Üçgen Hücum | Pas ve Spacing

Üçgen hücumunu oynamak için giriş yapan bir genç basketbolcu adayı pas ve spacing konusunda usta olması ön şartlar arasında yer alır. Spacing ve pas konusunda ustalaşmayan oyuncuların üçgen hücumunu başarıyla yerine getirmesi söz konusu olmaz.

Üçgen Hücum

Pas ve Spacing

Üçgen hücmunu oynamak isteyen genç basketbolcu adayının pas ve spacing becerilerinin mükemmel olması gerekir. Pas kalitesi düştüğünde ve saha paylaşımındaki eksiklikler üçgen hücumunun işlediği esnada başarısız pek çok sonuçlara neden olabilir.

Üçgen hücumunu oynayan genç basketbolcu adayı sistemi özümsemek zorundadır. Oyuncuların üçgen hücumunun felsefesini bilmesi oyunun gelişimi için önemli bir detay oluşturmaktadır. Böylece koç ile oyuncular arasında iletişim güçlü hale gelir.

Pas

Pas, üçgen hücumunu oluşturan tellerden biridir. Bu nedenle üçgen hücumundaki ilkelerin başarılı olabilmesi için genç basketbolcu adayının pas tekniklerinde ustalaşması gerekir. Üçgen hücumunda pasın ne kadar önemli olduğu şöyle vurgulanabilir:
  1. Pasör savunmayla arasındaki mesafeye dikkat etmelidir. Savunma topa baskı yaparsa hemen pas atmalıdır. Savunma topun gerisinde duracak olursa pasör defansın ne yaptığını anlamaya çalışmalıdır.
  2. Pasör, pas kanalı ve pas atacak oyuncuyu görmelidir. Fake attıktan sonra pas atacağı oyuncuyu belli etmeden pasını atmalıdır.
  3. Top kontrolü ve pas dışındaki tüm gereksiz hareketlerden kaçınarak mümkün olduğunca çabuk paslaşma yapılmalıdır.
  4. Boştaki oyuncu pası aldığında en fazla 3 saniye içerisinde karar vermelidir. Bu yaklaşım savunmanın pas kanallarını kapatmasını ve baskete atma fırsatlarını engellemesini ortadan kaldırır.
  5. Pasör, hem kendi savunmasını hem de pas atacak arkadaşının savunmasına bakmalıdır. Böylece ne tür pas atacağına karar verebilir.
Pas alacak olan genç basketbolcu adayı doğal olarak savunmasından uzak bir noktayı göstererek topu istemelidir. Üçgen hücumunda pas istenebilecek yerlerin öğrenilmesi sezgilerin gelişmesi için değerlidir. Bu nedenlerden dolayı üçgen hücumunu oynayacak genç basketbolcu adaylarının pas tekniklerinde ustalaşması çok önemlidir.

Spacing

Üçgen hücum oynanırken genç basketbolcu adayları aralarında 4-6 m mesafe olmasına dikkat etmelidir. Bu mesafede toplu oyuncu oyuna yön verecek fırsatları yakalayabilir. 4-6 m mesafenin kurulması savunmanın ikili sıkıştırma gibi defensif taktikleri yapmasını zorlaştırmaktadır.

Genç basketbolcu adayının bu bağlamda basketbol sahasında üçgen konumlarını sürekli oluşturmaları gerekmektedir. Üçgen basketbol sahasının her iki tarafında kurulabilir. Her üçgen kurulumunda oyuncuların rolleri de değişir. Noktalar doldurulup saha paylaşımı yapıldıktan sonra üçgen hücum savunmanın konumuna göre işlemeye başlar.

Üçgen hücumunun yapısı içerisinde basketbol sahasında 5 tane ana nokta vardır. Ara noktalar oyunun gelişiminde yardımcı rolleri oynar. Aşağıdaki şekilde basketbol sahasındaki üçgen hücumunun ana noktalarını görmektesiniz.

Üçgen Hücum

Ana noktaların yerleri ve buradaki sorumlulukları kısaca açıklayacak olursam;

Corner

Basketbol sahasının köşeleridir. Üçgen hücum oynanırken burada genelde oyun kurucular yer alır. Köşede bulunacak genç basketbolcu adayının iyi şut atması beklenir. Özellikle dribling yapmadan şut becerileri iyi olan oyuncuların yer alması gerekir.

Trigger

Üçgen hücumunun girişlerini başlatan, genelde kanatlarda yer alan oyuncunun bulunduğu noktadır. Üçgen hücumunun ilk pozisyonunda buradaki oyuncular topla buluşur. Basketbol oyununa yön verebilecek iyi oyun zekası gerektiren oyuncular bu noktada çok etkili olmaktadır.

Low Post

Alçak posta yerleşen ve çemberle trigger noktasında bulunan oyuncunun oluşturduğu düz hattın üzerinde durmalıdır. Yüksek posttaki oyuncuların yukarıdan ve aşağıdan kat etmelerini izin vermelidir. Postta oynayan genç basketbolcu adayı iyi bir pasörse üçgen hücum çok güçlü bir hal alır. Dolayısıyla üçgen hücumunda post oyuncusunun iyi bir pasör olması beklenmektedir.

Trail

Üçgen hücum başladığında tepedeki noktada bulunan oyuncunun bulunduğu noktaya verilen isimdir. Bu noktada bulunacak oyuncunun köşedeki oyuncuyla hemen hemen aynı özelliklere sahip olmalıdır. Dışardan şut atabilmeli, etkili katlar yapmalı ve dribling yapmadan şut atabilme özelliğine sahip olması beklenir.

