Basketbol Seçmelerine Giderken

 Sezon sonunun gelmesiyle birlikte sonraki sezon için pek çok takım basketbol seçmeleri yapacak. Genç basketbolcu adayı seçmelere giderken nelere dikkat etmeli? 

Bu yazıda basketbol seçmelerine katılacak genç basketbolcu adayına bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

Try out

Basketbolda Try Out

Basketbol seçmeleri anlamına gelen “try out” terimi kullanılmaktadır. Takımımız try out yapıyor ibareli benzer şeyler basketbol seçmelerine davet demektir.

Sezon sonu yaklaşırken genç basketbolcu adayı basketbol seçmelerine bireysel olarak hazırlık yapmalıdır. 

Basketbol Seçmeleri Ne Zaman Olur?

Genelde her basketbol takımı basketbol seçmelerini; ölü sezonda, sezon başında ve sezon sonunda yapmaktadır. Peki seçmelere katılacak genç basketbolcu adayı nelere dikkat etmelidir? 

Şimdi bu soruyu yanıtlayalım.

Fiziksel olarak hazır olun

Seçmeleri yapan koçlar fiziksel becerileri hazır olan oyuncular ararlar. Dolayısıyla atletik becerileriniz ve fiziksel gücünüzün yeteri kadar gelişkin olarak seçmelere gidiniz. 

Bunun için atletik performans koçuyla bireysel antrenman yapmanızı öneririm.

Teknik becerinizi geliştirin

Genç basketbolcu adayının teknik beceri yeterliliğine her koç dikkat etmektedir. Bunun için özellikle 1e0 teknik beceri antrenmanları yapınız.

Genç basketbolcu adayı olarak basketbol seçmelerine giderken, teknik becerilerinize güvenin. Nitelikli teknik becerinizi basketbol seçmelerinde koça göstermek için kendinize inanmalısınız.

Basketbol seçme saatinden çok önce salona gidin

Basketbol seçmelerine geç kalmak oyuna gösterdiğiniz ilgidir. Geç kalmak basketbolu umursamamak anlamına gelir. Dolayısıyla seçmelerin yapılacağı salona erken gidin.

Eğer basketbol sahasına erkek girerseniz bireysel olarak rutin bir ısınma yapın. Örneğin ballhandling ve dribling çalışmalarından sonra pozisyonunuza göre bitiriş yapın.

Güçlü iletişim kurum

Seçmelere katılan genç basketbolcu adayının iletişim gücü koçların dikkatini çeker. İletişiminizin etkili olması için pozitif bir beden dili kullanmalısınız. 

Özellikle savunma çalışmalarında iletişiminizi gösterin. Top bende, sağdan screen var demek bir iletişimdir. Seçmelere gelen takım arkadaşlarınız teşvik edici davranışlar yaptığınız zamanlarda seçme yapan koçun dikkatini çekebilirsiniz.

Güçlü iletişim kurmanın diğer bir yolu genç basketbolcu adayının anlamadığı bir şeyi koça sormasıdır. Basketbol terminolojisini bilmeniz iletişimi güçlendirecek diğer bir noktadır.

Güçlü taraflarınızı gösterin

Basketbol seçmelerine katılan genç basketbolcu adayı güçlü yanlarını oyun esnasında koça göstermelidir. Geçiş oyunlarında etkiliyseniz çok koşup güçlü taraflarınızı gösterme fırsatı bulabilirsiniz.

Eğer uzun mesafe şut atamıyorsanız bunun yerine oyuna yön verecek kararlar vermelisiniz. Mesela post oyuncusunu besleyebilirsiniz.

Basketbol seçmelerine katılacak genç basketbolcu adaylarına bol şans getirmesi ümidiyle, basketbolla kalın.
spacer

Son Saniye Oyunları-12

Euroleague 2023-24 sezonu 19. turunda Valencia evinde Panatinaikos'u konuk etti. Maçın bitimine 1,9 saniye kala 81-82 geride olan Valencia'nın son saniye oyunlarını bakacağız.

Son Saniye Oyunları

Valencia'nın Son Saniye Oyunları

İyi bir sezon geçiren Valencia, sezonun formda ekibi Panatinaikos'la evinde karşılaştı. 1,9 saniye kala molada gerekli hazırlıklarını yapan Valencia seyircisini evine götürmek için kurguladığı son saniye oyunları planlarını analiz etmeden önce basketbol sahasındaki son beşin istatistiki verileri şöyledi:

G 16 S. Jovic; 5 sayı, 1/2 ikilik, 1/1 üçlük, 3 verimlilik.
G 7 C. Jones; 10 sayı, 3/7 ikilik, 0/1 üçlük, 4/6 serbest atış, 4 asist, 13 verimlilik.
F 37 S. Ojeleye; 13 sayı, 4/8 ikilik, 1/2 üçlük, 2/2 serbest atış, 4 hücum ribaundu, 17 verimlilik.
P 32 B. Davies; 10 sayı, 5/7 ikilik, 0/3 üçlük, 1 hücum ribaundu, 1 asist, 7 verimlilik.
F 5 J. Anderson; 4 sayı, 2/3 ikilik, 0/2 üçlük, 2 asist, 5 verimlilik.

