Basketbolda ribaunt almak, bir takımın başarısı için kritik öneme sahiptir. Özellikle genç basketbolcu adaylarında sıkça görülen ribaunt sorunlarını çözmek amacıyla geliştirilen "Mücadeleci Ribaunt Drili", hem bireysel becerileri hem de takım oyununu geliştiren etkili bir antrenman yöntemidir.
Bu çalışmayı antrenör arkadaşım Polat Kaya ile yaptığım uzun tartışmalar sonrası antrenman programıma dahil ettim ve faydasını net bir şekilde gördüm. Umarım sizler için de etkili olur. Haydi, "Mücadeleci Ribaunt Drilli"ni detaylandıralım.
Mücadeleci Ribaunt
Mücadeleci ribaunt drillini birkaç aşamada çalışabilirsiniz. Drill hem savunma hem de ribaunt becerisini işlemesinin yanı sıra, iletişim, kondüsyon ve diğer becerilerle kombine olarak sürdürülebildiğinden dolayı oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim.
Böylece basketbol takımınızda ihtiyaç duyulan taktik manevraları içeren bölümlere bağlanabilir. Maç içerisindeki oluşabilecek doğal konumları yarattığından dolayı mücadeleci ribaunt drilli daha fazla anlam kazanabilir.
Mücadeleci ribaunt drillinin içerisinde zayıflıkları savunmak ve zayıflıklardan faydalanmak için pratik yapma fırsatı vardır. Drill, doğal maç pozisyonları oluşturduğu için genç basketbolcu adaylarına uygulamalı öğrenme sağlar.
Ayrıca, oyuncuların 3e2 ve 2e1 gibi açık saha pozisyonlarında karar verme becerilerini geliştirir. Bu durum, açık alandaki basketbol oyununu ve yarı saha basketbolunu daha nitelikli oynamalarına katkı sağlar.
Mücadeleci Ribaunt Drillinin Yapısı
Mücadeleci ribaunt drilli genç basketbolcu adaylarına öğretilirken 2 aşamada yapılmasını öneririm. İlk aşama sağlıklı atlatıldıktan sonar ikinci aşamaya geçilmelidir. Daha sonra çembere atış özgürlüğü genç basketbolcu adaylarına verilerek ribaunt tekniğinin amacına ulaşması sağlanabilir.
Başlamadan önce genç basketbolcu adaylarının fiziksel temasa girmesi teşvik edilerek box out'un önemi vurgulanmalıdır. Daha sonra çemberin altındaki ribaunt tekniği ve çemberden uzağa düşecek toplar için ribaunt teknikleri vurgulanmalıdır.
Çember altında box out ve ribaunt, dış oyuncuların ribaunt tekniği doğal ortam içerisinde çalışma fırsatı olacaktır. Böylece genç basketbolcu adayları ribaunt alışkanlıklarını kazanmaya başlar. Çünkü basketbol bir alışkanlıklar oyunudur.
Ribaundun Birinci Aşaması
Bu aşamada; genç basketbolcu adayları, basit bir dizilimle başlayarak çember altında ve dışarıda ribaunt alma alıştırmaları yaparlar. Box out tekniği üzerinde durulur.
5 oyuncu belirlenen dizilime göre sahada yer alır.
A. Hareket Akışı:
- Pas atan oyuncu, çember altına kat ederek hücum ribaundu yapar.
- İkinci oyuncu uzun ribaunt için dirsekte pozisyon alır.
- Diğer iki oyuncu savunma konumlarına geçer.
- Son oyuncu, topu aldıktan sonra şut atar. Şut sonrası, savunma oyuncuları box out yaparak ribaunt almayı hedefler.
B. Sonraki Hareketler:
- Hücum ribauntu alınırsa 3e2 hücuma geçilir.
- Savunma ribauntu alınırsa fastbreak yapılır. Açık sahada oyun oynanır.
İlk pası veren oyuncu çember altına hücum ribaundu yapmak için kat eder. Pas veren ikinci oyuncu uzun ribaunt almak için dirseğe kat eder.