Opposite

Topun karşısında alçak posttan 1-2 adım uzakta bulunan noktadır. İçerde oynayan pivota çok benzemekle birlikte tüm pozisyonlarda basketbol oynaması beklenmektedir. Dribling yapabilmeli, dışardan şut atabilmeli ve iyi pasör olmalıdır.

Bu yazıda üçgen hücumunda pas ve saha paylaşımıyla basketbol sahasındaki ana noktalarda bulunan oyuncuların özelliklerinden söz ettik. Üçgen hücumuna uygun oyuncular seçildikten sonra yavaş yavaş sistem oluşturulmaya başlanır.

Üçgen hücumunun sonraki yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
spacer

Üçgen Hücum | İlkeleri, Avantajları ve Zayıflıkları

 Bir önceki yazıda üçgen hücumunun tanımından ve yapısından söz ettim. Bu yazıdaysa üçgen hücumunun ilkelerinden söz etmek istiyorum.

Üçgen Hücum | İlkeleri

Üçgen Hücumunun İlkeleri, Avantajları ve Zayıflıkları

Üçgen hücum basketbol zekasının güçlü olmasını gerektiren bir yapıya sahiptir. Sadece toplu oyuncular değil topsuz oyuncuların da basketbol oyununa yön verecek kararları almasını gerektirir. 

Üçgen hücumuna yarı saha hücum sistemi olarak bakıldığında günümüzdeki en etkili set hücumlarını bağrında beslemektedir. Peki üçgen hücumu hangi ilkelere dayanır? Avantajları ve zayıflıkları nelerdir? Şimdi bu sorulara yanıt arayalım.

Üçgen Hücumunun İlkeleri

  1. Penetre: Üçgen hücumunda penetre etmek çok önemlidir. Penetreyi geliştiremenin en etkili yöntemiyse fastbreak atmaktan geçmektedir. Genç basketbolcu adayı basketbolunu geliştirmek istiyorsa bu bağlamda açık alanlarda mutlaka basketbolu etkili oynamayı öğrenmelidir. Açık alanlarda basketbol oynamaya en güzel örnek fastbreak'tir.
  2. Spacing: Alan paylaşımı savunmanın işini zorlaştırmak için şarttır. İdeal saha paylaşımında savunmaların ikili sıkıştırma, tuzak gibi silahları işlevsiz bırakılabilir. Üçgen hücumunda saha paylaşımı yaparken, her oyuncunun aralarında 4-6 m mesafe olmasına dikkat edilmelidir.
  3. Top ve oyuncunun hareketi: Top ve oyuncuların her hareketi bir amaç için yapmaları gereklidir.
  4. Topa sahip oyuncunun seçenekleri: Topsuz dört oyuncuya pas atabilecek becerilere sahip olmalıdır. Bununla birlikte topsuz oyuncuların basketbol oyununun içerisinde kalmasını sağlar.
  5. Hücum ribaundu ve savunma dengesi: Üçgen hücumunda kuvvetli hücum ribaundu pozisyonunun alınması önemlidir. Bunun nedeni şöyle açıklanmaktadır: Rakip savunmasının dengesini bozmak ve fastbreak ataklarını önlemek için yapılır.
  6. Noktaların doldurulması: Saha paylaşımının dengesini sağlayan noktaların oyuncular tarafından doldurulması ve noktalar arasındaki değişikliklerin yapılması etkili hücumu oluşturan ilkelerden bir tanesidir.
  7. Bireysel gelişim: Üçgen hücumunda en etkili oyunculardan yararlanır. Fakat oyuncuların bireysel gelişimlerinin süreklilik kazanması önemlidir. Bireysel beceriler ne kadar gelişirse en iyi oyunculardan maksimum verim o kadar alınmaktadır.

Üçgen Hücumunun Avantajları

  1. Pozisyonsuz hücumu içerir: Üçgen hücumunda pozisyonlar değişebilir. Tipik olarak alçak post doldurulurken diğer oyuncular rotasyona girer. Böylece üçgen hücumunda oyuncular çok yönlü bir konsept kazanırlar.
  2. Süreklilik: Basket bulunana kadar üçgen hücumunda bir süreklilik söz konusudur. Set oyunların aksine önceden belirlenmiş bir bitiş anı yoktur.
  3. Basketbol IQ gelişimini içerir: Oyuncular hücum esnasında savunmayı okur. Sahada yer alan oyunculara göre karar verilir. Bu durum basketbol iq gelişimini sağlar.
  4. Oyuncuları kapsar: Üçgen hücumu aynı oyuncuların sürekli olarak pozisyonları domine etmesine izin vermez. Tüm oyunculara basketbol oynama ve karar verme hakkı sunar.