İstatistiki verilere baktığımızda Valencia üç sayı atışı gerisinde iyi bir günde olmadığı görülüyor. Buna karışın Ojeleye, Davies ve Jones'un iki sayılık atış bölgesinde etkili olduğu söylenebilir. Maçın 1,9 saniye kala ve 1 sayı gerideyken çembere yakın bir atışın bulunması pekala mümkün görünmektedir.

Son Saniye Oyunlarından Önce Valencia'nın Durumu

Son saniye oyunları basketbolda oldukça heyecan yaratan konumlar oluşturmaktadır. Valencia bugün ya basket bulup taraftarlarını evine mutlu yollayacak, ya da içerde yenilmenin üzüntüsünü yaşayacak. Valencia basketbol takımı aşağıdaki gibi bir konumla basketbol sahasına döndü.

Son Saniye Oyunları

Valencia yukardaki gibi basketbol sahasına yerleşti. Yerleşim düzenine bakıldığında; tüm oyuncular son atışı kullanabilir. Ancak en bekleneni Anderson ya da Ojeleye'nin son topu kullanması gibi durmaktadır.

Vancia'nın Son Saniye Oyunlarındaki İlk Atağı

Son Saniye Oyunları

Valencia screen kullanmadan eş zamanlı iki curl kat yaptı. 4 numara ve 3 numarayla ters yönde eş zamanlı atak başladı. 4 numaraya pota altı şut fırsatı sunarken, 3 numaraya yayın gerisinden üç sayılık basket fırsatı sunuldu. Bu Valencia'nın A ve B planıydı.

2 numaranın tepeye açılıp top istemesiyse C planıydı. 5 numaranın öylece orada durması savunmanın kafa karışıklığına yol açmak için kullanılan bir aldatma olduğu kanısındayım. 

Valencia'ın Son Saniye Oyunlarının Finali

Son Saniye Oyunları

Valencia'nın son saniye oyunlarında basketbol sahasına diziliminden kimin basket atacağı oldukça belirsizdi. Nitekim son saniye oyunlarında aynen böyle oldu. Ancak topu kenardan oyuna sokan 1 numara pası kuvvetli taraftaki köşeye gelen 3 numaraya atmayı tercih etti.

Köşeden atılan şutu 3 numara kaçırınca Valencia seyircisini mutsuz evine göndermiş oldu.

Valencia'nın Son Saniye Oyunlarını İzleyim


Son saniye oyunlarında 2023-24 sezonunun 19. turu geride kaldığında sadece bir tane isabetli son saniye oyunu izleyebildik. Sonraki turlarda isabetli son saniye oyunlarını izlemek ümidiyle, basketbolla kalın.
spacer

Modern Basketbolda Pace&Space

Modern basketbolda pace&space oldukça popüler bir oyun sistemidir. Özellikle üçlük atışların öneminin artmasıyla bu sistem yaygınlaşmıştır. 

"Pace&space" terimi basketbolda genellikle modern hücum stratejilerini tanımlamak için kullanılır. Bu terim, hızlı tempoda maç oynamak ve alan yaratmak anlamına gelir.

Basketbolda Pace&Space Kavramı

Basketbolda Pace&Space Nedir?

Modern basketbolda pace&space sistemi; run&gun ve grinell oyun siteminde türemiştir. Run&gun oynayan takımlar topu hızlı götürüp çok erken dış şut atmaya dayalı oyun oynar. Grinell sistemindeyse; tam saha baskıyla toplar kazanılıp mümkün olunan ilk üç sayılık atışın kullanıldığı bir oyun düzenidir. 

Run&gun sisteminde dış şutu kullanacak oyuncu belliyken grinell sisteminde ilk fırstatı bulan oyuncu şut atar. 

Pace&Space Sisteminin Dayanakları

Modern basketbolda pace&space, hücumda iki temel ilkeye dayanan bir oyun sistemidir:
  1. Pace (tempolu oyun)
  2. Space (alan genişletme)

Pace

Pace; tempo anlamını taşır. Bir basketbol takımının fastbreak ve transation oynayabilme yetisi olarak düşünülebilir. Basketbolda pace&space sistemi fastbreak ve transation ataklarını değerlendirerek savunmayı yenmek için kullanılan bir stratejidir.

Hızlı hücum: Topu basketbol sahasının diğer diğer tarafına çabuk götürerek basket imkanını yaratmak esastır.

24 saniyelik hücum süresini efektif kullanmak, çabuk paslaşma ve hızlı driblingle savunma yapısını bozmak amaçlanır. Hızlı hücum yapılırken, ribaund kovalamak ve transition oyununu etkili kullanmak esastır.

Space  

Space, alan genişletmek olarak tanımlanabilir. Genç basketbolcu adaylarının saha paylaşımını ideal konumlara yerleşerek yapmasıyla savunma yapısını bozarak savunmada boşluklar oluşturmayı hedefler. Geniş alanlar oluşturulurken; şut, penetre gibi hücum fırsatlarının oluşmasını sağlar.

Alan genişletmek: Genç basketbolcu adayını sahanın her köşesine yerleştirerek savunmanın kapanmasını engellemek olarak ifade edilebilir.

