bir yazıyı ele almayı düşündüğümden dolayı şimdilik domuz bağı aksiyonun ne olduğunu tanımlayacağım.

Tepeden ya da herhangi bir yerden yüksek posta pas gittiğinde, tepedeki oyuncunun yüksek post oyuncusu üzerinde basket cut yaptıktan sonra kuvvetli taraftaki köşeye gitmesi domuz bağı aksiyonudur.

Pinch Post Serisi

Domuz bağı aksiyonuyla birleşen pek çok oyunla birlikte üçgen hücum çeşitlilik kazanır. Şimdi pinch post serisinde oynanabilecek bazı oyunlara göz atalım.

High Post Cut

Bu aksiyonu oynamak için ilk seçenek yüksek posta pas atmak olmalıdır. Tepede yüksek posta pas atan oyuncu domuz bağı aksiyonu yaparken bounce pas almak için kat yapar. Domuz bağı aksiyonu yapılırken zayıf tarafta, kanattaki oyuncu köşe oyuncusuna off screen yapmalıdır. Böylece köşe oyuncusu yüksek postta hand off taktik atağı için konum yaratmış olur.

Pinch Post Serisi

Hand off taktik ataktan bir sonuç çıkmadığı zaman topu alan oyuncu kanada dribling yaparken posttaki oyuncu top tarafına rotasyon yapar. Tepede hand off oynayan oyuncuysa zayıf tarafta kısa köşeye yakın bir yerde konumunu alarak üçgen hücumdaki sideline triangle konumunu oluşturarak yeni bir atak başlatırlar.

Pinch Post Serisi


Topa Screen

Top tepedeki oyuncudayken yüksek posttaki oyuncu kalabalık olamayan tarafta pick and roll taktik atağını oynarlar. Pick and roll oynandığı esnada tektikleyici köşe oyuncusuna down pick yaparak off screen oynamalıdır. Doğacak konumdaki basket fırsatları genç basketbolcu adayının becerilerine bağlı olarak şekillenir.

Pinch Post Serisi


Post Pop Reset

Zayıf taraf başlangıç serisiyle aynı şekilde yapılan bir pinch post serisidir. Bu konumda genç basketbolcu adaylarının sideline triangle konumunu oluşturarak yeniden hücumu başlatmasını sağlar. Bu konum ne zaman oynanır?
  1. Zaman sorunu yoksa,
  2. Diğer tarafta daha becerikli oyuncular olduğunda oynanır.
Post bölgesine yakın olan oyuncu kanada açılarak pas alır. Tepedeki oyuncu blur cut yaparak top tarafındaki köşeyi doldurur. Posttaki oyuncu top tarafına kat ederek post pozisyonunu alır. Zayıf tarafta kalan kanat oyuncusu zayıf taraftaki köşeye down pick yaparak onun tepeye çıkmasını sağlarken, kendisi zayıf tarafta post bölgesine yakın durur. Bundan sonra sideline triangle için atak başlar.

Pinch Post Serisi


Post Pop On - Ball Screen

Bu aksiyonun oynanması için dribling yaparak pozisyon yaratma becerisi olan oyunculara ihtiyaç vardır. Posta yakın olan oyuncu kanada açılıp pas alır. Pas atan oyuncu akabinde ball screen yapar. Zayıf tarafta kalan kanat oyuncusu her zamanki gibi köşe oyuncusuna off screen yapmalıdır.

Pinch Post Serisi


Kanada Dribling

Sideline triangle kurulduğunda köşedeki oyuncu yüksek basketbol IQ yetilerine sahipse bu konumda etkili pinch post serisi oynanır. 

Tepede topu kontrol eden oyuncu kanada dribling yaparak gider. Bunun anlamı yüksek postta olan oyuncunun off screen kullanacağı anlamı çıkmalıdır. Tekitkleyici köşe oyuncusuna down pick yaparken yüksek posttaki oyuncu da ikinci off screen hazırlığı yaparak sıralı perdelemeden köşe oyuncusunun topla buluşmasını sağlar. 