Üçgen Hücumunun Zayılıkları

  1. IQ'su yüksek olan oyuncular ister: Basketbol iq'su düşük olan oyuncular üçgen hücumunu oynamakta yetersiz kalırlar. Üçgen hücumu basketbol zekası güçlü olan oyuncularla oynanabilir.
  2. Oyuncular oyunları ezberlemelidir: Üçgen hücumu pek çok girişle başlar ve devam yolları vardır. Oyuncuların dizideki kalıpları ezbere bilmeleri önemlidir. Böylece karar mekanizmaları gelişecektir.
  3. Yüksek düzeyde temel teknik gerektirir: Üçgen hücumu oyuncuların bireysel teknik gelişimlerinin üst düzeyde olmasını ister. Eğer fundamental becerileri eksik olan oyuncular varsa, üçgen hücumunda çok başarılı olamazlar.
  4. Kontrol oyuncularda olur: Üçgen hücumunda savunmanın durumuna göre oyuncular karar verdiklerinden dolayı kontrol oyuncularda olur. Oyuncular oyuna yöne vererek basketbol oyununun akışını belirler.
Üçgen hücumu genel olarak yukarıdaki ilkeler dayanır. Bu ilkeler çerçevesinde avantajları ve güçlü yanları yukarıdaki gibi şekillenmiştir. Günümüz basketbolunda en etkili yarı saha hücumu olarak yerini korumaktadır.

Teknik becerileri yüksek olan genç basketbolcu adayları üçgen hücumunu oynayabilir. Küçük yaş gruplarının üçgen hücumunu tercih etmesini önermemekteyim.

Sonraki üçgen hücumu yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
spacer

Üçgen Hücum | Tanımı ve Yapısı

 Üçgen hücum give&go takik atağını kullanan bir sistemdir. Triple post offense ya da triangle ofense olarak bilinilir. Üçgen hücum, oyuncuların savunmayı okuma becerisine dayanır. Bir bütün olarak takımın güçlü yönlerinden yararlanmayı hedefler. 

Üçgen Hücum

Üçgen Hücum Nedir?

Üçgen hücum 1940’ların sonunda Kaliforniya Üniversitenin koçu Sam Barry tarafından ortaya atılmıştır. Tex Winter tarafından geliştirilen üçgen hücum 1980’lerden 2000’lere kadar çok büyük etki yarattı.

Üçgen hücumda saha boydan ikiye ayrılır. Bir tarafta üç oyuncunun bulunduğu sideline triangle oynanırken diğer taraftan two man play ya da pinch post denen oyunlar oynanır.

Üçgen hücum çok zor bir basketbol sistemi olarak öne çıkar. Oyuncuların disiplinli olması ve düşüncelerini takıma yansıtması son derece önemlidir. Bu nedenle basketbolcular görevlerini eksiksiz yerine getirmelidir. Üçgen hücumun başarılı olabilmesi için oyuncuların mükemmel düzeyde teknik becerilerle donanımlı olması şarttır.

Üçgen Hücum Seçilirken Nelere Dikkat Edilir?

Üçgen hücumu seçerken aşağıdaki kriterlerin mutlak yerine getirilmesi gerekmektedir. Sadece üçgen hücum değil, herhangi bir set oluşturulurken bile bu düşünceler değerlendirilmelidir.
  1. Koçun öğretmek istediği hücum temellerini içeriyor mu?
  2. Üçgen hücum oyuncular için uygun mu?
  3. Farklı savunmalara karşı kullanılacak kadar uygun mu?
  4. Oyuncular üçgen hücumunu anlıyor mu?
  5. Oyuncular üçgen hücumunu benimsiyor mu?
  6. Üçgen hücum iyi takımlara karşı istenilen sonuçları veriyor mu?
Bu sorulara verilecek yanıtlar ışığında bir yol haritası çıkarılarak set hücumları pekala seçilebilir.

Üçgen Hücumunda Yardımcı Noktalar Nelerdir?

  1. Postta oynayacak üç farklı oyuncuya sahip olun.
  2. Post oynayacak oyunculardan en az birinin kanatlarda rahat basketbol oynayabilmesine dikkat edin.
  3. Oyuncuların delici özelliğine sahip olmasına dikkat edin. 
  4. Dip çizgiden yapılan penetrelerden sonra şut atabilecek oyuncular olmalıdır.
  5. Transation oyun düzeni üçgen hücumla bağlantılı olmalıdır.
  6. Dış şutu olan oyunculara sahip olunmalıdır.
  7. Pas becerisi yüksek olan oyuncular olmalıdır.
  8. Cut yapan oyuncular hızlarını ayarlayabilmelidir.
  9. Hücum ribaundunda güçlü oyuncular olmalıdır.
  10. Çembere penetresi güçlü olan oyuncular yoksa sistem işlemez.
  11. Give&go taktiksel atağındaki basketbolcuların verdiği kararlar sistemin temelini oluşturur.

Üçgen Hücumunun İpuçları

  1. Top kontrolü sağlandığı andan itibaren üçgen hücum başlar.
  2. İlk pasın boş adama verilmesiyle cut yapılır.
  3. Hücum oyuncusu savunmayı okuyarak reaksiyonu belirler.
  4. Hücum oyuncuları arasında 4-6 m mesafe ayarlanarak topsuz oyunlar oynanır.
  5. Zamanlama, yön değişikliği, hız vb beceriler oyuncular için çok önemlidir.
  6. Oyuncular driblingi kontrol altına alarak uygun bir hızda oynamayı öğrenmelidir.
  7. Üçgen hücumunda 3 pas vardır; başlangıç pası ilk pastır. Hareketi tetikleyen ikinci pas ve topa yön veren üçüncü pastır.
  8. Oyuncuların çok iyi ayak oyunlarına sahip olması gerekmektedir.