Üçlü tehdit: Modern basketbolda pace&space sistemini oynayan bir takım, dış şut tehdidiyle savunmayı dışarı çekerek pota altında basket atmak için alan yaratmak ister. Yapılan spacingle penetre ve pas opsiyonlarını artırmayı düşünür.

Bir basketbol takımının pace&space oynaması, hızlı tempoda hücum ederken aynı zamanda saha üzerinde alan yaratma yetilerini kullanmaya dayanır. Kısaca etkili şut fırsatları yaratması anlamına gelir. Bu strateji, modern NBA'de ve diğer profesyonel liglerde giderek daha yaygın hale gelmektedir.

Basketbolda Pace&Space’in Kuvvetli Tarafları

  1. Daha fazla basket atma imkanı yaratır.
  2. Savunma yapısını bozabilir.
  3. Daha kolay ribaund imkanı olabilir.
  4. Daha akıcı ve seyir zevki yüksek bir oyun izletir.

Basketbolda Pace&Space’in Zayıflıkları

  1. Pace&space, top kayıplarına açıktır.
  2. Savunmada koordinasyon eksikliği yaratabilir.
  3. Boyalı alanda zayıf kalınabilir.
  4. İsabetsiz dış şutlar olduğunda farklı yenilgiler alınabilir.

Modern Basketbolda Pace&Space Sistemi Denildiğinde

Modern basketbolda pace&space sistemi yüksek tempolu, hücumda alan açılımına bağlı şut ve penetreyle basket bulmayı hedeflemekle açıklanabilir.

Perdelemeler pace&space oyun sisteminde önemlidir. Uzun oyuncuya dışardan screen yaptıktan sonra pop-out yapıp alan kazanmak mümkündür. Bununla birlikte içerde atak fırsatları yaratılabilir.

Üç sayı çizgisinin gerisinde şut tehdidi olan beş oyuncunun bulunması tüm perdelemeleri etkili kılacak bir pozisyona taşıması ve yarı saha oyunun genişlemesini sağlamaktadır. Uzun mesafeli dış şutlar modern basketbolda iyiden iyiye yerini almaktadır.

Pace&space sisteminde basket bulma fırsatı için bireysel becerilere ihtiyaç olduğundan alanın genişlemesiyle perdelemelerden sonra ISO oyunlarından çok katkı alınmaktadır. ISO oyunları pace&space oyun sistemi ruhunda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Günümüzde hemen hemen her savunmanın adam değişimi üzerine kuruludur. İster geleneksel ister modern basketbol tarzında olsun, pace&space sisteminde perde sonrasında hızlı adam değişimleri yapmak savunmada kalmak için tercih edilen bir yoldur.

Modern basketbolda pace&space sistemini dilim döndüğünce açıklamaya çalıştım. Benim de yeni öğrendiğim bir sistem olup, ilerde detaylı bir pace&space yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
spacer

Son Saniye Oyunları-11

Euroleague basketbolunun 2023-24 sezonunun 18. turunda Baskonia ile Panatinaikos karşı karşıya geldi. Maçın son 0,9 saniyesinde Pana topu kenardan oyuna sokmaya hazırlandı.

Son Saniye Oyunları

Baskonia-Panatinaikos | Son Saniye Oyunları


Maçın bitimine 0,9 saniye kala Baskonia maçta 75-73 öndeydi. Mola alan Panatinaikos son saniye oyunlarının taktik hazırlıklarını yaparak sahaya döndü.  Sahadaki yerleşime bakıldığında daha önce son saniye oyunlarında isabetli şut bulan M. Grigonis’in şut atacağı bir görüntü izlenimi mevcuttu.

Son saniye oyunlarından önce Panatinaikos; dört oyun kurucu, bir forvet oyuncusuyla sahaya çıktı. Oyundaki beş oyuncunun istatistiki verileriyse aşağıdaki gibiydi.

G 22 J. Grant; 9 sayı, 0/2 iki sayılık atış, 3/3 üç sayılık atış, 5 asist, 15 verimlilik.
G 2 L. Vildoza; 1 sayı, 0/1 üç sayılık atış, 1/2 serbest atış, 2 verimlilik.
F 44 K. Mitoglou; 7 sayı, 2/7 iki sayılık atış, 0/2 üç sayılık atış, 3/4 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 4 verimlilik.
G 25 K. Nunn; 25 sayı, 8/15 iki sayılık atış, 3/10 üç sayılık atış,  2 hücum ribaundu, 1 asist, 14 verimlilik.
G 40 M. Grigonis; 11 sayı, 4/5 iki sayılık atış, 0/5 üç sayılık atış, 3/3 serbest atış, 1 asist, 14 verimlilik.

İstatistiki verilere bakıldığında M. Grigonis ve J. Grant’ın iki sayılık ve üç sayılık atış oranlarıyla son saniye oyunlarında galibiyet ya da uzatmaya gidecek basketi atacağı düşünülebilir.

Panatinaikos’un Sahaya Yerleşimi

Son Saniye Oyunları

Panatinaikos son saniye oyunlarından önce 4 oyun kurucu ve 1 forvetle yer aldı. Topu oyuna J. Grant oyuna sokarken, yüksek postta topa yakın L.Vildoza, ortada K.Mitoglou, zayıf taraftaysa K.Nunn yer aldı. Zayıf tarafta alçak posttaysa M.Grigonis yer aldı.