Pinch Post Serisi

Köşe oyuncusunun pası alamadığı durumda basket kattan sonra top tarafındaki köşeyi doldurması istenmelidir. Bu aksiyonda köşe oyuncusunun tercileri neler olmalıdır?
  1. Savunma perdelemeyi alttan geçmesi tercih ederse, şut seçeneği için topsuz perdelemeyi kullanmalıdır.
  2. Savunma arkadan takibi tercih ederse curl cut yapmalıdır.
  3. Tepeden pas alıp şut bulamazsa, kanada dribling yaparak sideline triangle konumu yaratılır.
Pivot oyuncusu top tarafındaki post pozisyonuna geçerken, down pick yapan oyuncu zayıf taraftaki kısa köşeye yakın konumlanır. Yüksek posttaki oyuncuysa tepeye çıkarak pozisyonunu alır. Böylece üçgen hücumda atak yapılacak yeni konumlar aranır.

Pinch Post Aksiyonu

Tepeye pas gittikten sonra, yüksek posta bakılması ana kuraldır. Pas yüksek posta gittiğinde tepedeki oyuncuyla hand off pas oynamak pinch post serisinin bir başka aksiyonudur. Kanat oyuncusunun köşe oyuncuyla off screen oyununda topsuz perdelemeyi yapan oyuncuya bakmak bir alternatif olarak pinch post aksiyonu olarak oynanabilir.

Pinch Post Serisi

Üçgen hücumda iki kişilik oyunlar dediğimiz two man play ya da pinch post serisinin oynanması için birkaç oyunu derledim. Üçgen hücum oynayan genç basketbolcuların basketbol zekası yüksek olduğunda yüzlerce başlangıç söz konusu olabilir.

Genç basketbolcu adayları üçgen hücumdaki becerileri onların basketbol oyunu içerisinde yükselmesine vesile olacaktır.

Üçgen hücumun başka bir yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.



spacer

Son Saniye Oyunları-17

 2023-24 sezonu euroleague basketbolunda 30. turunda gerçekleşen son saniye oyunları bu yazımızın konusu olacak. Valencia ile Bayern Münih'in nefes kesen son saniye oyunlarına bakalım.

Son Saniye Oyunları

Valencia vs Bayern Münih

2023-24 euroleague 30. turunda Valencia ve Bayern Münih karşı karşıya geldi. Müsabaka 70-68 Valencia'nın lehine sonuçlandı. Bayern Münih maçın bitimine 15,8 saniye kala tam sahadan son saniye oyunlarını kurguladı. 

Kanaatimce Bayern Münih planlamadığı bir atışı yaparak basketi kaçırdı. Böylece maçın kaderini belirleyen son top Valencia taraftarlarının yüzünü güldürmüş oldu.

Son Saniye Oyunlarından Önce Bayern Münih'in Görünümü

G 0 N.Weiler-Babb; 2 sayı, 1/2 iki sayılık atış, 0/4 üç sayılık atış, 1 hücum ribaundu, 4 asist, 4 verimlilik. 
G 1 S.Francisco; 12 sayı, 2/3 iki sayılık atış, 2/4 üç sayılık atış, 2/3 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 2 asist, 15 verimlilik.
G C.Edwards; 10 sayı, 4/7 iki sayılık atış, 0/4 üç sayılık atış, 2/2 serbest atış, 7 verimlilik.
P 14 S.Ibaka; 4 sayı, 1/2 iki sayılık atış, 0/1 üç sayılık atış, 2/4 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 1 asist, 3 verimlilik.
F 11 V.Lucic; 7 sayı, 1/2 iki sayılık atış, 0/4 üç sayılık atış, 5/6 serbest atış, 1 asist, 7 verimlilik.

Son saniye oyunlarından önce sahaya çıkan son beşin istatistikleri bu şekildeyken öne çıkan oyuncuların görünümüyse şöyle oldu:

S.Fransisco; 18 verimlilikle takımın lideri konumundaydı.
N.Weiler-Babb; 4 asistle maçın lideri konumundaydı.
C.Edwards; %100 üç sayılık atış ve serbest atış yüzdesiyle öne çıkan oyuncular arasındaydı. 

Bayern Münih'in Sahaya Yerleşimi

Son Saniye Oyunları

Bayern Münih tam sahada dizilimini yaparken, Lucic'i(5) Valencia'ın hücum sahasında köşeye yerleştirdi. Topu oyuna Weiler-Babb(1) oyuna sokarken, Ibaka(5), Francisco(2), Edwards(3) faul çizgisinde arka arkaya dizilerek olası bir baskıya karşı hazırlık yaptılar.