Üçgen hücumunun temel yapısını bu şekilde özetlemek mümkündür. Genç basketbolcu adaylarının üçgen hücumunu oynayabilmesi için temel teknik becerilerinin mükemmel düzeyde olması gereklidir. Aksi durumda üçgen hücum işlevsiz kalır.

Üçgen hücumuyla ilgili sonraki yazılarda görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.

spacer

Son Saniye Oyunları-14

Euroleague 2023-24 sezonun 24. turunda Bayern Münih ile Baskonia karşılaşmasında yine başarısız bir son saniye oyunu izledik. Baskonia son saniye oyunlarını nasıl oynamış bu yazıda analiz edeceğim.

Son Saniye Oyunları

Son Saniye Oyunlarında Kısır Sezon

Euroleague 2023-24 sezonunun 24. turuyla birlikte 18 tane son saniye oyunları gerçekleşti. Bunlardan sadece 1 tanesinde basket oldu. Son saniye oyunları ATO oyunu olarak oynandığında basketbola büyük bir heyecan ve keyif katmaktadır.

Hele hele ev sahibi takım son saniye oyunlarında basket attığında o salondaki basketbol keyfi iliklere kadar hissedilmektedir. Deplasman takımının attığı son saniye oyunlarındaki basketlerdeyse salonda neredeyse ölüm sessizliği oluşmaktadır. Bu durumlar basketbol oyununa ilgiyi arttıran pozisyonlar olarak kayda geçmektedir.

Bu yazıda deplasman takımı Baskonia'nın oynadığı son saniye oyunlarında başarısız şut olmasıyla ev sahibi Bayern Münih'in seyircileri keyifle evlerine gittiler. Şimdi oyuna bakabiliriz.

Baskonia'da Son Saniye Oyunlarının Öncesi Durumu

Maçın normal süresi uzatmaya gitti. Uzatmanın bitimine 6,8 saniye kala 112-109 Bayern Münih öndeydi. Baskonia topu kendi pota altında oyuna sokmak zorundaydı.

Mola hakkı olmayan Baskonia son saniye oyunlarını bu şekilde planlamak zorunda kaldı. Bayern Münih oyuncu değişikliği yaptığı kısa süre içerisinde, Baskonia son saniye oyunlarını planladı. Bir mola alınmadı belki ama plan yapacak kadar zaman kazanıldı.

Neticede Baskonia, son saniye oyunlarını oynamak için aşağıdaki istatistiklere sahip oyuncularla oyuna geri döndü. Sahada 3 forvet ve 2 guard oyuncuyla üç sayılık atış bularak 2. uzatmaya maçı götürmeyi planladı.

F 11 D.Diez; 1 sayı, 0/2 üç sayılık atış, 1/2 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 1 asist, 6 verimlilik
F 2 S.Raiste; -4 verimlilik
G 10 C.Miller-Mcintyre; 20 sayı, 2/7 iki sayılık atış, 4/4 üç sayılık atış, 4/5 serbest atış, 2 hücum ribaundu, 15 asist, 39 verimlilik
F 9 V.Marinkovic; 16 sayı, 2/2 iki sayılık atış, 4/8 üç sayılık atış, 3 asist, 17 verimlilik
G 25 J.Theodore; 10 sayı, 4/6 iki sayılık, 0/1 üç sayılık atış, 2/2 serbest atış, 1 asist, 5 verimlilik 

İstatistiki verilere bakıldığında Baskonia'ın durumu kötü görünüyordu. Sahadaki oyunculardan C.Miller-Mcintyre'den başka topun kullanacağı oyuncu yok denebilir. Bu konum savunmadaki Bayern Münih'in avantajı olmaktaydı. Bakalım Baskonia konumu nasıl oynamış?

Baskonia'nın Sahaya Yerleşim Düzeni

Son Saniye Oyunları

Saha yerleşimine bakıldığında 1 numaranın (C.Miller-Mcintyre) top alması sağlananrak coast to coast sonunda 3 sayılık atış atılması akla en yatkın tercih görünmektedir.

İlk Atak Konumu

Son Saniye Oyunları

Bayern Münih topu savunmak için tam saha adam adama savunmayı tercih etti. 1 ve 2 parelel yerleşerek kat prensibiyle topun oyuna sokulmasını sağladılar. Beklenen olmadı 1 yerine 2 numara topu aldı. Yine de topun 2 numaraya verilmesiyle son saniye oyunlarından basket çıkarılma fikri hala devam ediyor olabilir.

Belki screen, hand off ya da basit bir pasla 1 numaraya pasın verilmesi için yeterince zaman var. 6,8 saniye euoraleague basketbolu için yeterince fazla bir zamandır.

Topun Karşı Sahaya Taşınması

Son Saniye Oyunları


Top 2 numara tarafından karşıya taşınırken 1 numara ellerini de havaya kaldırarak top istemekteydi. Topu oyuna sokan 3 numaraysa trailer olarak geriden geliyordu. İstatistiki veriler 1 numaranın şut atması yönünde fikir oluşturmasına rağmen Baskonia acaba farklı bir yol mu izleyecek? Şimdi yanıtına bakalım.

Atışın Gerçekleşmesi

Son Saniye Oyunları

Baskonia istatistiki verilerin dışında farklı bir atak yaptı. 1 numara top tarafındaki 4 numarayla DHO oynadı. 4 numaranın şutu basket olmadı. Bayern Münih savunma ribaundunu alınca Baskonia deplasmanda oynadığı basketbol maçını uzatmada kaybetti.