Pozisyon itibariyle M.Grigonis’ten üç sayılık bir atışın gelmesiyle maçın sonucunun belirleneceği bir görünüm vardı.

Son Saniye Oyunlarının İlk Atağı

Son Saniye Oyunları

2 ve 44 sıralı perdeleme yaparak 25 numaraya top aldırmak istedi. Ancak Baskonia bu pozisyonu iyi savununca 25 top tarafındaki köşeye kadar kat yaparak alan açtı.

2 numara flare kat yaparak zayıf taraftaki kanada açıldı. 44 numaraysa perdelemeden hemen sonra boyalı bölge içerisinde alçak postta pozisyon aldı. Bu esnada 40 numara zayıf taraftaki kanatta skip pas açısı yarattı.

Son Saniye Oyunlarının Final Atağı

Son Saniye Oyunları

44 numara boyalı bölgede savunmasını bloklayarak yukarı açılıp top aldı. 44 numara aldığı pasla fade away atışı el üstünde kullandı. Girmeyen top ev sahibi Baskonia’ya 75-73’lük bir galibiyet getirmiş oldu.

Son saniye oyunlarının bu atağını analiz ettiğimizde, Baskonia’nın topu iyi savunduğunu düşünmekteyim. Kanımca, Panatinaikos, planladığı atak fırsatlarını uygularken savunmanın başarılı olması sonucu doğaçlama bir atış kullandığını düşünmekteyim.

Son Saniye Oyunları Nasıl Gerçeklemiş? İzleyelim


Euroleague 2023-24 sezonunun 18. Turunda son 0,9 saniye kala oynanan son saniye oyunlarında şimdiye kadar sadece bir tane isabetli atış seyrettik. Basket olacak son saniye oyunlarının çok olması ümidiyle basketbolla kalın.
spacer

Basketbolda ISO Kalıbı Nedir?

 ISO; basketbolda "isolation" olarak bilinen bir hücum taktiği kalıbıdır. Top hakimiyeti yüksek olan bir hücum oyuncusunun 1e1 oynayarak basket bulmaya çalıştığı bir konumdur.

Basketbolda ISO Kalıbı

ISO oynayan oyuncular genelde oyun kurucular ve forvetlerdir. Basketboldaki ISO taktiğinde topsuz oyuncular top hakimiyeti güçlü olan oyuncuya alan yaratmak için genelde basketbol sahasında çizgilere doğru genişleyerek yerleşirler.

ISO Oyununun İlkeleri

ISO va da Isolation


ISO oyununu başarıyla uyglamak için bazı ilkelerin genç basketbolcu adayı tarafından anlaşılması gerekmektedir. ISO oyuncular tarafından yeterince anlaşıldığında etkili bir uygulaması söz konusu olabilir. ISO oynamanın ilkeleri nelerdir? Yanıtlayalım.

Boş Alan Yaratmak

ISO oynayacak genç basketbolcu adayının penetre etmesi ve şut atması için boş alana ihtiyacı olacaktır. Bunun için takım arkadaşları sahanın kenarına çekilerek ihtiyaç duyulan boş alan yaratılmış olur.

1e1 Oynanması

ISO oyunu topla oynayacak hücum oyuncusunun savunmayı 1e1 yenmesine dayalıdır. Bu nedenle dribling oyunları becerisi ve şutu iyi oyunculara ihtiyaç vardır. Genç basketbolcu adayının ISO oynaması için 1e1 becerilerini geliştirmesi şarttır. 

ISO oynayacak genç basketbolcu adayının 1e1 becerilerine güvenildiği için 1e1 bırakılmak istenir. Böylece topsuz dört oyuncu için şut atma fırsatı çokça gelmektedir.

Sabırlı Olmak

ISO hızlı oynanan bir oyun değildir. Genç basketbolcu adayının doğru anı kollayarak savunmanın zayıflığına atak yapması gereklidir. Savunmanın zayıflığına atak yapılacak doğru an için sabırlı olmak önemli bir özellik olarak öne çıkmaktadır.

ISO Basketbol Sahasının Neresinde Oynanır?

Basketbolda ISO; genelde basketbol sahasının kanatlarında oynanmaktadır. Bir basketbol maçında ISO oyununun nerede oynanacağına karar verilmeden önce kimin ISO oynayacağına karar verilmelidir. Kimin ISO oynayacağına karar verilirken;
  1. Takımda 1e1 becerileri en yüksek olan oyuncu seçilebilir,
  2. Basketbol maçında rakibin en zayıf savunma oyuncusuyla eşleşen genç basketbolcu adayı seçilebilir.
ISO oynayacak oyuncu seçildikten sonra oyunun basketbol sahasının neresinde oynanacağına karar verilmelidir. Bu karar verilirken;
  1. ISO oynayacak oyuncunun güçlü tarafları nelerdir?
  2. Basketbol sahasının neresinde kendini rahat hisseder?
  3. Topsuz dört oyuncunun güçlü yönleri nelerdir?
Yukarıdaki sorulara verilecek yanıtlar ISO oyunun basketbol sahasının neresinde ve nasıl uygulanacağına dair fikir verecektir.

Nasıl Etkili ISO Oynanır?