Bayern Münih'in İlk Atağı

Son Saniye Oyunları

5 back pick kullanarak 2 ve 3'ün kanatlara doğru açılarak top almasını sağladı. Topu 2 numaraya güvenle ulaştırıldı. Ardından 1 numara çember altına atak yaparak pası 2 numaradan geri aldı.

Bayern Münih'in İkinci Atağı

Son Saniye Oyunları

1 numara basketbol sahasının driblingle geçti. 3 numara kanattan 2 numaraya off screen yaparak onun topla buluşmasını sağlamaya çalıştı. Kanımca bu Bayern Münih'in ilk planıydı. Ancak 1 numara 2 numaraya pas atamadı.

Bayern Münih'in Final Atağı

Son Saniye Oyunları

1 numara oynayan oyuncu 5 numaranın 4 numaraya down pick kullanmasını değerlendirerek perdelemeden çıkan 4 numaraya pas attı. 4 numara oldukça uygun bir pozisyon bulup şut attı ancak basket olmayınca Valencia evinde Bayern Münih'i mağlup etmeyi başardı.

Son Saniye Oyunlarını İzleyelim


İsabetli son saniye oyunlarında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
spacer

Üçgen Hücum | Sideline Triangle

Basketbol sahasında üçgen oluşturulduktan sonra üçgen hücum oynanmaya başlanır. Basketbol sahasının top tarafında 4 potansiyel pas oluşur. Bu potansiyel paslara "sideline triangle" (N2) adı verilmektedir.

Üçgen Hücum

Sideline Triangle Nedir?

Kanada atılan ilk pasla üçgen formu oluşturulur. Bu pastan sonra sideline triangle dediğimiz form oynanır. Üçgen hücumunda sideline triangle formunu oynamak için mevcut olan 4 pasın her birinde sayısız hücum opsiyonları söz konusudur.

Sideline triangle oynanırken bilinmesi gereken en önemli şey; tetikleyiciye verilen pasla birlikte sonraki hareketlerin tüm genç basketbolcu adayı tarafından belirlenecek olduğudur. 

Dört Temel Pas

Genç basketbolcu adayı üçgen hücumun sideline triangle formunu oynarken temel 4 pasın ne anlama geldiğini bilmeleri önemlidir. Çünkü tetikleyiciye atılan pasın sonrasındaki hareketleri basketbol sahasındaki oyuncular belirlemektedir.

Aşağıdaki şekilde görüldüğü 4 temel pas gösterilmiştir:
  1. Alçak posta pasın atılması,
  2. Tepeye pasın atılması,
  3. Köşeye pasın atılması,
  4. Yüksek posta pasın atılmasıdır.
Sideline Triangle (N2)

Sideline triangle oyununa yön veren temel 4 pası bu yazımda analiz edeceğiz. Şimdi paslarla birlikte sideline triangle nasıl işler bakalım.

Alçak Posta Pasın Atılması

Post Pas: Bu konumdaki ilk pozisyon kanattaki genç basketbolcu adayının post oyuncusuna pas atmak için bakmasıdır. Bu konumu etkili oynamak için tetikçinin dağıtım hattında bulunması çok önemli bir detaydır. Dağıtım hattında doğru konumda bulunan tetikçi topun çevrilmesi gerektiğinde kolay manevra yapabilir.

Sideline Triangle (N2)

Post oyuncusu pas aldığında post up oynayamazsa; köşedeki oyuncu baseline cut yaparak zayıf taraftaki kanadı doldurmalıdır. Tekitleyiciyse; laker cut yaparak zayıf taraftaki oyuncuya off screen yaparak onun yüksek posta çıkmasını sağlar. Perdeleme yapan tetikleyici ardından zayıf taraftaki köşeyi doldurmalıdır. 

Bu hareket serisinin ikisi de zayıf taraftaki savunmayı oyalamaya yarar. Tepedeki oyuncuysa aynı anda dağıtım hattına rotasyon gerçekleştirmelidir. Bu konum tıkanırsa, post oyuncusu topu dağıtım hattına gelen oyuncuya verir. 

Sideline Triangle (N2)

Dağıtım hattında pası alan oyuncu topu terse çevirerek üçgen hücumundaki sideline triangle formunu yeniden başlatırken, post oyuncusu basketbol sahasının diğer tarafına geçer. Yüksek posttaki oyuncu posta yakın bir noktaya açılır. Böylece üçgen hücum tekrar başlamış olur.