Belki mola alınabilseydi ve yine top tam sahadan getirilseydi 1 numaranın şut atması sağlanabilirdi. Bu kısa süre içerisinde oyuncu değişikliği de Baskonia'nın son saniye oyunlarında basket atmasını sağlardı. Ancak oynanan son saniye oyunları bu şekilde başarısızlıkla sonuçlandı.

Baskonia'nın Son Saniye Oyunlarını İzleyelim


İsabetli son saniye oyunlarında görüşmek ümidiyle basketbolla kalmanızı dilerim.
spacer

Son Saniye Oyunları-13

 Bu yazıdaki son saniye oyunları euroleague tarihinin unutulmaz 4 uzatmalı maçı olacak. Mola dönüşünde birinci ve üçüncü uzatmalarda maçı kazanma fırsatı yakalayan her iki takımın son saniye oyunlarını inceleyeceğiz.

2023-24 sezonunun 19. turunda İspanya'da Real Madrid ile Anadrolu Efes karşılaştı. Son iki şampiyonun karşılaştığı bu müsabaka 4 uzatmada sonuçlandı. Euroleague tarihinin dört uzatmalı tek maçında 1. uzatmada Real Madrid, 3. uzatmada Anadolu Efes mola dönüşünde son saniye oyunlarından çıkan sonuçlara bakalım.

Son Saniye Oyunları

Aynı Maçta Son Şampiyonların Son Saniye Oyunları

Dört uzatmada sonuçlanan Real Madrid ile Anadolu Efes maçında 1. uzatmada Real Madrid, 3. uzatmada Anadolu Efes son saniye oyunlarını oynamak için moladan döndü fakat her iki son saniye oyununda da basket izleyemedik. Tarihi maç euroleague rekorlarına da sahne oldu. 

Rekorlara Sahne Olan Maç

  1. Euroleague tarihinde bir takımda  3 oyuncunun 25 sayıdan fazla sayı attığı ilk maç oldu.
  2. Musa 40, Hezonja 31 sayı atarak kariyer rekoru kırdı.
  3. Bir takımda euroleague tarihinde ilk kez 4 oyuncu 25 verimlilik üzerinde oynadı.
  4. Musa bir maçta 40 sayı atarak kulüp rekoru kırdı.
  5. Larkin (53dk 11 sn) ve Pleiss (52 dk 56 sn) bir maçta 50 dakikadan fazla oynayan iki oyuncu oldu. S.Larkin bir maçta en fazla süreyi alan oyuncu oldu.
  6. Anadolu Efes 56 hücum ribaunduyla kulüp tarihinin ribaunt rekorunu kırdı.
Bu müthiş maçın içerisinde iki kere son saniye oyunları gerçekleşti. Önce Real Madrid'in, sonra Anadolu Efes'in son saniye oyunlarını şimdi analiz edelim.

Real Madrid'in Son Saniye Oyunları

Real Madrid son saniye oyunlarından önce aşağıdaki beşle basketbol sahasında yerini aldı. Oyuncuların istatistikleri şöyleydi:

G 23 S.Llull; 0/3 iki sayılık atış, 0/1 serbest atış, -4 verimlilik
G 7 F.Campazzo; 25 sayı, 5/9 iki sayılık atış, 2/7 üç sayılık atış, 9/11 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 11 asist, 30 verimlilik
P 22 W.Tavares; 20 sayı, 8/10 iki sayılık atış, 4/6 serbest atış, 4 hücum ribaundu, 1 asist, 30 verimlilik
F 11 M.Hezonja; 31 sayı, 3/7 iki sayılık atış, 7/17 üç sayılık atış, 4/4 serbest atış, 26 verimlilik
F 31 D.Musa; 40 sayı, 13/15 iki sayılık atış, 2/5 üç sayılık atış, 8/11 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 8 asist, 45 verimlilik

1. uzatmanın son 8,3 saniyesinde skor 91-91 berabereyken Real Madrid moladan dönerek aşağıdaki konumu aldı.

Son Saniye Oyunları

Topu oyuna S.Llull sokmaya hazırlanırken Tavares ve Campazzo yüksek postta yerleştiler. Musa zayıf taraftaki köşede yer alırken, Hezonja tepede beklemekteydi.

Son Saniye Oyunları

3 numara topsuz oyuncu olarak 5 ve 2 numarayla horns kalıbını oynarak topsuz taraftaki kanada hareket ederken. Aynı anda zayıf köşedeki 4 numara kanada yükseldi. Skip pas atılarak 3 sayılık atış söz konusu olabilirdi. Ama Real Madrid'in planı bu değildi.

Son Saniye Oyunları

5 numara 2 numaraya off screen yaparak 2'nin top tarafındaki kanada gitmesini sağladı. Bu esnada karar çizgisi adımıyla tepeden pas aldı. Ardından 1 numara touch up ile topu aldı. Bu konumda 8,3 saniye kaldığı için Real Madrid'in 1 numarayla isolation oynayacağı izlemini vermiş oldu.

Son Saniye Oyunları

1 numara sağa dribling yapıp soldan penetre etti. Tepe pick&roll atağında olduğu gibi 5 numara penetreciyle aynı anda çembere atak yaptı. Gelen yardımın ardından 1 numara 3 numaraya baş üstü pas attı. 3 numaranın şutu isabetli olmadı. Çembere ribaunt almak için atak yapmış olan 5 numara ve içerdeki 1 numara hücum ribaundunu alamayınca maç 2. uzatmaya taşınmış oldu.