Etkili ISO oynamanın en önemli şartı saha paylaşımıdır. Topsuz dört hücum oyuncusunun basketbol sahasının yanlış yerinde konumlanması basket atma fırsatlarını tıkamaya neden olabilir. Saha paylaşımını etkili yapmak için topsuz hücum oyuncularını hareket ettirerek geniş bir saha paylaşımı yapılabilir. Bu hareket savunmanın dikkatini dağıtmak için kullanılan bir aldatma olarak kullanılabilir.

ISO oynamadan önce touch up, pick and roll veya off screen gibi taktik atak fırsatları kullanarak 1e1 konumları oluşturulabilir. ISO oyunlarında etkili olmak için;
  1. Çembere kadar atak yapılan 1e1 antrenmanlarına yer verilebilir.
  2. Ayak oyunlarına antrenmanlarda yer verilerek ISO oyunlarına ön hazırlık yapıldığı gibi genç basketbolcu adayının bireysel gelişimine de zaman ayrılır.
  3. Doğru karar vermek ISO oynayan genç basketbolcu için en önemli detaydır.  Bundan dolayı oyuncunun sabırlı olup doğru anda savunmanın zayıflığına atak yapmalıdır.
  4. ISO her seviye basketbol takımında oynanan yaygın bir taktiktir. Savunma oyuncusunu 1e1 avlamaya dayalıdır. Eğer sonuç vermiyorsa genç basketbolcu adayı ısrar etmemelidir.

ISO Oyununun Avantajları

  1. Doğru kullanıldığında yüksek basket oranına sahiptir.
  2. Hücumdaki topsuz oyuncuların dinlenme fırsatı olur. Böylece savunmaya dönüldüğünde güçlü bir direnç sağlanır.
  3. ISO oynayan oyuncu savunmanın yapısını bozarak takım arkadaşlarına şut atma fırsatı yaratır.
  4. Zayıflık yaratan savunma oyuncularına atak yapıldığında rakibin savunma direnci kırılır.
  5. Oyunun belli anlarında oynanması etkilidir. Örneğin zamanı tüketip son topu kullanmak gibi.
  6. İyi ISO oynayan oyunculara karşı rakip savunma kapanmak zorunda olacağı için topsuz oyuncuların atak fırsatları olacaktır.

ISO Oyununun Zayıflıkları

  1. Savunmanın başarılı olduğu durumlarda hücum dengesi bozularak top kayıpları yaşar.
  2. Topsuz oyuncular oyuna dahil olmadığında takım oyununa olumsuz etkileri olabilir.
  3. Riskli bir taktiktir. Her zaman başarılı olmayabilir.
  4. Alan savunmalarına karşı çok etkili değildir.
Basketbolda çok yaygın olan ISOLATION taktiğini dilim döndüğünce açıklamaya çalıştım. Bir sonraki basket dersi yazısında görüşene kadar basketbolla kalın.
spacer

Son Saniye Oyunları-10

 Euroleague 23-24 sezonunun 17. turunda iki maç son saniye oyunları planladılar. Bu turda gerçekleşen planlı bu iki son saniye oyunlarında basket göremedik.

Son Saniye Oyunları

Girmeyen 2 Son Saniye Oyunlarına Bakış

Partizan-Bologna ve Bayern Münih-Valencia maçlarında izlenen son saniye oyunlarında Partizan ve Valencia şut attılar fakat her iki şut girmeyince Bologna evine galibiyetle dönerken, Valencia'ysa mağlubiyetle evine döndü.

Euroleague 23-24 sezonunda 17. tur öncesinde şimdiye kadar sadece bir tane son saniye oyunlarında basket izledik. Bu turda oynanan iki son saniye oyunlarının başarısız şutlarını aşağıda değerlendireceğim.

Partizan-Bologna Maçı

Maçın son 3,5 saniyesine girildiğinde ev sahibi Partizan 75-77 gerideydi. Koç Obradoviç mola alarak takımına galibiyet getirecek bir ATO oyunu planladı. Oyunu analiz etmeden önce son saniye oyunlarındaki son duruma bakalım.

Son Saniye Oyununda Önce Partizan İstatistikleri

G 21 J. Nunnally; 19 sayı, 7-10 ikilik, 1/5 üçlük, 2/3 serbest atış, 2 hücum ribaundu, 6 asist, 18 verimlilik.
P 44 F. Kaminsky; 10 sayı, 2/4 ikilik, 2/5 üçlük, 1 hücum ribaundu, 1 asist, 7 verimlilik.
F 7 K. Punter; 12 sayı, 4/6 ikilik, 0/4 üçlük, 4/6 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 2 asist, 11 verimlilik.
F 2 Z. Leday; 5 sayı, 0/4 ikilik, 1/4 üçlük, 2/2 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 0 verimlilik.
G 10 O. Jaramaz; 12 sayı, 2/2 ikilik, 2/2 üçlük, 2/4 serbest atış, 2 hücum ribandu, 3 asist, 20 verimlilik.

Partizan'da Öne Çıkanlar

O. Jaramaz; 20 verimlilik, 2 hücum ribaunduyla maçın lideri, %100 iki sayılık ve üç sayılık isabetiyle oynadı.
J. Nunnally; 19 sayı ve 6 asistle maçın lideriydi.
Z. Leday; %100 serbest atış oranı istatistiğine sahipti.