Post Split Varyasonu: Pivot oyuncusuna verilen pas opiyonu olarak adlandırılır. Köşe oyuncusunun kat yapması yerine kanat oyuncusuna screen yapmasıdır. Bu durumda kanat oyuncusuyla köşe oyuncusu yukarıdaki oyunu rolleri değişerek oynar.

Sideline Triangle (N2)

Post Pas Çapraz Kat: Post oyuncusun beslendikten sonra köşe oyuncusu pivotun üstünden kanat oyuncusu pivotun altından laker cut yapar. Daha sonra roller pivot pas oyununda olduğu gibi devam edilir.

Sideline Triangle (N2)

Tepeye Screen: Pivot oyuncusu beslendikten sonra tetikleyici tepedeki oyuncuya off screen yaparak post pas seçeneğini devam ettirdiği bir opsiyondur.

Sideline Triangle (N2)

Zone Atak: Pivot oyuncusu beslendikten sonra tetikleyici yüksek posta kat eder. Pas alamazsa zayıf taraftaki oyuncuya off screen yapıp topsuz köşeyi doldurur. Karşıt oyuncu perdelemeyi kullanarak yüksek posta gelir. Tepede bulunan oyuncuysa dağıtım hattında kanattaki pozisyonunu almalıdır. Bu konum oynanırken post oyuncusunun pas opsiyonlarında üçgen hücum gerçekleşmektedir.

Sideline Triangle (N2)

Zone Atak Opsiyonu: Pivot oyuncusunu besleyen genç basketbolcu adayının köşe oyuncusuna down pick yaparak zone atak konumunun oynamasıyla gerçekleşir.

Sideline Triangle (N2)


Tepeye Pasın Atılması

Üçgen hücum oynarken tepeye atılan pasın anlamı; two man play (pinch post serisi) oyununun başlayacağı anlamına gelir. Bu seriyi sonraki yazımda ele alacağım. Bugünkü yazıda sideline triangle oyunları üzerinde durmaktayım.

Köşeye Pasın Atılması

Top köşeye atıldığında yapılması gereken ilk şey posta pas atmak olmalıdır. Bunun amacı posta pasın atıldığı konumları oynamaktır. Posta pasın atılamadığı durumlardaysa aşağıdaki oyunlar oynanabilir.

PnR: Post oyuncusu tetikleyici konumundaki oyuncuya back pick yapar. Tetikleyicideki pedelemeyi kullanarak basket cut yaparak zayıf köşeyi doldurmalıdır. Ardından pivot oyuncusu köşede ball screen yapar PnR oynar.

Sideline Triangle (N2)

Muz Kat: Tetikleyici muz kat yaparak zayıf köşeyi doldurur. Bu esnada pivot oyuncusu yüksek posta çıkar. Karşıt oyuncu muz kat yapan oyuncunun köşeye boş çıkması için off screen kullanarak zayıf taraftaki post noktasında pozisyon alır. PnR başta olmak üzere doğan konumlarda oyuncuların topa yön vermesiyle basket seçenekleri doğar. Örneğin hand off, backdoor, topun terse çevrilmesi gibi.

Sideline Triangle (N2)


Yüksek Posta Pasın Atılması

Yüksek posta atılacak pasların etkili olabilmesi için genç basketbolcu adaylarının oluşacak konumları okuması önemlidir. Genç basketbolcu adayları bu konum için sürekli hazır olmalıdır. Flash yaparak yüksek postta pas alınacak iki durum vardır:
  1. Post oyuncusu önde ya da arkadan savunuluyorsa yüksek postta pas alarak pivota çabuk pas atmak için kullanılır. Bu durumda pivot oyuncusu doğru ayak oyunları teknikleriyle savunmasını bloke etmelidir.
  2. Tepeye deny yapıldığında "blind pig" dediğimiz domuz bağı aksiyonuna fırsat doğar. Tepedeki oyuncuya deny yapıldığında basket cut yaparak köşeyi doldurur. Yüksek postta pas alan oyuncu tepe oyuncu alanı boşalttıktan sonra avantajlıysa 1e1 oynar.
Sideline Triangle (N2)

Yüksek posta pasın atılmasıyla ilgili birkaç konuma örneği şöyle sıralayabilirim:

Down Pick Aksiyonu: Tepeye pas gittikten sonra kanat oyuncusunun köşe oyuncusuna down pick yaparak onun hand off taktik atağını oynamasını sağlar. Hand off taktik atağı oynanırken oyuncular basket fırsatları için topa yön verirler. Yapabilecek bazı tercihler; penetre, topun zayıf kanada çevrilerek yeniden üçgeni başlatmak gibi.