Birinci Uzatmadaki Son Saniye Oyunlarını İzleyelim


Anadolu Efes'in Son Saniye Oyunları

Üçüncü uzatmada Anadolu Efes son saniye oyunları için basketbol sahasına döndü. Son saniye oyunlarını oynayacak son beşin istatistiki verileriyse şöyleydi:

G 13 D.Thompson; 21 sayı, 6/9 iki sayılık atış, 2/7 üç sayılık atış, 3/5 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 2 asist, 16 verimlilik
G 1 R.Beaubois; 10 sayı, 4/11 iki sayılık atış, 0/2 üç sayılık atış, 2/2 serbest atış, 2 asist, 5 verimlilik
G 6 E.Bryant; 13 sayı, 3/6 iki sayılık atış, 1/7 üç sayılık atış, 4/4 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 2 asist, 12 verimlilik
G 0 S.Larkin; 32 sayı, 4/11 iki sayılık atış, 6/11 üç sayılık atış, 6/7 serbest atış, 9 asist, 32 verimlilik
P 21 T.Pleiss; 14 sayı, 2/6 iki sayılık atış, 3/11 üç sayılık atış, 1/2 serbest atış, 4 hücum ribaundu, 1 asist, 10 verimlilik

Maç 111-111 berabereyken moladan dönen Anadolu Efes'in 5,3 saniyesi vardı. Anadolu Efes son saniye oyunlarını oynamak için aşağıdaki gibi konumlandı.

Son Saniye Oyunları

Topu oyuna Thompson sokmaya hazırlanırken Pleiss ve Bryant yüksek postta Beaubois ve Larkin alçak postta yer aldı.

Son Saniye Oyunları

5 numara top tarafındaki alçak posttaki 3 için off screen yaptı. 3 numaranın kuvvetli kat etmesiyle 4 ve 3 numara 2 numara için double screen yaparak onun tepeden topla buluşmasını sağladı.

Son Saniye Oyunları

Top oyuna girdikten sonra 5 numara topu oyuna sokan 1 numara back pick yaptı. Ancak topsuz oyuncular açılarak 2 numaranın isolation oynaması için koridor açtı. 2 numara bu koridordan yararlanarak çembere atak yaptı. Çembere atak yapan 2 numaranın turnikesi kaçınca ribaundu Real Madrid aldı. Böylece Anadolu Efes üçüncü uzatmadaki son saniye oyunlarında basket bulamayınca maç dördüncü uzatmaya taşınmış oldu.

Anadolu Efes'in Son Saniye Oyunlarını İzleyelim


Euroleague tarihine geçen bu maçta iki tane son saniye oyunlarını izlemiş olduk. 2023-24 sezonunun 19. turu geride kaldığında sadece 1tane isabetli son saniye oyunu gerçekleşti.

İsabetli son saniye oyunlarında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.
spacer

Packline Defence | Yapısı

 Packline defence dendiğinde artık aklımıza bir çeşit adam adama savunma olduğu akla gelmelidir. Peki bu savunmanın yapısı nasıldır?

Bugünkü yazıda bu soruyu yanıtlamaya çalışacağım.

Packline Defence

Packline Defence Yapıldığında

Packline defence yapan yapmaya karar verildiğinde savunmanın inşa edilmesi gerekir. Genç basketbolcu adayının packline defence yapısını öğrenmesiyle bir bütün olarak savunmaya yapılmaya başlanır.

Genel itibariyle packline defence; öğretmesi, öğrenilmesi ve uygulaması kolay bir savunmadır. Adam adama savunma prensiplerini öğrenmeden önce iyi bir ön hazırlık olduğunu düşünüyorum. Packline defence yapan genç basketbolcu adayları adama adama savunmayı öğrenmeye başladıklarında çok iyi bir hazırbulunuşluk seviyesinde olacağının inancındayım. 

Bu nedenle; adama adama savunma geçmeden önce genç koçların takımlarına packline defence öğretmelerini önerebilirim. Bence zone savunma yapısını seçmek yerine packline defence sizler için daha iyi olacaktır.

Packline Defence'in Sorumluluk Alanı Nelerdir?

  1. Fastbreak savunması
  2. Topun savunulması
  3. Topsuz oyuncunun savunulması
  4. Close out
  5. Dip çizgi savunması
  6. Postun savunulması
  7. Perdelerin savunulması
  8. Ribaunt
Packline defence yapan takımlar, ilk olarak yukarıdaki sorumlulukları yapması gerekmektedir. Şimdi bu sorumlulukların nasıl gerçekleşmesi gerektiğine bakalım.

Fastbreak Savunması

Fastbreak Savunması
Fastbreak savunması tüm savunmaların başlangıcını oluşturmaktadır. Fastbreak savunması yapan takımların dikkat edeceği iki nokta vardır:
  1. Kolay yenilmemek
  2. Tembellik yapan oyuncunun değiştirilmesi
Fastbreak savunması oluşturulurken, atıştan sonra kaç oyuncunun hücum ribaunduna gireceğinin, kaç oyuncunsa geriye koşacağının belirlenmesi gerekir. Genelde iki oyuncu geri koşarken, üç oyuncuysa hücum ribaunduna girer. Ribaundu rakip takım aldığında geriye kalan üç oyuncunun geriye çabuk koşması gerekir.