İstatistikler ışığında bakıldığında Jaramaz ya da Nunnally tarafından atışın yapılacağını düşünebiliriz. Partizan uzatma ya da üç sayılık atışla maçı kazanma yolllarından birini seçebilir görünümündeydi.

Sahaya Yerleşim


Partizan sahaya iki oyun kurucu iki forvet ve bir pivotla döndü. Saha yerleşimine bakıldığında yukarıdaki nedenlerden dolayı Nunnally atış atacak gibi bir bekleyiş olmaktadır. Fakat görüntü bizi yanıltmaktadır.

Son Saniye Oyunlarının Uygulanması



3 ve 4 numara duble perdeleme yaparak 5 numarayı tepe çıkardı. 5 numaranın topu rahat alabilmesi için 3 numara top tarafındaki köşeye kuvvetli bir atak yaptı.

Tepeden pası alan 5 numara zayıf tarafa doğru dribling yaptı. Şut fake yaptıktan sonra üç sayılık atış kullandı. Fakat çemberden seken top sayı olmadı. Böylece Partizan sahasında yenilgiyle ayrılmış oldu.

Partizan'ın Son Top Oyunları Görüntüsü



Bayern Münih-Valencia Maçı

2,1 saniye kala top Bayern'deydi. Bayern, molada topu oyuna sokmayı planladı. Ancak aksilik yaşaması sonucunda top 1,2 saniye kala Valencia'ya geçti. Valencia'nın molası yoktu. Ancak hakemler kalan süre için kameradan tekrarı izlerken Valencia; 1,2 saniye kala kendi dip çizgisinde maçı kazandıracak atak planlaması yaptı. 

Mola kadar bir zaman kullanan Valencia'nın son saniye oyunlarındaki görünümünü aşağıda inceleyelim.

Valencia'nın Son Saniye Oyunlarından Önceki İstatistikleri

G 6 X.Lopez-Arostegui; 9 sayı, 3/3 ikilik, 0/3 üçlük, 3/3 serbest atışı, 2 asist, 1 hücum ribaundu, 13 verimlilik.
G 7 C. Jones; 19 sayı, 4/7 ikilik, 3/5 üçlük, 2/2 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 7 asist, 20 verimlilik.
F 30 K. Robertson; 8 sayı, 1/2 ikilik, 2/4 üçlük, 1 asist, 8 verimlilik.
P 32 B. Davies; 21 sayı, 8/14 ikilik, 1/3 üçlük, 2/4 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 3 asist, 19 verimlilik.
F 5 J. Anderson; 8 sayı, 2/3 ikilik, 1/2 üçlük, 1/2 serbest atış, 2 asist, 5 verimlilik.

Valencia'da Öne Çıkanlar

C. Jones; 20 verimlilik, 7 asistle maçın lideri, %60 3 sayılık oranına sahipti.
B. Davies; 21v sayıyla maçın lideri, 1 hücum ribaunduyla takım lideriydi.
Xabi Lopez-Arostegui; %100 serbist atış oranıyla oynuyordu.

Sahaya Yerleşim


Valencia mola gibi bir arayı kullanarak kurallar gereği oyuncu değişikliği yapamadan sahadaki yerleşimini aldı. İki oyun kurucu, iki forvet ve bir pivotla tam sahada yerleşimini tamamladı. Yerleşime göre back screen kullanarak atılacak uzun bir pasla maç sayısı hali mevcuttu.

Sahadaki 2 veya 4 numaranın potansiyel şutuna bakacağız gibi bir izlenim mevcuttu.

Son Saniye Oyunlarının Uygulanması


Görüntü beklendiği gibi oldu. Fakat küçük bir değişiklikle! 4 numara back pick yaptıktan sonra topa görünüp aldı. Bir iki driblingten sonra orta saha çizgisinde şutunu attı. Ancak girmeyen top maçı Bayern Münih'e kazandırdı.

Valencia'nın Son Saniye Oyunları Görüntüsü



Basketbolun başka bir son saniye oyunları yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın. Umarım basket olan pek çok son saniye oyunlarını analiz ederiz.

spacer

Basketbolda Horns Kalıbı Nedir?

 Basketbolda horns hücum dizilişlerinden biridir. Tepedeki toplu oyuncuyla dirseklerdeki iki topsuz oyuncu ve köşelerdeki iki topsuz oyuncu V şeklini oluşturur. Dizilişe yukarıdan bakıldığında boynuza benzediği için "Horns" adı verilmektedir.

Basketbolda horns çok kullanılan bir hücum düzenidir. Horns kalıbıyla çeşitli setler kurulabilir. Hücumun oyun düzeni şekillendirilir. Horns, basketboldaki taktik atak fırsatlarından biridir.

Basketbolda Horns Kalıbı

Horns Kalıbında Genç Basketbolcunun Rolü Nedir?

Oyun kurucu oynayan genç basketbolcu adayı perdeleri etkili kullanarak hücum edebilecek özelliklere sahip olmalıdır. Çember altında pozisyon alan oyunculara pas atabilecek becerilere sahip olmalıdır. Oyun kurucu olan genç basketbolcu adayı oyunu okumalı ve topa yön verebilmelidir.