Sideline Triangle (N2)

Give&Go Opsiyonu: Yüksek posta pas atıldıktan sonra tepe oyuncunun basket katına pas verilerek give&go taktik atağının oynanmasıdır. Tepe oyuncusu pas aldığında penetre etmesi, post oyuncusuna pas atması seçeneklerden bazıları olabilir.

Sideline Triangle (N2)

Domuz Bağı Opsiyonu: Yüksek posta pas atılmasıyla domuz bağı opsiyonu kullanılabilir. Domuz bağı denilen "blind pig" hakkında ileride detaylı bir yazıyı ele almayı ümit ediyorum.

Sideline Triangle (N2)

Üçgen hücumu oluşturan sideline triangle (N2) bu şekildedir. Yüzlerce devam yolu olmakla birlikte birkaç örneği sizlerle paylaştım.

Üçgen hücumda genç basketbolcu adayının oyun bilgisi ve becerisiyle topa yön verilerek basket fırsatı bulunmaktadır. Üçgen hücumu akarken her oyun tıkandığında yeniden devam etmesi için top basketbol sahasının tersine döner.

Sonraki üçgen hücum yazısında buluşmak ümidiyle, basketbolla kalın.
spacer

Kadın Basketbolu | Caitlin Clark

 Caitlin Clark 2002 doğumlu kadın basketbolcudur. WNBA takımlarından Indiana Fever tarafından 2024 yılında 1. sırada draft edilmiştir. NCAA division 1'de Iowa Hawkeyes'te oynadı.

Caitlin Clark NCAA'de tüm zamanların en iyi kadın basketbolcusu olarak görülmektedir. Kadın basketbolunun büyük popülerlik kazanmasını sağlayan önemli figürlerden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Caitlin Clark'ın oynadığı maçlar seyirci ve televizyonda izlenme rekorları kırarak kadın basketbolunu dünyada ön plana çıkmasına vesile olmaktadır.

Caitlin Clark

Caitlin Clark'ın Basketbol Yolculuğu

Beş yaşında basketbol oynamaya başladı. O yıllarda kız takımı olmadığı için erkek takımıyla antrenman yaparak erkeklerle özel liglerde basketbol oynadı. 

Basketbol eğitimi alma başlamadan önce softbol, voleybol, futbol, tenis ve golf sporlarıyla ilgilendi. Burada LTAD eğitimin önemi genç basketbolcu adayları tarafından ön plana çıktığını görmekteyiz.

Caitlin Clark, 13 yaşından itibaren basketbol eğitimi almaya başladı. 

West Des Moines'te Dowling Katolik lisesinde 4 yıl basketbol oynadıktan sonra Iowa State Notre Dame ile kolej basketboluna adım attı. NCAA Division 1'de takımıyla 2.lik  başarısı yakaladıktan sonra Indiana Fever tarafından 2024 draftında 1. sırada draft edildi.

Caitlin Clark Nasıl Bir Basketbolcudur?

2002 doğumlu, 1,83 m boyunda oyun kurucu pozisyonunda oynamaktadır. Basketbol otoriteleri onun çok yönlü bir oyuncu olduğunu düşünmektedir. Caitlin Clark her mesafeden yüzdeli basket bulabilen bir basketbolcudur. Zor şutlardaki isabetleri onun izleyenleri kendisine hayran bırakmaktadır.

Caitlin Clark basketbol uzmanları tarafından Stephen Curry'e çok benzetmektedir. Geçiş oyunlarında usta olan Caitlin Clark ayrıca kalabalık konumlarda takım arkadaşlarına iyi paslar atabilmektedir. Kişilik olarak kadın basketbol ustalarından Diana Taurisi'ye çok benzetilmektir. Bu özellikleriyle kadın basketbolunun çok izlenmesine ön ayak olmaktadır.

Caitlin Clark ayrıca; Maya Moore, LeBron James, Kevin Durant ve Pete Maravich'ten esinlenerek oyun tarzını oluşturmuştur.

Caitlin Clark'ın Kadın Basketboluna Etkisi

Kadın basketbolunun bilinirliğinin artmasına "Caitlin Clark Etkisi"  ismi kullanılarak bir simge olarak kadın basketbolunun öne çıkmasında rol oynamıştır. 