Topun Savunulması

Genç basketbolcu adayı topun üzerinde kuvvetli baskı oluşturmalıdır. Topa yapılan baskı toplu oyuncunun tüm sahayı kolaylıkla görmemesi amacıyla yapılmalıdır. Topu savunan genç basketbolcu adayı yenilirse, mutlaka yardım gitmelidir.

Genç basketbolcunun topu savunması için onlara çok fazla 1e1 antrenmanı yaptırmak gerekmektedir.

Topsuz Oyuncunun Savunulması

Topsuz Oyuncu Savunması
Topsuz oyuncuların savunması jump to the ball pozisyonunda olmalıdır. Oyuncular top-adam-ben üçgeni oluşturup topun altında bir konumda durarak yardıma hazır beklemelidir.

Savunma konumlarında hata yapan genç basketbolcu adayı değiştirilmelidir. Topun konumunun değişmesiyle topsuz oyuncular da hemen yeni pozisyon almalıdır. 

Beş oyuncunun senkronize hareket etmesiyle packline defence başarılı olur. Bu detay asla unutulmamalıdır. Jump to the ball yapılmayan tek durumunsa ölü top olduğu zamanlardır. Ölü top oluştuğunda tüm topsuz oyuncular kuvvetli deny yapmalıdır.

Close Out

Topsuz savunma oyuncuları topu savunmaya geçtiklerinde mutlaka close out yapmalıdır. Packline defence yapıldığında close out için şunlara dikkat edilmelidir:
  1. Eller kaldırılmalıdır.
  2. Kısa adımlar atılarak close out yapılmalıdır.
  3. Yönlendirme; takımın savunma felsefesine uygun olarak hücumun nereye yönlendirileceği seçilmelidir.

Dip Çizgi Savunması

Baseline Penetre
Packline defence oluştuğunda dip çizginin kapatılması önemliydi. Bu yanlış değil. Ancak günümüz basketbolunda baseline yerine serbest atış çizgisi kapatılmaktadır. Buna genelde "ortaya penetre" terimini kullanmaktayız.

Burada savunma geçilecekse hangi taraftan geçilmeli? sorusunu seçimi yapan koçlara bırakıyorum. Ben çoğunluğun yaptığı gibi ortaya penetreye izin vermek istemiyorum.

Postu Savunmak

Postu Savunmak
Pivot oyuncusu iki türlü savunlur:
  1. Pivot oyuncusu topu almadan önce
  2. Pivot oyuncusu topu aldıktan sonra
Pivot oyuncuları topu almamadan önce; üstten, alttan, önden ve arkadan savunulabilir. Packline defence yapılırken pivot oyuncuları üstten 3/4'ü kapatılarak üstten savunulmayı tercih eder. Ancak packline defence yapan takımların özelliklerine göre bu durum değişkenlik gösterebilir.

Pivot oyuncusu topu aldığındaysa, hemen post oyuncusunun arkasına geçerek savunma konumu alınmalıdır. Packline defence yapan takımlarda ana kural olarak pivot topu aldığında mümkün olduğu en kısa sürede topun tekrar dış bölgeye gitmesini sağlamak olmalıdır.

Topun tekrar dış noktaya gitmesi için post oyuncusuna ikili sıkıştırma getirilmelidir. Ancak packline defence yapıldığında tepeden post oyuncusu asla beslenmemelidir. Bu durum packline defence yapan takımlarda büyük zayıflıklar yaratmasına neden olabilir.

Screen Savunması

Packline defence yapan takımların topa screen savunması switch olmalıdır. Switch packline defence karakterine uygun bir pozisyon oluşturmaktadır. Yine de savunma takımının topa screen konusunda farklı güçlü yanları varsa o ball screen savunmasını tercih edebilir.

Ancak basketbol sahasında packline defence karakterine en uygun ball screen savunması switch olduğu unutulmamalıdır.

Ribaunt

Ribaunt
Şut atıldığında sahadaki tüm genç basketbolcu adaylarının box-out yapması şarttır. Doğru yardım konumunda olan oyuncular avantajlıdır. Packline defence yapılırken savunma oyuncularının ribaunt alma isteği işin püf noktasıdır. Dolayısıyla savunma yapan oyuncuların ribaunt alma konusunda konsantre olmaları gerekir.

Sonuç olarak; packline defence bir takım savunmasıdır. Etkili olabilmesi için sahadaki beş genç basketbolcu adayının birlikte hareket etmesi gerekir. Uygulaması kolay bir savunmadır. Rakip üç sayılık atışlara zorlanır. Birlikte hareket etmenin önemi vurgulanır. Genç basketbolcu adayına nasıl yardım yapılacağı öğretilir.

Packline defence yapacak genç basketbolcu adaylarına başarılar dileyerek basketbolla kalın.
spacer

Packline Defence | Faydaları ve Zayıflıkları

 Packline defence bir çeşit adam adama savunmadır. Temel adam adama savunma bilgisini  genç basketbolcu adayına kazandırılmak istendiğinde ön hazırlık olduğu düşünülebilir.

Bugünkü yazıda packline defence yapacak olan takımların karşılaşacağı faydalardan ve zayıflıklardan söz edeceğim.