Pivot oyuncuları nitelikli perde yapacak becerilere sahip olmalıdır. Çembere devrilirken pas alabilecek pozisyonlar oluşturabilmelidir. Horns oynayan oyuncular özellikle kat yapan oyuncuları görüp ideal pasları atmalıdır.

Forvetlerin dış şutları averajın üzerinde olması beklenmektedir. Horns oynayan bir takımın dış şutlarda etkili olması gerekmektedir. Forvet oynayan genç basketbolcu adayı orta ve yakın mesafelerde çembere atak yapabilecek teknik becerilerle donanımlı olması beklenmektedir.

Horns Kalıbındaki Temel Unsurlar

Basketbolda horns kalıbında hem tecrübeli takımların hem de altyapı takımlarının kullanabileceği uygun stratejiler mevcuttur. Bundan dolayı genç basketbolcu adaylarına horns kalıbı öğretilerek basketboldaki bu taktik atak fırsatı hücum seti oluşturulmalarında yardımcı olabilir. 

Basketboldaki horns kalıbının genelde aşağıdaki gibi sistematik olarak dizilişi sağlanır:

Basketbolda Horns Kalıbı

  1. Her iki pivot oyuncusu yüksek dirseklere yerleşir.
  2. Her iki forvet oyuncusu köşelere yerleşir.
  3. Oyun kurucu topla tepeye yerleşir.
Horns kalıbını kullanan genç basketbolcu adayları aşağıdaki noktalara dikkat etmelidir:
  1. Topla oynayan genç basketbolcu adayı erken perde alarak oyunu kurabilir. Alınan erken perdelemeyle çembere atak fırsatı söz konusu olabilir.
  2. Pivotların üç sayı çizgisine yakın olmasından dolayı dış şut atma fırsatları vardır. Bununla birlikte çembere hareket ederek boş alanlar oluşturup çabuk pas ve potaya atak yapabilir.
  3. Üç sayı çizgisi dışında konumlanan oyuncular çabuk pas ve potaya atak olanaklarına sahip olabilirler.
Basketbolda horns kalıbı oynanırken hücumun akışı aşağıdaki kriterlere göre şekillenmektedir:

Basketbolda Horns Kalıbı

  1. Yüksek dirsekteki oyunculardan biri ball screen yapar.
  2. Köşedeki oyunculardan biri dirsekteki uzun oyuncuya off screen yapar.
  3. Perdelemeyi kullanan oyuncu çembere atak yapar.
  4. Devrilerek pas alacak uzun oyuncu pas aldığında post up ve şütör oyunclara pas atmak onun ilk hedefi olmalıdır.
  5. Köşedeki oyuncuların rotasyonlarının iyi bir zamanlamayla onlara şut fırsatı yaratacaktır.

Horns Kalıbının Avantajları

  1. Savunma yapısını bozmak için kullanılır.
  2. Uzun ve kısa oyuncuların basket atması için fırsat doğurur.
  3. Savunmayı yarma ve yüzdeli dış şut imkanı vardır.
  4. Topun hızlı çevrilmesine yardımcı olur.
  5. Basketbol sahasında alan açmayı sağlar.
  6. Takım oyununu oynamaya teşvik edir.

Horns Kalıbının Zayıflıkları

  1. Horns kalıbı rahatlıkla savunulabilir.
  2. Pivot oyuncularına çok fazla yük binebilir. Bu durum hücum akışında aksaklık yaratabilir.
  3. Basketbolda horns kalıbını oynamak için top hakimiyeti güçlü olan oyun kurucularına ihtiyaç vardır.
Basketbolda horns kalıbında dirseklerdeki oyuncularla, köşelerdeki oyuncuların toplu oyuncuya olan mesafeleri etkili bir alan paylaşımı yaratmaktadır. Basketbolda horns kalıbı günümüz basketbolunda basket seçenekleri yaratması açısından oldukça sık kullanılmaktadır.

Yarı saha hücum düzeni kurmak isteyen altyapı takımları basketbolda horns kalıbını çalışarak setleri içerisinde horns taktik atak fırsatını değerlendirebilirler.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Başka bir basketbolda taktik atak fırsatı yazısında görüşmek ümidyle basketbolla kalın.
spacer

Son Saniye Oyunları-9

 2023-24 Euoroleague sezonunun 15. turunda oynanan son saniye oyunlarında ilk isabetli atışın gerçekleştiği baskete bakacağız.

Bundan önceki 8 yazı dizisindeki 10 son saniye oyunlarında hiç birinde basket izleyememiştik. Temsilcimiz koç Ergin Ataman'ın yönettiği Panatinaikos deplasmanda son saniye basketiyle maçı kazanarak evine dönmüş oldu.

Son Saniye Oyunları-9

İlk İsabetli Son Saniye Oyunu

Panatinaikos koç Ergin Ataman'la anlaştıktan sonra euroeleague 23-24 sezonuna oldukça iddalı başladı. 15. tur maçlarından Panatinaikos'un performansı yükselişteydi. Koç Ergin Ataman bu maçtan önce artık deplasmanda güçlü takımları yenmelerini gerektiğini ifade etmişti.