Televizyonda 9,9 milyon insana ulaşan bir basketbol maçı oynanmıştır. 56,646 seyirci onu bir NCAA maçında izlemeye gitmiştir. Bu rekorlar erkekler dahil NCAA'de izlenen en çok ikinci maç olmuştur.

Kariyeri

  • 2 kere Yılın AP Oyuncusu (2023, 2024)
  • 2 kere Honda Spor Ödülü (2023, 2024)
  • 2 kere James E. Sullivan Ödülü (2023, 2024)
  • 2 kere John R. Ahşap Ödülü (2023, 2024)
  • 2 kere Naismith Kolejinde Yılın Oyuncusu (2023, 2024)
  • 2 kere USBWA Yılın Ulusal Oyuncusu (2023, 2024)
  • 2 kere Wade Ödülü (2023, 2024)
  • 3 kere Oybirliğiyle All-American birinci takımı ( 2022 – 2024 )
  • 4 kere Birinci Takım All-American – USBWA ( 2021 –2024)
  • 3 kere Birinci Takım All-American - AP (2022–2024)
  • 4 kere WBCA Antrenörlerinin All-American (2021–2024)
  • İkinci takım All-American - AP (2021)
  • 3 kere Nancy Lieberman Ödülü (2022–2024)
  • 3 kere Şafak Staley Ödülü (2021–2023)
  • USBWA Ulusal Yılın Ortak Birinci Sınıfı (2021)
  • WBCA Yılın Ortak Birinci Sınıfı (2021)
  • 4 kere Birinci Takım All- Big Ten (2021–2024)
  • 3 kere Yılın En Büyük On Oyuncusu (2022–2024)
  • Yılın En Büyük On Birinci Sınıfı (2021)
  • 3 kere Big Ten turnuvası MOP ( 2022 – 2024 )
  • 3 kere NCAA sezonu skor lideri (2021, 2022, 2024)
  • 3 kere NCAA sezonu asist lideri (2022–2024)
  • NCAA Division I tüm zamanların skor lideri
  • 3 kere Akademik Tüm Amerika Birinci Takımı (2022–2024)
  • 2 kere Yılın Kadın Basketbol Akademik All-American Ödülü (2023, 2024)
  • Bölüm I Yılın Akademik All-American Ödülü (2023)
  • 22 numara, Iowa Hawkeyes tarafından emekliye ayrıldı
  • McDonald's All-American ( 2020 )
  • Iowa Kadın Basketbol (2020)
  • FIBA 19 Yaş Altı Dünya Kupası MVP'si ( 2021 )

Başarıları

  • FIBA 19 Yaş Altı Dünya Kupası
  • Altın madalya - 2021 Macaristan
  • Altın madalya - 2019 Tayland
  • FIBA 16 Yaş Altı Amerika Şampiyonası
  • Altın madalya - 2017 Arjantin

Caitlin Clark Top 10


Kadın basketbolunun daha ileriye gitmesi ümidiyle basketbolla kalın.

spacer

Üçgen Hücum | Terminolojisi ve Formu

 Üçgen hücumun işleyişine geçmeden önce bu yazıda bazı terminolojiyi ve üçgen hücumun formlarını tanıyalım. Üçgen hücuma giriş yapıldığında formunun anlaşılması için genç basketbolcu adayının terminolojiye hakim olması beklenmektedir.

Üçgen Hücum

Üçgen Hücumunun Terminolojisi

Blind Pig: Önde iki guard formundayken, posta pas atıldığında zayıf taraftaki oyun kurucunun basket kat yapmasıdır.

Backdoor: Zayıf taraftaki forvet kanattan yapılan baskıyı azaltmak için yüksek posta görünür. Oyun kurucunun yüksek postta görünen forvetin arkasından basket kat yapmasıdır.

Pinch Post:  Post oyuncuların iki kişilik tarafta oluşturduğu konumdur.

Guard Squeeze: Kanat oyuncusunun kulvarında  yaptığı perdelemedir.

Line of deployment: Çember ile low post hattında olan pas çizgisidir. Dağıtım hattına verilen isimdir.

Moment of truth: Topu ön sahaya geldiğinde savunmayla karşı karşıya kalınan ilk konumu tarif eder.

Line of truth: Oyun kurucuları savunan iki oyuncunun 1 m yukarısında faul çizgisine paralel çekilen hayali çizgidir.