Pas atan üçüncü oyuncu çember altına kat ederek savunma konumunu alır. Bu oyuncu adam adama savunma prensiplerine göre yardıma giden oyuncudur. Pas veren dördüncü oyuncuysa faul çizgisinin altına koşarak savunma konumunu alır. Bu oyuncu da adam adama savunma prensiplerine göre yardıma yardım yapan oyuncudur.
Beşinci oyuncu topu aldığında hemen şut atar. Yardım konumundaki savunma oyuncusu çember altındaki oyuncuya box out yapar. Yardıma yardım konumundaki savunma oyuncusu da dirsekteki hücum oyuncusuna box out yapar.
Hücum ribaundu alınırsa 3e2'ye atak yapılır. Savunma ribaundu olduğunda ya da sayı olduğundaysa savunmadaki iki oyuncu fastbreak atıp tekrar savunmaya dönerler. Böylece tam sahada eksik savunma oyuncularına karşı açık alanda basketbol oynama fırsatı doğar.
Ribaundun İkinci Aşaması
Bu aşamada oyuncuların savunma ve ribaunt alışkanlıkları daha akışkan bir oyun içinde test edilir. Basketbol oyununu, daha karmaşık hale gelir. Penetre, pas ve şutlarla ribaunt mücadelesi birleştirilir. Bu aşamada, genç basketbolcu adayları hem ribaunt alma hem de savunma becerilerini geliştirirler.
Ribaunt drillinin ikinci aşaması şu şekilde devam eder. Ribaunt drillindeki ikinci aşama akan oyunun içerisinde savunma oyuncularının box out ve ribaunt alışkanlıklarını test etmek için kullanılabilir. Sabit ribaunt çalışmaları yapmak yerine basketbol oyunundaki akış içerisinde ribaunt tekniği alışkanlıkları kazandırılarak ribaunt becerilerinin gelişmesi amaç edinir.
Ribaunttaki ikinci aşama şöyle yapılır:
İlk aşamada şut atacak olan oyuncu burada dip çizgiden penetre eder. Penetreye yardım ve yardıma yardım reaksiyonu gerçekleşir. Penetre yapan oyuncu atış kullanırsa box out yapılır. Penetre yapan oyuncu pas atarsa hemen şut atılmalıdır. Ardından box out yapılmalıdır.
Penetre durdurulduktan sonra beşinci oyuncu geri dribling yaparak kanada çıkmalıdır. Yardım pozisyonundaki oyuncu topu savunmmüaya devam etmelidird. Uzun ribaunt pozisyonundaki oyuncu da tepeye çıkarak pas alır. Yardıma yardım pozisyonundaki oyuncu da burayı savunur. Çember altındaki oyuncuysa pas açısına çıkarak top alıp ve şut atar.
Şut atan oyuncu serbest pozisyonda olacaktır. Şutun atılmasıyla birlikte ribaunt mücadelesine girilir. Ribaunt drillinin bu ikinci aşamasında fastbreak savunması konumlarına temas edilerek transation defence çalışmaları yapılabilir.
Sonuç olarak;
Mücadeleci ribaunt drili, basketbol antrenmanlarında kullanılabilecek etkili bir yöntemdir. Bu drill, oyuncuların hem bireysel becerilerini geliştirmesine hem de takım oyununa katkı sağlamasına yardımcı olur.
Ribaunt mücadelesine ek olarak, taktik gelişim çalışmaları eklenebilir. Örneğin ben çalışmalarımda sayı olduktan sonra run&jump baskısının üçlü switch becerilerinin gelişmesi için konumlar oluşturuyorum.
Ayrıca zayıflıklardan faydalanma ve zayıflıkları savunma konumuna değiniyorum. Diğer temas ettiğim nokta uzun ribaunt ve transation defence konumlarıdır.
Oyuncuların ve takımın ihtiyacı doğrultusunda koçlar, mücadeleci ribaunt drillini özelleştirebilirler.
Mücadeleci ribaunt drilli, hem bireysel hem de taktik gelişimi için vazgeçilmez bir çalışma olabilir. Bir sonraki basketbol eğitimi içeriğinde görülmek üzere basketbolla kalın.
Canım hocam
YanıtlaSilAslan hocam
YanıtlaSilDünyanın en güzel hocaı
YanıtlaSilÇok iyi bir koç basket sevmeyeni bile baskete başlatır adam gibi adam
YanıtlaSil