Panatinaikos takım kimyası her geçen zamanda yerine oturan bir izlenimdeydi. Monaco deplasmanında son 2,5 saniyeye girildiğinde 90-88 gerideydi. Son saniye oyunlarını oynamadan önce Panatinaikos molada taktik hazırlıklarını yaparak sahaya döndü.

Son Toptan Önceki Durum

Üst sıralarda mücadele eden iki takımın eşleştiği bir müsabakaydı. Monaco son 2,5 saniyeye girildiğinde 90-88 önde girerek galibiyete yakındı. Ancak Monaco serbest atış çizgisindeyken ikinci atışı kaçırmak için kullanırken topun çembere değmemesi sonucu top Panatinaikos'a geçti.

Panatinaiskos bu fırsatı değerlendirerek topu rakip yarı sahasında oyuna sokmak için mola aldı. Moladan sonra euroleague  23-24 sezonunun son saniye oyunlarındaki ilk isabetli basketini izlemiş olduk.

Panatinaiskos'un basketini analiz etmeden önce istatistiki veriler ışığında son saniye oyunlarındaki son durumun ne olduğuna bakalım.

K.Sloukas 17 sayıyla maçın lideri, J. Grant 4 asistle takımın lideri, M.Grigonis %60 üç sayılık yüzdesiyle takımın lideri, K.Nunn %100 serbest atış oranıyla maçın lideri konumundaydı. Son 5'in istatistiğiyse şöyledi:

F 44 K.Mitoglou; 12 sayı, 5/9 iki sayılık, 0/3 sayılık, 2/2 serbest atış, 2 hücum ribaundu, 3 asist, 16 verimlilik.
G 25 K.Nunn; 14 sayı, 4/10 iki sayılık, 1/2 üç sayılık, 3/3 serbest atış, 4 asist, 12 verimlilik.
G 10 K.Sloukas; 17 sayı, 4/6 iki sayılık, 2/4 üç sayılık, 3/4 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 4 asist, 16 verimlilik.
G 40 M.Grionis; 15 sayı, 3/4 iki sayılık, 3/5 üç sayılık, 1 hücum ribaundu, 2 asist, 16 verimlilik.
G 22 J.Grant; 2 sayı, 1/2 iki sayılık, 0/3 üç sayılık, 4 asist, 2 verimlilik.

Basketbol maçının bu istatistiğine baktığımızda J.Grant'ın asist yapmasıyla K.Sloukas, M.Grigonis ve K.Nun'ın atış yapmasını beklemekteyiz.

Son Saniye Oyunları için Panatinaikos'un Basketbol Sahasına Yerleşimi 

Son Saniye Oyunları-9

Panatinaikos sahaya 4 guard ve 1 forvet oyuncusuyla moladan basketbol sahasına döndü. Takımın asist lideri J.Grant (1) topu oyuna sokmak için saha kenarındaydı. Diğer 3 guard oyuncusu M.Grigonis (4) zayıf taraftaki post noktasındayen K.Sloukos (2) güçlü taraftaki dirseke, K.Nunn (3) zayıf taraftaki dirseğe yerleşti. Forvet oyuncusu K.Mitouglu ise yüksek postta pozisyon aldı.

Bu konuma bakıldığında maçın uzatmaya götürüleceği düşünülebilir. Öncelikle 4 olmak üzere 2 ve 3'ün yakın mesafe bir atış yapacağı düşüncesi son saniye oyunlarındaki yerleşiminde edinilen fikirlerdir.

İlk Atak Konumu

Son Saniye Oyunları-9

Panatinaikos 3 numaraya yüksek post pozisyonunda sıralı screen yaparak 3 numaraya atış imkanı yaratmak istedi. Ancak Monaco bu ilk saldırıyı oldukça iyi savundu. Atışın koridorunu açmak için 4 numara zayıf tarafa açıldı.

İkinci Atak Konumu

Son Saniye Oyunları-9

2 numara 5 numaranın üzerinden dönerek çember altında pas almak için atak yaptı. Bu esnada 5 numara 3 sayı çizgisine açılarak pas almaya çalıştı. Ancak Monaco'nun bu konumu iyi savunmasıyla 5 numara basket kat yaparak post bölgesinden pas almayı başardı. Post up oynaması için 4 numara üç sayı çizgisine açıldı.

Panatinaikos'un Final Konumu

Son Saniye Oyunları-9

Kişisel düşünceme göre Monaco tüm konumları iyi savundu. Ancak 4 numara zayıf tarafta üç sayı çizgisine çıkınca savunması doğal olarak post up yardımı için topa yaklaştı. Burada oluşan zayıflığı değerlendiren 4 numara tepeye doğru kuvvetli bir kat yaptı.

5 numara oluşan bu konumu görüp zamanlaması ve kalitesi iyi olan pası atınca, 4 numaranın tepeden attığı şut 3 sayılık basket değeri kazanarak Panatinaikos'a 90-91'lik galibiyeti getirdi.

Böylelikle 2023-24 sezonunun 15. turunda oynanan son saniye oyunlarındaki ilk basketi izlemiş olduk. Bu yazı yazıldığında geç olmasına rağmen temsilcimiz koç Ergin Ataman'ın bu galibiyetini kutlarım.

Panatinakosun Sayısını İzleyelim



spacer