Packline Defence

Packline Defence Denildiğinde

Packline defence denildiğinde akla; dört oyuncunun kapandığı, bir oyuncunun topa yaptığı kuvvetli baskı akla gelmelidir. Amaç topun boyalı bölgeye girmemesi olduğu için penetre olduğunda topa en yakın genç basketbolcu adayının yardıma gitmesi söz konusudur.

Packline Defence Yapıldığında

Packline defence yapan takımlarda "help and recover" yapmak çok önemlidir. Boyalı bölge sularında mümkün olduğunca basket yememek esastır. 

Packline defence nedir? başlıklı yazıda bu savunmanın genel yapısını anlattım. Yukarıdaki bağlantı linkini tıklayarak packline defence hakkında genel yapıyı okuyabilirsiniz.

Basketbolda packline defence yapıldığında faydaları ve zayıflıkları nelerdir?

Packline Defence

Packline Defence Yapmanın Faydaları

  1. Penetreyi savunur. Savunma oyuncuları packline defence yaparken kapandığı için savunmada boyalı bölge sularında boşluk oluşmasına izin vermez.
  2. Backdoor kat taktik atağına karşı etkilidir. Backdoor taktik atağı önemli olduğu princeton, read&react basketbolu gibi sistemlere karşı kuvvetlidir.
  3. Hücum takımının 2 sayılık basket yüzdesini düşürür. Sabırlı packline defence yapan takımlar rakibin kötü şut atmasını sağlar.
  4. Savunma ribaundu sayısını arttırır. Packline defence doğal olarak savunma ribaundu konumunda olduğu için savunma ribaunduna katkı sağlar.
  5. Kolay baskete geçit yoktur. Penetreyi savunmak esas olduğu için kolay basketlere izin vermez.
  6. Savunma her zaman yardım konumundadır. Geleneksel adam adama savunmaya göre savunma konumunda olan genç basketbolcunun çok hareket etmesine gerek yoktur.

Packline Defence Yapmanın Zayıflıkları

  1. Dışardan yüzdeli şut atan takımlar kolay maç kazanabilir. Savunmanın yeterince çabuk olmaması üç sayılık atışların yapılmasını kolaylaştırabilir.
  2. Sabır. Packline defence yaparken genç basketbolcu adayı sabırsız davrandığı takdirde savunmada pek çok zayıflık yaratabilir.
  3. Top çalmak için yapılan yersiz hamleler savunmayı zayıflatarak kolay basketin önünü açabilir.
  4. Basketbol sahasında hücum yapan dış oyuncuların paslaşma trafiği rahat olur.
Satrançta bir söz vardır: Rakibin zayıflığından yararlanmadığınız sürece ona zayıflık diyemezsiniz. Packline defence yapan takımlar faydaları ve zayıflıkları göz önüne alarak konumları değerlendirir.

Eğer rakip takım packline defence yapan takımların zayıflıkları üzerine oynamazsa çok etkili bir savunmadan söz edilir. Fakat zayıflıklar değerlendirilirse, savunma yapısını değiştirmek gerekir.

Bir sonraki packline defence yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
spacer

Packline Defence Nedir?

Packline defence; basketbolda bir çeşit adam adama savunmadır. Dick Bennett tarafından oluşturulan packline defence bu yazımın konusunu oluşturmaktadır.

Packline Defence

Packline Defence Genel Yapısı

Packline defence; bir çeşit adam adama savunmadır. Klasik adam adama savunmayla arasındaki en büyük fark, topsuz savunma oyuncularına "deny" yapılmamasıdır. Bunun yerine topsuz savunma oyuncuları "jump to the ball" pozisyonunu alır.

Packline defence; adını bu kapanma pozisyonundan almaktadır.

Packline Defence Nasıl Yapılır?

  1. Topa her zaman baskı yapılır.
  2. Yardım pozisyonunda hazır bekleyen dört savunma oyuncusu bulunur.
  3. Topu kontrol eden hücum oyuncusunun dribling hakkı olmadığında topsuz tüm oyuncular deny yapar.

Packline Defence Dayanakları

Packline defence kapanarak rakibi dış şut atmaya zorlar. Savunmanın dayandığı nokta kapanarak rakibin dış şut atmasıdır. Topa sahip olan hücum oyuncusu penetre etmeye niyetlenirse topa mutlaka yardım gitmelidir.

Packline defence yapan takımlar kapandıkları için dış oyuncular rahat pas trafiği yaparlar. Packline defence yapan takımlar bu durumu kabul eder.

Packline Defence Gerekleri

  1. Genç basketbolcu adayının savunmada sabırlı olması gerekir.
  2. Hücum takımı hata yapana kadar savunmada kalmak gerekir.
  3. Pacline defence başarılı olacaksa beş oyuncunun birlikte hareket etmesi gerekir. 
  4. Tek bir savunma oyuncusunun hata yapması savunmada zayıflık yaratır.

Sonuç olarak;

Genel olarak packline defence bu şekilde açıklanabilir. Genç basketbolcu adaylarına adam adama savunma öğretilmek istenirken öncelikle pacline defence öğretilebilir. Çünkü öğretmesi, öğrenilmesi ve uygulanması kolay bir savunmadır.

Packline defence ilkeleriyle başarılı savunma yapan genç basketbolcu adayları klasik adam adama savunmaya geçerken daha kolay adapte olur. Böylelikle genç basketbolcu adaylarına adam adama savunma bilgisinin rahatlıkla yüklenebileceğini düşünüyorum.

Sonraki packline defence yazısında görüşene kadar basketbolla kalın.
spacer