Space Awereness or Consciouness: Her oyuncunun birbirinden 4-6 m uzaklıkta oynamasını ifade eder.

Flow: Şut atılıncaya kadar geçen zaman zarfındaki hücumun hareketidir.

Long Pass: Transation’ı başlatmak için yapılan pastır.

First Pass: Hücumu başlatmak için yapılan ilk pastır.

Second Pass: Hücumun içindeki katları tetikleyen pastır.

Third Pass: Topu terse çeviren pastır.

Playing without the ball: Oyuncular 4-6 m aralığını korurken her birinin nasıl oynandığını öğrenmesidir.

Dribble Weave: Genç basketbolcu adayının takım arkadaşıyla  hand off  pas yaptığı manevradır.

Intersect (interchange): İki hücum oyuncusunun cross cut yaparak dikkat dağıtmak için topa doğru bir yönelmek  ve ya savunmayı switch yapmaya zorlamasıdır.

Switch Cut:  Herhangi bir cut içinde savunmanın perdelerde switch yapmasıdır.

Diagonal: Tersteki oyun kurucunun köşeden yaptığı kattır.

Bull’s Head: Bulls Head logosuyla basketbol sahasında işaretlenmiş Bulls’un logosunun olduğu yerler, kanattaki oyuncular hücuma geldiğinde pozisyonlarını aldıkları yer.

Lane Runners: Hücumda transation’ı hızlandırmak için sağ ve sol şeritte bulunan oyunculardır.

Weakside: Hücum sahasının zayıf tarafındaki iki adamdır.

Strongside: Hücum sahasının kuvvetli taraftaki üç oyuncudur.

Lag Principle: Hücum sahasına geçildiğinde toplu oyun kurucunun diğer oyun kurucuya pas verilmesi istendiğinde topun karşısındaki oyun kurucunun geri çekilerek topu almasıdır.

Speed Cut: Belirlenen bir noktaya hızlı cut yapılmasıdır.

Timing Cut: Boş kalmak için hız değişimi kullanılan kattır. Bir takım arkadaşıyla kesişimin olmamasına dikkat edilir.

Bump Down: Guard kanada dribling yaparken kanadın köşeye gitmesidir.


Üçgen hücum rakip sahasına geçip pozisyon aldıktan sonra hücum yapısının şekli temelde ikiye ayrılır. Basketbol sahasının bir tarafında iki kişilik oyunların oynanması ve basketbol sahasının diğer tarafında üçgen kurarak atakların yapılmasıdır. Bu yazıda üçgenin nasıl kurulacağını konuşacağız.

Üçgen hücum sistemini konuşurken temel formlar şu şekilde olmaktadır.
  1. Üçgen oluşturma
  2. İki kişilik oyun formu; zayıf taraftaki tetikçi, zayıf taraftaki oyuncu
  3. Üçgeni oynama formu; köşe, tetikçi, post oyuncusu

Üçgenin Oluşturulması

Savunmanın konumuna ve hücum planına bağlı olarak üçgenin başladığı bazı yollar vardır. Üçgen oluşturmak için yapılan ilk hamle pastır. Pas yapıldıktan sonra üçgen oluşturulur.

Üçgen hücum içerisindeki üçgen konumunu oluşturmaya başlangıç (N1) adı verilmektedir. Şimdi üçgenin kurulmasındaki bazı başlangıçlara göz atalım.

Kuvvetli Tarafın Hareketleriyle Kurulan Üçgenler

İç taraf katı (Blur cut): Üçgenin en çok oluşturulduğu biçimdir. Oyun kurucu kanada pası attıktan sonra pivotla kanat oyuncusunun arasından geçerek top tarafındaki köşeye yerleşmesidir.

Pası atan oyuncu köşeye yerleşirken, zayıf taraftaki oyun kurucu tepeye gelir. Diğer oyuncularsa pozisyonlarını korurlar.

Üçgen Hücum

Dış taraf katı (Slice cut): Kanada pas atan oyun kurucu pas attığı oyuncunun arkasından geçerek top tarafındaki köşeye yerleşir. Bir önceki konumda olduğu gibi zayıf taraftaki guard tepeye gelirken, diğer oyuncular konumunu korur.

Üçgen Hücum

UCLA Cut: Oyun kurucu kanada pas attıktan sonra dirsekten pivot oyuncusunun back pick'ini kullanarak çembere kat ettikten sonra top tarafındaki köşeye yerleşir. Pivot back pick'ten sonra tekrar posttaki konumunu alır. Zayıf taraftaki guard tepeye gelir. Diğer oyuncularsa konumunu korur.

Üçgen Hücum

Noktaya dribling: Oyun kurucu kanat oyuncusuna doğru dribling yaptığında kanat oyuncusunun top tarafındaki köşeye yerleşmesidir. Zayıf taraftaki oyun kurucu tepeye gelirken, diğer oyuncular konumunu korur.

Noktaya dribling başlangıcında ara katlar yaparak oyuncuların konumlarını değiştirmeleri savunmanın dengesini bozmak için kullanılabilir. Ancak temel yapı öğrenildikten sonra bu karmaşanın çalışılmasını öneririm.

Top tarafındaki tüm katlarda tepeye gelen oyuncu savunma dengesini bozmak için zayıf tarafta 2ye2 pozisyonunu oynayabilir.

Üçgen Hücum

Post pop başlangıcı: Oyun kurucu kanada pas attıktan sonra posttaki oyuncu top tarafındaki köşeyi doldururken pas atan oyun kurucuysa postta pozisyon alır. Zayıf taraftaki oyun kurucu tepeye gelirken, diğer oyuncular pozisyonlarını korur.

Bu başlangıç dışarda etkili oynayabilecek post oyuncusu olduğunda çok iş görür. Eğer ters eşleşmeler olursa postun savunmacısını dışarı çekmek için üçgen hücumunda kullanılan bir başlangıçtır.

Üçgen Hücum

Post screen başlangıcı: Oyun kurucu kanada pas attıktan sonra slice cut yaparken top tarafındaki pivotun zayıf taraftaki posta off screen yapmasıdır. İçerdeki oyuncular perdeyle yer değiştirirken, zayıf taraftaki guard tepeye gelmelidir.

Bu başlangıcın en güçlü yanı içeriye atılacak çabuk paslarla yakın mesafe basketlerin bulunmasını sağlamaktır.

Üçgen Hücum

Zayıf Tarafın Hareketleriyle Kurulan Üçgenler

Zayıf taraf başlangıcı: Eğer toplu olan oyun kurucu kanada geçmek istiyorsa zayıf taraf başlangıcı savunmayı şaşırtmak için çok güzel temel başlangıçlardan biridir.

Toplu guard oyuncusu diğer oyun kurucuya pas verdiğinde, posta yakın oyuncu kanada yükselir. Kanada yükselen oyuncuya pas verildikten sonra pas atan oyuncu blur cut yaparak köşeyi doldurur. Pivot oyuncusu top tarafında post bölgesinde pozisyonunu alır. Ters taraftaki kanat oyuncusu zayıf taraftaki post bölgesine yakın bir yerde konumlanır. İlk pası atan oyun kurucu tepeye gider.

Üçgen Hücum

Zayıf taraftaki oyun kurucu başlangıcı: Toplu oyun kurucu kanada pası attığında, zayıf taraftaki oyun kurucunun top tarafındaki köşeyi çabuk doldurur. Diğer oyuncular konumlarını korurlar.

Üçgen Hücum

Zayıf taraftaki forvetin başlangıcı: Toplu olan oyun kurucu kanada pas attığında zayıf tarafta post bölgesine yakın olan oyuncunun top tarafındaki köşeyi doldurmasıdır. Forvet köşeye kat ettiğinde, zayıf taraftaki oyun kurucu forvetin yerini doldurmalıdır. Diğer oyuncular konumlarını korur.

Üçgen Hücum

Üçgen hücumunu oynamaya başlamadan önce üçgen kurulur. Üçgenin kurulmasında sınırsız sayıda seçenek vardır. Bu yazıda en çok kullanılan seçeneklerden örnekler sundum. 

Üçgen hücum oynamak isteyen takımlar oyuncuların özelliklerine göre başlangıçlarını belirlemelidir. Yukarıdaki başlangıçlardan 2-3 tanesinin seçilmesi oyuncuların pozisyonlara yerleştirilerek başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Üçgen hücum oynanırken çok fazla olmamakla beraber oyuncuların doğaçlama başlangıçlar yapmasına izin verilmesi genç basketbolcu adayının gelişimi açısından değerlidir.

Başka bir üçgen hücum yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.
spacer